Tujina

FOTO: Prišel v Nigerijo in še isti dan odletel

Detroit, 27. 12. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da je Nigerijec, ki mu ni uspelo razstreliti letala, lahko nevaren, naj bi ZDA vedele že nekaj časa. Vseeno pa oblasti niso imele dovolj dokazov, da bi mu prepovedale vstop na letalo. Svojo domovino je obiskal le dan pred napadom.

23-letnega Nigerijca Umarja Faruka Abdulmutalaba so ameriški zvezni tožilci že obtožili poskusa razstrelitve letala, potem ko je v petek izvedel ponesrečen napad na let družbe Northwest iz Amsterdama v Detroit. Zvezni sodnik Paul Borman mu je obtožnico prebral kar v bolnišnici.

Tja so ga namreč prepeljali po ponesrečeni aktivaciji eksplozivne naprave, saj je utrpel nekaj opeklin na rokah. Ameriški mediji poročajo, da je sam priznal, da je dobil navodila za napad od teroristične mreže Al Kaida. Abdulmutalab naj bi skušal letalo raznesti z enako snovjo kot leta 2001 Richard Reid, ki je imel eksploziv v čevlju. Tako kot Reid pa se je tudi Abdulmutalab, kot kaže, terorističnih veščin učil v Veliki Britaniji, kjer je do nedavnega študiral. Živel je v premožnem predelu Londona in britanska policija je v soboto že preiskala njegovo nekdanje prebivališče.

Da je nekaj narobe, pa je slutil njegov oče, sicer nekdanji predsednik banke First bank of Nigeria. Že novembra ga je prijavil ameriškemu veleposlaništvu v Nigeriji. Slutil je, da ima sin sumljive ideje in da se druži s sumljivimi ljudmi, vendar ni navedel nič kaj bolj natančnega.

Abdulmutalab naj bi bil tudi na posebnem seznamu oseb, za katere se sumi, da so povezane s teroristi. Na tem seznamu je sicer okoli 550.000 ljudi. Obstaja še en seznam, na katerem so osumljeni teroristi, ki jim je tudi prepovedano leteti. Abdulmutalaba ni na tem drugem seznamu, prav tako mu niso preklicali vizuma za ZDA, ki ga je dobil junija leta 2008 z veljavnostjo do junija 2010.

Policija je že preiskala Abdulmutalabov dom v Londonu.
Policija je že preiskala Abdulmutalabov dom v Londonu. FOTO: Reuters

Ameriški obveščevalci in preiskovalci bodo zdaj tako morali ponovno preučiti svoje metode. Ameriški pravosodni minister Eric Holder je dejal, da bi bilo lahko veliko mrtvih in ranjenih, ter napovedal uporabo vseh ukrepov za preiskavo in zagotovitev, da bo vsakdo, ki je morda vpleten v ta ponesrečen napad, kaznovan.

Domovino obiskal dan pred poskusom napada

Obtoženi Nigerijec, ki že nekaj časa ni živel v svoji domovini, je 24. decembra prispel v Nigerijo. Še isti dan se je nato vkrcal za letalo v Amsterdam, tam pa je nato naslednji dan prestopil na let proti Detroitu.

Nigerijska ministrica za informiranje Dora Akunyili je povedala, da je Abdulmutalab svojo pot začel 24. decembra v Lagosu, kamor naj bi prišel še isti dan. Pred tem je bil nekaj časa zunaj države, je še povedala ministrica in zatrdila, da tudi nigerijske oblasti sodelujejo v preiskavi Abdulmutalabovega neuspelega terorističnega napada.

