Tujina

FOTO in VIDEO: Obama: Časi so se spremenili, tudi jaz sem se. Nisem le kandidat, sem predsednik

Charlotte, 07. 09. 2012 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ZDA Barack Obama je na konvenciji poudaril, da imajo le volivci moč, da premaknejo stvari naprej, in da bo njihova odločitev vplivala na njih ter njihove otroke. Poudaril je svoje dosežke v zunanji politiki, predvsem smrt Bin Ladna in umik vojske iz Iraka.

Predsednik ZDA Barack Obama je sprejel strankarsko nominacijo za predsedniško kandidaturo, volivcem pa je povedal, da se bodo morali novembra soočiti z generacijsko izbiro.

"Vem, da se kampanje lahko zdijo malenkostne in celo neumne. Če ste siti poslušanja oglasnih sporočil, mi verjemite, da sem jih tudi jaz. Vendar pa, ko bo vsega konec in boste vzeli glasovnico, se boste soočili z najbolj jasno izbiro v generaciji, pri čemer ne bo šlo za izbiro med dvema kandidatoma, ampak izbiro med dvema različnima potema za Ameriko," je dejal predsednik.

Poudaril je razlike med njegovimi cilji in republikansko politiko ter spet govoril o temah "upanja" tako kot leta 2008. "Nikoli nisem rekel, da bo to potovanje lahko in tega niti zdaj ne bom obljubil," je dejal. "Izvolili ste me, da vam povem resnico," je dejal Obama

Volivcem na konvenciji in pred televizijskimi zasloni je dejal, da so se težave države oblikovale skozi več desetletji in jih ni mogoče rešiti v trenutku. "Ampak ko boste volili, se boste soočali z najbolj jasno izbiro generacije. V naslednjih nekaj letih bodo v Washingtonu sprejete pomembne odločitve – o delu in gospodarstvu, davkih in primanjkljajih proračuna, energiji in izobraževanju, vojni in miru – odločitve, ki bodo imele še desetletja velik vpliv na naša življenja in na življenja naših otrok," je dejal.

"Naša vizija je obnova vrednot, ki so ustvarile največji srednji razred in najtrdnejše gospodarstvo na svetu," je dejal Obama in napovedal, da bo v drugem mandatu poskrbel za milijon novih delovnih mest do leta 2016 in podvojitev izvoza do leta 2014.

Napovedal je tudi zaposlitev 100.000 novih učiteljev matematike in naravoslovnih ved, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v desetih letih za 4000 milijard dolarjev, 600.000 novih delovnih mest v industriji naravnega plina, zaustavitev rasti stroškov visokega izobraževanja. Denar, ki ga bodo prihranili s koncem vojn, pa bo vložil v gospodarstvo, je dejal.

Obama je med govorom omenil tudi energetsko strategijo. Dejal je, da so ZDA odprle nova črpališča nafte in plina ter da jih bodo odprle še več. "Za razliko od mojega nasprotnika pa jaz ne bom dovolil, da naftne družbe oblikujejo energetski načrt te države, ali da ogrozijo naše obale," je dejal.

Obama je Američanom napovedal težko, vendar pravično pot iz sedanje krize, če mu bodo na volitvah 6. novembra zaupali drugi mandat.
Obama je Američanom napovedal težko, vendar pravično pot iz sedanje krize, če mu bodo na volitvah 6. novembra zaupali drugi mandat. FOTO: Reuters
Na govor so se že odzvali v taboru protikandidata Mitta Romneyja, kjer so dejali, da Obama na volitvah ponuja politiko, ki ni delovala v zadnjih štirih letih. Dal je še več obljub, ni pa se držal obljub, ki jih je dal pred štirimi leti, so kritizirali Obamo.

Obama pa je med govorom večkrat kritiziral republikance. Kot je dejal, "so veseli, da govorijo o vsem, kar je po njihovem mnenju narobe z Ameriko", ne da bi ponudili predloge, kako izboljšati stvari. "To je zato, ker je vse, kar imajo za ponuditi, isti recept, kot so ga imeli zadnjih trideset let," je rekel. Trenutni predsednik pa ni omenil svoje zdravstvene reforme, ki ostaja nepriljubljena med številnimi Američani.

