Tujina

FOTO: New York presenetila nevihta, drugje so za dež pripravljeni tudi plesati

New York/Washington, 19. 07. 2012 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V New Yorku so te dni beležili izjemno visoke temperature, v sredo popoldne pa je prebivalce presenetila močna nevihta s točo. Medtem v nekaterih drugih delih ZDA na dež še čakajo. "Če bi vedel kako, bi zaplesal tudi ples dežja," je povedal minister za kmetijstvo.

40 stopinj Celzija na letališču Newark, 42 stopinj Celzija na letališču LaGuardia in 36 stopinj Celzija na letališču JFK. Take temperature so pričakale vse, ki so v zadnjih dneh prispeli v New York. V sredo popoldne pa so na omenjeni letališčih beležili nižje temperature, a so zato imeli drugačne težave. Območje New Yorka je namreč zajela močna nevihta s točo, zaradi katere so letala zamujala.

Medtem se je v mestu nevihta razbesnela ravno v času, ko so se številni odpravljali domov. Težave so nastale, ker je voda zalila tudi nekatere postaje podzemne železnice. "Težave so, ko velika količina dežja pade v kratkem času," so povedali v podjetju, ki upravlja s podzemno železnico. "Ko se jaški na ulicah napolnijo, voda teče v naš sistem," so dodali.

Prebivalci New Yorka so z nevihto dočakali temperaturno olajšanje. Temperatura v Centralnem parku je tako padla z 38 na 23 stopinj Celzija, je pa v ozračju ostalo kar precej vlage. Po nevihti je bilo več ulic v mestu poplavljenih, prav tako se je voda nabrala na nekaterih delih avtocest, iz predmestij pa poročajo tudi o podrtih drevesih.

Najhujša suša v zadnjih 25 letih

Na padavine pa še vedno čakajo v nekaterih drugih ameriških zveznih državah. Ameriški minister za kmetijstvo Tom Vilsack je v sredo sporočil, da se ZDA glede na materialno škodo soočajo z najhujšo sušo po letu 1988, po prizadetih površinah pa z najhujšo sušo po letu 1956, saj je prizadetih 61 odstotkov vseh površin. Posebej prizadeti so posevki soje in žitaric.

ZDA so največji svetovni proizvajalec koruze in soje, ki se uporabljata kot krma za živino in v pridelavi hrane za ljudi. Koruzo predelujejo tudi v etanol za gorivo. Suša je doslej prizadela 1297 okrožij v 29 zveznih državah, najhujša pa je v južni polovici ZDA, čeprav se širi tudi na sever.

Vilsack je s položajem seznanil predsednika ZDA Baracka Obamo in dodal, da vsak dan moli za dež. "Če bi vedel kako, bi zaplesal tudi ples dežja," je dejal. Obama je medtem olajšal dostavo zvezne pomoči prizadetim območjem, vlada pa bo odprla nacionalne parke za pašo živine.

Vremenski obeti niso najboljši. Na Srednjem zahodu bo vroče in suho še prihodnji teden, nekaj več dežja in malce nižje temperature pa lahko pričakujejo na vzhodu ter tudi na jugu in jugozahodu ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
19. 07. 2012 12.38
Novica dneva; \"nad ameriko se zbirajo ćrni oblaki...\"
siupamoizvedetiresnico
19. 07. 2012 12.08
-5
V New Yorku je bila nevihta..... JA IN ??????????????????????????????? A res nimate več domišljije ali znanja, da bi pisali članke o čem bolj pomembnem kot o neki ubogi nevihti na oni strani???????
Xtrem
19. 07. 2012 12.13
+10
Ampak folk k komentira je vedno bolj zamorjen. Ce ti ne pase ne preberi clanka. Cist simple!
Fukofakic
19. 07. 2012 10.17
+8
UUUU v new yorku je dež! Ja in ? Sosedova telica je pa breja, in vsem dol visi za to
zalijanc
19. 07. 2012 09.45
+2
narava zna biti tudi muhasta