Tujina

FOTO: Osem dni pred napadom si je pustil rasti brado, ljudem pa pojasnil, da ima njegova brada verski pomen

Nica, 18. 07. 2016 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.S./V.L./STA
Komentarji
117

Policisti preiskujejo življenje 31-letnika, ki je v Nici do smrti povozil 84 ljudi. Preiskovali naj bi tudi njegovo ljubezensko življenje in ugotovili, da je bil biseksualec in se je sestajal s 73-letnim moškim. Pariški tožilec pravi, da je imel na računalniku podobe nasilja, povezanega s skrajnim islamom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Z minuto molka so se spomnili žrtev napada
    01:11
    Iz SVETA: Z minuto molka so se spomnili žrtev napada
  • Iz 24UR: Poklon žrtvam napada
    02:21
    Iz 24UR: Poklon žrtvam napada
  • Iz 24UR: Napad v Nici načrtovan
    02:29
    Iz 24UR: Napad v Nici načrtovan

Po napadu v Nici, v katerem je 31-letni priseljenec iz Tunizije Mohamed Lahouaiej Bouhlel z 19-tonskim tovornjakom do smrti povozil 84 ljudi, je v bolnišnici še vedno 85 ljudi, od tega jih je 18 v kritičnem stanju.

Mnogi preživeli še vedno čakajo novice o svojih bližnjih. Do zdaj so namreč uradno identificirali le 35 trupel. Tožilstvo je sporočilo, da morajo biti pri potrjevanju identitet izjemno natančni in pazljivi, da se ne bi zgodila kakšna napaka.

Nica se je na prvi pogled vrnila v normalnost, polna je turistov. A v zraku visita tudi žalost in zmeda. Ob gorah sveč se zbirajo ljudje, ki jočejo in se objemajo, na promenadi je ogromno rož in plišastih igrač.

"Zakaj otroci? Zakaj si želite vojne?", je zapisano na panojih. Madeži krvi počasi izginjajo s tal, a kot opomin na dogodek ostaja povečano število oboroženih policistov in vojakov, ki stražijo ulice. A med strahom in žalostjo izstopa tudi dejanje kljubovanja. "Nikoli nas ne bo premagal" in "Ljubezen premaga sovraštvo", piše na drugih panojih.

Po treh velikih napadih v Franciji v zadnjih 18 mesecih mnogi Francozi svoje voditelje vidijo kot nemočne proti sovražniku, ki da niso zmožne izkoreniniti.

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je kritiziral vlado, da ne stori dovolj, da bi zagotovila varnost. Vodja desno sredinske opozicije je pozval k temu, da se iz Francije izžene vse tujce, kakorkoli povezane z radikalnim islamom.

Sarkozy je za francosko televizijo povedal, da "demokracija ne sme biti šibka, ne sme le žalovati. Reči mora 'Zmagali bomo v tej vojni'."  Povedal je, da podpira strožje ukrepe, kot je izgon radikaliziranih muslimanov, in elektronsko sledenje tistim, za katere obstaja veliko tveganje za radikalizacijo.

Francoska vlada je sporočila, da je v vojni z nasilnimi džihadisti.

Žalovanje v Nici - 2
Žalovanje v Nici - 2 FOTO: AP

Na dan prihaja vedno več podrobnosti iz življenja napadalca

Sicer ni dokazov, da je bil napadalec Lahouaiej Bouhlel res džihadist. Sosedje so ga opisali kot nasilnega samotarja, ki je veliko pil, dvigoval uteži, bil obseden s fitnesom, in plesal salso. 

Med tem ko policisti preiskujejo življenje napadalca, tudi v javnost prihaja vse več podrobnosti. Sky News tako poroča, da naj bi preiskovali tudi njegovo ljubezensko življenje in ugotovili, da je bil biseksualec in se je sestajal s 73-letnim moškim.

Francoski preiskovalci namreč preiskujejo podatke na njegovem mobilnem telefonu. Ti pa naj bi razkrili, da je imel več ljubimcev, 73-letnik pa je bil njegov "glavni" ljubimec. Na telefonu naj bi našli veliko sporočil, posnetkov in fotografij moških in žensk, s katerimi je imel spolne odnose v zandjem času.

