Tujina

FOTO: Pod vulkanom vse bolj nevarno

Chaiten, 09. 05. 2008 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Oblasti v Čilu so vsem, ki so še vztrajali pod vznožjem vulkana Chaiten, ukazale takojšnjo evakuacijo.

Izbruhe spremljajo potresi in zadušljiv vonj po žveplu.
Izbruhe spremljajo potresi in zadušljiv vonj po žveplu. FOTO: Reuters

Vulkan v Patagoniji na jugu Čila je prejšnji teden po več tisoč letih nenadoma začel bruhati. Mesto Chaiten, po katerem je tudi dobil ime, je prekril s pepelom, večina od 4000 prebivalcev se je nemudoma izselila. V četrtek pa so ultimat, naj nemudoma odidejo iz mesta duhov, dobili še ostali.

S pepelom prekrita pokrajina
S pepelom prekrita pokrajina FOTO: Reuters

Območje so zapustili še zadnji vojaki, z njimi so se na varno odpeljali novinarji, ki so pod nevarno goro čakali na ekskluzivne posnetke. Nekaj prebivalcev pa se je odločilo vztrajati na svojih domovih. Prav njim je vlada postavila ultimat: ali odidete sami ali vas s silo odvlečemo mi. "Imamo sodni nalog. Vsi, ki ste ostali na svojih domovih, jih nemudoma zapustite in se zberite na pomolu. Odpeljali vas bomo na varno,“ je pozival šef čilske policije Jose Bernales.

Kako daleč sega oblak dima in pepela, je lepo videti s tega satelitskega posnetka.
Kako daleč sega oblak dima in pepela, je lepo videti s tega satelitskega posnetka. FOTO: Reuters

Vsa naselja v krogu 50 kilometrov je treba izprazniti, piše v odloku sodišča, ki dovoljuje tudi uporabo sile. Razmere namreč postajajo iz dneva v dan nevarnejše. Chaiten je poleg dima in pepela začel bruhati tudi večje goreče kose, v zraku visi težak vonj po žveplu, vrstijo se potresi.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 05. 2008 12.26
B77 saj ga imaš, supervulkan pod Yellowstonom v ZDA premera 70km, ki se tudi prebuja, čeprav se o tem ne govori veliko, ki lahko navsezadnje zbriše to celino. Filmska zgodba, ki govori prav o tem, to dogajanje zelo nazorno pokaže, vključno s 'primitivnim' odnosom oblasti do te katastrofe. Dejstvo je da se prebuja in deluje vedno več vulkanov, tudi tisti, za katere so ljudje, pač malo prenaivni in nevedni, mislili, da se ne bodo več. Prav tako se povečuje potresna aktivnost na planetu. Menim, da je že marsikomu znano zakaj. Težavo pri evakuacijah predstavljajo ljudje, ki so preveč navezani na minljive materialne dobrine, del katerih so ustvarili tudi sami. Po drugi strani pa, čemu si oblast, čeprav razumemo namen, daje toliko dela z ljudmi, ki ne cenijo niti lastnega življenja. Ne gre namreč samo za te neumneže, pač pa tudi za njihove bližnje, celo otroke, ki jih ti povlečejo, po neumnem, za sabo v smrt. Povsem po nepotrebnem. Utimat bi moral biti zelo strog, celo do te mere, da če ti ljudje samovoljno ostanejo, lahko ostanejo, ne smejo pa pri sebi zadrževat svojih bližnjih, tudi otrok, in če ostanejo, njihovi bližnji od njihove smrti ne bodo imeli nič, nobenih odškodnin, tudi za imovino oz. lastnino (oz. za slednje le pogojno določeno), to je pač posledica takšne samovoljne (napačne) odločitve. Če se gremo sistem, pa se gremo dosledno. V katastrofah vidimo preveč napačnih odločitev, ki po nepotrebnem pokopljejo tudi cele družine. Le zakaj, če obstaja drugačna možnost, zakaj je ne bi izkoristili.
b77
09. 05. 2008 09.01
bi rabil enga za čez celo ameriko
Ranunculus
09. 05. 2008 08.06
Bogi vulkanček. Gotovo ga bodo Američani obtožili za globalno segrevanje.