Tujina

FOTO in VIDEO: Orkan dosegel Florido: nekatera območja pod vodo

Miami, 10. 09. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Orkan Irma je dosegel Florido. Orkan je k sreči precej oslabel, a kljub temu je prinesel močne vetrove in poplave. Na Floridi pozivajo ljudi, naj se ne zadržujejo na prostem in jih svarijo, da jim ne bodo mogli pomagati, saj ne bodo tvegali življenja reševalcev. Na Floridi je orkan že terjal smrtne žrtve.

Več videovsebin
  • Predvidena pot Irme
    00:37
    Predvidena pot Irme
  • Posledice orkana na Floridi
    00:39
    Posledice orkana na Floridi
  • Razmere na otočju Florida Keys pred prihodom orkana
    00:27
    Razmere na otočju Florida Keys pred prihodom orkana

Orkan Irma pustoši po jugu Floride. Za tiste, ki se niso umaknili, je zdaj že prepozno, in oblasti jih pozivajo, naj se zaščitijo, kolikor se le da, oziroma naj poiščejo prostor v zatočiščih.

Središče orkana je sprva doseglo otočje Florida Keys. Tam so oblasti izdale zadnje opozorilo prebivalcem. Pozivajo jih, da ni več časa za obotavljanje. "Umaknite se v notranje prostore, v prostore na notranjem delu zgradbe, stran od oken." Ljudem svetujejo, da se dobro obujejo in da uporabijo vsa dosegljiva zaščitna sredstva, tako čelade kot tudi blazine in podobno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Središče orkana je kopno doseglo na otočku Cudjoe Key na jugu otočja, nato je kopno znova doseglo na območju Marco Islanda, nato ga je pot vodila v mesto Naples, na njegovi poti naj bi bila tudi Fort Myers in Tampa. Vremenoslovci so opozorili, da bi se lahko voda tam dvignila tudi do štiri metre. 

Policija Marco Island je medtem tvitnila fotografijo, ki je nastala v trenutku, ko je bilo nad območjem oko orkana. Tako fotografija prikazuje zatišje pred besnenjem:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan Tampe Bob Buckhorn je uvedel policijsko uro za najbolj poseljena območja. ''Vemo, da smo točka nič za to neurje,'' je dejal in posvaril prebivalce, naj se umaknejo na varno in naj se nikar ne zadržujejo na prostem. ''Ne bomo vam mogli pomagati, če bodo pihali močni. Ne moremo tvegati življenj naših reševalcev,'' je bil jasen. V Tampi sicer živi tri milijone ljudi. Tampo je nazadnje večji orkan prizadel leta 1921, ko je imela le 10.000 prebivalcev.

Orkan Irma nad otočjem Florida Keys
Orkan Irma nad otočjem Florida Keys FOTO: NOAA
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo Florido obiskal kmalu. Orkan je označil za ''ogromno pošast'', ob tem pa pohvalil odzivni center.

Doslej je orkan v ameriški zvezni državi Florida zahteval najmanj tri smrtne žrtve, poroča ameriška televizija ABC. Med smrtnimi žrtvami je voznik tovornjaka, ki je izgubil nadzor nad vozilom, na katerem je peljal generator. Dva človeka pa sta umrla v prometni nesreči, še navaja ABC. Več kot milijon gospodinjstev in podjetij pa je ostalo brez električne energije. Prebivalcem svetujejo, naj prekuhavajo vodo, saj je lahko onesnažena.

Orkan precej oslabel

Med bližanjem Floridi se je Irma od Kube okrepila v orkan četrte kategorije z vetrovi, ki so presegali hitrosti 205 kilometrov na uro. Potem ko je potoval prek Floride, je orkan nekoliko oslabel, zato so ga prekategorizirali v tretjo stopnjo in nato še v drugo kategorijo. Hitrosti vetrov so padle pod 200 kilometrov na uro. Po poročanju tujih medijev so sunki dosegali hitrosti do 193 kilometrov na uro. Sunki vetra so sicer dosegali hitrosti tudi okoli 250 kilometrov na uro. 

