Tujina

FOTO: Černobil bo postal naravni rezervat, življenje pa tam ne bo mogoče še več deset tisoč let

Černobil, 26. 04. 2016 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
45

''Komaj sem našla svoje stanovanje. To je zdaj gozd. Drevesa rastejo skozi asfalt, skozi strehe. Vse sobe so prazne, stekel ni več, vse je uničeno,'' je ob 30. obletnici nesreče v Černobilu povedala nekdanja prebivalka Pripjata. V Ukrajini so se tragedije spomnili z več slovesnostmi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 30 let po nesreči
    02:59
    Iz SVETA: 30 let po nesreči
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
    02:45
    Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
  • Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
    02:00
    Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
  • Iz 24UR: Visoka cena černobilske katastrofe
    02:04
    Iz 24UR: Visoka cena černobilske katastrofe
Posledice nesreče sicer še danes ogrožajo zdravje lokalnih prebivalcev. Na onesnaženih območjih živi več kot pet milijonov ljudi - 2,3 milijona Ukrajincev, 1,1 milijona Belorusov in 1,6 milijona Rusov. 10.000 kvadratnih kilometrov zemlje je še vedno neprimerne za gospodarske dejavnosti. Na območju deset kilometrov od černobilske elektrarne zaradi visoke stopnje onesnaženosti s plutonijem življenje ne bo mogoče še več deset tisoč let.

Ob 1.23 so v Ukrajini zatulile sirene. Ob tem času je pred 30 leti odjeknila eksplozija v jedrski elektrarni Černobil, kar je vodilo v najhujšo jedrsko nesrečo v zgodovini, katere posledice čutimo še danes. Radioaktivni oblak je prek ukrajinskih meja zaneslo v Rusijo, Belorusijo in tudi drugod po Evropi.

Po državi so se v času, ko je pred 30 leti odjeknila prva eksplozija v četrtem reaktorju elektrarne, oglasili sirene in cerkveni zvonovi, dopoldne pa je v Kijevu ob spomeniku žrtvam potekala slovesnost, ki se je je udeležil tudi predsednik Peter Porošenko

"Globoko smo hvaležni celotni mednarodni skupnosti," je dejal Porošenko in dodal, da je černobilska katastrofa na določen način pospešila padec Sovjetske zveze in nastanek neodvisne Ukrajine.

Porošenko se je nato udeležil še slovesnosti blizu kraja nesreče v Černobilu, kjer je spomnil, da je bila to najhujša katastrofa na svetu, ki jo je povzročil človek. "Tu smo, da naredimo vse, kar je mogoče, da v prihodnosti preprečimo takšne in podobne nesreče," je dejal.

Danes je tudi podpisal dekret o razglasitvi območja za naravni rezervat, ki se bo imenoval Černobilski rezervat sevanja in okoljske biosfere. Rezervat, ki bo obsegal velik del černobilske izključne cone blizu meje z Belorusijo na severu države, "pomeni pomemben korak pri ponovni oživitvi ozemelj, ki so bila onesnažena v tej katastrofi," piše na predsednikovi spletni strani po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sorodniki žrtev so se zbrali na bedenjih v več cerkvah, tudi v cerkvi v kraju Slavutič, ki so ga na novo zgradili za ljudi, ki so pred nesrečo živeli v bližini elektrarne v Černobilu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob obletnici danes dejal, da je bil Černobil resna lekcija za celotno človeštvo, tragedija pa bi bila po njegovih besedah še večja, če ne bi bilo pogumnih reševalcev, gasilcev, vojakov in drugih, ki so tvegali svoja življenja.

"Černobilska tragedija je bila manjša samo zahvaljujoč ljudem, ki so opravljali državljansko dolžnost. Mnogi so žrtvovali svoje življenje za rešitev drugih," je v sporočilu zapisal Putin.

ZN pa so ob obletnici spomnili, da je Černobil vodil v tesnejše globalno sodelovanje na področju jedrske varnosti.

"Dodatne izboljšave je nato leta 2011 prinesla nesreča v Fukushimi na Japonskem, a ključna lekcija obeh nesreč ostaja, da varnosti ne smemo jemati za same po sebi umevne,'' je poudaril direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano. Po njegovih besedah je jedrska varnost sicer naloga posameznih držav, a mednarodno sodelovanje je vitalnega pomena.

