Tujina

FOTO: Ob irskem prazniku rajala množica ljudi, nazdravil pa je tudi Obama

New York, 18. 03. 2012 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V New Yorku je potekala že 251. parada ob dnevu svetega Patrika, ki je potekala po peti aveniji. V Washingtonu pa je praznoval tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki si je privoščil kozarec guinnessa v irskem pubu.

V soboto so Irci po svetu praznovali dan svetega Patrika. Praznovanja ob največjem irskem prazniku so potekala tudi po vseh večjih mestih ZDA, kjer je irska tradicija še vedno živa. V prestolnici Washington je tako slavil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je presenetil rajajoče v irskem pubu Dubliners pri železniški postaji Union. Spremljal ga je daljni sorodnik iz vasi Moneygall, ki jo je Obama obiskal lani. Obamovi predniki po materini strani prihajajo iz Irske. V torek bo Obama slavil še enkrat, saj bo v Beli hiši sprejel irskega premierja Endo Kennyja.

Kot vedno pa je bila največja parada v New Yorku, kjer množico, ki se je zbrala ob poti parade od 44. do 86. ulice po 5. aveniji na Manhattnu, ocenjujejo med dva do tri milijone. Parade se je udeležil tudi župan Michael Bloomberg, ki je poudaril, da je največja moč mesta to, da kar 40 odstotkov prebivalcev prihaja iz tujine.

V senci slavja so na jugu Mannhatna protestniki gibanja Okupiraj Wall Street pripravili pohod ob polletnici obstoja. Okrog 300 protestnikov proti izkoriščanju finančnega kapitalizma se je zbralo v parku Zuccotti in pripravilo krajši pohod. Brez aretacij tudi tokrat ni šlo in policisti, ki se niso udeležili parade na severu otoka, so za zapahe spravili šest ljudi.

Slavje se je proti večeru spremenilo v glasno rajanje po lokalih in ulicah. V eni izmed hiš v Queensu so morali zabavo, na kateri je bilo okoli 100 ljudi, predčasno zaključiti, saj se je med zabavo tretje nadstropje hiše zrušilo. Dve osebi so odpeljali v bolnišnico, ena od njiju je huje poškodovana, vendar ni v smrtni nevarnosti. Deset oseb pa je odklonilo zdravniško pomoč. Po prvih ugotovitvah tla v tretjem nadstropju preprosto niso zdržala tolikšnega števila ljudi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eljaske
18. 03. 2012 17.45
-2
Obama pa je že pošteno nasekan!!
nikhrast
18. 03. 2012 15.49
+4
Si Patrick's ni uradni praznik v Severni Ameriki, samo vsa velika mesta imajo parade danes, to je vsakoletna zadeva. Pivo po vseh barih zeleno, politiki pa morejo biti zraven, to je njihovo delo.
Krimsky
18. 03. 2012 12.34
+4
Mi, Marsovci, z zanimanjem spremljamo dogajanje na Zemlji, in čeprav pogosto ne razumemo dogajanja, se ob tem prav prijetno zabavamo. Bom navedel primer: gre za posebej zanimivo ravnanje, ko se pripadniki vrste Homo sapiens ob določenih prilikah zberejo, hodijo po ulicah in mahajo z barvnimi krpami privezanimi na palice. Naši prvi antropologi, ki smo jih pošiljali na Zemljo, so najprej sklepali napačno: poročali so, da z mahanjem preganjajo komarje in druge nadležne insekte. Šele interdisciplinarne raziskave so podale boljšo razlago: namen mahanja z barvnimi krpami je prestrašiti tiste, ki imajo drugačne krpe, in medsebojno opogumljanje sodelujočih v ritualu. Kolikor smo do sedaj uspeli ugotoviti gre za optimiziranje softvera med udeleženci mahanja s krpami: namesto obsežne in zamudne vsakodnevne obdelave podatkov tovrstni rituali kar direktno prinesejo občutek pripadnosti in varnosti.
platon26
18. 03. 2012 10.13
+4
no obama gre na pivo pri nas pa dobiš za podporo kak balonček, svinčnik ali pa kapco hahahah
LepiBorut
18. 03. 2012 12.14
-7
KlubPravilnoPretepenihŽena
18. 03. 2012 18.33
kaj bi pa rad kakšno nepremičnino? pa nevem kdo je deležen tvoje podpore, saj si neutralen mislec brez konkurence
platon26
19. 03. 2012 19.32
+1
zakaj pa ne? A naj nasedam na poceni fore tako kot ti? Nisem nevtralen nihče ni! Je pa re da mi ti ne boš nikoli konkurenca saj si že sam priznal da nimaš pojma tako da.... ne vem zakaj se sploh trudiš??
el-komandante
18. 03. 2012 10.00
+3
temni predstavnik temnih sil pije temno pivo vsaj dobro pivo si je spil
platon26
18. 03. 2012 09.42
+6
Jaz sem ponosni Irec! Praznoval sem praznik in koga agledam črnega muslimana ki z menoj pije pivo! Sem se vprašal kaj pa počne tu je morda zašel? Pa ga vprašam kaj počne in mi odgovori: tu sem zaradi prevolilnega boja da se malo pokažem v medijih kako lahko rajam z tlačani! Kot ponosen irec sem se odložil da ga volim na naslednjih volitvah saj se je podredil našim običajom in je šel celo tako daleč da je pil pivo z nami! Vzklikal bom 4 more year in yes we can hahaha pozabil bom da je sprejel enega najbol nehumanih zakonov v zgodovini moderne dobe, pozabil bom da ni izpolnil kar je obljubil, važno da je z nami spil pivo to je zame dovolj!
MERDE-AVE-MERDE
18. 03. 2012 10.47
-7
s kod je že on? aja, ne ve se, rojstni list je ponarejen.
KlubPravilnoPretepenihŽena
18. 03. 2012 18.36
+1
selekcija ljudi drugače kaže na to, da si duševno zaostal in verjetno v pozni mladosti mokril posteljico,drugače tudi meni ni simpatičen obama reklama saj imam previsok standard, da bi z njim spil pivo.
platon26
19. 03. 2012 19.33
dimnikar popucaj si podstrešje mokrim lahko samo tebi na glavo morda bo pa kaj vzklilo kak orešček v praznem piskerčku!
Crazy_Horse
18. 03. 2012 09.41
+2
Obama irec ki se rad sonči