Tujina

FOTO: Papež bi slekel Cerkev

Perugia, 04. 10. 2013 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Cerkev, vsi mi bi se morali sleči, znebiti posvetnosti," je dejal papež Frančišek, ki ga je vidno ganilo srečanje z revnimi in invalidi. Hkrati pa je dodal, da je posvetnost morilec, ker ubija duše, ljudi in tudi Cerkev.

Papež Frančišek je na obisku pri frančiškanih v Assisiju, rojstnem kraju uboštvu zavezanega Frančiška Asiškega, ustanovitelja frančiškanskega reda in tudi papeževega vzornika, po katerem si je nadel ime. Pričakala ga je množica navdušenih vernikov, po srečanju z revnimi, invalidnimi in brezdomci pa je sledila še slovesna maša.

Ob obisku v dvorani škofovske palače, kjer naj bi sveti Frančišek v znak ponižnosti slekel oblačila, je papež dejal, da bi se morala tudi Cerkev "sleči" in vrniti k duhovnim osnovam. "Cerkev, vsi mi bi se morali sleči, znebiti posvetnosti," je dejal vidno ganjeni papež in dodal, da je "posvetnost morilec, ker ubija duše, ubija ljudi, ubija Cerkev".

"Krščanstvo brez križa, brez Jezusa, brez tega, da bi odvrgli oblačila, je kot slaščičarna, lepa torta. Nevarnost posvetnosti je zelo velika," je posvaril papež, ki ga na obisku prizorišč, povezanih z življenjem srednjeveškega svetnika, spremlja množica okoli 100.000 romarjev in več kot tisoč novinarjev.

Kot omenjeno, se je prej srečal tudi z revnimi in invalidi. Skupini invalidnih otrok je dejal, da "je treba njihovim ranam prisluhniti in jih prepoznati". Revne pa je nagovoril z besedami, da je številne izmed njih "slekel ta divji svet, ki ne daje služb, ne pomaga in mu je vseeno za otroke, ki umirajo od lakote".

Nato je papež daroval tudi mašo na trgu cerkve v Assisiju, kjer je pokopan svetnik Frančišek Asiški. Na njej naj bi se zbralo okoli 50.000 ljudi, iz prve vrste jo je spremljal tudi italijanski premier Enrico Letta. Frančišek je v pridigi na ves svet naslovil poziv, naj "sliši krik tistih, ki trpijo zaradi nasilja in terorizma".

Omenil tudi Sirijo in Italijo

"Naj se končajo oboroženi konflikti, ki mažejo zemljo s krvjo, naj utihne orožje! Prisluhnimo kriku tistih, ki jočejo, trpijo in umirajo zaradi terorizma ali vojne, v sveti deželi, ki jo je imel Frančišek Asiški tako rad, v Siriji, na celotnem Bližnjem vzhodu, na svetu," je pozval papež.

Italijanski premier Enrico Letta je papeževo molitev spremljal v prvi vrsti.
Italijanski premier Enrico Letta je papeževo molitev spremljal v prvi vrsti. FOTO: Reuters

Omenil je tudi Italijo in pozval k molitvi "za italijanski narod, da bi vsakdo gledal bolj na to, kar združuje, kot na to, kar deli".

Po zgledu Frančiška Asiškega, ki "priča o spoštovanju in ljubezni do vsakega človeškega bitja" in "vsega, kar je Bog ustvaril", "spoštujmo stvarstvo in ne bodimo inštrumenti uničevanja", je še dejal papež.

Srednjeveški svetnik, ki se je rodil kot Francesco Bernarodone, je bil sin bogatega trgovca in je do razsvetljenja veljal za arogantnega mladeniča. Živel je med letoma 1182 in 1226, znan pa je predvsem po tem, da se je odpovedal zemeljskim dobrinam in nosil obleko iz vrečevine, da bi živel kot revni in za revne.

"Sanjal je o revni Cerkvi, ki bi skrbela za druge in ne bi mislila zgolj nase," je o Frančišku Asiškem dejal papež. Njegovemu idealu misijonarske in revne Cerkve sledi tudi sedanji papež.

Ta je ob izvolitvi marca postal prvi poglavar kristjanov, ki si je nadel ime po Frančišku Asiškem. Kot je dejal, so ga navdihnili njegova ponižnost in nauki o miru in skrbi za božje stvarstvo.

Tudi on je poziva k "Cerkvi za revne" in je napovedal, da želi preoblikovati 2000 let staro Cerkev, pri čemer naj bi postala manj osredotočena na Vatikan in bi bila bliže navadnim ljudem. Na obisk v Assisi se je odpravil v spremstvu osmih kardinalov z vsega sveta, ki jih je izbral za pomoč pri prenovi Cerkve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fujjjjjj
06. 10. 2013 10.18
-1
v mojem življenju sem zamenjal že ,mislim da 5 papežev.Imam občutek da bom kmalu še enega ,ker dvomim da bo Vatikan sprejel način dela ki ga ima Frančišek.
Elendil
04. 10. 2013 18.02
+1
Se popolnoma strinjam. Cerkev bi se res morala sleči. Polno slik in kipov in drugih svetnikov je po cerkvah oblecenih in okitenih z zlatom. Naj slecejo to zlato iz teh podob in naj jih darujejo ubogim po svetu. Podobe svojih svetih in sebe, pa naj namesto z zlatom okitijo z dobrodelnostjo in socutjem, tako kot pridigajo in ucijo. Naj dajo zgled ne samo v molitvi in besedo ampak tudi z dejanji. Sva cast papezu, ko bo to naredil mi bo se bolj vsec.
ChickenLittle
04. 10. 2013 17.56
+11
preveč je dober. me kr mal skrbi zanj.
suzuki bandit1200
05. 10. 2013 10.38
-2
Mladen sir
04. 10. 2013 17.52
-4
Lari fari že napisal enkrat,zaradi takšnih smo morali eni trpet,sedaj kdor veruje naj sam trpi.
O?e naš
04. 10. 2013 17.51
+4
Tale papež bi pa lahko prišel tudi malo k nam in razložil našim farjem predvsem pa našim kvazi moralnim teologom kako in kaj ter kakšna bi Cerkev morala biti glede na nauke Jezusa Kristusa.....
SBR
04. 10. 2013 17.50
+5
neki mi prav da tale papež ne bo dolg na prestolu...pomoje ga uni tm gor že mal postran gledajo in upam da se mu ne pripeti kakšna 'nesreča' sicer mi je pa njegovo razmišljanje všeč, v bistvu je sploh prvič da je kak papež ali sploh kdo, ki je povezan s cerkvijo, pridobil mojo pozornost...
Civil
04. 10. 2013 17.35
-2
Janezek ni jamral ampak se je boril, on je barabe tudi dobesedno slekel, zato si je lahko ustvaril mirno in skromno življenje. Kdor ne verjame, naj si na Wikipediji prebere kratko biografijo Svetega Frančiška Asiškega, rojenega kot Giovanni Francesco di Bernardone, krstno ime Janez.
Shisui
04. 10. 2013 14.51
+15
Bravo Frančišek in pa en velik fuXX off vsem, ki še vedno zagovarjate 1500 let staro ureditev, ki nima smisla.