Tujina

FOTO in VIDEO: Po 167 dneh spet na Zemlji

Almati, 22. 11. 2011 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije astronavti so s kapsulo Sojuz v jutranjih urah po šestih mesecih bivanja na mednarodni vesoljski postaji ISS varno pristali v Kazahstanu. Tokratni pristanek je prvi, odkar je Nasa poleti upokojila program raketoplanov.

Tričlanska vesoljska odprava je na krovu mednarodne vesoljske postaje ISS preživela pol leta.
Tričlanska vesoljska odprava je na krovu mednarodne vesoljske postaje ISS preživela pol leta. FOTO: Reuters

Ameriški astronavt Mike Fossum, Japonec Satoši Furukava in ruski kozmonavt Sergej Volkov so na kazahstanskih tleh pristali ob 2.46 po tamkajšnjem času, le nekaj trenutkov pred prvo jutranjo zarjo. Kot so povedali člani posadke, je pristanek potekal gladko in brez posebnosti, vsi trije pa so s kapsulo Sojuz TMA-02, ki je pri vstopu v atmosfero dodobra počrnela, pristali nepoškodovani in zdravi.

Nasa je sporočila, da je kapsula Sojuz pristala na boku, kar ni nič nenavadnega ob vetrovnih razmerah, pristali pa so približno 90 kilometrov severno od mesta Arkalik. Temperatura na mestu pristanka je bila 15 stopinj Celzija pod lediščem.

Sergej Volkov je že drugi član družine Volkov, ki je kot kozmonavt poletel v vesolje.
Sergej Volkov je že drugi član družine Volkov, ki je kot kozmonavt poletel v vesolje. FOTO: Reuters

Tričlanska posadka je v vesolju preživela 167 dni, let domov pa je trajal tri ure in pol. Volkov je že druga generacija kozmonavtov v družini, saj je bil kozmonavt že njegov oče. Kot drugi je iz kapsule prišel Fossum, 47-letni japonski astronavt Furukava, poklicni kirurg, pa je nazadnje zapustil kapsulo. Po prvih medicinskih pregledih so astronavte s helikopterjem odpeljali v mesto Kostanaj na severu Kazahstana.

ISS bo s šestimi znanstveniki na krovu polno zasedena, ko bo decembra proti postaji poletela tričlanska odprava, ki jo bodo sestavljali Američan Don Pettit, ruski kozmonavt Oleg Kononenko in član Evropske vesoljske agencije Andre Kuipers.

Zaprtje Nasinega programa raketoplanov je celotno breme vesoljskih poletov in odprav v vesolje prestavil na pleča ruske vesoljske agencije, ki zmore trenutno kot edina na svetu popeljati astronavte do 100 milijard ameriških dolarjev vredne mednarodne vesoljske postaje ISS. Stroške upravljanja in vodenja postaje si deli 16 držav, že v kratkem pa naj bi za vesoljske polete odprav proti postaji poskrbeli zasebni ponudniki.

Rusija upa, da je tokratni varen šolski primer vesoljskega pristanka na kazahstanskih stepskih tleh povrnil zaupanje v ruski vesoljski program, ki ga je dodobra načelo avgustovsko strmoglavljenje ruskega vesoljskega transportnega plovila, zaradi katerega so za precej časa opustili nadaljevanje vesoljskih poletov s človeškimi posadkami.
Rusija upa, da je tokratni varen šolski primer vesoljskega pristanka na kazahstanskih stepskih tleh povrnil zaupanje v ruski vesoljski program, ki ga je dodobra načelo avgustovsko strmoglavljenje ruskega vesoljskega transportnega plovila, zaradi katerega so za precej časa opustili nadaljevanje vesoljskih poletov s človeškimi posadkami. FOTO: Reuters

Vesoljske povratnike je na vesoljski postaji zamenjala tričlanska posadka, sestavljena iz Nasinega astronavta Daniela Burbanka in ruskih kozmonavtov Antona Škaplerova ter Anatolija Ivanišina. Njihov polet proti vesoljski postaji je minuli teden omilil strahove, da bo vesoljska postaja prvič po desetletju obstoja tokrat ostala prazna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haarpo
22. 11. 2011 18.06
+1
Stari dobri analogni SOJUZ... še zmeraj lavfa na releje.. Če je zihr, zakaj ne??
Dejan Zajebancije
22. 11. 2011 11.28
-1
Čestitke za uspešen pristanek. Drugače pa zgleda ta pristanek zelo zelo žalostno proti pristankom Space Shuttla. Kakorkoli že, po Space Shuttlu se nam bo vsem še zelo zelo kolcalo! To je bilo res pravo plovilo za orbitalne polete. Slava mu!
dostojevski70
22. 11. 2011 15.35
+2
Ja Space Shuttle lahko pristane povsod in z njim greš povsod, čista resnica, videl sem v filmu Armageddon.
KosezVeliki
22. 11. 2011 16.37
+2
ha ha ha...celo na meteoritih in kometih so pristajali z njim. Bil je baje tako dober, da so ga morali celo upokojiti. :-)
Sudoroot
22. 11. 2011 10.16
-2
luckyss22.11.2011, 09:37 dej ne seri s takimi zgodbicami no. Drugače pa čestitke astronavtom za uspešno misijo na ISS
luckyss
22. 11. 2011 19.56
+3
Zanimivo, da je lažje verjeti v bradatega strica v oblakih, ki je poln ljubezni do svojih ovčic in hkrati dopušča neverjetno izkoriščanje le-teh, kot pa priznanim ruskim znanstvenikom.. Sicer pa je zame oboje zavajanje naivnih ljudi. Vsaj za enega izmed teh dveh primerov sem prepričan, da je tako..:)
luckyss
22. 11. 2011 09.37
+2
luckyss22.11.2011, 09:221 luckyss22.11.2011, 09:211 Da si popestrite dan- v You Tube vpišite tole: Vojna tajna - Nibiru Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja 39. člen ustave