Tujina

FOTO: V Srbiji po super volilnem dnevu še veliko odprtih vprašanj

Beograd, 07. 05. 2012 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./Ni.J./STA
Komentarji
3

20. maja bo v Srbiji potekal drugi krog predsedniških volitev. Soočila se bosta kandidata, ki sta tokrat zbrala skoraj enako število glasov. Tekma bo očitno izredno vroča, vroče pa bo tudi pogajanje za sestavo vlade.

Za Srbi je super volilna nedelja, ko je pozornost veljala zlasti predsedniškim in parlamentarnim volitvam. Veliko je še odprtega, ključno vlogo pa bodo očitno imeli socialisti Ivice Dačića s tretjim mestom na obeh volitvah. Srbski predsednik Boris Tadić in glavni izzivalec Tomislav Nikolić sta izenačena, blizu pa sta tudi njuni stranki.

Na predsedniških volitvah je sicer prvo mesto zasedel Tadić, ki je prejel 26,7 odstotka glasov, a mu je nacionalist Nikolić s 25,5 odstotka glasov tesno za petami. Za predsedniški stolček pa se bosta tekmeca v drugem krogu, podobno kot v letih 2004 in 2008, pomerila 20. maja.

Na tretjem mestu je Ivica Dačić (SPS-PUPS-JS) s 15,76 odstotka glasov, sledijo pa Vojislav Koštunica (DSS), Zoran Stanković (URS), Čedomir Jovanović (Preokret) in Jadranka Šešelj (SRS).

Nikolić
Nikolić FOTO: Reuters

Kakšni pa so rezultati na parlamentarnem parketu?

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin (LDS/ALDE) je danes izrazil upanje, da se bodo pogajanja za oblikovanje nove vlade v Srbiji začela čim prej. Sicer je Kacin pozdravil velik uspeh proevropskih strank na parlamentarnih volitvah.

Na parlamentarnih volitvah se je na prvo mesto uvrstila koalicija Premaknimo Srbijo pod vodstvom Nikolićeve Srbske napredne stranke (SNS) s 24 odstotki glasov oz. 73 mandati v 250-članski skupščini. Druga je koalicija okoli Tadićeve Demokratske stranke (DS) Izbira za boljše življenje, ki je pobrala 22,3 odstotka glasov oz. 68 poslanskih sedežev.

Tretji v parlamentu so socialisti (SPS) Ivice Dačića s 14,7 odstotka glasov oz. 45 sedeži, kar je skoraj dvakrat več, ko je imela SPS doslej. Poleg tega se je Dačić uvrstil na tretje mesto na predsedniških volitvah.

Dačić kot ključni igralec

"Dačić je upravičeno postal ključni igralec, izid drugega kroga predsedniških volitev pa bo odvisen od njegovih pogajanj s Tadićem," je ocenil profesor političnih študij z beograjske univerze Slaviša Orlović.

Podobno meni odgovorni urednik dnevnika Politika Dragan Bujošević. "Mislim si, da bodo sedaj vsi klicali Dačića in mu ponujali vse, kar bo mogoče," je dejal.

Dačić je že sporočil, da se namerava najprej pogajati s Tadićevo DS, s katero je bil v vladni koaliciji minula štiri leta, se bo pa pogovarjal tudi z drugimi strankami. Še pred koalicijskimi pogajanji je dal vedeti, da si želi položaj premierja. "Še vedno ne vemo, kdo bo predsednik, zagotovo pa vemo, kdo bo premier," je tako dejal.

"Tisti, ki se bodo pogovarjali z nami, morajo vedeti, da smo vstali iz pepela," je še dejal Dačić, ki je SPS, nekdaj stranko pokojnega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, preoblikoval v levo usmerjeno glasnico tistih, ki so iz zapoznele tranzicije v Srbiji izšli kot poraženci. Dačić je prav tako dal vedeti, da se njemu ne mudi in da danes nima namena delati.

