Tujina

FOTO: Obrazi žensk

Ljubljana, 08. 03. 2009 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danijela Levpušček/STA
Komentarji
65

8. marec je namenjen ženskam in dekletom. Toda medtem ko se ponekod veselijo rož in čestitk, se drugje še vedno borijo za najosnovnejše pravice.

Igralka Charlize Theron se v imenu Združenih narodov bori za pravice žensk.
Igralka Charlize Theron se v imenu Združenih narodov bori za pravice žensk. FOTO: Reuters
Pred več kot 150 leti, 8. marca 1857, so ženske, zaposlene v tekstilni industriji, v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam. To je bil eden od prvih primerov organizirane akcije delovnih žensk kjer koli po svetu.

Mednarodni dan žensk, 8. marec, praznujemo kot praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. A to je le ideal, ki so se mu le redkokje zares približali, na kar zavzeto opozarjajo tudi Združeni narodi. Generalni sekretar Ban Ki Mun je že lani začel večletno kampanjo za izboljšanje položaja žensk. Imenoval je tudi posebno odposlanko, z oskarjem nagrajeno igralko Charlize Theron.

V EU je leta 2008 živelo četrt milijarde žensk.

Ob 8. marcu so pripravili vrsto prireditev, ki letos potekajo pod geslom Združeni za končanje nasilja nad ženskami in dekleti. Temu v pomoč so objavili bazo podatkov, ki naj bi pomagala omejiti spolno nasilje nad ženskami. Podatki so grozljivi. Vsaka peta ženska na svetu je posiljena, ponekod celo vsaka tretja. Državam članicam in humanitarnim organizacijam naj bi nova baza pomagala pri preprečevanju nasilja nad ženskami, poleg tega pa bo namenjena tudi žrtvam, saj jim bo nudila dostop do ustrezne pomoči.

Mednarodna organizacija dela (ILO) pa opozarja, da utegne letos zaradi krize brez dela ostati kar 22 milijonov žensk, ogrožene pa naj bi bile tudi pravice, ki so si jih priborile. Na svetovnem trgu dela sicer sodeluje rekordno število žensk, 1,2 milijarde od treh milijard vseh svetovnih delavcev, a se te še vedno soočajo z diskriminacijo, neenakim statusom, slabšo varnostjo delovnega mesta in slabšim plačilom. Za enako delo po vsem svetu prejemajo deset in več odstotkov nižje plačilo kot njihovi moški kolegi.

Zgodovina praznika žensk

Leto 1975 je bilo mednarodno leto žensk, takrat pa so tudi Združeni narodi 8. marec razglasili za mednarodni dan žensk.

Dan žena so prvič praznovali 19. marca 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, že istega leta pa so ga praznovali tudi v Trbovljah. Leta 1917 so praznik prestavili na 8. marec. Prve večje demonstracije za pravice žensk so leta 1908 v ZDA organizirale socialistke. Pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, pa je na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910 dala feministka in socialistka Klara Zetkin v Köbenhavnu.

