Tujina

FOTO: Je Nasa v globini oceana našla vzrok ekstremnega vremena?

New York, 10. 09. 2012 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oceanografi so se v sodelovanju z Naso lotili raziskovanja najbolj slanih območij oceana. Zaradi vse višjih temperatur je izparevanje morja namreč vse večje, spremembe v slanosti pa vplivajo na globalno razporeditev, moč in količino padavin.

Zadnjih 50 let znanstveniki opažajo, da so že tako slana območja oceanov postala še bolj slana, tista, kjer je soli že tako bilo manj, pa še manj slana. In spremembe so večje, kot so pričakovali.

Raziskovalci so se zato odpravili na eno najbolj slanih območij v sredini Severnega Atlantskega oceana. Raziskati želijo, kaj povzroča tako velike spremembe v slanosti.

Številni oceanografi sicer menijo, da je odgovor na dlani: podnebne spremembe. Med njimi je tudi znanstvenik Ray Schmitt iz inštituta Woods Hole Oceanographic Institution. "Podnebne spremembe se dogajajo ves čas. Nekatere so naraven proces spreminjanja planeta. A 50-letni trend, ki ga opazujemo tukaj, najbrž ni naravna sprememba, ampak posledica globalnega segrevanja," pravi.

Gre pa za pomembne spremembe, saj je prav ocean v središču vodnega cikla na planetu. 86 odstotkov globalnega izhlapevanja in 78 odstotkov svetovnih padavin se zgodi nad oceanom, pravijo znanstveniki projekta SPURS. Območja, kjer je izhlapevanje veliko večje od količine padavin, so bolj slana in obratno. Poleg povečanega izhlapevanja zaradi vse višjih temperatur sicer na slanost vplivajo tudi drugi dejavniki, med njimi tudi vetrovi, še dodajajo raziskovalci.

Z boljšim razumevanjem trenutnih sprememb bi lažje napovedali, kaj se bo s svetovnim padavinskim sistemom dogajalo v prihodnjih petdesetih letih, menijo znanstveniki.

Ko se globalne temperature vse bolj dvigajo, namreč narašča izhlapevanje morja, kar v kombinaciji s spremembami na bolj in manj slanih območjih ruši naravno ravnovesje in spreminja pogostost, moč in razporeditev padavin na planetu, kar pa ima lahko uničujoče posledice za življenje na Zemlji.

"Letos se po uničujoči suši mnogi sprašujejo, ali bo ameriški srednji vzhod vsako leto opustošilo pomanjkanje padavin. Vprašanje je na mestu in želimo najti odgovor nanj," je še dejal Schmitt.

Strokovnjaki so se na točko, ki jo želijo raziskati, konec prejšnjega tedna zato odpravili z raziskovalno ladjo Knorr. S seboj so odpeljali tudi veliko opreme, nekaj je bodo po koncu tritedenske raziskave pustili na kraju in tako še naprej spremljali podatke. Kasneje naj bi se odpravili še na eno najmanj slanih območij v Bengalski zaliv ali na jug Havajev. Znanstvenikom bodo pri raziskavi pomagali tudi podatki Aquariusa, ki podatke o stanju voda od avgusta lani zbira v vesolju.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mario71
11. 09. 2012 09.55
+2
nič niso povedal, samo da grejo z ladjo nekam in da je nekje bolj nekje pa manj slano, to že itak vemo
Prophet
11. 09. 2012 09.48
+2
Menim da je kombinacija vsega in onesnaževanja in sončevega cikla,zato bi bilo inteligentno naš del odgovornosti odpraviti ne glede na sončevega cikla in ostale naravne vplive. Tehnologija je tukaj da lahko popolnoma nadomestimo fosilno gorivo in spremenimo svet na bolje,z odpravo odvisnosti od fosilnih goriv bomo nadgradili tudi sistem v katerem živimo.Spremenili svet v bolj pravičen in čist svet.
Ramzess
11. 09. 2012 10.45
+2
Prah je treba s tisoče patentov zbrisat pa se bo vse spremenilo.
