Tujina

FOTO in VIDEO: Grčija ne bo plačala zapadlega dolga IMF

Atene/Berlin, 29. 06. 2015 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab/K.H.
Komentarji
1165

Grčija ne bo plačala 1,6 milijarde evrov zapadlih obveznosti do IMF, je dejal predstavnik grške vlade. Zaradi zamude ne bo imela dostopa do sredstev sklada. Grčija je tako na robu plačilne nesposobnosti. Evropski voditelji medtem še upajo na dogovor z Grčijo. Napetost med ljudmi v Grčiji pa narašča, banke so zaprte. Ozračje pred napovedanim referendumom pa vse bolj mračno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izredni ukrepi grške vlade
    03:05
    Iz 24UR: Izredni ukrepi grške vlade
  • Iz SVETA: Grki so obupani, turisti zaskrbljeni
    02:07
    Iz SVETA: Grki so obupani, turisti zaskrbljeni
  • Vrsta pred grškimi bankomati
    00:55
    Vrsta pred grškimi bankomati
  • Iz 24UR ZVEČER: Grčiji se iztekajo ure do dneva D
    01:23
    Iz 24UR ZVEČER: Grčiji se iztekajo ure do dneva D
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj čaka Grke in kaj bo z evrom?
    08:16
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj čaka Grke in kaj bo z evrom?

Njihov denar je v bankah, vrata teh pa so zaprta in tako bo ostalo še nekaj dni. A to Grkov, predvsem upokojencev, ki jih zanima, ali so pokojnine na računih, ni ustavilo, da se danes ne bi množično zbrali pred bankami. V upanju, da se bodo vrata morda le odprla. Pa se niso.

Financial Times je objavil pismo, poroča focus.de, v katerem grški premier Cipras predlaga, da bi pogajanja nadaljevali po referendumu, torej 6. julija. Pismo ima včerajšnji datum, Cipras pa v njem predlaga še enomesečno podaljšanje paketa pomoči, ki se izteče jutri.
In se ne bodo. Vlada se je namreč odločila za začasno zaprtje bank, kapitalske kontrole, omejitev transakcij v tujino in omejitev dviga gotovine na bankomatih, dokler končno ne pade zastor nad zadnjo grško dramo, ki jo je izdatno podžgal grški premier Aleksis Cipras z napovedjo referenduma o pogojih kreditodajalcev, ki ga je sklical ne pet pred, ampak pet po dvanajsti, dokončno pa začinili člani evroskupine, ki so v soboto odločili, da je za njih grških igric konec.
Bančni uslužbenec obupanim upokojencem razlaga, zakaj je banka zaprta.
Bančni uslužbenec obupanim upokojencem razlaga, zakaj je banka zaprta. FOTO: Reuters

Predstavnik grške vlade: Grčija v torek ne bo plačala obveznosti do IMF

Grčija v torek ne bo plačala okoli 1,6 milijarde evrov obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je po pisanju več tujih medijev dejal neimenovani predstavnik grške vlade. Grčija bo v tem primeru v plačilni zamudi do IMF in do odprave te zamude ne bo imela dostopa do sredstev sklada.

To bi bil sicer po besedah prve dame IMF Christine Lagarde prvi primer, ko kaka država iz skupine razvitih gospodarstev ne bi plačala svojega dolga do IMF. Postopek v primeru plačilne zamude v IMF sicer traja kar nekaj časa, a Grčija bi se znašla v skupini držav, v kateri so Zimbabve, Sudan in Somalija, ki so skladu skupaj dolžne 1,8 milijarde dolarjev.

V torek se poleg roka za plačilo junijske obveznosti države do IMF izteče tudi drugi program pomoči območja evra tej prezadolženi evrski državi. Grčija je tako povsem na robu plačilne nesposobnosti in vprašanje je, kako bi v primeru neplačila IMF postopale evrske upnice.