Glede zunanje politike pa je Obama dejal, da sta Mitt Romney in njegov podpredsedniški kandidat Paul Ryan novinca na tem področju. Ob tem je poudaril svoj uspeh z Osamo Bin Ladnom in umik vojakov iz Iraka.

"Samo vi imate moč, da premaknete stvari naprej," je dejal volivcem. "Priznam, da so se časi spremenili, odkar sem prvič govoril tej konvenciji. Časi so se spremenili – pa tudi jaz sem se. Nisem več zgolj kandidat. Sem predsednik," je zaključil svoj govor.

"To ni noben pogum"

Pred Obamo je podpredsedniško nominacijo demokratov sprejel Joseph Biden, ki je v svojem govoru pričal o značaju predsednika ZDA in zatrdil, da ima jekleno hrbtenico in pogum, zato ne bo popustil v boju za navadne Američane.

Biden je izpolnil tudi svojo vlogo kritika opozicije: "To ni noben pogum," je menil glede republikanskih načrtov za dodatne olajšave davkov milijonarjem.

Omenil je Romneyjevo nasprotovanje lovu na vodjo teroristične mreže Al Kaida in reševanju avtomobilske industrije ter s pomočjo množice izrekel besede, ki so postale neuradni slogan kampanje: "Osama Bin Laden je mrtev, General Motors živi".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
08. 09. 2012 14.08
+1
hvala bogu za elito, da obstajajo ljudje kot so lolipoly, USS_enterprise, infadel_no1...brez njih bi se stanje na svetu drastično popravilo....no ampak zakaj pa mislite da namenjajo toliko milijard za propagando, 100x ponovi laž in postala bo resnica, ane lolipoly?
janez6bb
07. 09. 2012 18.29
+0
predvsem je predsednik 1% ljudi, to je vse:) vis ostali so na šlabšem kot pred 4 leti.
igor2408
07. 09. 2012 17.43
+1
POVSEM VSEENO JE KDO BO PREDSEDNIK....POLITIKA BO PRI ENEM IN DRUGEM ISTA...KER SEVEDA NI ODVISNA OD PREDSEDNIKA
rissp
07. 09. 2012 20.33
+0
Politka bo ne ista, temveč vedno slabša. Neglede na to koga bodo volili. Tako je pri njih in tako je tudi pri nas in povsod drugje...
nikhrast
07. 09. 2012 17.23
-3
Res dobri govorci, Clinton in Obama se sploh ne moreta primerjati s slovenskimi politiki ki so skoraj vsi brez karizme. Si predstavljata da bi Janša tam dal govor, vse bi zaspalo. Amerika je pa dežela individualistov, imigranti z celga sveta rinejo tja, vedo da če si podjeten, sposoben, pa priden da boš lahko postal tudi sam kakšen Buffet, Gates, ali Jobs. To je razlika med Evropo in Severno Ameriko, tu si še navaden delavec v avto tovarni lahko ustvari dobro živlejnje, $30 na uro, potem pa bajta, pa vikend..., pa 30 let in dober penzion; če si pa malo bolj podjeten pa lahko iz nič postaneš tudi kakšen Zuckemann, Buffett ali Gates.
igor2408
07. 09. 2012 17.44
+0
igor2408
07. 09. 2012 17.46
+0
DETE....BITI CELO ŽIVLJENEJE SUŽENJ ZATO DA LAHKO POTEM DESET LET UMIRAŠ V KOMFORTU ZAME NI DOBER LAJF......SEVEDA ČE DOBER POMENI SIT IN BREZ MIŠLJENJA POTEM SE STRINJAM S T5ABO...
kim llsung
07. 09. 2012 19.40
+2
nikhrast to je bilo nekoc,ce bi malo bolj vse skupaj spremljal bi dojel,da ljudej bezijo iz amerike!!!!
lolipoly
07. 09. 2012 19.43
-2