Pregled Bouhlelovega računalnika pa je pokazal, da je pogosto obiskoval propagandne strani IS in si ogledoval videoposnetke obglavljanj.

Nekateri mediji poročajo, da bi tudi njegova odtujena žena z njunimi tremi otroki naj nameravala obiskati promenado in si ogledati ognjemet, a je iz "osebnih razlogov" zadnji hip spremenila načrte in ostala doma. Policija je sicer sporočila, da sta bili tako odtujena žena kot njena mati žrtvi Bouhlelovega nasilništva.

Na telefonu naj bi našli tudi selfi, ki ga je posnel v tovornjaku tik pred napadom. 

Niso še potrdili povezave med napadalcem in IS

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes dejal, da preiskovalci še niso potrdili povezave med napadalcem in terorističnimi mrežami, vključno s skupino Islamska država, ki je v soboto sicer prevzela odgovornost za napad v Nici in sporočila, da je napadalec deloval v skladu z njihovim pozivom po napadih na civiliste v državah, ki so del zavezništva proti IS.

"Način delovanja popolnoma ustreza sporočilom IS," je dejal tudi Cazeneuve za radio RTL. "Ne moremo izključiti možnosti, da je neuravnovešen in nasilen posameznik v danem trenutku, potem ko se je hitro radikaliziral, izvedel ta grozen zločin," je dodal.

Pariški tožilec Francois Molins pa je danes dejal, da je napadalec nedavno izkazal očiten interes za skrajno džihadistično gibanje. Kot je še dejal, je preiskava doslej razkrila, da je napadalec na spletu iskal informacije o terorističnem napadu na nočni klub v ameriškem Orlandu in v pariškem predmestju Magnanvile, kjer sta bila minuli mesec ubita policista.

Po 1. juliju je napadalec na spletu tudi iskal podatke o "strašni, usodni nesreči", na računalniku pa je tudi imel podobe nasilja, povezanega s skrajnim islamom. Preiskovalci so tudi ugotovili, da si je osem dni pred napadom pustil rasti brado, ljudem pa pojasnil, da ima njegova brada verski pomen. Po navedbah Mollinsa je napadalec pil alkohol, jedel svinjino, jemal mamila in bil vpleten v "razuzdano spolno dejavnost". Tožilec je še ocenil, da je šlo pri napadu v Nici za naklepni napad.

Francoski premier Manuel Valls je že pred tem dejal, da je zelo verjetno bil radikaliziran tako hitro, da še ni sprožil pozornosti policije.

Francoski mediji so poročali, da si je v dneh pred napadom ogledoval prizorišče, kjer je kasneje sejal smrt. Nadzorne kamere so pokazale, da se je po promenadi zapeljal v torek in sredo, ter si natančno ogledoval pot.

Tunizijski varnostni viri so za BBC povedali, da je Tunizijo obiskoval pogosto, nazadnje pred osmimi meseci.

V povezavi z napadom je v pridržanju še vedno šest ljudi. Nazadnje so v nedeljo zjutraj aretirali albanski par. Napadalčevo nekdanjo ženo, ki so jo prijeli v petek, pa so v nedeljo izpustili.

Žalovanje v Nici - 12
Žalovanje v Nici - 12 FOTO: AP

Žalovanje in minuta molka

V Franciji od sobote velja tridnevno žalovanje, žrtev pa so se opoldne spomnili z minuto molka. Za minuto je obstal tudi pariški Disneyland, kjer se je več tisoč obiskovalcev ustavilo v tišini, obeležili so jo tudi v Parizu, v Nici pa se je zbralo na tisoče ljudi, prišel je tudi francoski premier Manuel Valls.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju novinarja francoske tiskovne agencije AFP je več ljudi pred minuto molka in po njej izražalo negodovanje na račun Vallsa, slišati je bilo tudi žvižge in pozive, naj odstopi. Po drugi strani so bili gasilci in reševalci deležni aplavza.

Valls je v odzivu negodovanje na svoj račun označil kot sramotno. Dejal je še, da posmeh in pozivi k odstopu odražajo stališče manjšine v mestu, na čelu katerega so opozicijski republikanci.

