Tujina

FOTO: Po divjanju tornadov Florido in Alabamo prizadele še poplave

Jackson, 30. 04. 2014 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./U.Z./STA
Komentarji
8

Prebivalce severnega dela Floride in južnega dela Alabame je zbudilo neurje z močnim vetrom, grmenjem in nalivi. V Pensacoli so reševalci prejeli 300 prošenj za evakuacijo ljudi, ki zaradi poplav ne morejo zapustiti hiš ali avtomobilov. Poročajo tudi o smrtni žrtvi.

Neurje, ki je po osrednjem delu ZDA konec preteklega tedna začelo pustošiti s tornadi, je danes zjutraj prebivalce severnega dela Floride in južnega dela Alabame zbudilo z močnim vetrom, grmenjem in nalivi. V okolici mesta Pensacola na Floridi je padlo več kot pol metra dežja, letno povprečje pa je meter in pol.

Za zdaj poročajo o eni smrtni žrtvi, 67-letni ženski, ki je z avtomobilom zapeljala s poplavljene ceste. V Pensacoli so reševalci prejeli 300 prošenj za evakuacijo ljudi, ki zaradi poplav ne morejo zapustiti hiš ali avtomobilov. Namesto avtomobilov reševalci sedaj uporabljajo čolne in helikopterje.

Okrog 30.000 ljudi v Pensacoli je tudi brez elektrike, hudo pa je tudi ob zalivski obali Alabame, kjer je voda prav tako poplavila hiše in ceste.

Ogromno neurje, ki se je začelo konec preteklega tedna v Arkansasu in Oklahomi, je doslej zahtevalo najmanj 30 življenj, razširilo pa se je tudi na severovzhod ZDA, sicer brez tornadov vendar z obilnim dežjem.

Pot tornada je svetlo rjave barve.
Pot tornada je svetlo rjave barve. FOTO: NASA

'Skrila sem se v kopalno kad'

Myra Hilliard iz Severne Karoline je za CNN dejala, da je tornado najprej slišala. Odprla je vhodna vrata svoje hiše in videla, kako se ji približuje nevihta. "Vzela sem svoj telefon in stekla do kopalnice, kjer sem se skrila v kopalno kad," je povedala. Ta scenarij se je ponavljal po domovih ljudi, ki živijo na jugu ZDA, saj so jih vremenoslovci opozarjali, da morajo opazovati vreme in primerno ukrepati.

Do torkovega večera po lokalnem času pa so se razmere začele umirjati in ni bilo več toliko bojazni, da bi hude nevihte lahko prinesle mogočne tornade na vzhod ZDA, od Misisipija do New Yorka. Večino prebivalcev, ki so se v zadnjih dneh skrivali pred tornadi, tako čaka naporna obnova.

Nasa je objavila fotografijo poti mogočnega tornada, ki je v nedeljo divjal po Arkansasu. Pot tornada je vodila blizu Little Rocka, sled pa je na fotografiji svetlo rjave barve, saj na tem delu ni več dreves.

Pred tornadom.
Pred tornadom. FOTO: NASA
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 05. 2014 11.55
+0
Florida ni več primerna za bivanje, ta peščeni polotok namreč počasi tone v ocean.
Vig1
30. 04. 2014 20.34
+6
Hišice imajo res slabše kot v naših barakarskih naseljih, ampak na tistem koncu se kaj boljšega niti ne splača graditi. Po tornadu in poplavah jih precej redno tolčejo tudi precej močni potresi. Jo odpihne, odplavi ali podre, pa imaš v parih dneh že postavljeno novo, če seveda preživiš.
Ramzess
01. 05. 2014 11.53
Da, edina skrb je za nepovratno lastnino, za elektronsko pa tuji strežniki, ... doma pa ognje in vodo varne omare. Hiša je eno, kaj pa ostalo, na kar se pozablja, drobna lastnina, pa to. Kje je še birokracija po tem pa to, šola in služba, še sta še, lahko počakata. Preden življenje steče je treba marsikaj nadomestiti. Dobro je da so v takem birokracija in drugi toliko lojalni, ker ljudje nimajo tega in ali onega. Težko si je predstavljati tako življenje, ko moraš začeti praktično iz nič. Vsakič znova, ... če nisi prej skrbel zato. Američani imajo kar nekaj različnih oddaj o tem kako ekipe drugim gradijo hiše, pomagajo, a to kar tam vidimo je zgolj ospredje, površina, pa še to večinoma na 'tuj' račun in podarjeno, reklame za podjetja in trgovine.
.jest
30. 04. 2014 19.56
+3
Včasih se je v Tomačevem pri Ljubljani, ob reki Savi govorilo: Malo drva, malo žice, pa sam vlasnik vikendice.
JE-BI-GA
30. 04. 2014 13.51
-2
Ameri se naj spravijo nad naravo in ne Irak, Iran, Libija itd. Vsaj nekdo je močnejši od njih !!!!!!!
dreko123
30. 04. 2014 14.24
-4
saj niso krivi ameri- kot ljudje ampak njihovi kupljeni lutkasti politiki... močnejši so pa samo od banana držav... pri rusiji, kitajski itd... se pa že ustavi, nimajo za burek
dreko123
30. 04. 2014 13.46
-1
tistih 5 miljard $ ki so jih zmetal za destabilizacijo ukrajine, bi raje porabili za saniranje lastne države in revežev ki so izgubili vse! - american way... to bo pomoje kot v new orleansu - razvalina in kot vojno območje še čez 5 let
Našvasan_zob
30. 04. 2014 10.33
+7
Ljubljanski Papir Servis bi lahko daroval nekaj kartona, da si Amerji postavijo nove hiše....