Černobil
Černobil FOTO: AP

Nekateri prebivalci so se sicer vrnili na močno onesnaženo območje. 66-letna Zoja Perevočenko je živela v Pripjatu, ki je bilo zgrajeno prav za družine delavcev v elektrarni v Černobilu. Za Reuters je povedala: ''Komaj sem našla svoje stanovanje. To je zdaj gozd. Drevesa rastejo skozi asfalt, skozi strehe. Vse sobe so prazne, stekel ni več, vse je uničeno."

Nivoji radiacije so na območju še vedno zelo visoki. Številni še vedno obolevajo zaradi onesnaženja, koliko žrtev je terjala nesreča, pa pravzaprav ni jasno.

Da bi preprečili morebitno novo katastrofo, če bi se porušil 30 let star sarkofag, ki so ga zgradili nad uničenim četrtim reaktorjem, zdaj gradijo novo kupolo, ki naj bi ruševine zaščitila za 100 let. 

PREBERITE ŠE: Kako se je nesreča zgodila?
Kako so se na nesrečo odzvale oblasti v Sloveniji?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
26. 04. 2016 21.54
+6
Več deset tisoč let te več človeka ne bo na planetu
tali?ni tom
26. 04. 2016 20.18
+3
divje svinje ki lomastijo po nemčijio,madžarski se lepo svetijo v temi! so pa iz černobila! je bil članek točno tle gor nekaj časa nazaj! drgač pa,se po moje s časom človek ,živali prilagodijo! ghirošima,nagasaki recimo! da pa ne bojo zahodnjaki pod taktirko američanov preveč lapal se naj spomijo kdo je NAMERNO uničil ta dva mesta z jedrsko bombo!
appollyon
26. 04. 2016 18.08
+0
V komunizmu nikoli niso bila pomebna človeška življenja, samo hvaljenje, lastni ponos in laži! Če nebi bilo tistega generala, bi bili danes še vseh "kao samo 40" mrtvih živih!
kim llsung
26. 04. 2016 19.22
+7
tali?ni tom
26. 04. 2016 20.22
+8
v komunizmu nobenga niso nagnali iz bolnice če ni mel zavarovanja ali denarja! kaj praviš za kapitalizem? prva beseda v zdravstveni ustanovi"zdravstveno kartico prosim"! ne "kaj vam je?"! dejte no mal met pameti,noben sistem ni dober vendar,vsaj sistem ki smo ga meli v Jugoslaviji je bil dovolj dober! le krasti ni pustiil vsepovprek!in evo!so mel pa težave slovaki,.čehi,mađari,poljaki,bolgari,romuni! ampak,napram njim in nenazadnje večini zahoda z ameriko na čelu smo imeli raj!
3334446789
26. 04. 2016 17.45
+5
Članek ne drži vode. A sedaj naj bomo pa veseli, ker je jedrska katastrofa v Fukushimi prinesla dodatne izboljšave in novo lekcijo za človeštvo. Koliko atomskih bomb, jedrskih eksplozij bo še potrebno, da bo lekcija dovolj dobra?Dobra lekcija zame pomeni sodelujoče čustvovanje in razumna izmenjava izkušenj (ne kapitala) znanstvenikov sorodnih strok. Utopija?
3334446789
26. 04. 2016 17.21
+4
Lahko je žalovat za mrtvimi toliko let po katastrofi, ki so jo vestno prikrivali. Od te pietete nimajo črvive kosti ničesar. Ali kdo žaluje za živimi direktno po katastrofah, stiskah, vojnah in jim pomaga s pieteto, etiko, novci. Žalovanje za mrtvimi je zastonj, za živimi pa pomeni žalovanje obsodba samega sebe, ker jim zavoljo škrtosti, lastnega udobja, ideoloških pohab nismo pripravljen dati niti evra, niti nasmeha, kaj šele strehe nad glavo. Sramota!!!.
guro
26. 04. 2016 15.59
+14
Le zakaj se nič ne govori o Fukušimi ki je najman x10 huje kot črnobil. 3 reaktorji so uničeni, vseskozi že 5 let v ozračje spuščajo radioaktivne delce. Rojstvo deformiranih otrok je v porastu X1000 ampak o tem ni govora kako zanimivo.
