Tujina

FOTO in VIDEO: Oče ustreljenega Trayvona: Ne bomo stali križem rok

Los Angeles, 21. 07. 2013 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tisoče Američanov se je zbralo na ulicah ameriških mest in zahtevalo pravico za ustreljenega 17-letnega Trayvona Martina. Pridružili so se jim tudi najstnikovi žalujoči starši. Podporo sta na protestu v New Yorku izrekla zvezdnika Beyonce in Jay-Z.

Starši ubitega temnopoltega najstnika Trayvona Martina so se pridružili tisočim Američanom, ki so se v soboto zbrali v številnih ameriških mestih, da bi izrazili ogorčenje nad oprostilno sodbo Georgea Zimmermana, ki je ustrelil 17-letnega Trayvona in zahtevali pravico. Protestniki zahtevajo, da se proti Zimmermanu vloži zvezna obtožnica.

Največji protest je potekal v New Yorku, medtem ko je bila udeležba drugje – med drugim v Atlanti, Chicagu, Los Angelesu in Miamiju – skromnejša. Vsi shodi so minili mirno, medtem ko je podobne proteste v dneh pred tem ponekod spremljalo tudi nasilje.

Proteste je organizirala skupina National Action Network, ki jo vodi znani temnopolti aktivist za človekove pravice Al Sharpton. Ta je pred udeleženci shoda v New Yorku poudaril, da "ne prihajamo z nasiljem, ampak prihajamo, da obsodimo nasilje". "Nasilje je bilo storjeno nad neoboroženim, nedolžnim človekom po imenu Trayvon Martin," je dejal.

"Danes je bil moj sin. Jutri je lahko vaš"

"S protestom želimo sporočiti, da ne bomo stali križem rok," je dejal oče ustreljenega mladeniča Tracy Martin, ki se je udeležil shoda v Miamiju. "To nas drži pokonci – množica, ki nas podpira ne glede na barvo kože. Ne gre le za podporo Trayvonu, ampak tudi drugim otrokom," je še dodal skrušeni oče.

Martin je dodal, da se družina počasi postavlja na noge. V svojem govoru je s solzami v očeh dejal: "Trayvon ni storil nič narobe." Prepričan je, da bo pravici zadoščeno.

Trayvonova mama, ki je nagovorila množico v New Yorku, je dejala, da je njeno srce še vedno preplavljeno z žalostjo ter da je pred njimi še veliko dela. "Danes je bil moj sin. Jutri je lahko vaš," je dejala.

V New Yorku sta se protesta udeležila tudi zvezdnika Beyonce in Jay-Z.
V New Yorku sta se protesta udeležila tudi zvezdnika Beyonce in Jay-Z. FOTO: Reuters

17-letnega mladeniča je februarja lani ustrelil varnostnik George Zimmerman. Porota je Zimmermana oprostila obtožb uboja, kar je sprožilo proteste v ZDA. Zimmerman je ustrelil in ubil najstnika v predmestju Orlando Sanforda, ko se je ta vračal iz trgovine. Varnostnik, ki je poskušal rešiti primer nepojasnjenih vlomov v soseski, je videl temnopoltega mladeniča s kapuco na glavi in zdel se mu je sumljiv.

Predsednik Barack Obama je v prvem odzivu dejal, da bi pred 35 leti lahko on bil Trayvon Martin. Obama je dodal, da je le malo temnopoltih moških v ZDA, ki niso doživeli ocenjujočega pogleda zaradi rase. Oče pokojnega Trayvona je dejal, da ima predsednikova izjava močno sporočilno vrednost.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
21. 07. 2013 09.08
+5
začenja se konstruke državljanske vojne v ZDA... kakor izgleda, se bodo Henochove prerokbe res uresničile...
BobbyP
21. 07. 2013 09.12
+11