26277
11. 09. 2012 08.48
+3
amerikanske jajce
draghci
11. 09. 2012 06.51
+9
Še en članek kot dokaz, da od uradnih medijev nimam ma ama čist nč. Kdaj se boste odtrgal od brezumlja in začel vlečt bolj pametne poteze in se spoprijemat z resnico. Kako vam je lahko tko vseen kva daste od sebe. Pričakujem, da bo tudi praznovanje obletnice napada na dvojčka v New Yorku na isti stari način medtem ko že vrabci čivkajo čisto drugače. Ohh ja...
SuperLolek
10. 09. 2012 21.12
+4
Res žalostno da se vsi gremo ali smo za ali proti globalnemu segrevanju. Noben ne navja verodostojnih virov, noben ne razmišlja z glavo. Vsi se samo trmasto držijo svojega in ne priznajo, da ima morda nasprotnik eno malenkost prav v nečem...
SilverBullet
11. 09. 2012 09.25
Pa kaj ti še rabiš, če so pa povedali, da so za vsemi temi vegetarijanci, eko zmešanci, harekrišnami, ljubitelji živali in ostalimi zmešanci... Branderbergi, ki probajo uničit civilizacijo?! Zgoraj sem iz liste izpustil Sioniste, čeprav so skupni imenovalec o katerem čivkajo že vsi vrabci po forumih, ker me administrator vztrajno briše, če omenjam Žide. Sploh, ko jih omenjam v ironiji in v posmeh zarotnikom. Ne briše pa, ko jih poimenujejo in omenjajo sami zarotniki v svojih teorijah, kar dobro kaže kam pes taco moli. Zato mi je moja državljanska dolžnost narekovala, da prijavim administratorja na spletno oko. Ker rasizem in antisemitizem je treba zajeziti že v kali, tudi v najbolj prikritih oblikah. Še najbolj, ko ga "v rokavicah" podpira in širi javni medij.
Sputnik
10. 09. 2012 21.02
+0
zdej se jaz vprašam čemu naj vrjamem dragi moji 24hours!!!! naj vrjamem temu članku ali vsem ki ste jih objavili v povezavi z aktivnostmi na soncu?!?!??! nekako ne najdem logične povezave med tem, sončniki aktivnostmi in nategom s CO2... je hudič ko se mediji ne znajo med sabo zmenit katera laž bo veljala
super_man
10. 09. 2012 21.09
+10
namen medijev je, da obveščajo o znansvenih ugotovitvah. in ne, da odločajo katera je pravilna. to je delo znanstvenikov.
Žiga Javornik 1
10. 09. 2012 21.28
+1
Ka si ti hodu u šolo al ne, kukr se jst spomnim, se z izumrtvijo 1 vrste, podre življenski ciklus( to ni ravno 100% res, ampak se pa podobno dogaja v daljšem času). Zato pa zdaj ko ugotavljamo kakšne napake delamo, sadimo nove gozdove, umetno preživljamo redke vrste, ki so na robu izomrtja,...itd;kukr kol, mislim da je čas da se ljudje obrnemo in vidimo, da nismo sami na tem planetu in da denar NI sveta vladar, ampak je narava, ki nas je spočela, in če bo potrebno tudi pokončala:/
Žiga Javornik 1
10. 09. 2012 21.28
+1
Ka si ti hodu u šolo al ne, kukr se jst spomnim, se z izumrtvijo 1 vrste, podre življenski ciklus( to ni ravno 100% res, ampak se pa podobno dogaja v daljšem času). Zato pa zdaj ko ugotavljamo kakšne napake delamo, sadimo nove gozdove, umetno preživljamo redke vrste, ki so na robu izomrtja,...itd;kukr kol, mislim da je čas da se ljudje obrnemo in vidimo, da nismo sami na tem planetu in da denar NI sveta vladar, ampak je narava, ki nas je spočela, in če bo potrebno tudi pokončala:/
SilverBullet
11. 09. 2012 09.47
+2
Vse te eko naravovarstvenike plačujejo Branderbergi, da lahko še naprej služijo s pomembno industrijo, ki ropa in uničuje okolje, kot je recimo Nafta, avtomobilska industrija idr. Brez naravovarstvenikov in njihove propagande, bi se cel svet zgražal in protestiral proti temu, kar delajo bogataši okolju. Tako pa plačujejo razne eko frike, da odvračajo ljudi od varovanja okolja in jih mukoma učijo spreminjat stare navade in po svojih močeh svinjat sosedov vrt. Zato protestiram proti vsem plačanim eko fanatikom, vegetariancem, ljubiteljem živali in podobnim, ker bogataši pa mene že ne bodo zafrkavali.