So pa vetrovi povzročili ogromne valove in tako je nekatere dele obale povsem poplavilo. Vremenoslovci so opozorili, da se lahko vode dvignejo v zelo kratkem času. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O poplavljenih ulicah poročajo tudi z območja Miamija, kjer je med drugim poplavilo tudi finančni predel. Na ulicah je okoli 60 centimetrov vode. V Miamiju je vse huje tudi zaradi vetrov, veliko predelov je že brez elektrike. Močni sunki vetra so zlomili tudi dva gradbena žerjava.

Močni vetrovi so zlomili gradbeni žerjav.
Močni vetrovi so zlomili gradbeni žerjav. FOTO: AP

Poplavna voda ni le posledica padavin, pojasnjujejo pristojni. Irma je tako močna, da za sabo vleče tudi ogromne količine morske vode. To je v praksi videti tako, kot da bi imeli v nekaterih predelih visoko plimovanje. A če je vode na enem koncu preveč, ga nekje primanjkuje. To so najprej doživeli na Bahamih, zdaj pa o istem fenomenu poročajo tudi s Floride:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Bahamih posušene plaže

Potem ko je Irma obšla Bahame, tamkajšnji prebivalci v svet pošiljajo fotografije posušenih plaž. "Ne morem verjeti, to je Long Island na Bahamih, a morje je izginilo," je zapisala ena od uporabnic Twitterja, ki je objavila videoposnetek. Kot so pojasnili meteorologi, je pritisk orkana tako nizek, da sesa vodo iz okolice proti središču orkana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Irma spremenila smer in povzročila zmešnjavo

Prebivalci ameriške zvezne države Florida so v soboto zvečer stresali jezo na meteorologe, ki so najprej več dni napovedovali, da se bo orkan Irma najbolj znesel na vzhodno obalo Floride oziroma okrog mesta Miami, od koder so nekateri potovali na "varen" zahod države, ki je zdaj najbolj ogrožen.

Pristojni s strahom spremljajo razvoj dogodkov.
Pristojni s strahom spremljajo razvoj dogodkov. FOTO: AP

Guverner države Rick Scott je mobiliziral 7000 pripadnikov nacionalne garde Floride, v pripravljenosti pa jih je še 30.000 iz drugih držav. V soboto je spet opozoril ljudi, naj ubogajo ukaz o evakuaciji in se umaknejo na varno ali v zavetišča. Vendar pa so se na primer nekateri prebivalci Miamija in okolice že umaknili na varno v Naples, kjer so obtičali v pričakovanju najhujšega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalci so se zatekli v zatočišča

V zavetišča se je po državi do sobote zvečer zateklo 70.000 ljudi po Floridi, vendar so tudi tam težave. Na Floridi živi veliko starejših, ki imajo doma svoje hišne ljubljenčke, po navadi psičke, ki jih nekatera zavetišča nočejo sprejeti, ljudje pa jih niso pripravljeni zapustiti in zavračajo pot v zavetišča. Oblasti so morale ustavili dve nuklearki. 

V zatočišča se je zateklo 70.000 ljudi.
V zatočišča se je zateklo 70.000 ljudi. FOTO: AP

Ukaz o evakuacijah je prizadel 6,4 milijona prebivalcev Floride, kar pomeni vsakega 4. prebivalca države. Zaradi spreminjanja smeri orkana se ponekod, na primer v Georgii, prilagajajo in so ponekod preklicali ukaze o evakuaciji, ker naj vzhodna obala ZDA ne bi bila najhuje prizadeta. Čeprav tudi na vzhodu ne bo lahko, ker je Irma široka kar 640 kilometrov in bo veter močan skupaj z deževjem na celotnem območju ter širše, obenem pa se že pojavljajo tudi orkani.