Grčijo v naslednjih tednih čaka kar nekaj velikih finančnih obveznosti do Evropske centralne banke in imetnikov zakladnih menic. Že 10. julija mora odplačati za dve milijardi evrov glavnic, 20. julija pa še za štiri milijarde. Naslednje veliko zapadlo izplačilo je za skupno 3,4 milijarde glavnic in obresti 20. avgusta.

Juncker: Pričakujem, da bo Grčija ostala v prvi ligi

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je na tiskovni konferenci dejal, da pričakuje, da bo število držav z evrom ostalo nespremenjeno, prav tako pričakuje, da bo Grčija še naprej "igrala v prvi ligi".

Dejal je, da je razočaran nad predstavo, ki smo ji bili priča v soboto. "Po vsem trudu, se počutim izdanega. Naredili smo vse, kar smo lahko in ne zaslužimo si tako ostrih kritik," je dejal Juncker. Iz Aten namreč zadnje dni letijo precej ostre besede o zastraševanju in poniževanju grškega naroda. Juncker na drugi strani ocenjuje, da smo zadnje dni gledali igro populizma, egoizma in taktiziranja.

Opozoril je, da je grška stran tista, ki je zapustila pogajanja. "Predlagani ukrepi veliko zahtevajo, a so tudi pošteni," je dejal. Zanikal je, da bi zahtevali reze pokojnin, namesto tega je bilo po Junckerjevem mnenju veliko več govora o strukturnih reformah. "A trajalo je ure in ure, da smo grško vlado prepričali, da ladjarjem zviša davke, čeprav tako pravi zdrava pamet," pravi Juncker.

Juncker je ob tem še dejal, da so vrata za dogovor še vedno odprta, da pa na mizo ne bo prišla nova ponudba. Dodal je še, da bi moral Cipras ljudem povedati, o čem bodo v nedeljo pravzaprav odločali. "Na storite samomora, ker se bojite smrti," je sporočil Grkom, ob tem pa jim pravzaprav sporočil, da bodo – ne glede na to, kako se bo konkretno glasilo referendumsko vprašanje – odločali o obstoju v evroobmočju.

Ljudje morajo vedeti, o čem bodo odločali v nedeljo, opozarja Juncker.
Ljudje morajo vedeti, o čem bodo odločali v nedeljo, opozarja Juncker. FOTO: Reuters

Merklova neizprosna do Grčije

Nemška kanclerka Angela Merkel je zatrla upanje Grčije na morebiten ugodnejši predlog evropske strani glede reševanja grške krize. Evropa ne more popuščati, saj bi to pomenilo škodo na daljši rok, je prepričana.

Merklova je prepričana, da temeljnih evropskih načel ne bi smeli ignorirati. "Kratkoročno bi se jim morda lahko odrekli. Morda bi lahko rekli, da enostavno popustimo. A na srednji in daljši rok bi s tem povzročali škodo," je dejala nemška kanclerka v Berlinu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je vpletene opozorila, kako pomemben je dogovor o Grčiji. Pravi, da bi v primeru propada evra propadla tudi EU.
S popuščanjem bi namreč Evropa izgubila svoj vpliv v svetu, je opozorila kanclerka in dodala, da je evro več kot le valuta. "Temelji na skupnem zaupanju," je izpostavila in dodala, da če propade evro, propade Evropa.

Merklova je sicer vse vpletene pozvala k pripravljenosti na kompromise. "Če izgubimo sposobnost iskanja kompromisov, bo izgubljena tudi Evropa," je dejala in opozorila, da mora grška vlada dodati svoj del k rešitvi težave. Solidarnost in odgovornost sta po njenem dve strani iste medalje. 

Na drugi strani pa je Merklova popoldne zavrnila možnost posebnega vrha evropskih voditeljev pred nedeljskim referendumom v Grčiji. "Zelo previdni moramo biti glede tega, kakšna sporočila pošiljamo," je dejala. "Če bom povabljena, bom kadar koli odpotovala. A zame trenutno ni prepričljivega razloga za posebni vrh," je dejala.