Ofca1A
11. 09. 2012 11.11
+3
namen medijev je, da pomagajo prat mozag ovcam. raznim znanstvenim institucijam pa ne verjamem nic vec.
tali?ni tom
10. 09. 2012 20.57
+0
un film "dan pojutrišnim" prikazuje točno to ! ampak hec je ko smo se o tem učili že leta 84 pr geografiji da ko je izhlapevanje in s tem slanost ali pa ne povezana z vremenskimi motnjami po svetu ! pa sončeve pege pa je ! in kaj , bojo ameri to zrihtal zdej al kaj !?? ko so tolk pametni !
Ofca1A
11. 09. 2012 11.13
+2
ti si se v soli ucil same lazi, tko kot jaz.
zalijanc
10. 09. 2012 17.57
-1
Neumnost, ker že vsak šolar ve, da so sončeve aktivnosti realnost za spremembe vremena na zemlji...
ateistek
10. 09. 2012 18.58
+9
Ma, kako mi gredo na živce takšni salonarski forumski vsevedci:, ki vehementno, z enim stavkom, skušajo pokazati svetu svojo pamet::)
krtaca15
10. 09. 2012 23.26
+2
Ateistek, ti s tvojimi argumenti si me definitivno preprical. Takim argumentom se enostavno ne da reci ne in jih priznavam kot edine pravilne, ter zelim da se nemudoma vpisejo v vse svetovne ucbenike! ce bi vsi tako argumentirali kot ti, bi bila vsa znanost takoj raziskana do zadnje potankosti. Iskrena hvala lepa
deinon
11. 09. 2012 08.55
+1
pe?navodo
10. 09. 2012 17.52
-11
Aha, še nekaj pol pa grem. Nikjer nisem napisal vsaj datuma gdaj se Gospod vrača in tudi Maji so vedeli da se po tem datumu vračajo bogovi, to so padli angeli IN ČLOVEK MODROSTI. Gospodov povratek je pa v NAŠI GENERACIJI ZELO ZELO KMALU. Sem ga videl, verjetno edini v Sloveniji in to pričujem , ker sem Gospodova priča za vse čase. Nihče ne bo mogel v Sloveniji rečt da ni vedel da se naš Bog Jezus Kristus vrača V NAŠI GENERACIJI . Bolj točen pa ne rabim bit, na tanko pa ne ve nihče. Poznam pa obdobje.
DodgeFan
10. 09. 2012 18.00
+13
in katera je naša generacija? Kako obdobje ene generacije preneseš na globalno publiko, če pa se vsako leto rodi nova generacija? In naša generacija je potem kaj? Tisti, ki so rojeni istega leta kot ti? Recimo, da si 60 letnik. Je potem naša generacija vsi ti, rojeni leta 1960? Kaj pa tisti rojeni 1980, 2000, 2010 in vse vmes, pred in po? Katera generacija je zdaj tista naša, ko se bo tvoj šerif vrnil? Sam sebi si kontradiktoren, kar pa je za pričakovati od nekoga tako ... ne bom rekel kaj... V vsakem trenutku na zemlji živi več generacij, ampak kaj bi ti skušal obrazložiti, važno je da, kappo di banda pride v naši generaciji. Upam da prinese s sabo še krofe s Trojan.
DodgeFan
10. 09. 2012 18.08
+10
Čuj Bukovec, kaj ta tvoj šerif je šel peš? Nekam dolgo hodi. Da se ga ni spet kje zakadil?
