Tujina

FOTO: 'Plinski princesi' grozi sedem let ječe

Kijev, 26. 06. 2011 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sredo se bo začel sodni proces proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki je obtožena zlorabe moči, je po preliminarnem zaslišanju razsodil sodnik. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do deset let zapora.

Timošenkova je obtožena zlorabe oblasti, zaradi česar naj bi bil ukrajinski proračun ob 130 milijonov evrov.
Timošenkova je obtožena zlorabe oblasti, zaradi česar naj bi bil ukrajinski proračun ob 130 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Tožilstvo najbogatejši Ukrajinki Juliji Timošenko očita, da je brez posvetovanja s svojo vlado nekdanje vodilno državno podjetje Naftogaz prisilila v podpis pogodbe z ruskim Gazpromom, kar pa Timošenkova zanika. ''Nisem kršila zakona. Kje je torej podlaga za od sedem do desetletno kazen, ki mi jo želi izreči naš ''prodani'' državni tožilec,'' se je pred izrekom sodbe, da je obtožnica zoper njo upravičena, spraševala Timošenkova.

Sporazum je končal plinsko vojno med Rusijo in nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino, ki se je razvnela zaradi cene ruskega plina, kar je vodilo v prekinitev dobave tega energenta v države Zahodne Evrope. Vse od leta 2009 Janukovič dogovor obsoja kot izdajo in razprodajo.

Sodnik Rodion Kirijev je zavrnil obtožbe Timošenkove in njene pravne obrambe, da naj bi bila obtožba zoper nekdanjo premierko politično motivirana.

Že pred zaslišanjem je 50-letna Timošenkova trdila, da je obtožba proti njej, ki se nanaša na podpis dogovora o plinu z Rusijo leta 2009, del širše politične zarote. ''Namen procesa je likvidacija ukrajinske opozicije,'' je Timošenkova dejala na zaslišanju. Dvakratna predsednica vlade Timošenkova je Viktorja Janukoviča, svojega zagrizenega političnega nasprotnika, obtožila, da je sprožil ''prostranski proces, na koncu katerega bom zagotovo obsojena''.

Janukovič in ruski premier Vladimir Putin sta se na dan zaslišanja Timošenkove srečala na Krimu, ki ga je nekdanji sovjetski voditelj Nikita Hruščov priključil Ukrajini. Na Krimu je do leta 2017 sedež ruske črnomorske flote. Janukoviča podpira proruski vzhodni del države, nasprotje med Timošenkovo in Janukovičem pa pooseblja razcep države na težnjo po večji navezavi na Zahod in EU na eni ter po ponovnem približevanju Rusiji na drugi strani.
Janukovič in ruski premier Vladimir Putin sta se na dan zaslišanja Timošenkove srečala na Krimu, ki ga je nekdanji sovjetski voditelj Nikita Hruščov priključil Ukrajini. Na Krimu je do leta 2017 sedež ruske črnomorske flote. Janukoviča podpira proruski vzhodni del države, nasprotje med Timošenkovo in Janukovičem pa pooseblja razcep države na težnjo po večji navezavi na Zahod in EU na eni ter po ponovnem približevanju Rusiji na drugi strani. FOTO: Reuters

Čeprav je zahodne vlade niso javno podprle, so politiki Evropske unije, ki so se mudili v Ukrajini, Janukoviču povedali, da jih skrbi možnost ''selektivne uporabe prava'' v njegovi deželi.

Medtem ko je na stotine njenih privržencev na ulicah izražalo svojo solidarnost, je Timošenkova v sodni dvorani svoj retorični dar uporabila za zmerjanje sodnika Kirijeva, ki mu je v obraz dejala, da je Janukovičeva ''lutka''. Potem ko je zavrnila, da bi vstala pred sodiščem, je dejala: ''Glede na to, da gre tukaj za operacijo, ki jo je naročil predsednik, si dovoljujem, da se do sodišča obnašam tako, kot se ono do mene. Šele ko bo sodišče postalo častno (honourable), vas bom naslavljala z ''Vaša milost'' (Your Honour),'' je dejala.

Timošenkova je zaradi lastništva podjetja, ki je kupovalo in prodajalo ruski plin v poznih 90. letih prejšnjega stoletja, postala znana kot ''plinska princesa''. S prepoznavno frizuro je njena slava mednarodne razsežnosti dosegla leta 2004, ko je na ulicah vodila ''oranžno revolucijo'', zaradi katere se je prva Janukovičeva kandidatura za predsednika končala neuspešno.

Dvakratna premierka je leta 2010 po ostrem boju izgubila predsedniško tekmo z Janukovičem, saj je mnogo Ukrajincev razočaranih nad neuresničenimi obljubami voditeljev oranžne revolucije. Timošenkova ostaja priljubljena v deželi, a ji je spodletel poskus, da bi okoli svoje osebe ponovno združila opozicijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
28. 06. 2011 00.20
Putin na fotografiji "žari", kot da bi ga vodka grela....
SteffXRP
26. 06. 2011 20.12
Julija je pa res luštna punca.
trabakula
26. 06. 2011 18.30
kaj ste prepričani, da ima 50 let...kaže jih 30, svaka čast, škoda če jih bo tako ohranjena zapravila v zaporu
JezusKrishna
26. 06. 2011 16.14
To ne morš verjet, še babica mi ne dovoli potice pojest, ker moram počakat na goste.. vsi kriminalci po vrsti..
bembo
26. 06. 2011 13.16
50? Dau bi ji mogoče kakšnih 37. Res zgleda super:) mljask ka bi ji delu;)
motocrossmaster
26. 06. 2011 13.11
bi jo ..... povabo na vecerjo haha
Zehek
26. 06. 2011 12.24
Itak so vsi kriminalci. Brez veze... Isto z Rusi... In ex-USSR. Kriminalci imajo vajeti v rokah, "politiki" so pa njihove lutke...
tinetone
26. 06. 2011 12.21
pa kakšnih 50... 49 in pol
okhasan
26. 06. 2011 12.01
ukrajinske politične igre. kmalu bodo volitve. treba konkurenco spodkopati.
proofreader
26. 06. 2011 11.22
Za 50-letnico izgleda fantastično.