Tujina

FOTO: 'Otroci nikjer niso varni. Ogroženi so med igro in med spanjem'

Sana, 29. 03. 2016 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Jemnu že leto dni divjajo spopadi, njihova največja žrtev pa so otroci. Vsak dan jih šest ubijejo ali ranijo, 10-letniki morajo prijeti za orožje, zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe jih je zaradi sicer ozdravljivih bolezni lani umrlo kar 10 tisoč.

Otroci plačujejo najvišjo ceno v vojaškem konfliktu, ki se jih sploh ne tiče. Mnogo jih je bilo ubitih ali poškodovanih v spopadih, tisti, ki so preživeli, pa še naprej tvegajo svoja življenja. Otroci niso varni nikjer v Jemnu. Ogroženi so tudi med igro in spanjem. Julien Harneis, Unicefov predstavnik v Jemnu

Unicef je ob prvi obletnici začetka spopadov v Jemnu objavil poročilo o življenju otrok v državi, ki je potisnjena na rob propada. Že tako težke razmere v eni od najrevnejših držav na svetu so postale še težje. Primanjkuje hrane, vode, primanjkuje medicinske opreme … Najvišjo ceno pa plačujejo tisti, ki bi jih morali najbolj zaščititi, otroci. "Skoraj 10 milijonov otrok ali 80 odstotkov vseh otrok v državi potrebuje nujno humanitarno pomoč. Več kot 2 milijonoma otrok grozijo diarejske bolezni, 320 tisočim pa akutna podhranjenost," opozarja Unicef.

Lani je bilo v Jemnu ubitih 900, ranjenih pa 1300 otrok. Otroci so bili ubiti v šoli ter na poti v ali iz šole. Samo lani so zabeležili več kot 50 napadov na šole, kar pa je le vrh ledene gore, saj gre za primere, ki jih je Unicef lahko preveril.

S stopnjevanjem spopadov so pogostejše tudi rekrutacije otrok v bojne sile. Otroci pri tem prevzemajo vse bolj aktivne vloge, stražijo nadzorne točke in nosijo orožje, še opozarja Unicef, ki je v zadnjem letu potrdil 848 primerov rekrutacije otrok. Za orožje morajo prijeti tudi desetletniki. "Otroci plačujejo najvišjo ceno v vojaškem konfliktu, ki se jih sploh ne tiče. Mnogo jih je bilo ubitih ali poškodovanih v spopadih, tisti, ki so preživeli, pa še naprej tvegajo svoja življenja. Otroci niso varni nikjer v Jemnu. Ogroženi so tudi med igro in spanjem," opozarja Julien Harneis, Unicefov predstavnik v Jemnu.
 
Napadenih ali poškodovanih je bilo 63 zdravstvenih ustanov, v večini zdravstvenih ustanov pa primanjkuje medicinske opreme, zalog in osebja, spopadajo se tudi s prekinitvami električne energije. Posledice so tragične. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, je v zadnjem letu umrlo skoraj 10 tisoč otrok, mlajših od pet let, vzrok pa tiči v slabem stanju ključnih zdravstvenih storitev, kot so imunizacija ter zdravljenje diareje in pljučnice. Gre za 10 tisoč dodatnih smrtnih žrtev, poleg 40 tisoč otrok, ki v Jemnu vsako leto umre pred petim letom starosti.