Poleg Vallsa so v Nico prišli tudi monaški knez Albert, kapetan francoske nogometne reprezentance Hugo Lloris in ameriška veleposlanica v Franciji Jane Hartley.

Minuta molka v Nici.
Minuta molka v Nici. FOTO: AP

Cvetličarji so s cvetjem prekrili dva kilometra dolg odsek ceste, kjer je v četrtek zvečer tovornjak pod seboj mendral ljudi, med njimi številne otroke. V spomin na žrtve so se opoldne oglasili tudi cerkveni zvonovi.

Žrtvam napada v Nici pa se lahko poklonite tudi na Francoskem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer bo tudi jutri jutri in v sredo med 10. in 12. uro ter med 15. in 17. uro odprta žalna knjiga. Vhod je s Zoisove ceste 2.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
18. 07. 2016 21.28
-2
..model ki je z balkona hotela snemal kako se tovornjak pripelje, pospeši v množico, in tudi hitro upočasni, je Richard Gutjahr, nemškinovinar. Njegova žena je Einat Wilf.
Beskovnik
18. 07. 2016 19.45
+0
Pa to mu je plačal en milijarder ali kdorkoli naj naredi to .
gunja
18. 07. 2016 18.43
-1
Škoda da je preživel. Bi ga z veseljem z motorko razkosal. Pa naj bom še tak bolnik ko bi užival ob tem.gnoj smrdljivi.
.jest
18. 07. 2016 18.53
+12
Usral se boš. Imaš takega živega v zaporu pri nas, ki je ugašal cigarete na otroku. In kaj boš naredil? Čakam na novice o tvojem "junaštvu".
korintos23
18. 07. 2016 19.30
+5
t555
18. 07. 2016 18.29
+8
V Evropi je par tisoč ekstremistov ki čakajo na pravi trenutek in se učijo na končanih projektih oziroma nesposobnosti policije preprečiti jih. Vse, kar je policija do sedaj naredila je detaljna raziskava življenskega sloga morilca. Ko bodo začeli z izgonom islamskih ekstremistov bo narejen prvi korak. Erdogan zahteva uvedbo smrtne kazni za vojake - žrtve manipulacij, v Evropi pa se ozaveščeni, oboroženi in nevarni posamezniki prosto sprehajajo!
Machichaci
18. 07. 2016 18.57
+1
Vojaki so žrtve manipulacije sistema; religija. Extremisti so žrtve religije. Oboje je slabo, saj izhaja iz disociranega (ovčkarstva) pogleda na svet, namesto da bi poslušali same sebe in dognali bistvo. Bistvo pa je drugačno od denarja in moči in ko se človek prebudi to razume. Bistvo je izkusit svet in razmišljat pozitivno; kar mediji sploh niso. Gre se za to, da nehaš biti v glavi in začneš v mirnosti in prisebnosti brskat po lastnih občutkih in jim sledit. Ko si v tem stanju (začuda deluje samo pozitivni občutki, saj te negativa vrže v disonanco), je pač vse lepo in razumeš da je ta trenutek res tisto, kar je najbol pomembno. Ne se obremenjevat s skrajneži v evropi; tudi če umrete v tem telesu je važno samo, da se imate lepo.
Machichaci
18. 07. 2016 18.59
+3
Razmišljati pozitivno v dobesednem smislu pomena; Iskati pozitivne besede pri opisovanju ne lepih stvari, saj je beseda močna komanda v tem hologramskem stvarstvu.
aaaaaa122121
18. 07. 2016 18.18
-2
Sicer pa za nov svetovni pride v upostev samo ena vera, pa to ni nobena od danasnjih, ampak luciferstvo, elite so ze cist v tem.
Machichaci
18. 07. 2016 19.03
+2
