Tujina

FOTO: Prijeli še šestega zarotnika

London, 17. 09. 2010 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papežev obisk v Veliki Britaniji je zasenčila novica, da je policija v Londonu zaradi teroristične grožnje Benediktu XVI. aretirala šest ljudi. Zadnjega so prijeli pozno popoldne.

Papež Benedikt XVI. nadaljuje štiridnevni uradni obisk Velike Britanije, ki pa ga je nekoliko zasenčila novica, da so v Londonu zaradi teroristične grožnje papežu aretirali šest ljudi. Že zjutraj so jih prijeli pet, pozno popoldne pa še šestega.

Policija je preiskala podjetje v središču Londona in več domov na severu in vzhodu mesta. Več podrobnosti za zdaj niso sporočili, saj preiskava še poteka. Prijeti so stari med 26 in 50 let, aretirali so jih oboroženi policisti.

Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 11
Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 11 FOTO: Reuters

Policija je še pojasnila, da so podatke o morebitnem napadu dobili ponoči, sledila pa je oborožena operacija. Osumljence so zaslišali, niso pa jih še obtožili. Mediji poročajo, da so moški Alžirci, zaposleni kot čistilci cest. Delali so prav na kraju, kjer je pozneje papež nagovoril množico.

Policija v preiskavi sicer ni odkrila nobenih nevarnih predmetov. Po dosedanjih informacijah naj ne bi šlo za grožnjo nacionalni varnosti, ob visokih obiskih v Veliki Britaniji pa so v skladu s protiteroristično zakonodajo že večkrat aretirali "navadne" protestnike in aktiviste.

Papež sam aretacij ni komentiral, se je pa nanje odzval tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Kot je povedal, so papeža obvestili o policijski akciji, vendar pa ni preveč zaskrbljen in je vesel, da mu zaradi nje ni treba spreminjati načrtov. "Situacija ni posebej nevarna," je še zatrdil Lombardi in dodal, da je papež zadovoljen s potovanjem in miren.

Benedikt XVI. doslej še ni bil tarča hujšega napada, je pa njegov predhodnik Janez Pavel II. leta 1981 preživel poskus atentata.

Varnostni ukrepi, ki spremljajo papežev obisk na Otoku, so sicer vidno ostrejši kot na njegovih prejšnjih potovanjih po Evropi. V Vatikanu so tudi že priznali, da predstavlja Velika Britanija večjo varnostno grožnjo papežu kot pa na primer Malta, Ciper in Portugalska, ki jih je Benedikt XVI. obiskal letos.

Papež nagovoril tudi šolarje in učitelje

Drugi dan obiska je poglavar Rimskokatoliške cerkve začel v Londonu s srečanjem s 4.000 britanskimi šolarji. Pri tem je učitelje pozval, naj otrokom zagotovijo zaupanja vredno in varno okolje.

Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 10
Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 10 FOTO: Reuters

V London, kjer ga je ob prihodu pozdravil župan Boris Johnson, je priletel po enodnevnem obisku na Škotskem, kjer je po srečanju s kraljico Elizabeto II. v Edinburghu zvečer daroval mašo pod vedrim nebom v Glasgovu, med katero je spet kritiziral posvetnost in tiste, "ki hočejo izključiti vero iz javnih razprav, jo privatizirati ali jo celo opisovati kot grožnjo enakopravnosti in svobodi". Govoril je tudi o "džungli samouničevalnih in samovoljnih svoboščin".

Pred prihodom papeža pa se je pred Univerzo v Twickenhamu, kjer je pozdravil šolarje, zbralo okoli 100 protestnikov. Ti nasprotujejo politiki Vatikana do pravic homoseksualcev in kontracepcije.

Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 13
Papežev obisk v Westminstrski palači v Twickenhamu - 13 FOTO: Reuters

Srečanje s poveljnikom Anglikanske cerkve in nagovor v westminstrski palači

Popoldne se je papež srečal s poglavarjem Anglikanske cerkve, canterburyjskim nadškofom Rowanom Williamsom. Več sto protestnikov ga je pospremilo ob vstopu v palačo Lambeth, sedež nadškofa, ki ima tako simbolični kot zgodovinski pomen. Palača iz 13. stoletja je bila vse do leta 1534, ko je takratni angleški kralj Henrik VIII. prekinil vezi z Rimskokatoliško cerkvijo, sedež Katoliške cerkve v Angliji. Papež in nadškof Williams sta nato v Westminstrski opatiji skupaj darovala molitev, kar tudi pomeni, da je prvič kak papež stopil v opatijo v njeni zgodovini.

Osrednji dogodek dneva je sicer bil papežev govor v najstarejši dvorani westminstrske palače. Opozoril je, da se vero, še posebej krščansko, po vsem svetu vse bolj odriva na rob družbe. Kot je posvaril, si želijo nekateri ljudje "glas vere utišati".