Nemška kanclerka je nakazala, da bi lahko bil primeren čas za nova pogajanja z Grčijo šele po referendumu. "Če bo grška vlada prosila za pogajanja, na primer po referendumu, seveda tega ne bomo zavrnili," je dejala.

Nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da Evropa ne more popuščati Grčiji.
Nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da Evropa ne more popuščati Grčiji. FOTO: Reuters

Moscovici: Ne verjamem, da bo Grčiji uspelo vrniti dolg IMF

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici ne verjame, da bo Grčiji uspelo vrniti dolg Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF). Grčija mora namreč do torka poplačati okoli 1,6 milijarde evrov dolga IMF. "Plačila verjetno ne bo," je dejal za francosko televizijo RTL.

Glede napovedanega referenduma v Grčiji o pogojih mednarodne finančne pomoči je poudaril, da morajo mednarodni posojilodajalci Atene prepričati, da Grkom svetujejo, naj glasujejo za. Znova je poudaril tudi, da sta bili obe strani pred prekinitvijo pogajanj že zelo blizu dogovora.

Evropski voditelji še upajo na dogovor

V Evropi upanje na morebitni dogovor z Grčijo o nadaljnjih izplačilih nujno potrebne finančne pomoči še ni umrlo. Da je dogovor še mogoče doseči, med drugim menijo v Parizu, Madridu in v Rimu. Hkrati so povsod zatrdili, da se ne bojijo učinka domin. Evropska centralna banka (ECB) bo o Grčiji predvidoma znova razpravljala v sredo.

Francoski predsednik Francois Hollande je zagotovil, da je Francija pripravljena ukrepati, da bi Grčija ostala v območju evra. Nujno bo sicer, da Grčija sama pokaže interes ostati v območju z evrom, je dejal. "To je demokracija, pravica grških ljudi je, da odločajo o svoji prihodnosti. Vprašanje je, ali želijo Grki ostati v območju z evrom ali tvegati z odhodom," je poudaril.

Popoldne je Hollande o Grčiji govoril z ameriškim kolegom Barackom Obamo, voditelja pa sta se dogovorila, da bosta skupaj delala v smeri vrnitve vseh vpletenih za pogajalsko mizo. Pogovori bi omogočili rešitev krize in Grčiji zagotovili finančno stabilnost, so sporočili iz francoske predsedniške palače.

Tudi španski gospodarski minister Luis de Guindos je dejal, da pričakuje, da bo Grčija sposobna doseči dogovor s svojimi posojilodajalci še pred iztekom torka, ko se izteče tudi dosedanji program pomoči. "Še vedno je nekaj časa. Drugi program pomoči Grčiji se izteče v torek ponoči, kar pomeni, da imamo še 48 ur in mislim, da se pogajanja še lahko nadaljujejo," je dejal.

Minister, ki je eden od glavnih kandidatov za prevzem mesta vodje evroskupine v letošnjem letu, je ob tem zavrnil primerjave med Španijo in Grčijo. "Situacija v Španiji je povsem drugačna," je ocenil. "Stanje naših bank nima nobene veze s stanjem pred tremi leti, enako velja za proračunski primanjkljaj," je poudaril in zagotovil, da je Španija "dobro pripravljena".

Tudi italijanski finančni minister Pier Carlo Padoan je zagotovil, da grška kriza ne bo zamajala Italije. "Ne bi me presenetilo, a hkrati tudi ne pretirano skrbelo, če bi se nestabilnost na finančnih trgih povečala," je dejal in dodal, da ima "ECB na voljo vse instrumente, da se s takšno situacijo spopade."

Italija je sicer do Grčije izpostavljena z 10,2 milijarde evrov v obliki bilateralnih posojil in 27,2 milijarde evrov prek evropskega programa pomoči. Padoan je pojasnil, da so scenarij grškega bankrota že preračunali in da na zadolževanje vlade ta ne bi imel nikakršnega vpliva.