Igor2408 o kaksnem suzenstvu pa ti ? Pojdi v Amriko in bos videl zivljeje tam . Severne Amerike ne mores primerjat z nobeno drugo drzavu na svetu. V Ameriki nisi prislek ampak sodelavec, sosed. priatelj in , nihce te ne gleda dol, da si emigrat .Se popolnoma strinjam z Nikhrasom, on ze ve kaj pise iz lastnih izkusenj,
rissp
07. 09. 2012 20.32
+1
lolipoly o tistem sužensjtvu , ki ga je ustvaril ameriški imperializem, turbokapitalizem. O tistem, kjer delavci brez pravic delajo, dokler prinašajo korist, dokler si ne upajo zboleti, zahtevati socialnega in zdravstvenega varstva,itd. In dokler si ne upajo še tisto malo drobtinic kar jim bogatuni (ki služijo na njihovem znoju in krvi) zapraviti za kaj drugega kot potrošniški materijal, ki ga ustvarjajo prav delavci, služijo pa bogatuni/sužnjelastniki. Sužnji seveda tudi nimajo dostopa do neodvisnih novic, kakšna svoboda govora je le še pravljica za lahko noč. Človek omeni da je po njegovem 9/11 delo CIE in ga zaprejo v umobolnico. Človek upa javno napisati laži ZDA in izdajo za njim svetovno tiralico. Človek ustanovi medij, za katerega se odloči da bo neodvisen , da bo v vojnah predstavljal poglede obeh strani (vsak konflikt ime VSAJ 2 strani, NOBEN konflikt NI črno-bel, 100%dobro proti 100%slabem), in takšen medij takoj onemogočijo. Potem pa ostanejo FOx, CNN, itd.itd., ki sužnjem vsiljujejo pravljice, kako ZDA "iz čiste dobrote" zapravljajo trilijone dolarjev ter deset tisoče življenj mladih američanov, seveda iz "čiste dobrote", da bi lahko "barbari na drugemu koncu sveta imeli demokracijo"... In večina sužnjev vidi 50 novičkarskih kanalov - povsod iste laži (ki se tudi stalno ponavljajo - saj veš , ponovi laž 100x in bo postala resnica) , in seveda mislijo da je to čista in edina resnica... Prišli smo celo tako daleč, da očitno blokirajo tudi že večje medije , ki si upajo objavljati druge plati zgodb, primer : RT , ki je že 3. dan nedostopna v ZDA in ponekod v EU - po čudežu je lepo dostopna na drugih koncih sveta...Ampak ker sistem modernega sužnjelastništva lepo deluje, američani seveda mislijo, da so SVOBODNI, da so gnezdo SVOBODE GOVORA - kako ironično... Očitno pa so o svoji svobodi ter svobodi drugi in seveda o popolni dobronamernosti tako ameriške kot nekaterih drugih vlad prepričani tudi redki primeri v SLO - naprimer lolipoly, infidel itd. Še dobro da jih je vedno manj...
lolipoly
07. 09. 2012 20.45
+0
@rissp , po tvojem pisanju lahko samo sklepam , da nimas pojma o Ameriki, samo tisto znas kar beres na internetu in Youtubu, in vidis v filmih. Zarote in zavajanja, ce nekdo nekaj pove ali napise, ne pomeni, da je resnica.
Katja Kranjc 1
07. 09. 2012 20.47
-1
rissp se popolnoma strinjam... lilipoly ti pa glavo iz peska, a slučajno ni res, da so zaprli tistega ki je napisal resnico o 9/11
lolipoly
07. 09. 2012 21.19
+0
hehehe sedaj se pa res lahko samo smejim.. Jaz zivim tu v AMERIKI , in ko pridem v Slovenijo, mi ni potrebno pav nic povedat o zivljenju v Ameriki, ker mi prav vse dobro znajo povedati tam kaksno je zivljenje in politika v Ameriki..jaz samo potrdim, ker tako ali tako je brezvezno, ce resnico povem, recejo da je laz , da to ni mogoce...zato sem pa rajsi tiho ker zavajana in lazi nemarm.