Prisotne – med njimi sta bila tudi bivša britanska premierja Margareth Thatcher in John Major, ni pa bilo sedanjega Davida Camerona, saj je moral na pogreb svojega nedavno preminulega očeta – je pozval, naj poiščejo načine za krepitev vere na vseh ravneh nacionalnega življenja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
21. 09. 2010 23.05
Zarotnik...ziher ni hotel hostije
KosezVeliki
21. 09. 2010 00.32
Vodja rimske sekte načrtuje gradnjo nekaj katoliških univerz in bank na otoku. Zato verjetno tudi takšen razkošen sprejem na njegovem potovanju.
AladinPornxxx
20. 09. 2010 09.04
le primitiven um rabi pravljice in namišljene prijatelje.....
yerbas
19. 09. 2010 12.37
Dandanes je vsak zarotnik, ki se ne strinja z izkrivljeno vero. Zarotniki v veri pa imajo odprto božjo pot delati grehe, svinjarijo, moriti in krasti. Enostavno si nadenejo bela oblačila z zlato obrobo in gremo pohajkovati po nedolžnih telesih z versko dušo............ Verskuh fruštracij do onemoglosti Mene bi bilo v dna duše sram, da bi zaključila teološki študij in uničevala nedolžna otroška telesa. Sicer pa so velik del duhovšne kupili svoj zategnjeni stan z denarjem, pamet pa imajo zvezano s hudičem....
krainburger
18. 09. 2010 20.24
Popoldne se je papež srečal s poglavarjem Anglikanske cerkve, canterburyjskim nadškofom Rowanom Williamsom. kaj!? rowan atkinson ni imel časa?
M teorija
18. 09. 2010 20.19
Martian18.09.2010, 16:45 Ker se mi ne da pisat si bom kar sposodil od nekoga, ki je že napisal:"To, da se je tudi takratni predstavnik vatikanske države v Sloveniji katoliški škof Rožman tako brez zadržkov obrnil na predstavnike okupatorske nacistične vojske, ni niti najmanj slučajno. Ve se, da je njegov šef, vatikanski samodržec papež Pij XII. bil goreči podpornik Hitlerjeve „Drag nach osten“ imperialne politike. Pri tem je verjetno upal na razširitev vpliva vatikanske države na pravoslavna ozemlja. Za uspeh projekta je papež Hitlerju „posodil“ tudi svojo skrivno vojsko, to je jezuite. Tudi ob holokaustu ni papež mignil s prstom – seveda se njegovi današnji katoliški zagovorniki s tem ne strinjajo in ustvarjajo „meglo“ ob neovrgljivih zgodovinskih dejstvih. Tipična je tudi sledeča papeževa izjava: “Hitlerjeva vojna je plemenito dejanje za obrambo evropske kulture!” Marsikdo med drugim danes ne ve več za veliko Hitlerjevo naklonjenost katolicizmu, kar je razvidno recimo iz njegove sledeče izjave: “Delam samo to, kar že tisoč petsto let dela cerkev, vsekakor temeljiteje.“ (Iz Mein Kampfa) Še natančnejši je bil Franz von Papen, ki je bil kot papežev skrivni komornik in glavni pobudnik zveze med Vatikanom in Berlinom vsekakor dobro obveščen človek: “Tretji rajh je prva svetovna sila, ki papeštvo ne le podpira, temveč tudi uresničuje njegova plemenita načela.” Rezultate uresničevanja teh “plemenitih“ načel poznamo: 25 milijonov žrtev koncentracijskih taborišč – to je uradna številka, ki so jo objavili Združeni narodi." Torej, če dvomiš ali je bil Stalin veren, lahko podvomiš tudi če je bil takratni Papež. Drugače pa je res, praviloma ateisti ne obstajajo saj vsak človek v nekaj veruje. Pod prave ateiste sem mislil tiste, ki ne pripadajo nobeni ideologiji. Slednji, torej ideološki, čeprav ne verujejo v krščanskega Boga so precej bližje vernikom, kot se zdi.
Martian
18. 09. 2010 16.45
shishmish18.09.2010, 14:38 2 Martian: Stalin ateist? Daj preberi si kaj več, dosti več o njem... Boš šokiran. ----- prosim ne skrbi za moje bralne navade...jaz bom pač bral,kar mi bo pasalo....o Stalinu sem že dost prebral,pa če ti verjameš ali ne....in iz vsega zapisanega se ne da natančno ugotoviti kaj je on bil v resnici...on je večkrat javno povedal da Boga ni,da je vse to govoričenje okoli Boga eno sr...,po drugi strani..pa je njegova hčerka povedala,da je bil Stalin verjetno edini voditelj v Kremlju,ki je verjel v Boga... jaz sm se pač odločil,da bom verjel Stalinu...ker če bi bil on res zelo veren in verjel v Boga,težko verjamem da bi tako preganjal cerkev v Rusiji...
Martian
18. 09. 2010 16.38