Grška kriza potopila evropske borze, evro je dražji

Trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je zaradi zaostritve grške krize končalo s precejšnjimi padci tečajev delnic. Vlagatelji se bojijo, da ta južnoevropska država drvi proti plačilni nesposobnosti in izhodu iz območja evra. Evro je čez dan uspešno kljuboval pretresom na stari celini in je pridobil na vrednosti.

Današnji padci tečajev delnic na evropskih borzah so po poročanju agencije Reuters največji po letu 2011.
"Odločitev Grčije, da zapre banke, je najbolj dramatičen element krize, ki je ušla izpod nadzora," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik družbe IG Chris Beauchamp. Zaprta je tudi atenska borza.

Evro je v azijskem trgovanju izgubljal na vrednosti, na frankfurtski borzi pa je uspešno kljuboval pretresom in se je okrepil. Ob 17.45 je bil vreden 1,1182 dolarja, kar je 1,76 odstotka več kot v petek, ko je skupna evropska valuta trgovanje sklenila pri 1,0989 dolarja.

Padci na evropskih borzah - 2
Padci na evropskih borzah - 2 FOTO: Reuters

Svet ECB o Grčiji znova v sredo

Iz ECB je bilo medtem danes slišati, da bo svet banke o Grčiji načeloma znova razpravljal na prihodnjem rednem zasedanju to sredo. Če bi se stanje medtem zaostrilo, pa je svet pripravljen tudi na hitre izredne sestanke.

V nedeljo se je svet ECB odločil ohraniti nujno likvidnostno pomoč (ELA) grškim bankam na dosedanji ravni, torej pri okoli 90 milijardah evrov. V Atenah so se po tem odločili, da banke v državi ostanejo ves teden zaprte, dvige na bankomatih pa so omejili na 60 evrov dnevno.

Grki iščejo krivca za nastalo situacijo

Medtem se za Grke nadaljuje obdobje negotovosti, ki po nobenem scenariju ne pomeni prav svetle rešitve. V grških medijih so te dni zvezde tuji krivci - Schaueble, Merkel, Juncker, Draghi. Za grško opozicijo sta krivca finančni minister Varufakis in premier Cipras. Slednji pa si je nad vsem skupaj elegantno opral roke. Evropi je pod nos vrgel demokracijo in kot njen višek navedel ljudsko odločanje – referendum, s tem pa se izognil odgovornosti za posledice ene ali druge odločitve in si najbrž kupil še nekaj časa na oblasti, ocenjujejo analitiki.

Medtem so novinarji Bloomberga v nekem grškem baru ujeli tamkajšnjega pisca kriminalk Petrosa Markarisa. "Naša preteklost je fantazija, iluzija o bogastvu in veličini. To, kar gledamo danes, je realnost. Vedno smo bili revna država, samo da je zdaj zelo jasno, kako zelo revna."

Makedonija je domačim bankam naročila, naj iz grških bank umaknejo svoj denar. Na ta način želi makedonska centralna banka domači bančni sistem ubraniti pred vplivi zaostrene grške krize
Dejstvo, da so se leta udobja izkazala za iluzijo, so po njegovem mnenju najhujši udarec. Država je namreč po boju za osvoboditev iz Otomanskega cesarstva, nacistični okupaciji in diktaturi, svobodno dihala. Žal pa na izposojenem bogastvu oziroma v času, ko je denar odtekal v rekah k tistim, ki so bili dovolj blizu »proračunskega korita«.

"Pozabili smo, kako je skromno živeti. Kaj pomeni, paradižnik in kumaro razrezati na štiri dele, jo deliti z družinskimi člani in biti zadovoljen," pravi Markaris, ki se vmes pritožuje čez ostanke hrane na mizah lokala, medtem ko njegovi sosedje ponoči brskajo po smetnjakih za užitnimi ostanki.