guro
26. 04. 2016 16.03
+5
pa še to zakaj vsem prebivalcem v okolici takoj dajo jod? ali kdo ve? Zato da zaščitijo sebe. Večina prebivalcev v okolici bi v roku 5 let dobila rak na ščitnici. Ker je ščitnica nafilana z neradioaktivnim jodom se radioaktivni delci roazpršijo po drugih organih in ker se na drugih organih rak pojavi kasneje ni jasnih znakov da je rak zaradi sevanja.
dostojevski II
26. 04. 2016 16.35
+5
O tem se ne poroča. Tako kot se ne poroča o množičnih protestih delavcev in študentov v Franciji. Protesti proti reformam potekajo že več kot 40 dni. Predlagane spremembe gredo v smeri večje prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju, mladi pa so prepričani, da bodo zaradi tega prav oni žrtve nestabilnih delovnih razmerij. Reforma, predstavljena sredi februarja, je razburila del vladajoče socialistične stranke in sindikate. Veliko podporo je prejela proti reformi uperjena spletna peticija, pod katero so zbrali že več kot milijon podpisov. Raziskava sicer kaže, da predlogom nasprotuje kar sedem od desetih Francozov.
KVADEJ
26. 04. 2016 15.21
+5
Prov zanima me kdo je odgovoren za to " nesrečo "
gongash
26. 04. 2016 16.11
+4
vodilni v elektrarni ki so hoteli na silo testirati mejne zmogljivosti, pa je odpovedalo hlajenje in bum, na njih so pa seveda pritisnili politiki.
Vakcinar
26. 04. 2016 14.02
-2
Če ljudje nebi bili tako požrešni, potem nebi potrebovali tega sranja. Če ti bo zažarela rit, si si kriv sam.
KardinaIFrancRodeVKristusu
26. 04. 2016 13.11
-13
Černobil ni NIČ v primerjavi z grozotami, ki so se nam pripetile 2004-2008, grozotami ki jih je povzročil Janša v svojem prvem mandatu.... Slovenija si zaradi njega še 5000 let ne bo opomogla....
LARSSON 1
26. 04. 2016 16.03
+7
Večkrat preberem tvoj komentar pa prihajam do zaključka da si res malo omejen s temi levimi in desnimi pa Janšo in ostalimi . Zdaj celo mandat primerjaš z jedrsko katastrofo in pišeš neumnosti. Zresni se.
probeg
26. 04. 2016 19.14
+1
Transformerji
26. 04. 2016 12.35
+13
Na desni strani je vprašanje: ali menite, da bi morali zapreti vse nuklearke? Menim, da bi morali ukiniti tudi letalski promet, pa ladijski promet , pa ves promet - kajti za nesreče so v glavnem krive človeške napake. Torej menite, da bi morala človeška rasa propasti - ja, saj bo.....
Ana Sols
26. 04. 2016 12.47
-4
ni_mi_vse_eno
26. 04. 2016 10.28
+33
Tiste noči so delali varnostne teste, vendar se je nadzorni želel izkazati, zato je svojim podrejenim ukazal, da kršijo protokol. Vsi mladi in prestrašeni so ga opozorili, vendar nihče mu ni upal oporekati. Palice so preveč dvignili iz sredice, kar je povzročilo segrevanje in nenadzorovano reakcijo. Ko so palice spustili so se stopile, bilo je že prepozno. Hoteli so prehiteti zagon reaktorja, povzročili so nesrečo, ker so sledili nadrejenemu zaradi strahu.
MATEJ5321
26. 04. 2016 10.52
+10
gruber74
26. 04. 2016 10.01
-5
A jedrske elektrarne pa še ker naprej gradijo.Kdo bi jih razumel.
Kozorog123
26. 04. 2016 10.05
+15
Lej sej lahko take kot si ti izklopijo iz elektrike... Če po celi Evropi najdejo take ljudi... potem sigurno lahko dve jederski zaprejo