makarmakarma18.09.2010, 14:55 0 Pravim ateistom tega ne moremo prilimati. ---------- ja no...če pa tko gledamo na zadeve kot ti...sej pol so tisti pravi ateisti tudi verniki...verujejo v to,da Boga pač ni....in v to prav fanatično verujejo..tko da...pol je ta najbolj da povemo,da smo vsi verniki...eni pač verujejo v Boga,eni verujejo v zo da Boga ni,eni verujejo v komunizem....eni v McDonalds in Coca Colo...jst pa verujem v sosedo..
M teorija
18. 09. 2010 14.55
Martian18.09.2010, 13:53 Kadar govorimo o ateizmu bi bilo dobro, da smo previdni. Človek bi težko rekel, da so omenjeni pravi ateisti. Tudi oni so imeli svojo vero v imenu katere so počeli zločine. Le Boga so imeli drugega, pa naj je bil v kakršnikoli obliki. Pravim ateistom tega ne moremo prilimati.
shishmish
18. 09. 2010 14.38
Martian: Stalin ateist? Daj preberi si kaj več, dosti več o njem... Boš šokiran.
Martian
18. 09. 2010 13.53
makarmakarma glej..jaz sem čisti nevernik...jst lohk gledam v zgodovini kamorkol hočem...tko da...se popolnoma strinjam s tabo,tudi cerkev ima ogromne zločine na vesti...ampak bodimo pošteni..vse žrtve križarskih pohodov,pa poboju indijancev v ameriki npr..ne dosežejo številke pobitih iz strani Stalina npr...a damo zraven še ostale pobite iz komunističnih režimov? aja..edin če si en tistih zblojencev..kokr je bil zadnjič eden tukaj,ki je rekel...da so že samo američani pobili 60 milijonov indijancev...
M teorija
18. 09. 2010 12.54
Martian18.09.2010, 12:25 Zgleda, da posegaš v zgodovino nazaj, le do tam ljer ti odgovarja. Kaj če bi pogledal malo bolj nazaj na primer v čase križarskih pohodov. Ali pa v obdobja pokristjevanja v ameriki, kjer so v imenu vere izginjala cela ljudstva. Samo sežiganja čarovnic in inkvizicijskega mučenja je bilo več kot pa vseh ateističnih pobojev. Pa Hitlerja, mi prosim ne tlači zdraven, ker je tudi ta delal pod tihin pristankom tedanjega vodsta RKC, tako pri nas kot drugod.
Martian
18. 09. 2010 12.28
Rebula Vodan ti pa maš oprano glavo s cifro 2012...kaj misliš da bo takrat?cel let boš tudi takrat težil tle na tem portalu...le da boš pisal neko drugo cifro...
Martian
18. 09. 2010 12.25
makarmakarma18.09.2010, 01:06 1 Dokler bomo ateisti gledali verske fanatike, ki se gredo svete vojne in se istrebljajo med seboj se ni za bat. ----- najbolj množične poboje v zgodovini človeštva so zakrivili ateisti
komarec
18. 09. 2010 12.19
Zanima me zakaj se okoli vozi v blindiranem avtomobilu, ko je tolko dober? Kje je angel varuh?
M-teorija
18. 09. 2010 12.19
Res, da je žalostno, da je Anglija napredovala iz srednjevekovnega mračnjaštva samo zaradi osebnih interesov tedanjega kralja, ki se je naveličal tedanje žene in si zaželel nekaj mlajšega v postelji. In če je do napredka prišlo zaradi tako banalne stvari, kot so bile egoistične želje tedanjega kralja ni vrag, da se morda kot posledica vse bolj vidnih in do njihovega Boga vpijočih afer, ne odprejo oči tudi v ostalih državah. Lahko, samo upamo, da vse te žrtve organizirane (vse tako kaže) pedofilije ne bodo zaman in, da se končno dvigne pokrov, pod katerim se je nabralo tolko svinjarije, da se ga očitno ne da več držati in z njim tlačiti vse grehe, ki izpod omenjenega pokrova kot magma tiščijo na površje. Če že v državi ustanavljamo toliko nepotrebnih komisij, kaj ne bi bil že čas, da se tudi zaradi te problematike ustanovi komisija, ki bo pokukaka pod pokrov. Kaj bomo res morali biti zadnja država, ki se bo vprašala, ali je glede na vse razsežnosti in dejstva, mogoče da smo pri nas izjema in da se pri nas tega ni dogajalo. Glede na že nekatere primere pri nas in glede na dejstva pri drugih državah bi bil že skrajni čas, da se resno posvetimo temu problemu. Že zdrava logika nam pove, da je potrebno ukrepati in to čim prej. Kajti, če bomo zaradi tega rešili samo eno potenciano nedolžno žrtev bomo veliko naredili.
bita3
18. 09. 2010 08.31
Že spet se gredo lova na čarovnice.Kdaj se bo končal srednji vek.
Kritik19
18. 09. 2010 08.24
Mogoče je pa to božja volja, da bi dobil papeža k sebi. Ta cerkev se spet upira bogu. Če je božja volja, da je potrebno umret, je potrebno umret, ne pa najemat varnostnike da te varujejo. Varujejo pred kom??? Pred nebeškim življenjem??? Tukaj res nekaj ne štima??? Nekdo očitno ni veren!!!
bunto
18. 09. 2010 08.23
Na sodišče v hag z njim. Bandit
M teorija
18. 09. 2010 01.06
Dokler bomo ateisti gledali verske fanatike, ki se gredo svete vojne in se istrebljajo med seboj se ni za bat.