Atene - 8
Atene - 8 FOTO: Reuters

Sam je grško tragedijo spremenil v svojo priložnost. Njegov junak, inšpektor Costas Haritos preiskuje zločine, povezane z grškim zatonom. Serijskega morilca, ki se loti davčnih utajevalcev, maščevalca, ki išče pokvarjene bankirje …

Gerasimos Bakoyiannis je taksist pred lokalom. Njegov mercedes ima prevoženih 867,345 kilometrov. Prepričan je, da huje pač ne more biti. "Samo še ponos imamo, vse drugo so nam vzeli." In prav ta ponos je karta, na katero pred nedeljskim referendumom igra Cipras.

A nekaj optimizma še vendarle je v Grkih. "Na koncu dneva bomo še vedno imeli sonce, plaže in akropolo," pravi Bakoyiannis.

Grški prometni minister je ljudem sporočil, da lahko do odprtja bank v Atenah brezplačno uporabljajo javni prevoz.
Vzemi ali pusti. Ampak – kaj natančno?

Medtem se številni sprašujejo, kaj sploh je referendumsko vprašanje nedeljskega referenduma, in ali Grki sploh vedo, o čem bodo glasovali. Financial Times ocenjuje, da pravzaprav ne o pogojih pomoči, ampak o tem, ali ostanejo v evroobmočju, Evropski uniji, sploh na "zahodu".

Vprašljiva je tudi kvalitetna izvedba glasovanja, saj grška državna uprava velja za pregovorno slabo učinkovito in drago, stroški referenduma pa bi se ob prazni blagajni lahko približali 100 milijonom evrov.

A še večje vprašanje je torej referendumsko vprašanje. Ker so pogajanja še potekala, predlagani pogoji nadaljevanja pomoči niso bili končni. Na koncu gre torej za vprašanje obstoja v EU, ocenjujejo anatlitiki, čeprav si vladajoča grška politika te povezave nikakor ne želi. Grki namreč v večini povezave vseeno ne želijo zapustiti. Ker bi podpora ukrepom pomenila poraz zanj, bo Cipras storil vse, da bo rezultat referenduma "ne".

Grška dolžniška kriza - 3
Grška dolžniška kriza - 3 FOTO: Reuters

Analitiki referendum sicer vidijo kot recept za katastrofo. Glasovanje bo po tednu, ko na bankomatih zmanjkuje denarja, banke so zaprte, ljudje besni. Cipras jim obljublja, da bo zavrnitev pogojev na referendumu EU, ECB in IMF prisilila v kompromis. A glede na razplet evroskupine in signale iz članic EU, je prav mogoče, da se to ne bo zgodilo. Kar kvečjemu pomeni, da Cipras ljudem obljublja nekaj, na kar v realnem svetu nima vpliva.

Številni se zato sprašujejo, kaj se v Atenah sploh gredo. In sami sebi odgovarjajo, da je to težko eceniti, ker Siriza ni tipično leva, ampak zares komunistična stranka, ki svoje zaveznike prej kot v Bruslju vidi v Caracasu. Njihovi načrti temeljijo na teoretičnih osnovah, ki so se v realnem svetu doslej že slabo končale.