Istega leta so ženske pri nas prvič dobile volilno pravico, ki pa jim je dokončno pripadla šele po koncu druge svetovne vojne. Leta 1974 je bilo v jugoslovansko ustavo zapisano določilo, da se vsaka ženska lahko svobodno odloča o rojstvu otrok. Tri leta pozneje je bila uzakonjena še pravica do umetne prekinitve nosečnosti tudi iz drugih, ne le zdravstvenih razlogov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nancy11
08. 03. 2010 18.10
žalostno........ kaj morajo prenašat....
vednoprav
09. 03. 2009 02.52
Moja žena pravi,da imam ravno takšne pravice kod ona , potem bo že držal in da še prevečkrat praznujem ,bo tudi držal, v bližnji oštariji, kar bo pa tudi držal.
Sancho.X
08. 03. 2009 16.27
mushy Iraskim zenskam se ne podari roze ,ampak kalasnika lol :)
KimBim
08. 03. 2009 15.26
Tomi.passion Ti si pa hecn...ne vem zakaj si se ob mojem odgovoru pocutil tako na padenega in si mi moral razlozit zgodovino, ki jo ze poznam. Po tvojih odgovorih sklepam, da ne spostujes drugega mnenja...ce se kdo strinja s teboj, mu napises lep dan, ce pa se ne strinja kdo s teboj pa zacnes pisarit vse mogoce zadeve. In ne nisem zafustrirana feministksa...in tudi mi ni do prerekanja s teboj...in ko si pisal, kaj vse ste moski storili in kaj vse razvili...ti ne oporekam...ampak zakaj imamo mi npr. dan samostojnosti (ker so se borili za naso neodvisnot in samostojnost) in zakaj mamo zenske svoj dan (ker so se moje predhodnice za to borile in zavzemale)...s tem pa ko si ti meni pisal o arhitekturi in o razno raznih izumih...to pa ni boj za to ,da mamo mi lepe zgrdabe, slike, telefone...to je samo razvoj. Ne recem ,da si ne zasluzite svojega praznika, samo zal ga pac nimate...to pa ni zenska krivda in zaradi tega ni treba zensk v nulo dajat. Pa nisem ne nesrecna in ne zafustrirana....sem zelo zadovoljna s svojim zivljennjem in tudi nimam nic proti moski populaciji, sam ni pa mi prav,da tu moski gor ponizujete in zalite zenske...tega je v svetu ze itak prevec ( tomi.passion..to nisem mislila tebe, da ne bo kaksne pomote :) ) LP
TooFast
08. 03. 2009 14.29
jz se sam zahvaljujem moškim ki so nam zaželel lep dan..:) mislm da u sloveniji ženske lepo živimo.. :)
linnaa
08. 03. 2009 14.27
tomi.passion get a life!!!!!!!!!!
mushy
08. 03. 2009 14.24
Če bi bile iraške ženske v tem času vesele rož bi jim podaril, ampak jim verjetno država niti tega veselja ne pusti.
Kaplanos_
08. 03. 2009 13.38
mega304004 08.03.2009, 13:24 0 Tomi z vecino napisanega se popolnoma strinjam.Sama sem zenska ampak ob nekaterih vrstnicah mi gre na bruhanje.Imele bi vse v zameno pa nudile nic,so revice zapostavljene,diskriminirane noben moski jih ne razume,nad njimi se izvaja nasilje itd.itd.Drage damice pomemben je zdrav odnos med spoloma,ki pa zal izginja.Dobis kolikor dajes.Sama prav rada razvajam svojega moza mu kaj dobrega skuham in ce treba prinesem tudi copate ker si to zasluzi in me prav nic ne zanima mnenje mojih znank,ki pravijo,da zivim kot v pedesetih letih prejsnjega stoletja.Meni je tako cisto vsec in zato imam jaz dober trden zakon one pa blodijo po svetu vecno nezadovoljne.Pa da ne bo kdo mislil,da sem kaksna stara mama,sem stara petintrideset let in zelo zadovoljna s svojim zivljenjem,ceprav danes nisem dobila rdecih vrtnic.Lep dan vsem tako moskim kot zenskam zelim. ETO OD MENE DOBIŠ ENO NAMIŠLJENO RDEČO VRTNICO! JA LEPO SI TO NAPISALA,....ČE EN TEB NUDI, TI TUT NJEMU,...NA ŽALOST TEGA NI VEČ! SPOŠTOVANJE! TO MANKA! DRGAČ TI PA ŽELIM LEP, SREČN DAN! ETO PA ŠE SONČEK JE!
Kaplanos_
08. 03. 2009 13.35
