Tujina

FOTO: Oblasti narasle reke budno spremljajo

Berlin, 10. 01. 2011 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nemčiji so zaradi odjuge in obilnega deževja narasle številne reke. Narasle vode naj bi celo vzele eno življenje. Oblasti pravijo, da stanje budno spremljajo.

Najbolj kritične so razmere v Koblenzu, ob sotočju obeh rek, kjer je vodostaj danes dosegel 7,51 metra.

V Nemčiji so zaradi taljenja snega in dežja številne reke močno narasle in prestopile bregove ter poplavile. Ena oseba naj bi umrla. Najbolj kritično je ob rekah Ren in Mozela. Umrl naj bi 50-letni moški, potem ko se je prevrnil s kajakom na naraslem Renu v mestu Pforzheim na jugozahodu Nemčije. Po podatkih policije je v vzhodni Turingiji pogrešan 59-letni moški. Narasla voda je odnesla njegov avto. Razmere so še napete, vendar pa vodostaji rek počasi upadajo.

V Nemčiji so zaradi odjuge in obilnega deževja narasle številne reke.
V Nemčiji so zaradi odjuge in obilnega deževja narasle številne reke. FOTO: Reuters

Oblasti pravijo, da budno spremljajo vodno gladino reke Ren v mestu Koblenz. Obrežje Rena je bilo poplavljeno tudi v Kölnu, v Essnu pa so morali zaradi narasle reke Ruhr, ki je sicer pritok Rena, za ves promet zapreti nekaj ulic. Reka Mozela je v nedeljo poplavila številne vasi. Najhuje je bilo v mestih Zell in Cochem, kjer je reka prestopila varovalne nasipe.

Prebivalci Koblenza na zahodu Nemčije se do svojih domov prebijajo pretežno s čolni ali prek brvi. Gladina naraslih voda, ki so ob poplavah leta 1993 in 1995 dosegle več kot devet metrov, se je danes popoldne ustavila pri 7,51 metra. Po ocenah centra za obveščanje pred poplavami so poplavne vode s tem dosegle svoj maksimum. “Ljudje so že navajeni na naraščanje rek. To se zgodi vsako leto,” je dejal lokalni gasilec.

Poplave v Nemčiji - 7
Poplave v Nemčiji - 7 FOTO: Reuters

Kritične ostajajo razmere v zvezni deželi Spodnja Saška. Tam so zaradi padavin v noči na nedeljo vode narasle bolj, kot so oblasti pričakovale. V kraju Hannoversch Münden, kjer se Werra in Fulda izlivata v Weser, je pod vodo večina starega dela mesta in naselij.

Nemški vremenoslovci sicer za torek in sredo napovedujejo nove padavine s snegom na višjih legah.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PC TA
11. 01. 2011 14.29
goldfrapp : kaj pa ti veš..mogoče nikoli ni poplavlajo...ali pa nevem..kaj če pa bi tebi poplavlo vse potem pa bi ljudje kar govorili..sami so si krivi ?? Potem mislim da tudi ti nebi več tako govoril..Valeria ima čisto prav..ljudje so si bogi,ker nimajo več svojih domov..to je grozno če mene vprašate
goldfrapp
10. 01. 2011 18.55
Zakaj se ti smilijo? Ker ko grejo bajto gradit vejo da jo gradijio na poplavnem območju, pa kljub temu gradijo?? Čeprav vedo, da je možnost da pride do poplav?
dondino
10. 01. 2011 18.48
z vodo se ni za igrat =(
Valeria_
10. 01. 2011 18.31
Bogi ljudje..res se mi smilijo!