Ah dej. Pa kaj če so luciferjani, pa kaj če so v kontaktu z "vesolskim virusom"... Oni ti ne sežejo do jajc, če razmišljaš pozitivno in občutiš mir v sebi... Smo v obdobju, kjer mora vsak sam pri sebi, svoje demone razčistit in se sprejet in imet rade... Aja pa pustte si brado pa dolge lase, da vam bo lažje
aaaaaa122121
18. 07. 2016 18.18
-1
Sicer pa za nov svetovni pride v upostev samo ena vera, pa to ni nobena od danasnjih, ampak luciferstvo, elite so ze cist v tem.
Ricketts
18. 07. 2016 17.00
-2
V Sloveniji je več pravoslavnih radikalcev kot islamističnih, tako da so oni večji problem.
gunja
18. 07. 2016 18.44
+1
gunja
18. 07. 2016 18.45
-1
S tem si povedal da podpiraš taka dejanja.
mare.florida
18. 07. 2016 15.42
+54
BRAVO SARKOZY,TAKO SE GOVORI...VSE RADIKALNE I. VERNIKE IZGNAT IZ EVROPE!!!!
masai mara
18. 07. 2016 16.41
+17
Tocno to..ce ne sprejemajo gostoljubja in se ukvarjajo s prepovedanimi dejavnostmi potem nimajo pri nas kaj iskat..
aaaaaa122121
18. 07. 2016 18.16
+4
potem tudi polovico evropejcev, ki podpirajo pedofilske skrajneze;)
bus303
18. 07. 2016 15.35
+22
Svet bo šel počasi v maloro.
ajdova kasa
18. 07. 2016 17.11
+8
DonDonDan
19. 07. 2016 17.56
-1
Prej boš šel ti v maloro, tako da tega ne boš vidu !!!!!!!!!
Enota NAprej
18. 07. 2016 15.31
-3
MOGOČE JE LE ISKAL POKEMONE
rolkarmarko
18. 07. 2016 14.58
+61
kot je povedal izgnati vse tujce ki so kakorkoli povezani z radikalnim islamom
Franci Luzar
18. 07. 2016 15.02
+31
nasploh z islamom! vera je za dama, in ne za naulico ce sem prisel v muslimansko drzavo, se moram podrediti njihovi kulturi, sicer to je najlazje, saj jo itak nimajo! drugace pa naj vsi ostanejo tam komor pasejo! Islam nima v Europi kaj iskati.
SAKITUMI
18. 07. 2016 15.08
-20
DO ZDAJ SO VSI "TERORISTI" BILI DRŽAVLJANI ČLANIC EU, SE PRAV NISO TUJCI.... PRVO JE TREBA TO LOČIT, POTEM SE PA IT NEKO ČISTKO....
korintos23
18. 07. 2016 15.13
-16
VonFaust
18. 07. 2016 15.20
+21
Normalno! Tudi miš ki je rojena v Konjski štali je po narodnosti konj!!! Mislim jasno, a-ne???!
SAKITUMI
18. 07. 2016 15.49
-8
MIŠ JE PREBIVALKA KONJSKE ŠTALE, NE KONJ. TAKO KOT JE ČRNEC PREBIVALEC FRANCIJE S FRANCOSKIM DRŽAVLJANSTVOM, IN NI TUJEC.
VonFaust
18. 07. 2016 16.12
+4
SAKITUMI
18. 07. 2016 17.37
+0
faust...res... tako kot ti nisi doktor, čeprav si se rodil v ustanovi kjer bivajo po večini doktorji in ostalo medicinsko osebje... tako da te tvoje primerjave so mal omejene, ne znaš razložit bistva, omenjaš svoje sorodnike, namesto da obzorje razširiš.... zato pa smo tam kjer smo...
Machichaci
18. 07. 2016 19.11
-2
Ok... par islamistov pobije par ljudi in mediji to pokažejo in smo usi jezni in usi skupaj kažemo s prstom nanje. Samo en zorni kot; Kaj pa vsi tej politiki, morilci na pozicijah, bankirji itd, kateri so v bistvu KRIVI za nastanek radikalistov, pa za njih, ker so v medijih skriti, noben ne buni? A ni to žalostno, kako radi gledate poročila? Osebno se imam lepo in vem da mi bo lepo tudi če atomska pade name, saj vem da bo še lepše. Raje imam to, da si ustvarjam lep svet in lepe občutke in trudim se da bi čimveč vas to dognalo, saj