Wisen
10. 09. 2012 18.13
+4
Turgensis
10. 09. 2012 18.29
+8
kateri gospod pa?? Bush, Sarkozy??? ta dva bi lahko povzročila spremembe na zemlji... Tvoj gospod se ti pa zdajle zelo smeji če obstaja "tam zgoraj" ker eno je Bog, drugo pa božji sin Jezus Kristus!! Bog Jezus Kristus pa niti v krščanskih pravljicah ne obstaja, ne vem kje si ga našel....
hcaine8
10. 09. 2012 17.48
+10
Vreme... Pred dobrim tednom ste se hvalili s prenovljeno in po vaše "nezmotljivo" vremensko napovedjo, a ob strani ko gledam, je ta napoved vsake pol ure drugačna!
pe?navodo
10. 09. 2012 17.34
-4
In celo apostol Luka 12:56 Pravi : Hinavci! Obličje zemlje in neba znate presojati, kako da ne znate presojati tega časa?
pe?navodo
10. 09. 2012 17.38
-4
In hinavci KAJ NE ZNATE PRESODIT GDAJ SE GOSPOD VRAČA ??
DodgeFan
10. 09. 2012 17.45
+4
DodgeFan
10. 09. 2012 17.50
+8
Luka se ga je zapušil, pravi apostol Klaus 13:55.
Helix Nebula
10. 09. 2012 17.22
+3
mogoče ne bomo vedno tolk priviligirani kot smo bili do sedaj... mogoče se bo vloga zamenjala in bomo mi tisti ki bomo meli malo padavin in suhe reke in visoke temperature medtem ko bodo ostali meli kar trenutno pripada nam...
fakin77
10. 09. 2012 17.16
+2
Vzamimo dolgoročne kredite do božiča treba zdržati ;) to so naši vodje že naredili ;)
pe?navodo
10. 09. 2012 17.12
-9
In ali ne Maji govorijo da se njihovi bogovi vračajo ob koncu LONG COUNT CALENDAR ! Tako pravijo Maji . V času 12 BAKTUN in 13 AHAU. Se vračajo naši predniki IN ČLOVEK MODROSTI. To so znamenja ČASA NA SONCU LUNI IN ZVEZDAH. PRIPRAVITE POTA GOSPODU. THE MESIA IS KOMING.
pe?navodo
10. 09. 2012 17.15
-9
Aha , še nekaj sem pozabil. 12 Baktun in 13 Ahau in long count kalendar = 21. 12. 2012 po našem gregorianskem koledarju.Pa veliko spoznanja želim.THE MESIA IS COMING.REPENT AND PREPARE THE WAY.
DodgeFan
10. 09. 2012 17.17
+9
Ej, pa če ti nisi sitn. Idi med jehovce, nam pa daj mir.
tomek77
10. 09. 2012 17.20
+4
se mi je zdelo da je močna luna dans.... ma da je tok pa nism vedu
pe?navodo
10. 09. 2012 17.26
-3
Vsaj ne bosta mogla rečt pred Bogom da nista vedela da se vrača in da ne vesta da Bog poziva k svetosti. Zdaj pa lahko grešita kar naprej. Gospod prihaja po svoje in to so samo tisti ki živijo sveto in se zavedajo Njegovega povratka V NAŠI GENERACIJI !!!!
DodgeFan
10. 09. 2012 17.32
+9
Ja, bog bo s sabo vzel vse pedofile, homoseksualce in ostalo cerkveno navlako, medtem ko bomo mi grešniki, ki delamo za denar, seksamo za užitek, ustvarjamo družine, vzgajamo in se posmehujemo nekemu Fritzlu, ki najbrž v kleti boža kip jezusa kristusa, pa nas bo pustil tukaj. In ker bomo mi ostali, vi pa boste odšli z njim neka, kjer je vakum in kjer ni zraka, boste najbrž potrebovali vodotesne čelade. Jo že imaš mogoče? Če ne ti jaz eno prodam? Vzemi si kredit in me kontaktiraj, boma naredila blagovno menjavo. Jaz tebi vse kar potrebuješ za potovanje s tvojim vsemogočnim, ti pa meni svoje premoženje. Nato pa bom jaz dalje grešil, seksal, delal in živel, ti pa boš še naprej v neki kleti jezusa božal in se spraševal, kje se je spet zamudil vsemogočni, če pa je 12 baktun in 13 ahau že mimo...
pe?navodo
10. 09. 2012 17.47
-6
Satan te je čisto zavedel. kaj misliš da bo konec sveta kadarkoli. In ko bo 23 boš spet rekel Boga ni. In boš bil kot zaspale device in pijanci ki so čakali Boga, ta pa je zamujal kakor so govorili. A Mesia je prišel ob uri ko ga noben ni pričakoval in vzel sabo samo tiste ki so imele olje v svojih svetilkah. Ostali so odšli za delež v goreče jezero. Ti si eden tistih ki govori da Gospod ni prišel kakor se ga pričakuje.
