Tujina

FOTO: Pod strogimi varnostnimi ukrepi papež promoviral medverski dialog

Kairo, 29. 04. 2017 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Maše na stadionu v Kairu, ki jo je daroval papež Frančišek, se je udeležilo skoraj 25.000 ljudi. Frančišek na dvodnevnem obisku promovira medverski dialog in sožitje med muslimani in kristjani, ki so utrpeli več džihadističnih napadov.

Papež Frančišek je v sklopu svojega prvega obiska v Egiptu vodil mašo za več tisoč egiptovskih katolikov, ki je potekala pod strogimi varnostnimi ukrepi. Frančišek na dvodnevnem obisku promovira medverski dialog in sožitje med muslimani in kristjani, ki so utrpeli več džihadističnih napadov.

Pred Frančiškom je Egipt kot prvi papež obiskal Janez Pavel II. leta 2000.

Maše na stadionu v Kairu se je udeležilo skoraj 25.000 ljudi, je poročala egiptovska nacionalna televizija.

Pred mašo je papež vernike pozdravil s svojega papamobila, v znak slavja pa so ob tem v zrak spustili bele in rumene balone. Nad dogajanjem so ves čas bdeli vojaški helikopterji.

Obisk papeža Frančiška v Egiptu gre h koncu, večino aktivnost je opravil že v petek. Papeža je na letališču sprejel egiptovski premier Šarif Ismail, ki ga je nato pospremil na srečanje z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. V petek zvečer se je udeležil še maše v koptski katedrali, kjer je v napadu decembra lani življenje izgubilo 29 ljudi.

27-urni obisk poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi, okrog so ga prevažali v povsem zaprtem vozilu, dogajanje so nadzorovali s helikopterji, posebej so zavarovali vse cerkve v državi, saj se tamkajšnje oblasti bojijo novih napadov.

Pred obiskom svetega očeta so Egipt ta mesec pretresli trije napadi na tamkajšnje kristjane. V dveh napadih na cerkvi koptskih kristjanov na severu Egipta na cvetno nedeljo je bilo ubitih najmanj 46 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih. Odgovornost za najhujše napade na koptsko manjšino v zadnjem času je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brusalija
29. 04. 2017 19.06
jao jao, kameltrajberje in nogovohce poslat nazaj domov..... zakaj so tukaj, če jim ni všeč...
tedoVV2HCmedo
29. 04. 2017 15.30
+5
Ker bo vse več muslimanov v Evropi, morajo bogataši v Vatikanu nekaj narediti, da ne bodo propadli.
kure bedne
29. 04. 2017 16.20
+4
Bravo. Dobro razmišljanje. Ne, da bodo propadli, pač pa, da ne bodo ogroženi.