Tujina

FOTO: Papež 'zavzel' Copacabano

Rio de Janeiro, 26. 07. 2013 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znamenita plaža Copacabana je bila polna do zadnjega kotička. Obisk papeža je tja privabil 1,5 milijona ljudi. V gneči ga je večina lahko gledala le na zaslonih, so pa slišali sporočilo: naj pozabijo na sebičnost in individualizem ter da lahko premagajo korupcijo in krivice.

Znamenita več kilometrov dolga plaža Copacabana v Riu de Janeiru je bila sinoči nabito polna. Kar milijon in pol mladih – in tudi malo manj mladih – se je zbralo tam, da bi pozdravili papeža Frančiška, ki si je prav Brazilijo izbral za svoje prvo potovanje na tuje. Številni verniki so ponos ob tem izkazovali z brazilskimi zastavami, veliko pa je bilo tudi argentinskih. Papež, ki si je takoj po izvolitvi pridobil nemalo simpatij, namreč prihaja iz te južnoameriške države.

Naliv ni mogel do živega ne papežu ne vernikom.
Naliv ni mogel do živega ne papežu ne vernikom. FOTO: Reuters

Sinočnji dogodek je bil namenjen mladim z vsega sveta, ki jih je v Rio zvabil svetovni dan mladih. Papež jih je pozval, naj se odvrnejo od materializma in postavijo Boga v središče svojega življenja. "Vse nas mika, da bi se postavili v središče, da je samo na nas, da gradimo svoja življenja in da je naše življenje lahko srečno samo, če je zgrajeno na lastništvu, denarju ali oblasti. Vendar ni tako," je dejal.

Pozval jih je tudi, naj ne obupajo, saj je korupcijo in krivice mogoče premagati z njihovo pomočjo. S tem se je odzval na aktualne razmere v državi, v kateri se v zadnjih tednih vrstijo protesti proti naraščajočim cenam in vladni korupciji.

Pred mašo na Copacabani je papež obiskal favelo Varginha, kjer je pozval k solidarnosti z revnimi. Kot je dejal, bi vsak moral prispevati k temu, da se končajo "številne socialne neenakosti". Egoizem in individualizem ne ustvarjata boljšega sveta, pač pa ga "kultura solidarnosti", je poudaril in bogate ter predstavnike javnega življenja pozval, naj ne omagajo pri gradnji pravičnejšega in bolj solidarnega sveta.

Svetovni dan mladih, osrednji dogodek katoliške mladine, ki se ga udeležuje tudi 60 mladih iz Slovenije, se bo končal v nedeljo s papeževo mašo.

Danes se je 76-letni papež v nadškofijski palači Ria de Janeira zasebno srečal s skupino obsojencev, nato pa je z balkona nagovoril množico ter jo pozval k spoštovanju starejših. "Stari starši so pomembni za družinsko življenje in posredovanje človeške in verske dediščine, ki je pomembna za vsako družbo," je dejal papež, ki je tudi spovedal tri Brazilce, Venezuelca in Italijana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec91
26. 07. 2013 13.02
+0
Na tisti sliki kjer je papež odet s kapuco zna bit nevarno če ga kdo zamenja za člana klu klux klana ;))
ne rabimo predsednika
26. 07. 2013 12.52
+0
ampak se vseeno raje vozi v Mercedes Benz-u (G wagen) kot kakšnem čudnem in poceni avtomobilu....ha ha ha
BNAM2707
26. 07. 2013 12.24
+0
Saj je faca tale Francelj,Samo nevem zakaj tam nosijo dile.
jcl2010
26. 07. 2013 10.19
+4
Vatikan je najbolj satanski imperij mafije in izvor vsega zla in vojn po celem svetu. Neverjetno je, da še vedno toliko katoličanov verjame in sodeluje s katoliško mafijo Vatikana. Po vzoru Al Capona in Lucky Luciana bi morali posneti film tudi o vatikanskih gangsterjih, tako da bodo ljudje razumeli, da vatikanska mafija in njeni gangsterji resnično obstajajo. Vatikan je za nekatere moje knjige zahteval, da so jih odstranili iz vseh knjižnic. Izgleda, da so se ustrašili, da bi resnica o vatikanski mafiji prišla na dan. Cilj Vatikana ni odrešitev duš, ampak zgolj bogatenje in zloraba krščanstva v svoje namene. Kot monsignor in duhovnik, kateri sem imel veliko različnih pozicij v katoliški cerkvi, ne morem verjeti, da sem služil takšni cerkveni instituciji. Dejstvo je, da smo bili več stoletij žrtve pranja možganov s strani Vatikana.
jcl2010
26. 07. 2013 10.29
+7
....res mal si preberte resnico o vatiaknu in papežih in ne verjemte kaj vse pišejo mediji....mediji so za zavajanje in pranje možganov folka
LovecNaKomuniste
26. 07. 2013 10.15
+0
Krščanska vera bo s tem papežem postala spet dominantno človeško mišljenje. Bravo.
wtfack
26. 07. 2013 10.07
-9
sem angel luči. v cerkev pa ne hodim, ker Ga poznam.
wtfack
26. 07. 2013 09.54
-9
vsi smo angeli.papez je angel.
BNAM2707
26. 07. 2013 12.21
-1