Tujina

FOTO: Neurje na Japonskem terjalo štiri življenja, Škotsko pa je pobelil sneg

London/Tokio, 04. 04. 2012 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vreme povzroča številne težave po Evropi in svetu. V Veliki Britaniji imajo pravo zimo. Temperature so padle za okoli 20 stopinj Celzija. Neurje na Japonskem je terjalo štiri življenja, več sto oseb pa je ranjenih.

Vremenske razmere v Veliki Britaniji so še vedno slabe. Urad za vremenoslovje je izdal rdeče opozorilo zaradi snega in ledu v nekaterih delih Škotske, Walesa in Anglije. Opozarjajo tudi, da lahko na cestah zaradi nanosov snega nastajajo zastoji.

Na severu Walesa so imeli težave tudi v pristaniščih. V Colwyn Bayu je nasedla tovorna ladja, sedem članov osebja so morali rešiti s helikopterjem.

V severnih in vzhodnih delih Velike Britanije številne preglavice povzročajo ledeni sunki vetra. Zaradi močnega vetra je brez električne energije ostalo več kot 10.000 gospodinjstev na severovzhodu Anglije. Tudi na Škotskem imajo težave z dobavo elektrike. V temi je okoli 11.000 gospodinjstev. Sicer so popravila začeli že včeraj, a vreme ovira in otežuje delo.

Vremenoslovci poročajo, da je zapadlo od 15 do 20 centimetrov snega, hladna fronta pa se pomika proti jugu države. Današnje temperature po vsej državi naj bi bile nekje med 4 in 7 stopinjami Celzija. V Londonu se bodo temperature najbolj dvignile, in sicer nekje do 12 stopinj Celzija. Čez noč pa so napovedane temperature pod ničlo. Živo srebro naj bi pokazalo tudi –5 stopinj Celzija.

Neurje na Japonskem je povzročilo precejšnjo škodo.
Neurje na Japonskem je povzročilo precejšnjo škodo. FOTO: Reuters

Umrle štiri osebe, več sto ranjenih

Vremenske težave so imeli tudi na Japonskem. Nevihtno vreme je terjalo štiri življenja. Dve osebi sta umrli pod ruševinami skladišč, ena oseba je padla s strehe, na eno osebo pa je padlo drevo. Več sto oseb je ranjenih.

Ohromljen je bil zračni promet, odpovedanih je bilo več kot 500 letov. Zaprte so bile številne ceste in železnice. Tajfunski vetrovi so dosegli hitrost do 143 kilometrov na uro.

Iz meteorološkega urada so sporočili, da je nevihta prešla območje, a še vedno pozivajo ljudi, naj bodo previdni, saj ponekod še močno piha.

V dveh jedrskih elektrarnah je za nekaj časa obstalo delo, saj je bila zaradi vremena prekinjena dobava električne energije. Težave so rešili kmalu, čez približno 30 minut, in elektrarni zdaj nemoteno delujeta. Kot so sporočili, izpad elektrike ni vplival na varnost. Nevihta ni povzročila nobene škode v jedrski elektrarni Fukušima Daiči, kjer so imeli lani krizo zaradi cunamija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinshit
04. 04. 2012 14.01
ta novi horizon od BBC govori o tem fenomenu global weirdness al nekaj tazga