DodgeFan
10. 09. 2012 17.54
+2
Ti pa boš 23 spet rekel, bog je. Oba dva boma živela dalje, ti boš božal jezusa, jaz pa bom živel, seksal, delal in služil denar. Na koncu boma oba dva umrla, upam da naravne poti, za tabo bo ostal oguljen kipec jezusa kristusa in obrabljena biblija v temni kleti, za mano pa moji potomci, ki bodo živeli naprej. Jezus kristus, so eni mahnjeni... Darwin se v grobu obrača, kaj vse čofota po tem planetu...
zalijanc
10. 09. 2012 17.59
+6
Bogove in Religijo si je izmislil človek, za dosego cilja !
DodgeFan
10. 09. 2012 18.04
+3
Ne, si nor! Žajfo v usta, kakšne neumnosti trosiš o našem šerifu, ki še to generacijo pride nazaj od dolgega potovanja.
WikiX
10. 09. 2012 18.25
+1
Menim, da je Majevska mitologija precej podobna Bibliji, tudi tam naj bi namreč bog govoril o stvareh, ki jih pravi Bog nikoli in nikdar ne bi storil, določenega zla je namreč sposoben edino misleči človek.
Turgensis
10. 09. 2012 18.51
+1
Potem se pa strinjam s tabo, sem mislil da leti na njih to in sem moral repliko napisat, čeprav je debata popolnoma izven konteksta, ampak žal se še vedno najdejo ljudje ko povlečejo ven tako neumno stvar kot je vera. Če je to norčevanje in počnejo iz dolgočasja ok, če pa resnično mislijo to kar pišejo sem pa zaskrbljen nad usodo človeštva:)
Ramzess
10. 09. 2012 22.53
-2
pe?navodo
10. 09. 2012 17.04
-6
Zakaj pa ne dajo nasine raziskave iz katere se vidi da se celo osončje segreva ? Ne segreva se samo zemlja. verjetno je to vzrok prebliževanju akvatorju našega osončja katerega bomo kkmalu prečkali. To se dogaja na 26 000 let. Sicer pa ali ni naš Gospod Bog rekel da se vrača na zemljo takrat ko bodo znamenja na soncu luni in zvezdah. Torej živimo v času pred Gospodovim povratkom. Prosite ga odpuščanja in živite sveto.
dannyer
10. 09. 2012 19.02
+3
deinon
11. 09. 2012 08.57
zakaj bi se ustavili pri samo osončju? cel univerzum se segreva! verjetno zato, ker se tako razteguje :))))
luckysss
10. 09. 2012 16.37
+9
Še eno vprašanje za "zelene". Ker globalno segrevanje (ne glede na to kdo ga povzroča) vodi v topljenje ledenikov na Grenlandiji - to pa zaradi povečanja sladke vode v morju vodi do zaustavitve zalivskega toka..to pa pomeni za severno Evropo novo ledeno dobo.. Torej za kaj se v bistvu borite, ali proti ohlajanju, ali proti segrevanju.. ali samo proti ?!:)
ADMlNSTRATOR
10. 09. 2012 16.53
+1
mehiški zaliv bo dobil še več padavin in vročine, poleg tega se potem obrnejo vetrovi po vsem planetu
Turgensis
10. 09. 2012 18.25
+0
Proti podnebnim spremembam, ni važno v katero smer se dogajajo, oboje je katastrofa za nas. Administrator, kakšne veze pa imajo vetrovi v mehiškem zalivu z norveško?? Malo se smešiš...
XmassivX
10. 09. 2012 16.25
+0
Haha kako so smešni, Co2 so že vsi spregledali in zdaj išče vzroke že kjer se da, samo da bi prekrili pravi vzrok. Vse se dogaja z vzroki in posledicami, velik del vzroka je človeški, ampak namenski!
tantadruj1
10. 09. 2012 16.24
+1
zveni kot začaran krog: zaradi VIŠJIH TEMPERATUR, BOLJ IZPAREVA MORJE, KI PREPREČUJE PADAVINE IN BOTRUJE VISOKIM TEMPERATURAM.
