Tujina

FOTO: Ogenj naj bi od sveta odrezal več deset ruskih gasilcev

Moskva, 31. 07. 2012 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./STA
Komentarji
2

V Sibiriji divjajo obsežni požari. Dve skupini gasilcev naj bi ostali odrezani od sveta na območju mesta Jenisejsk. A v centru za požare v naravi trdijo, da gasilci niso ujeti, temveč nameščeni v zelo oddaljeni postojanki.

V več regijah v Sibiriji divjajo obsežni požari. Po podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere v Sibiriji gori 17.000 hektarjev površin, a Greenpeace ocenjuje, da je ogenj zajel kar dva milijona hektarjev veliko območje.

V regiji Krasnojarsk je ogenj ujel več deset gasilcev, ki so ostali sredi gorečega gozda brez hrane, je sporočil predstavnik mesta Jenisejsk Sergej Jermakov. Zaradi gostega dima naj ne bi mogli evakuirati dveh skupin, v eni je 27, v drugi pa 11 gasilcev. Skupini naj bi bili ujeti že od prejšnjega četrtka. Zalog pa naj bi imeli še za tri dni. V tem času jih bodo poskušali rešiti, a le če bodo razmere ostale stabilne, je še sporočil Yermakov.

Po radiu so ujeti gasilci sporočili, da bodo sami poskušali zapustiti območje. Da bi prišli iz gozda, pa bi morali hoditi več kot sto kilometrov. Mestne oblasti se sicer s tem predlogom ne strinjajo.

Drugi predstavniki oblasti v regiji sicer verjamejo, da Jermakovo zaskrbljujoče sporočilo ne odraža realnosti. Gasilci naj ne bi bili odrezani od sveta, temveč naj bi bili nameščeni v postojanki, ki je precej oddaljena od prvih naselij, je sporočil vodja centra za požare v naravi Dmitrj Selin. Dodal je, da jih bodo odpeljali s primernimi vozili, če letala ne bodo mogla leteti na tistem območju, so še poročali na spletni strani The Moscow news.

So gasilci res ujeti?
So gasilci res ujeti? FOTO: Reuters

Oblasti prikrivajo dejansko stanje?

Vodja programa za gozdove pri ruskem Greenpeaceu Aleksej Jarošenko pa je opozoril, da so razmere ušle izpod nadzora, ker regionalne oblasti Moskvi prikrivajo podatke o dejanskih razsežnostih požarov. "Požari so zelo daleč od Moskve in vplivajo le na majhen delež prebivalstva, zato se o njih molči," je poudaril.

Ministrstvo za izredne razmere je sicer skušalo pomiriti prebivalce z izjavo, da ogenj ne ogroža mest. Je pa posvarilo pred dimom in pepelom v celotni regiji Tomsk, kjer so temperature ta mesec pogosto presegle 30 stopinj Celzija. Minuli konec tedna so morali v mestih Omsk in Tomsk zaradi gostega dima odpovedati več poletov.

Jarošenko je še opozoril, da v Rusiji vsako leto zgori več površin. "Lani je zgorelo devet milijonov hektarjev, letos pa že deset milijonov," je pojasnil. Po njegovem je sicer težko oceniti resnične razsežnosti požarov, delno tudi zato, ker območje pogosto prekrivajo meglice in ga je zato težko nadzirati z zraka.

Leta 2010 je bila zaradi obsežnih požarov v naravi Moskva več tednov zavita v dim. Tedaj je v požarih umrlo najmanj 60 ljudi, ogenj pa je uničil več kot 3000 hiš.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
31. 07. 2012 22.10
+0
Čudno Sibirija,tri mesece je tam toplo,ostalo zima.
franceljtancelj
01. 08. 2012 21.45
Lani je Sibirija imela ravno toliko sončnih dni kot Italija.