kot je zehanje nalezljivo, je tudi ljubeča energija in več k nas bo veselih in prisebnih, lepši svet se nam bo "izrisal"; kljub kroničnemu usiljevanju strahu, kateri stagnira telo in duha, je na prisebni/prebujeni svet dejansko ločen od kolektivnega... Ko si priseben, ti višji jaz priskoči na pomoč in ti zrihta kar koli poveš in dobesedno kot poveš. Jaz sem vesel, jaz imam denar, jaz imam sebe. Jaz skrbim, da je moje življenje lepo in sem se nehal ukvarjat z drugimi; razen z vami, kjer še celo nisem cenzuriran (no kdaj pa kdaj mi brišejo komentarje)
.jest
18. 07. 2016 20.00
+2
Sakitumi, +. Nekateri nabijajo samo tisto o konjih in Lipici. Sedaj jih pa ne smemo motiti. Grejo lovit svoje Pokemone.
VonFaust
19. 07. 2016 19.24
+4
SAKITUMI, isto kot je tebi vseeno za mene mene boli za tebe. vsak živima svojo življenje in tvoje mnenje ni čist nič več vredno od mojega... Ne delaj se pametnega, ker se nimaš za kaj, tudi če si mogoče doktor... ker ko delaš dokorat komaj vidiš kaj delo res je in koliko moreš vložiti da ga dobiš... Kljub vsemu mislim, da nisi zrel isto kot veleumni .jest ... žal nisem pokemon generacija in ne rabim telefona, da grem v naravo in med ljudi...
TellingTheTruth
18. 07. 2016 14.56
+47
Islam ne sodi v evropo. Islam ne sodi v 21. st. Islam ne sodi na Zemljo! Istrebite islam!
Desnica boli
18. 07. 2016 18.17
+0
Samo nekaj ti ne dam prav. V Zadnji besedi je "z" namesto "s".
aaaaaa122121
18. 07. 2016 18.17
+3
oz vse vere, nobena ni nic boljsa, samo ena je malo pred drugo, casovno, kar je razumljivo, se je tudi pojavila nekaj sto let kasneje:)
Machichaci
18. 07. 2016 19.14
+1
Politiki ne sodijo na svet, denar ne sodi na ta svet, prave informacije pa ja; ampak če boš poročila bulu ali pa druge poslušal, ne boš spoznal.
tornadotex
18. 07. 2016 14.47
+24
Kako smo še komentirali včeraj,malo v pravljicah,danes so že drugi časi.Francozi zahtevajo čistke,izgone in taktiko SS -esevcov. Evropa se prebuja.....
BŠK
18. 07. 2016 14.47
+4
Priporočam nenapovedano akcijo čiščenja kreljotov in uvod Agro režima
113113
18. 07. 2016 14.46
+7
Kateri Bog je izgubil nadzor?
TheMafiaDon
18. 07. 2016 14.33
+5
kako se vse ameriške pravljice vsak dan konstantno malo razvijajo...in to pri vseh terorističnih napadih....
xes
18. 07. 2016 14.23
+45
Se pa strinjam s Sarkozyem ... radikalce ven ...
kraljicavesolja
18. 07. 2016 14.22
-7
Ja in kva zdej.
GlavniModerator
18. 07. 2016 15.32
+5
xes
18. 07. 2016 14.22
+1
A ni bil včasih obvezen psiho test za vozniško dovoljenje pri voznikih tovornjakov ravno zaradi tega, da se ne bi kakšnemu utrgalo za volanom?? Za pilote še velja, če se ne motim .... kje je razlika? Tako kot pilot lahko šofer kamiona pobije sto ljudi če na podstrešju nima vse pošlihtano ...
mr.wu
18. 07. 2016 14.46
+0
V Nemčiji še piloti tega psiho testa ne rabijo, zakaj bi ga te rabili žabarski tovornjakari
KofiAnnan
18. 07. 2016 14.19
+8
Sam vsi teli m uslići so bli topli....un v Ameriki, ki jih je postrelu , zdej tud tale..
tornadotex
18. 07. 2016 15.44
+2
Pa radi se mal skup pogrejejo ,preden gredo v life.