Tujina

FOTO: Pod ruševinami bodo preživele s posebno opremo iskali vojaki

Pekinh, 04. 08. 2014 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je v močnem potresu na Kitajskem včeraj umrlo vsaj 381 ljudi, več kot 1800 je ranjenih, številne pogrešajo, so oblasti na območje poslale vojake, reševalci pa pravijo, da imajo zaradi uničene infrastrukture težave s prevozom pomoči na prizadeto območje.

Kitajske oblasti so na prizorišče potresa v provinci Yunnan na pomoč poslale vojsko. V močnem potresu z magnitudo 6,1 je včeraj umrlo vsaj 381 ljudi, več kot 1800 je ranjenih, številne pogrešajo.

Vojaki naj bi s posebnimi napravami in opremo za kopanje pod ruševinami iskali preživele. Lokalni mediji poročajo, da je bil včerajšnji potres najmočnejši v zadnjih 14 letih, predsednik Xi Jinpig pa je pozval k vpoklicu vseh razpoložljivih sil, da rešijo čim več življenj.

Vojaki se bodo pridružili več kot 300 policistom in gasilcem iz Zhaotonga in okoli 400 reševalcem, ki s pomočjo psov iščejo preživele.

Državna tiskovna agencija je poročala, da je potres porušil 12.000 hiš, 30.000 je poškodovanih. Oblasti so zato na območje poslale 2.000 šotorov, 3.000 zložljivih postelj ter 6.000 odej in plaščev, vendar pa imajo reševalci težave z dostavljanjem poslane pomoči, saj je infrastruktura uničena. Jim je pa uspelo postaviti poljsko bolnišnico, je povedal vodja okrožne bolnišnice: "Ko smo prispeli smo videli porušene hiše. Povsod so trupla."

Prebivalci pa so povedali, da so se med močnim tresenjem tal začele podirati stene, pokale so vodovodne cevi. Prišlo je do izpada elektrike in telekomunikacij. Ljudje so zbežali na ulice, ki pa so bile – kot je medijem povedala neka ženska – videti, kot bi bile bombardirane.

Potres na Kitajskem
Potres na Kitajskem FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.