Mesta duhov pa niso zapustili nepridipravi in tako so policisti že prijeli nekaj roparjev, ki so kljub neurju skušali izkoristiti priložnost. 

Orkan Jose, prav tako četrte kategorije, je nekoliko spremenilo pot in se usmeril proti severu, kar je prineslo vsaj nekoliko olajšanja za prebivalce na Karibih, ki so se bali, da bodo v nekaj dneh kar dvakrat priča besu narave.

V opustošenju Irme čez Karibe je umrlo več kot 20 ljudi, škodo merijo v milijardah dolarjev, največja pa bo zanesljivo v ZDA, kjer lahko orkan največ uniči.

Na Floridi nekateri nad orkan Irma kar s puško? 

Ob besnenju narave očitno nekateri povsem izgubijo zdravo pamet. Nekateri prebivalci Floride se namreč nameravajo s prihajajočim orkanom Irma soočiti kar z orožjem, metalci plamena in laserji. Na dogodek se je prijavilo 43.000 ljudi. Čeprav se sliši še tako neverjetno, je policija vseeno raje preventivno za takšne akcije izdala opozorilo, da lahko to privede do resnih posledic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, terjal 40 življenj in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (394)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djmensur
11. 09. 2017 08.38
Pri vseh dokazih HARP naprav kako lahko spreminjajo vreme, se je clovek pokazal kako lahko naravo uporabi proti samem sebi.. Ze NASA je podala slike naravnih hurikanov in sedaj telih,ki prihajajo in je jasno videt,da so bili sprozeni umetno. Sprasujem se (pustimo interese) , kaksno bitja smo ljudje, ne da smo sprozili te orkane,ampak zakaj jih ne ustavijo, ko pa imamo vso dokazljivo tehnologijo,kot je tudi sama amerika pred casom ustavila velik orkan pred Florido in se s tem hvalila... Sedaj pa sama sebi dopustila,tri tragedije zapovrstjo.. Nevem no..
flisd
10. 09. 2017 22.54
+18
Se strinjam, da je vse to skupaj grozno. Ampak, lepo vas prosim. A res mislite, da se bodo Američani toliko sekirali za nas, če nas bo jutri zravnalo z zemljo? Po vsej verjetnosti to sploh ne bo omenjeno v nobenem prispevku ameriškega medija.
ni_mi_vse_eno
10. 09. 2017 22.54
+18
Zadnjič sem šel na debtclock in ugotovil, da so 20 000 000 000 000$ v minusu. Trenutno poberejo manj davka, kot morajo plačati obresti, ampak ni panike, ker so še vedno dobro ocenjeni, saj jih ocenjujejo ameriške firme. Samo vprašanje časa, da se hiša iz kart sesede
BigBoss
10. 09. 2017 22.46
+15
v Italiji hude poplave 6 mrtvih a na prvi strani imate vi kar 2x Amerika. Itak saj 24 ur je v lastništvu amerike tako,d a treba pisat sam o tem a ne kolikor rečejo gospodarji čez lužo.
BigBoss
10. 09. 2017 22.43
+2
Še dobro, da je tole neurje, dai mate o čem za pisat ste že orng tečni.
nikhrast
10. 09. 2017 22.31
+5
Precej primitivnih komentarjev, kot da bi narava tepla samo Američane.
deltex
10. 09. 2017 22.20
+1
Se opravičujem, ampak mene full fascinirajo suhe plaže na Bahamih. Kakšna moč, da posrka del morja. Noro.
KungFuPanda
10. 09. 2017 22.38
+2
Razlika v pritisku 100mbar pomeni stolpec vode višine 1m. Prištej še vetrove, ki narivajo vodo pred seboj in prideš hitro do dveh metrov. Še en meter dežja, ki nima kam odteči...
LuckyBastardo
10. 09. 2017 22.19
-7
