Tujina

FOTO: Gora smeti v Etiopiji pod seboj pokopala vsaj 65 ljudi

Adis Abeba, 13. 03. 2017 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V etiopskem glavnem mestu Adis Abebi se je sprožil ogromen plaz smeti in pod seboj pokopal vsaj 65 ljudi, na ducate jih je še vedno ujetih pod goro odpadkov. Ljudje so na smetišču Koshe živeli v hišah iz blata kot podnajemniki zaradi nizkih najemnin. Oblasti vzrok za tragedijo še preiskujejo.

Plaz smeti, ki se je sprožil v soboto na največjem smetišču v Etiopiji, je po najnovejših uradnih podatkih zahteval 65 življenj. Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele v predmestju prestolnice Adis Abeba, potem ko so tone smeti pod seboj žive pokopale celotne družine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reševalna akcija še vedno poteka, obsežno območje, ki ga je prizadel plaz smeti, pa preiskujejo tudi policisti in gasilci, saj iščejo tudi trupla pokojnih, je povedal minister za komunikacije Negeri Lencho. Dodal je, da je večina žrtev žensk in otrok.

Nesreča se je zgodila na odlagališču smeti Koshe, glavnem smetišču Adis Abebe, kjer smeti iz štirimilijonske prestolnice odlagajo že več kot 50 let. Žrtve so predvsem ljudje, ki na tem smetišču, ki se razteza na 30 hektarjih, živijo v zasilnih bivališčih in živijo od zbiranja smeti. Na območju naj bi živelo več sto ljudi, plaz pa je pod seboj pokopal tudi več deset domov.

Vlada ga je lani želela zapreti, a je naletela na nasprotovanje prebivalcev na kraju, kamor naj bi ga preselili.

Stanovalci smetišča so za AFP za nesrečo okrivili gradnjo plinarne blizu smetišča.

Lencho je povedal, da vzrok nesreče še vedno preiskujejo, a zavrnil domneve, da bi bila kriva gradnja plinarne. Za sprožitev plazu je obtožil tamkajšnje prebivalce, ker naj bi kopali v spodnjih delih gore smeti in jo s tem destabilizirali.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je za tragedijo okrivila etiopsko vlado, saj se je zavedala, da je smetišče že prepolno, a so kljub temu še naprej tja odvažali smeti.

"Opozorili smo jih, naj smeti nikar ne odlagajo na vrh kupa, saj je smetišče polno. Mislim, da je to glavni razlog za plaz, ki je pod seboj pokopal najmanj 20 hiš," je dejal eden ob lokalnih prebivalcev Asefa Teklemahimanot in opozoril, da se je že pred to tragedijo zgodilo več manjših nesreč, ki so v dveh letih zahtevale kar nekaj življenj.

"Bojimo se, da je bilo v času plazu na območju najmanj 150 ljudi. 37 ujetih pod smetmi smo uspeli rešiti in prepeljati v mestno bolnišnico," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal župan Adis Abebe, Diriba Kuma. V luči tragičnih dogodkov je Kuma napovedal zagon programa za pomoč ljudem, ki živijo v bližini smetišča.

Oblasti bodo zagnale program za pomoč ljudem, ki živijo v bližini smetišča.
Oblasti bodo zagnale program za pomoč ljudem, ki živijo v bližini smetišča. FOTO: AP

"Število smrtnih žrtev se bo najbrž še povečalo, saj je plaz zasul resnično velik del območja," je dejala Dagmawit Moges, tiskovna predstavnica mestnih oblasti in dodala, da sta dve od rešenih oseb utrpeli hude poškodbe, ostale pa so bili povečini že izpustili domov.

Okrog 500 ljudi, med njimi ogromno otrok, zbira in ločuje odpadke, da bi tako prislužili nekaj denarja. "Moja mati in tri sestre so bile na licu mesta, ko se je sprožil plaz. Ne vem, kaj se je zgodilo z njimi," je povedala Tebeju Asres in opazovala, kako so težki stroji čistili območje plazu. "Vse moje brate in sestre so na srečo rešili, a mati se ne oglaša na telefon - lahko da je še vedno ujeta pod smetmi," pa je dodala pretresena Ruth Tadesee.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
13. 03. 2017 22.23
-2
skoda da nista bla merklca in juncker pa miro taktat tam na ogledu bio smetisca
IVA De Kleva
13. 03. 2017 18.35
OBLAST JE PROBLEM ... MORALI BI IMETI PROGRAM SANACIJE TEH SMETI ....
IVA De Kleva
13. 03. 2017 18.39
+1
Oblast bi morala ozaveščat ljudi o ravnanju z odpadki. Toliko nezaposlenih pa vse povsod smeti ... kaj je s temi ljudmi. Rabijo tudi oni pomoč za pobiranje smeti iz EUROPE. Sploh se mi ne smilijo... sorry
Ramzess
13. 03. 2017 17.55
"Ljudje so na smetišču Koshe živeli v hišah iz blata kot podnajemniki zaradi nizkih najemnin." Tole je pa čudna enačba, ... če so jih zgradili sami, še nekako razumemo, če pa nekdo drug, pa je potem najemnik noter, pa je že malo čudno. Prvič slišim za tak primer.
Ramzess
13. 03. 2017 17.53
+1
"Oblasti vzrok za tragedijo še preiskujejo." Resno, mar ni dovolj očitno.
Karnead
13. 03. 2017 11.47
+6
To je razvit zahod prinesel nerazvitim Afričanom. Goro smeti, revščino, lakoto in ropanje naravnih bogastev.
macro
13. 03. 2017 12.44
+2
pa zastonj hrano. drugi pa naj čistijo za njimi.
appollyon
13. 03. 2017 14.48
+3
Zahod je njim prinesel tehnologijo in hrano, ki ima zaradi pakiranja dalši rok uporabe. Če pa so Afričani preleni da bi za seboj pospravljali, da bi imeli primerna odlagališča smeti in preneumni da bi znali upravljati s takimi objekti so si pa sami krivi.
sid33
13. 03. 2017 16.08
+3
Ne to jim je islam prinesel, šole so porušili, učitelje pobili, sedaj jih pa imami in pridigarji poučujejo samo o islamu in sovraštvu do drugih ver in so postali tako butasti, da jih lastne smeti ubijajo, ti "hudoben" evropejec pa bi jim lahko šel pospravljat smeti...
pizzamargerita
13. 03. 2017 22.26
+1
haha slepec. odkar je kolonialni fospod odsel, afrika samo se propada, se klofa med sabo, delal ne bi pa nihce. vsi samo cakajo da jih bo eu prezivljala, oni bojo pa sam otroke stepal