Nina Nubia 1
07. 09. 2012 22.58
-2
loli preko 100 mio ljudi dobiva socialno podporo, polovica drzave dobiva bone za prehrano, prikolicarska mesta rastejo kot gobe po dezju, imam priljatelja v ameriki, ki zivi od rojstva dol pa drugce govori kot ti.
USS_Enterprise
08. 09. 2012 00.00
-2
nina ena tretjina amerike dobiva socialno, HALO pa kje ti živiš??? sej vsi vemo da sovražiš ameriko, ampak res pretiravaš, pomiri se malo...
nikhrast
08. 09. 2012 06.54
+0
Severna Amerika ima reveže kot vsaka druga država, samo ne mi govorit da jih je v Ameriki tretjina na socialni podpori, pa da folk beži iz Amerike. Med Mehiko in ZDA gradijo zidove, pa zato da folk ne zbeži ven? Malo bolj resni ste lahko. Poznam situacijo v Severni Ameriki, tu s kanadske strani, preko reke, vidim Detroit, poznam dobro tudi Florido, poleti pa vedno nekaj mesecev v starem kraju, tako da lahko primerjam življenje na obeh straneh Atlantika.
Nina Nubia 1
08. 09. 2012 12.27
+0
mali nasvet treba bo pogledat izven okvirjev ze dosti bo,ce vtipkata revscina v ameriki!
KisloZelje333
08. 09. 2012 14.46
+1
zakaj si izbrisal? Lolipoly rekel sem samo, da če je res pretežko vtipkat we are change slovenia, prebrat par člankov in se na podlagi zdravega razuma odločiti kaj je res in kaj ni + da imaš tam še nešteto dokazov, dokazov, kot so razni dokumenti, govori raznih insiderjev lobijev kot so nafta, farmacija....je to res tako zelo težko, mislim enostavno vas človek ne razume no, kaj vam je potrebno narisat? Nimamo se za nekaj več, daleč od tega, to je potem vaš najboljši izgovor, da smo mi patetični, nori teoretiki, ki non stop gledamo youtube, GLEJ NIMAŠ PRAV, DOJEM ŽE!
lolipoly
09. 09. 2012 08.30
Ce je na internetu in dokumentirano, ne pomeni , da je resnica, marsikaj je ze bilo dokumentirano, in izkazalo , se je prava laz. Treba je poznati cloveka, kdo pise in za cem stoji.
bobocat
07. 09. 2012 17.22
+4
Združene države Amerike so bile ustvarjene kot »domovina svobodnih«. A ideali so že davno zbledeli. Zdi se, da je to ena najbolj obvladanih držav na planetu. Američani se žal ne sprašujejo, kaj se dogaja z njihovo demokracijo, financami, monetarnim in davčnim sistemom. Naj Američani volijo demokrate ali republikance, vedno volijo kandidate iste elite, izbrance prave krvi. To med drugim dokazujejo rodovniki ameriških predsednikov. Volilni boj in volitve so velika farsa, predstava za množice.
lolipoly
07. 09. 2012 19.34
-2
kim llsung
07. 09. 2012 19.42
+2
loli seveda ima pojma nastel je dejstva,ce je pa to tvoj protiargument bi se pa res lahko vprasali,ce imas ti kaj pojma.
KisloZelje333
07. 09. 2012 14.38
+6
nisem le kandidat, sem predsednik, odgovoren za številne civilne žrtve v libiji in v siriji, preden sem postal predsednik, sem se odeležil sestanka ljudi, ki vodijo ta planet (bilderberg group), obljubil sem jim par stvari in hopa cupa, postal sem predsednik. Pred prvim mandatom sem vam obljubil marsikaj, izpolnil bore malo, ampak človek, ni osel, ki gre enkrat na let, povprečen američan gre na led ob vsakih volitvah.