WikiX
10. 09. 2012 16.21
+15
Prav te dni oziroma zadnja desetletja smo priča največjemu izumrtju živalskih in rastlinskih vrst v zadnjih 56 milijonih letih, živa bitja izumirajo praktično iz ure v uro, za vedno, če se bo ta trend nadaljeval, bomo v nekaj letih ostali brez polovice življenjskih vrst na zemlji. Narava deluje kot izjemno precizen mehanizem, vsako bitje ima svojo vlogo v naravnem ciklusu, ko ena vrsta izgine, se s tem takoj začne rušiti tudi biološki sistem ostalih živih bitij, določene vrste recimo ne pretvarjajo več strupenih mineralov neškodljive organske snovi, mrtva prst ne vsrka in ne filtrira več toliko vode ter podobno. Kar se slanosti tiče, mislim da so lep primer postrvi oziroma sladkovodne ribe, ki med oplajanjem plavajo nazaj po rečnem toku iz morja na celino, kjer se mrstijo in umrejo, njihove ostanke pa pojedo celinske živali. Vsaj polovica vseh zaužitih mineralov iz morja pride tako do živih bitij, ki živijo globoko na kopnem, če izginejo ribe, se tudi morske soli ne vračajo več v prehransko verigo in tako dalje. Marsikdo ne verjame, da se to res dogaja, ljudje smo zapečkarji in ne vidimo širše slike, vendar planet je opustošen in pred največjim izumrtjem v zgodovini, povsem normalno je, da se narava odziva s popolnoma nepredvidljivimi fenomeni, saj ga ni računalnika, ki bi poznal vse mogočereakcije tako kompleksnega sistema. Ob tem sevelja vprašati tudi o smislu in obstoju Boga, včasih do verniki verjeli, da je vse božja volja in nam je usojeno vse kar se zgodi, dokler se niso pojavili deisti in nekoliko popravili sliko.Trdili so, da Bog upravlja z naravo edino, kadar jo pustimo čisto pri miru, kadar na njene procese na noben način ne vpliva človeška volja, vse ostalo je svet konstruktov in utvar, ki si jih je izmislila človeška (nes)pamet. Mogoče je ravno zato tako pomembno, kako gledamo na svet preko ustnih izročil in raznih bajk, ki so oblikovaleprve predstave v človeški zavesti, kajti svet se očitno spreminja v skladu s človeško moralo in etiko. Ni pa tudi v znanosti vse črno, nekateri znanstveniki namreč domnevajop, da jeglobalno segrevanje posledica povečanega števila zvezd, ki so eksplodirale v bližini našega sončnega sistema in tako vesoljno segrevanje povzroča te pojave, mogoče bo to nekoli potešilo zagovornike naravnih ciklusov, ki nimajo veze s človeškim vplivom, čeprav kmalu to ne bo nikogar več zanimalo,tudi če bodo vse zvezde ostale nekaj časa neeksplodirane in pri miru.
WikiX
10. 09. 2012 16.25
+4
Od neverjetno raznovrstnega biološkega sistema na Zemlji bodokmalu ostale le še sličice, včasih jih ni znal nihče vseh našteti in so znansatveniki domnevali, da to zaradi izjemnega števila teh tudi ni možno. Vendar študentje biologije, ki danes sami tavajo po gozdovih ugotavljajo, da se splača študirati edino še mikrobiologijo, ker med sprehodi skoraj ničesar živega več ne srečajo, kar bi lahko proučevali in študirali z znanstveno opazovalno metodo, življenja mrtvih sličic pač ni mogoče opazovati bolj podrobno.