To bi se dalo ustavit če se mene vpraša. Ampak jest bom zdej tiho.
deltex
10. 09. 2017 22.11
+3
Še dobro, da ne poznam nobene Irme, hude so...
XenoSlo
10. 09. 2017 21.50
-2
Fotka na naslovnici iz Washingtona.
Ramzess
10. 09. 2017 21.33
+6
Nad orkan kar z orožjem, plamenometalci in laserji, ni jasno za kakšne laserje bi naj šlo, ... ta je pa dobra, folku se je res odpeljalo, o čem neki razmišljajo ko se odločajo o takem početju.
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.40
+6
lako bi se zbrala večja gruča ljudi ,slekli gate in spustili vetrove v obratni smeri!!!!
Ramzess
10. 09. 2017 21.31
+3
Res ne vem zakaj je treba poudarjati, da je v Miamiju poplavilo tudi finančni predel, verjetno gre za banke. Pa koga to sploh zanima, zakaj je to važno. Je pa lepo od oblasti da povedo, da reševanja ne bo, tako ljudje, v kolikor so sporočilo slišali, vedo pri čem so.
Ramzess
10. 09. 2017 21.26
+3
Življenj reševalcev, ne življenja. So območja poplavljena ali pod vodo, je razlika kaj ne.
York
10. 09. 2017 21.24
+7
Alpe Adria Green se je odpovedala pritožbi. Zakaj ta novica ni vredna zapisa na prvi strani portala, prva v vrsti?
Fifi 24
10. 09. 2017 21.22
+18
Ko pri ŠEFU mal piha je milion člankov.. Mehiški potres več mrtvih en ćlanek, sirija NIČ več... ja šef je ŠEF
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.16
+13
v celi južni in srednji ameriki,v indokini,v afriki,na bližnjem vzodu,...je bilo 99,9999999% ljudi nedolžnih,pa jih je hurikan imenovan uncle sam neposredno ali posredno pobil caa pol milijarde!!da o številu invalidov in sirot iz tega naslova sploh ne omenjamo!!!samo v iraku jih je iz zadnje vojne več kot 100 tisoč invalidov in še enkrat toliko sirot!!!!
MATEJ5321
10. 09. 2017 21.22
-9
sodobnisužnji svet je malo drugacen, kot v pravljici. Kdor je bolj uspešen iznajdljiv in močnejši tisti zmaga. Če pa želis postati bolj sposoben pa moras vložiti ogromno truda. Največkrat si prisiljen v to. Zato je sever bolj razvit kot jug
MATEJ5321
10. 09. 2017 21.23
-5
In seveda sistem, tukaj socializem nima kaj iskati
MATEJ5321
10. 09. 2017 21.28
-6
In nekakologično je da se otreseš tujih ljudi, ni pa logično da pobijaš svoje. Še hitler ni bil tolk neumn, kot socialisi. Celo na svojo stran jih je vzel.
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.32
+8
torej tebi je logično da se klatiš po celem planetu in pobijaš vse kar ti ni všeč???ker bolnik pa si ti???
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.36
+7
logično je da se braniš od tistega od katerega si sam življenjsko ogrožen pa naj bo to tujec ali domači, ne pa da pobijaš za to da imaš več denarja ali pa celo iz užitka!!!!
nikhrast
10. 09. 2017 22.27
-4
sodobni suženj, nehaj s to rdečo zvezdo, vidim da te Heineken plačuje za to reklamo.
lipov list
10. 09. 2017 20.56
+1
Namestite si Periscope android aplikacijo ...folk z tega omočja Miamija v živo prenaša z telefonov dogajanje...noro za videti.
vladaricaumov
10. 09. 2017 20.41
+0
Kva sem ze hotla, aja, KJ te Amere.
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.43
+3
Skunk Works
10. 09. 2017 20.47
-10