tomi.passion 08.03.2009, 11:44 3 urskaa3...ja je prav, toda ali mi lahko ena ženska pove, zakaj moški ne moremo imeti uradni praznik, ki bi ga cel svet v enaki meri obeležil kot dan žena in bi ženske takrat izakazale pozornost in spoštovanje do nas? MAMO TEPEŽN DAN, KUA BI PA ŠE RAD ?? :))))
Kaplanos_
08. 03. 2009 13.33
VSEM ŽENSKAM,...ŽELIM LEP 8MAREC! NE SAMO 8MAREC, AMPAK VSAK DAN!
tomi.passion@gmail.com
08. 03. 2009 13.28
mega304004...če ne bi bil srečno poročen in če ne bi bila ti srečno poročena, bi te zagotovo TAKOJ poročil. Lep dan ti želim ;)
Edith Stanko
08. 03. 2009 13.24
Tomi z vecino napisanega se popolnoma strinjam.Sama sem zenska ampak ob nekaterih vrstnicah mi gre na bruhanje.Imele bi vse v zameno pa nudile nic,so revice zapostavljene,diskriminirane noben moski jih ne razume,nad njimi se izvaja nasilje itd.itd.Drage damice pomemben je zdrav odnos med spoloma,ki pa zal izginja.Dobis kolikor dajes.Sama prav rada razvajam svojega moza mu kaj dobrega skuham in ce treba prinesem tudi copate ker si to zasluzi in me prav nic ne zanima mnenje mojih znank,ki pravijo,da zivim kot v pedesetih letih prejsnjega stoletja.Meni je tako cisto vsec in zato imam jaz dober trden zakon one pa blodijo po svetu vecno nezadovoljne.Pa da ne bo kdo mislil,da sem kaksna stara mama,sem stara petintrideset let in zelo zadovoljna s svojim zivljenjem,ceprav danes nisem dobila rdecih vrtnic.Lep dan vsem tako moskim kot zenskam zelim.
Sancho.X
08. 03. 2009 12.57
lep praznik vsem zenskam. glede enakopravnosti pa, je treba prevzet tud dolznosti ne sam pravice!!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
08. 03. 2009 12.39
material girl....hvala lepa:) Lep sončen dan ti želim....
material girl
08. 03. 2009 12.35
tomi tokrat pa se celo strinjama glede večine zadev:)
basic
08. 03. 2009 12.26
vsem ženskam zelim precudovit dan :)
fmarty@email.si
08. 03. 2009 12.21
sam une mašlake na slikah.......kakšna vera je to da mora ženska hodit okoli kot živ mrlič????
elvog19
08. 03. 2009 12.17
Feministke so pač ekstremna skupina zafrustriranih samskih žensk, ki niso sposobne razvijati normalnih človeških odnosov. Lahko bi jih primerjali z bogomoljkami, ki uporabljajo svojega partnerja samo za razplod, potem pa ga ubijejo. Drugače pa vsem normalnim ženskam lep in prijeten 8.marec.
tomi.passion@gmail.com
08. 03. 2009 12.10
KimBim, zakaj si pa moški ne zaslužimo praznika? Nenazadnje smo moški skozi zgodovino ustvarjal in razvijali ta svet, vse kar je pomembnega danes okoli nas (arhitektira, kultura, tehnologija, zananost, medicina.....) vse to je primarno moških rok in glav. Moški smo ustvarjali in gradili mesta, ustvarjali najlepša slikarska, kiparksa, pesniška dela, moški smo razvili vse kar ženske obožujete, kot so telefoni, avtomobili, internet, časopise.....Skratka, svet smo ustvarjali moški, žensk je bila zgolj peščica (pa s tem ne mislim, da ste manj pametne ali sposobne), toda dejstvo je dejstvo. Si mar zaradi tega moški ne zaslužimo en dan pozornosti in spoštovanja iz ženske strani. Nenazadnje, tudi žensk ne bi bilo brez moških in ja vem, tudi moških ne bi bilo brez žensk, ampak dajmo za spremembo govorit o moških...Torej, si potem takem zaradi teh zgodovinskih zaslug ne zaslužimo en dan pozornosti in spoštovanja?
KimBim
08. 03. 2009 12.01
tomi.passion - sicer drži,da je veliko sposobnih,kot tudi nesposobnih zensk..vendar je prav tako veliko sposobnih, kot nesposobnih moških :) In na vprasanje zakaj si zasluzimo svoj praznik? Zato, ker so se zenske skozi zgodovino morale zelo potruditi, da so prisle do takega polozaja kot ga imamo sedaj. Ceprav po komentarjih sodec vidim ,da imajo eni zensko se vedno za manj vredno bitje. Pa lep 8.marec vsem zenskam :) P.S. A 25.3. pa se boste pubeci bunli zakaj imamo poleg osmega marca se materinski dan :)?