Težke razmere nekoliko lajša humanitarna pomoč, ki pa vseh delov države ne doseže. Nekatera območja so namreč odrezana od sveta. Unicef s partnerji je doslej zagotovil prehransko pomoč, dostop do varnih voda in programe imunizacije za milijone otrok in žensk. Da bi pomagali še večim, pa jim je treba nujno zagotoviti sicer že obljubljena sredstva. Do danes je namreč Unicef prejel le 18 odstotkov od 180 milijonov dolarjev, predvidenih za pomoč v letu 2016.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SSHanjarDivision
30. 03. 2016 17.03
čudn da nič ne napišejo kako so sirijski otroki ogroženi, od začetka vojne v Jemnu je življenje izgubilo okoli 6000 civilistov, PA NAJ MI ŠE KDO TUKI NAPIŠE DA SAVDSKA ARABIJA BOMBARDIRA CIVILISTE, V Siriji je življenje izgubilo več kot pol milijona ljudi, TO PA JE NAMERNO POBIJANJE CIVILISTOV S STRANI PRO RUSKIH KOMUNISTOV
flojdi
30. 03. 2016 17.33
. nekam se spomnim, da so nekje meričani vrgl bombo na bolnico...a to pa ne šteje....
SSHanjarDivision
30. 03. 2016 18.24
ja lepo so Američani in rusi izkoristili ta tisočletni spor med šiiti in suniti, sam navsezadnje so oni tisti ki se bodo pobili med sabo z atomskimi
flojdi
30. 03. 2016 16.49
-1
.6 na dan. zanimivo. / le KOLIKO je "vredno" Življenje Otroka ... v Jemnu..... ali v ČudoViti eu..ali zda...
Ramzess
29. 03. 2016 16.04
-1
Če je taka neodgovornost odraslih do otrok, da o šoli sredi vojne niti ne govorimo, ... nobene logike, ... ne vem zakaj se potem sploh čudijo.
aaaaaa122121
29. 03. 2016 12.36
+4
"Vsak poskus prevzema kontrole nad Perzijskim zalivom bomo razumeli kot napad na vitalne interese Združenih držav - in vsak tak poskus bomo zatrli, magari z vojaško silo," je leta 1980 - po iranski revoluciji, padcu marionetnega šahaReze Pahlavija in vzponu fundamentalističnega ajatole Homeinija - v kongresu oznanil ameriški predsednikJimmy Carter. Mhm, Iran mu je tik pred tem ušel z vajeti. In to na vso moč. Še več, Iran je začel ogrožati vitalne interese Združenih držav - postal je potencialni "kontrolor" Perzijskega zaliva. Clear & present danger, kot bi rekli. Na srečo je leto prej v Iraku na oblast prišelSadam Husein, ameriški prijatelj. Amerika ga je začela vojaško opremljati, vneto in neutrudljivo, hja, do zob, tudi z biokemičnim orožjem, tako da je bil kmalu nared za velike in največje stvari. Tudi za vojno. In res, medtem ko so Američani v Afganistanu že oboroževali in pumpali islamske fundamentaliste, ki naj bi sestrelili marksistični režim in ruske okupatorje, se je leta 1980 začela brutalna, katastrofalna, danes povsem pozabljena iransko-iraška vojna, ki je potem trajala pogubnih 8 let. Vzela je milijon in pol življenj! Zahod ni trznil. 
aaaaaa122121
29. 03. 2016 12.37
+5
Prej narobe, pustil je, da se je odvrtela do konca. Američani so kakopak navdušeno podpirali Irak in svojega velikega prijatelja Sadama Huseina, čeravno tudi Irancem niso odrekli pošiljk orožja. Za vsak primer. Da so imeli reč pod kontrolo. Nič jih ni motilo, da je Sadam v vojni uporabljal biokemično orožje. Ko mu ga je zmanjkalo, je dobil nove pošiljke. In nove. Vse do konca vojne. Vraga, še leta 1989. In seveda, nič jih ni motilo, da je vmes tudi uporniške Kurde, ki jih je v sedemdesetih podpirala in napihovala CIA, obdelal z biokemičnim orožjem. Nak, nobenih protestov ni bilo. Nobenih žuganj. In nobenih zgražanj. Kar pa je bilo nerodno: vojna je namreč trajala ravno dovolj časa, da je Sadam Husein lahko postal nacionalni heroj, napol božanstvo. Zgodila se je pač volja Gospodova! Tako na nebu kot na zemlji. In pod njo.
aaaaaa122121
29. 03. 2016 12.36
+3
Günter Meyer, direktor Centra za raziskave v arabskem svetu na Univerzi v Mainzu pravi, da ne dvomi o tem, kje ISIS dobi svoje financiranje. "Najpomembnejši vir financiranja ISIS je podpora, ki prihaja iz zalivskih držav, predvsem iz Savdske Arabije, Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov." Motivacija zalivskih držav "pri financiranju skupine, kot so ISIS je za podporo v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji”. Torej, bolj ali manj glede na potrebe in skupne koristi, zaveznikov zahoda. To je sklep naslednjega koraka sploh ni drzen, ampak je logičen in ga ni mogoče zaobiti. Vojna industrija, ki je skoraj v celoti v lasti t.i. zahodnega, demokratičnega in naprednega sveta, prodaja in zalaga tudi svojim sovražnikom, kar ji omogoča samoreprodukcijo in rast. Več je sovražnikov, več je vojn, večja je ogroženost in bolj se povečuje potreba po nakupih; na naši in na njihovi strani. Denar je opran in za vse je dovolj dober. Politikom je samo še potrebno pretvarjati se, da nič ne vedo in nadaljevati igro vlog izganjanja hudiča.
Elvis Šiši?
29. 03. 2016 12.30
+4
nato je blagoslovil svoje isis borce da lahko izvajajo teror po svetu ko se u evropi to zgodi pol se pretvarjajo da se borijo proti njim pol jim pa grejo vrzt par ton orozja za kazen
SLObunkeljn
29. 03. 2016 12.12
+5
Za otroke gre, a ne? ... Kje sta zdaj Primc in ona teta?
CyChick8
29. 03. 2016 11.17
+9
Vsi moški so pobegnili od tam, ženske in otroke pustili za sabo, ker v tej kulturah če nisi moški nisi nič vreden.
me987
29. 03. 2016 10.37
+12
a da pa je glavni terorizator Jemna prav Savdska Arabija, glavni zaveznik ZDA.. to pa niti z besedo omenjeno.
ficfiric 1
29. 03. 2016 12.08
+2
To ni vazno....to je vse z dobrimi nameni...
SSHanjarDivision
30. 03. 2016 17.05
glih to je namen 24rusov, da ljudje sami začnejo s prstom kazat, v ozadju so pa čisti tako kot Karadžić in ostali
islamint
29. 03. 2016 10.04
+21
Hmmm... glavno, da so vsi moški pobegnili iz vseh vojnih območij, s seboj vzeli "vzorec" otrok, da z njimi za vstop izsiljujejo. Ogromno otrok, pa prepustili na nemilost.