Se ne bojite za vaše socializme, če zmanjka Američanov..??? Kdo vam bo pa potem dajal kredite.....Brez Amerov in kapitalizma ni socializma....Saj ste videli kako je pušnila juga, ko je zmanjkal kreditov po letu 1980....
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.52
+12
hahahahaha da amerika daje kredite,to lahko reče samo nekdo ki ni dokončal niti vrtca!!
vladaricaumov
10. 09. 2017 20.57
+4
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.03
+5
saj ni dečko,je transi!!enkrat je on drugič pa ona!!
MATEJ5321
10. 09. 2017 21.10
-1
sodobnisužnji kakor vsi vemo, si je tito na veliko sposojal od amerikancov. Tako da tale tvoj vrtec je čisto zate
Skunk Works
10. 09. 2017 21.11
-5
Saj res, kje je vaša zmagovita juga? Na zemljevidu je ne najdem.......
Brakedirt
10. 09. 2017 21.15
+5
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.21
+3
to veste samo svečkarji,ta normalni pa vemo da se je juga zadolževala pri pariškem klubu!!!
celjan2
10. 09. 2017 21.26
+8
tito je znal balansirati med vzhodom in zahodom in vlekel težke pare na ta račun. diktator gor ali dol, bil pa je dober diplomat
Skunk Works
10. 09. 2017 20.32
-1
Nekatere dežele in države prizadanejo takšne kataklizmične naravne nesreče, druge pa katera od inačic socializma.......No ta prve si veliko veliko hitreje opomorejo.....
Brakedirt
10. 09. 2017 20.36
-1
no vidis, zato sveckarji ne smete na oblast,ste prevec rdeci.
BildiTheEmperor
10. 09. 2017 20.36
+3
Brakedirt
10. 09. 2017 20.38
-3
vladaricaumov
10. 09. 2017 20.40
+1
Brakedirt
10. 09. 2017 20.40
+0
puklasti se je tako boril za socijalizem vi pa sedaj pljuvate po njegovem delu
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.42
-1
tile svečkarji so izgleda vsi po vrsti zahrbtni delavci pa tolk imajo proti istospolno usmerjenim!!!
Skunk Works
10. 09. 2017 20.45
-1
++++Hvala Emperor.....tile zgoraj se trudijo nekaj spreobračati...v civiliziranih državah so se jih že davno otresli, kot pes uši, no čas je, da počasi civilizacija prodre tudi v Slovenijo....da se jih še mi losamo....
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.46
+1
Brakedirt
10. 09. 2017 20.52
-2
sveckarji so iz sence zasli v navidezno resnicnost
vladaricaumov
10. 09. 2017 20.56
+0
Real, aja, tko, se sam nimas za civiliziranga. To je pa neki cist tretga.
vsismosužnji
10. 09. 2017 21.00
+1
večino slovencev je civilizacija že zdavnaj dosegla,le nekateri primerki se ji zelo uspešno izogibate!!!!ker če bi se vas slučajno dotaknila ne bi bili več primerni za svečkarje!!
Brakedirt
10. 09. 2017 21.04
-2
najhuje pa je ko neka manjsina govori v imenu vecine in to brez da bi prej vprasali ce lahko
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.25
+5
narava uničuje naključno in nepremišljeno,zda uničujejo načrtovano in premišljeno!!prvo ne moremo preprečiti,drugo pa nočemo!!
Skunk Works
10. 09. 2017 20.29
-4
Kaj pa to dajejo kredit za tvojo fiktivno zasluženo plačo v js vsak mesec? To je tudi premišljeno uničevanje?
vsismosužnji
10. 09. 2017 20.47
+5
sebe se raje vprašaj zakaj nimaš nič ne pa mene koliko imam!!!
MATEJ5321
10. 09. 2017 21.17
-3
Čez 15 let bodo v zda še bolj bogati zaradi orkana. Kar ne ubija, krepi. Pri socializmu ste to podrli. Zato imate samo srovšno