Offside
26. 04. 2016 10.29
+11
Se strinjam z Janezom. Če bi vsem enako mislečim izklopili elektriko, bi naredili veliko za naš planet!Ampak ne, vsi bi bili aktivisti proti vsem vrstam elektrarn, o tem pa poročajo preko telefonov, tablic, PC-jev....
Ana Sols
26. 04. 2016 12.48
+0
ne potrebujemo toliko elektrike, lahko bi bili bolj varčni.
enakostzavse
26. 04. 2016 09.36
+1
Ruska demokracija, hahahahaah. Uradno je še vedno samo 40 mrtvih, hahahahahaha.
HorstWiesel
26. 04. 2016 10.01
+7
Ana Sols
26. 04. 2016 12.49
-2
zapiranje oči javnosti... diktatura. Ko bo Rusija končno demokracija, se bo mogoče nekam premaknila. Sprememba predsednika ni na vidiku :D
kim llsung
26. 04. 2016 19.26
+0
Se sreca,da Putin NI bolj "demokraticen",ker bi izvazal "demokracijo" po celem svetu...kr naj
osnovna šola
26. 04. 2016 09.17
+28
Pri nas ni bilo jedrske katastrofe, pa je ravno tako vse uničeno.
enakostzavse
26. 04. 2016 09.35
-8
osnovna šola
26. 04. 2016 09.37
+9
enakostzavse
26. 04. 2016 09.38
-10
osnovna šola
26. 04. 2016 09.42
+13
Sodstvo, bančništvo, zdravstvo, gospodarstvo, vojska, pokojnine...
enakostzavse
26. 04. 2016 09.51
-16
Se pa umirjajo stvari. Bdp raste, nezaposlenost pada, gospodarstvo rase. Ostalo pa še pride. Je janša naredil preveč škode, da bi se v nekaj letih sanirala, ampak tukaj je govora o jedrski katastrofi v Ukrajini. Če ti je pa dolgčas in moraš , po nalogu, pisat o tem, pa pojdi na noratv, boš med svojimi.
MATEJ5321
26. 04. 2016 11.09
+6
enakostzavse odhodki so večji kot prihodki. In razlika se veča. Trenutno pa ni kriv janša za takšno stanje. Pa ga ne branim in ne volim. Samo njegova smer je bila najmanj uničujoča. Druge alternative še ni :( Če pa bo cerar to spremenil, ga boste komunističnolenuharskistvori odpustil :) Tako, da propad je pred vami. Drug scenarji ni možen. Slabo se vam piše.
MATEJ5321
26. 04. 2016 11.13
+2
Na fursu so si najbolj sprostili napredovanje. Dvig plač in zaposlitev v js je velika. Zaradi upada izvoza (nemčija) in velikega upada investicji je rast zmanjšana za cca 1 % :( Še slediš, ali so tvoji možgani čisto skorumpirani. Trenutno ima mramor velike probleme. Vlada ne bo zdržala ...
misterbin
26. 04. 2016 09.03
-13
Tako bo v Sloveniji ko bo v Krškem prišlo do katastrofe
solo55
26. 04. 2016 09.05
+1
valjhunsinkajtimara
26. 04. 2016 09.12
+5
enakostzavse
26. 04. 2016 09.39
+0
Seveda si želijo. Kriv bi pa bil Kučan, Murgle in rdeči, hahahahahahaah Preizkušena praksa lopovov iz sdsa.
Offside
26. 04. 2016 10.27
+8
V Krškem ravno zaradi te katastrofe do tega ne more priti. Ljudje se sploh ne zavedajo, kako so danes te elektrarne varne, če so zgrajene pravilno, kar Krško definitivno je.
appollyon
26. 04. 2016 18.40
+1
Nisem še videl kučana in njegove partijce da bi kdaj kdo sedel, njihovi nasprotniki so pa že skoraj vsi greli tiste klopi in postelje po zaporih.
FesterAdams
26. 04. 2016 08.14
+112
Slava spominu vsem tistim, ki so neposredno po nesreči izvajali sanacijo in s tem posredno reševali tudi nas.
CyChick8
26. 04. 2016 09.58
+32
Res je, dejansko so se pognali v smrt za druge.
jesenvoyo
26. 04. 2016 11.14
+2