Tadić
Tadić FOTO: Reuters

Kdo bo še v skupščini?

Končne izide bo srbska volilna komisija objavila šele v četrtek. V nedeljo so po vsej Srbiji potekale tudi lokalne volitve, v Vojvodini pa pokrajinske. Po prvih izidih si je DS zagotovila 52 sedežev v 110-članskem beograjskem svetu, z dobrimi 22 odstotki glasov pa je tudi v prednosti v 120-članski pokrajinski skupščini v Vojvodini, kjer ji s 17 odstotki glasov sledi SNS.

Poleg SNS, DS in SPS se je v srbsko skupščino uspelo uvrstiti še nacionalistično-konservativni Demokratski stranki Srbije (DSS), ki je pobrala 6,8 odstotka glasov oz. 20 sedežev, Liberalnodemokratski stranki (LDP), ki je pobrala 6,7 odstotka glasov oz. prav tako 20 sedežev, in liberalnim Združenim regijam Srbije (URS) s 5,4 odstotka glasov, kar znaša 16 sedežev.

Ultranacionalistični Srbski radikalni stranki (SRS) haaškega obtoženca Vojislava Šešlja se tokrat prvič po več kot 20 letih ni uspelo uvrstiti v parlament, še kažejo podatkih CeSID. Še pred štirimi leti je stranka na volitvah zbrala 30 odstotkov glasov, a je zatem prišlo do razkola, na podlagi katerega so oblikovali danes zmagovito Nikolićevo SNS.

V srbski skupščini bodo zastopane tudi štiri stranke oz. koalicije, ki zastopajo manjšine. Liga vojvodinskih Madžarov je po ocenah CeSID dobila 1,8 odstotka glasov oz. pet sedežev, bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) z 0,6 odstotka sedež, združenje več strank različnih manjšin z 0,5 odstotka glasov prav tako sedež, sedež pa je z 0,6 odstotka glasov pripadel tudi vlaški stranki NOPO.

Končne ocene CeSID sicer ne vključujejo izidov volitev s Kosova. Tam je bila volilna udeležba po podatkih Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pičlih 32,17 odstotka. Po ocenah predstavnika CeSID Marka Blagojevića bodo izidi na Kosovu le malo vplivali na porazdelitev sedežev v skupščini.

Končne izide bo srbska volilna komisija objavila v četrtek. Sicer so na super volilni dan po vsej Srbiji potekale še lokalne volitve, v Vojvodini pa pokrajinske. Po prvih izidih si je DS zagotovila 52 sedežev v 110-članskem beograjskem svetu. Z dobrimi 22 odstotki glasov je tudi v prednosti v 120-članski pokrajinski skupščini v Vojvodini.

EU pričakuje, da bo nova srbska vlada nadaljevala evropsko pot

Evropska unija je Srbom čestitala za "svobodne in mirne" parlamentarne in predsedniške volitve ter izrazila pričakovanje, da bo hitro oblikovana nova srbska vlada, ki bo nadaljevala evropsko pot Srbije, je povedala tiskovna predstavnica Catherine Ashton, Maja Kocijančič. Sicer pa v EU še čakajo na drugi krog predsedniških volitev.

Ob tem so v EU čestitali vsem mednarodnim in lokalnim igralcem, ki so prispevali k mirni izvedbi volitev, še posebej Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Natovim silam Kfor in evropski civilni misiji Eulex.

Na vprašanje, ali je Srbija z izpostavljanjem državnih simbolov na Kosovu kršila dogovor z Ovsejem, pa je Kocijančičeva odgovorila, da še čakajo na poročilo Ovseja o tem, po katerem bodo svoj prvi odziv po potrebi dopolnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GuerrillaFighter
08. 05. 2012 16.43
+1
Same izdajice puu!
sloswiss
07. 05. 2012 08.23
-9
prazna slama,pa to....
darvil
07. 05. 2012 14.55
+5