rissp
07. 09. 2012 13.47
+0
V ZDA in ponekod v EU je že 3. dan nedostopna novičkarska stran RT, ki je ena glavnih strani ki predstavijo tudi drugo stran vojne v Siriji, Libiji,itd. Preko anonimnih brskalnikov in proxijev je lepo dostopna. Le kaj je v ozadju? Zakaj mediji nič ne poročajo o tem, glede na to da je o ena izmed glavnih ( če ne celo največja) novičkarskih strani ki predstavijo tudi drugo plat zgodbe?
Drumm
07. 09. 2012 14.17
+5
Brisan boš. Resnica pač ni dovoljena na tem in podobnih portalih.
nikhrast
07. 09. 2012 17.14
+1
Amerikanci se pa zdajle res zanimajo za zunanjo politiko, malo realizma, poglej novice po TV postajah, pa boš videl kaj je pomembno. Pomembno je kaj hočejo ljudje vededi, ne kaj morejo vedeti, drugače ne boš ostal v biznisu.
right1
07. 09. 2012 13.38
+3
Bodo že zgoljufali, da bo prav
Ucideteri
07. 09. 2012 12.55
+2
Obama je pozabu povedat ,da je tud črn
Igor__Zmaj
07. 09. 2012 12.11
+2
Obama, Bush al pa kdorkoli drug, v vsakem primeru bo šlo samo še na slabše . Od Clintona naprej vsi samo še ližejo riti finančnim elitam ( v glavnem sionističnim) in napadajo vse, kjer vidijo denar, celo sami sebe, pol so pa svet rešil z raznimi lokalnimi posebneži ala Husein in Bin Laden. Ne bojo se ustavli, dokler si ne bojo nekje zob polomil, samo takrat bo hudo za cel svet.
Elias47
07. 09. 2012 12.17
-1
KisloZelje333
07. 09. 2012 14.36
-1
resnica, infadel_No1, martian, lolipoly, USS enterprise...prosim dajte spet pokomentirat malo, da so vse teorije zarote, da se vam zopet malo nasmejim
Elias47
07. 09. 2012 10.29
+0
no, vsaj tokrat so pentagram nad njegovo glavo obrnili tako kot je dejansko primerno za Obamo: narobe obrnjen - satanistični pentagram.... pentagram zlobnih ljudi - demonov
Elias47
07. 09. 2012 10.22
+3
ubogi američani, spet jih bo na-tegno... očitno ameriške čl-ovce nimajo dovolj, da je v preteklih štirih letih prekršil vse obljube, ki jih je dal na predcedniški kampanji pred štirimi letami... čl-ovce ne bo nikoli izučilo.... sicer pa saj nimajo prave izbirajo... ali izberejo enega demona oblečenega v plavo, ali pa drugega oblečenega v rdeče...
Northwest
07. 09. 2012 10.09
-1
Hudo ucene besede.
Nina Nubia 1
07. 09. 2012 09.48
+2
napad na libijo na tisoce mrtvih lep dosezek,vojska se je iz iraka umaknila,ker se pripravlja napad na iran,bin laden je zgobica za lahko impresivni dosezki za ovce!!!!!
Elias47
07. 09. 2012 10.24
+3
v Iraku imajo še vedno okoli 50 000 \"vojaških inštruktorjev\" za \"usposabljanje\" Iraške vojske... če to pomeni, da se je \"Ameriška vojska umaknila iz Iraka\", potem pa jaz ne vem več....
Nina Nubia 1
07. 09. 2012 11.18
+1
so umaknili potrosne vojake ne vse ampak vecino so jih poslali se blizje iranu!!
rissp
07. 09. 2012 08.56
+8
Ovce pa še vedno odidejo na volišča ter oddajo veljavne glasovnice - kot da niso vsi kandidati enaki lažnivci, goljufi - to povsod po svetu , v ZDA pa poleg tega še množični klavci!
izo1982
07. 09. 2012 14.50
+1