Explainator
10. 09. 2012 16.54
-12
ja in? danes je človek že sposoben preživeti totalno apokalipso..ne vsi, definitivno pa zadosti ljudi, ki bi peljali vrsto dalje narava je pač imela velko vlogo v preteklosti, sedaj pa jo ima čedalje manj..čez par deset let bomo lahko živeli popolnoma brez narave bo pa za nas, ki smo vajeni narave, to malo nenavadno, za otroke pa ne več
Nina Omejc
10. 09. 2012 17.45
+4
hehe explainator... in kako si predstavljaš živeti brez narave? lol...daj pomisli malo
Wisen
10. 09. 2012 18.17
-1
@pajack1 Monsanto zadosti vsem potrebam, ne rabiš nobene narave... Sam ornh debelo denarnico.
hansola
10. 09. 2012 20.25
-4
WikiX, zaradi ene vrste se sistem poruši? Lepo te prosim, ki pa ti živiš. Dnevno bi tudi brez človeka izumrla kaka vrsta, to je del naravnega ciklusa oziroma selekcije, kjer preživijo najmočnejši, tak da ne nakladaj preveč.
ljx
10. 09. 2012 16.03
-1
Vse sorte bojo objavil,sam da odvrnejo pozornost od chemtrailanja in geo inžineringa! Padavin ni zato,ker se vodne molekule vežejo na elemente iz trailov in ne padajo na na tla kot dež. Po drugi strani pa Traili blokirajo sončeve žarke,ki več ne izparevajo take količine oceanov ker sploh ne prodre do njihove površine. Zelo pomemben element je pa tudi nafta na dnu Mehiškega zaliva ki blokira en krak Zalivskega toka in ga znatno slabi,tako da ta ne prinaša več toliko energije in padavin daleč nad Evropo. Zakaj pa ne objavite članka o širjenju ozonske luknje,se vam mar ne zdi da nas ful hitr opeče sonce,tudi to je posledica aerosolov?
ADMlNSTRATOR
10. 09. 2012 16.19
+5
DodgeFan
10. 09. 2012 17.00
-2
Mislim, ljx, ti pa si še en ta prizadeteš in pripadnik chemtrailov, ki jim ni pomoči. Po tvoji teoriji padavin ni, ker se voda veže na traile? In kaj bo čez 50 let? Bo vsa voda izparela in bo dejansko nebo ocean, ocean pa bo suh? Vam, trailovcem se imam vedno za nasmejati, ker ste tako naivno fsekani, da je že prav zabavno.
DodgeFan
10. 09. 2012 17.09
-2
JA, neka nadvladna organizacija je spimpala vsa svetovna letala s posebnimi kemikalijami, ki jih spuščajo v zrak, da se na njih veže voda. In potem, ko bo vsa voda izparela bo prišel gargamel s ta veliko cevjo in bo iz teh trailov prodajal vodo državam, ki bodo imele največ denarja. Tako bo ta gargamel iz nadvladne organizacije na vso moč obogatel, saj bo postal svetovni tajkun preprodaje vode! Z vsem tem denarjem, pa si bo kupil 500 kil moke in s tem povzročil globalno lakoto, saj bo pšenice, ker ne bo vode, pravtako primanjkovalo. S tem po nadvladni gargamel postal ultimativni magnat z vodo in moko! Muwahaha! Master plan! Spregledali so samo nadbistri chemtrailovci!
DodgeFan
10. 09. 2012 17.26
-3
Bo prišel veliki Gagy in bo z mega cevko pošprical po chemtrailovcih, ker so ga odkrili...
Turgensis
10. 09. 2012 18.22
+0
ozonska luknja se zadnje čase obnavlja, manjša in ne veča! Pa samo za informacijo, padavin je vsako leto več, ti članek lepo in logično razloži: višje temperature- več izhlapevanja- več padavin, le na drugem mestu padajo, ker se podnebje spreminja!
DodgeFan
10. 09. 2012 18.27
+1
ne fox12, če so to chemtraili no. Pa daj no. Res no.
hansola
10. 09. 2012 20.28
-2
ljx, pa ti si ultra pameten ne vem kaj vse. Chemtraili pri nas in v večini Evrope NE obstajajo! Še nan netu imaš plan, kje je sprožitev padavin s spuščanjem kemikalij v zrak. Kje so bili tvoji vrli chemtraili, ko je bilo sušno obdobje in smo rabili dež? En velik larifari. Polek tega pa tisti delci bi naj na tla padli, torej se vodne sprostijo nazaj.