Še bolj poostren nazdor

Posledice tega dogodka pa je že moč čutiti tudi pri poostrenem nadzoru na letališčih. Kot poroča CNN, bodo za vse mednarodne lete, ki so namenjeni v ZDA, veljali poostreni varnostni ukrepi. Letalske družbe so že dobile navodilo, da potnikom uro pred pristankom letala prepovedo vstajanje s sedežev, prav tako v tem času nimajo dostopa do ročne prtljage in ne smejo imeti ničesar v naročju. Kot pa so za 24ur.com povedali na Letališču Jožeta Pučnika, sami kakšnega uradnega obvestila od ZDA niso dobili. Res pa je, da naše letališče nima direktne povezave z ZDA, pač pa morajo potniki presedati. "Načeloma so bila letališča, ki imajo direktne lete za Ameriko, obveščena o določenih poostrenih ukrepih, mi pa nimamo uradnega obvestila, tako da se pri nas ni nič spremenilo," so razložili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzek.the.ripper
28. 12. 2009 00.54
ISLAM, Glede na to, kako vam uničujejo ugled v svetu, vi pa glede tega ne storite ničesar proti njim, se sprašujem, če vas mogoče vsa stvar sploh ne moti, oz. takšne dejavnosti podpirate?
skydrol7
27. 12. 2009 21.06
re,ISLAM / se strinjam da bo vse vec poiskusov teroristicnih napadov,isto se strinjam da bo ugled do postenega muslimanskega naroda upadel torej kje je logika ki jo je ta terorist rabil,na letalu ki je letelo iz AMS v DETROIT ki ima najvecjo zgoscenost muslimanskega naroda v ZDA je bilo veliko muslimanskih druzin z malimi otroki?? terorist je bil tudi sam muslimanske vere????????????
Boži?niBanLeveCenzureLOL
27. 12. 2009 20.22
Čedalje več bo terorističnih napadov, ki jih bodo storili radikalni sudanski muslimani kakršen je ta Nigerijec. Vsak terorističen napad na nevernike pa v ničemer ne dviguje ugleda muslimanov v svetu, temveč ga le poslabšuje.
apiar
27. 12. 2009 19.24
Že poskus, kaj šele uspela eksplozija, bi bila krasen motiv za delovanje protiterorističnih akcij v neomejenih razsežnostih. Ne verjamem, da na vseh kontrolnih mestih ne bi odkrili eksploziva.
skydrol7
27. 12. 2009 18.15
vidim iz komentarjev da nekaterim ni prav da je ta novica o temu teroristicnemu poizkusu na glavni temi spleta ne pomislijo pa kak impakt je ta dogodek prinesel za svetovni civilni letalski promet,neugodne restrikcije za vse ki so zaposleni v letalski industriji, za potnike ki se bodo morali drzati novih pravil letalskega potovanja ta problem nebo zginil cez noc,to samo en problem s katerimi se bo moralo svetovno civilno tetalstvo spoprijeti z vspostavo novih norm pri uporabi letala kod nacin potovanja
Tonček Balonček
27. 12. 2009 17.25
Ta Obama naj takoj odstopi, vsemm jen jasno, da je enspodopben demagog, še Nobelovo nagrado je dobil kar tako, tu s ejajcamo zan neka odlikovanja v srebrni kovin, popolnoma brez pomena, jojj, kako smo majhni in primitivni, kako nas imajo veliki za norca in marionete! Niti 130 patrij ne bomo kupilu, komunisti jih bodo baje plačali le 80, pa še to ni gotovo, hočejo pa brizgalko za demonstracije, bojijjo se Janeza Janše, edinega glasnika resnice, pred katero si zakrivmo oči, namreč, da je ta vlada komunistična in nespodobna! Škoda, da je Plemeniti spet na dopustu, gotovo bi povedal kaj pametnega! in tehtnega!
zajcek6
27. 12. 2009 17.05
bilo kuda al kaida svuda
zajcek6
27. 12. 2009 17.03
zdaj pa se se smeji na razpravi...malo manj se bo na soncni kubi ko bo dihal skozi vedro vode
vzhod
27. 12. 2009 16.26
pomoje je to povezano z Zadeta modela 2 :D
Ben?oGen?o
27. 12. 2009 16.22
Dej! ne serte ljudje, ali kakoli pač se radi berete!!! S ponosom vam namenim ta klicaj in ja, samemu sebi tudi ;) Beautiful!
Spetsnaz
27. 12. 2009 16.16
Vseeno pa oblasti niso imele dovolj dokazov, da bi mu prepovedale vstop na letalo. TO NI RES ! LAHKO PREKLICEJO VIZO BREZ RAZLOŽITVE!!! Sicer pa sami priznavajo, da so v vojni! Torej je to normalno vojno dejanje. (kolateralna skoda recejo ameri sami tem zrtvam)
Jezek_SS_026
27. 12. 2009 15.53
Dokler bodo zapiral apartmajska naselja kot so Guantanamo se ni treba čuditi temu ...
Trenirka_SDS
27. 12. 2009 15.17
Al Qaeda pa Božiček obstajata, verjemte mi!
piss
27. 12. 2009 15.12
CIA=teroristi
tsdafsdfsfgjhtz
27. 12. 2009 14.28
teroristov ni...... to neobstaja.....
dana123
27. 12. 2009 14.17
Vazo že razstaviš na prafaktorje, butneš jo ob tla, pa je. Bolj me zanima, kako veš, da je nekdo "nesumljiv Slovenc"? Saj nobenemu na čelu ne piše, kakšne namene ima. Tako je samo v filmih B produkcije.
P0gi
27. 12. 2009 14.11
Če je to za vas novica dneva, potem od danes dalje bojkotiram 24ur. Objavljajte novice, ki se tičejo nas ne pa američanov s spranimi možgani, katerim je vsaka petarda bomba in vsako dejanje slehernega muslimana teroristični napad. prosim, NE PODLEGAJTE AMERIŠKIM MEDIJEM!!!!!
dr.shkrampla
27. 12. 2009 14.02
Iz novice o tem, da je nekdo odvrgel petardo na letalu in se pri tem popekel, do teroristov povezanih z Al kaido z bombo na letalu.
toncek.bb
27. 12. 2009 13.56
A TO JE NOVICA DNEVA??!? KR NEKI - spet podpihovanje starih nepomembnih stvari...
marko.peser@gmail.com
27. 12. 2009 13.42
točno tak, oni so vedeli PA JA DE! g-bay je poln ljudi ki so tam brez obtožnice, patriot act pa omogoča aretacijo vsakega posameznika katerega se samo SUMI da bi lahko imel karkoli s terorizmom, brez dokazov, oni pa so KAO vedeli da je povezan pa niso upali mu prepovedat vstop na letalo LOL kere bajke za male otroke a) vedeli so pa so ga pustili vseeno ker jim vsak terorist prav pride kot izgovor za haranje po bližnjem vzhodu in afriki b) niso imeli pojma in zdaj govorijo da so vedeli da se ne bi ponovno osramotili kot so se takrat ko so spustili dva neznanca na zabavo k obami