Po drugi strani pa so si analitiki precej enotni še glede nečesa: EU je sama precej poskrbela za svojo nepriljubljenost v očeh Grkov z ukrepi, ki so bili ciljno preveč usmerjeni na "malega človeka" in premalo na odpravljanje vzrokov, zaradi katerih je danes jasno tudi nekaj – razglasitev bankrota za Grčijo ni nobena rešitev, prav tako ne odpis dolgov. Če jih namreč odpišejo vsi, bodo ob običajnem gospodarjenju z javnimi financami še vedno v minusu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
30. 06. 2015 15.42
+1
Grčija je bila "eliti" ves čas le povod, da so lahko zbankrotirali vse šibkejše Evropske države; sedaj pa bodo izrabili Grčijo še za to, da bodo imeli izgovor, da lahko zrušijo Dolar in Evro, vpokličenjo dolgove in zasežejo vse države, ljudem poberejo vso lastnino in pravice, vpeljejo elektronsko valuto in zombijem vgradijo mikročipe. Vseskozi se je šlo le za geldališko predstavo, v kateri je Grčija igrala grešnega kozla... "Obdobje Velike Prevare" oz. nekaj podobnega; kot so nam to obdobje opisali že antični modreci... Vatikanski in ostali zionisti in ostali luciferjanski naciji Raus!!!
puspan
30. 06. 2015 08.35
+4
Grki so ponosen narod in nihce jih ne more prisiliti v nekaj, kar jim je izpod casti, zato nobenega centa nikoli vec tja. Samo na ta nacin jih bo izucilo in to prekleto hitro.
cool1
30. 06. 2015 09.57
+2
Na ta način čaka Grke dolga leta življenja v bedi...!
pmx
30. 06. 2015 14.48
+2
Vse čaka življenje v bedi, dokler bodo dovolili bankam in politiki, da ustvarjajo dobičke na hrbtih naroda.
brez-veze
30. 06. 2015 06.56
+9
Leta 2008 bi morala Grčija bankrotirat, znova uvesti svojo valuto, vlagatelji (lopovi) pa bi izgubili večino svojega nakradenega denarja. Čez cca 10 let bi bila Grčija izven plačilne nesposobnosti in krize. Tako pa so lopovi dolg Grčije prenesli kar na pleča Europskih davkoplačevalcev, sami so si pobrali lopovske provizije in sedaj je Grčija zdrava za bankrot. Vsakdo ki ima vsaj malo zdrave pameti ve, da Grčija niti pod razno ni sposobna vrniti 240. milijard niti v 100.letih. Ne glede na razplet, bomo nategnjeni mi navadni državljani EU z Grškimi davkoplačevalci vred.
dante_
30. 06. 2015 07.01
+1
Torej bi jim morali še 100 let dajati nove in nove kredite
brez-veze
30. 06. 2015 07.18
+2
Vsakdo ki posoja denar, mora sam skrbeti za to, da ga dobi nazaj(+obresti). V nobenem primeru za to ne morejo skrbeti EU- davkoplačevalci. Če imaš jaj-ca, jim lahko posodiš tudi ti. Ampak to je tvoj rizik in ne "naš".
Shisui
30. 06. 2015 07.36
+1
Lepo se sliši, ampak zakaj pa potem tudi mi vsake 6 mesecev cmeramo za milijardo, da lahko nafutramo svoj JS, svoje penzije in svoje otroke? Zakaj pa potem mi ne bankrotiramo, če je to tako odlična zamisel?
dante_
30. 06. 2015 07.44
+1
tudi vsak ki si sposodi denar je njegova dolžnost da ga vrne, jaz jim ga ne bi posodil nič, sploh pa ne če so na oblasti rdeči lopovi, pa naj lenuki živijo kot klošarji. Denar je grčiji posodila naša Pahorjeva vlada, garantira pa država, se pravi davkoplačevalci. Vlagatelji, tuje banke posojajo denar svojih komitentov, ti so po večini mali ljudje, ti bodo ostali brez prihrankov.
brez-veze
30. 06. 2015 07.48
+2
Tisti ki nam posojajo se morajo zavedati rizika, da se lahko zgodi, da sposojenega denarja ne bo nazaj. Tudi naš JS je vsaj enkrat prevelik, v zdravstvu nam vsako leto ponikne cca.700 miljonov, v davčne oaze pa je iz Slovenije od leta 1991 odteklo preko 80. milijard. Sicer pa tako kot sem povedal velja za vse, tudi za nas.........KO NE NAJDEŠ VEČ IDIO-TA, KI BI TI POSODIL DENAR, MORAŠ BANKROTIRATI. POTEM SO NA VRSTI RAZNA SODIŠČA IN NE DAVKOPLAČEVALCI.
brez-veze
30. 06. 2015 07.51
+1
Za svoje finančno stanje sem odgovoren jaz osebno in ne Hans ali Polde ali EU.
pogan
30. 06. 2015 06.39
+1
Grčijo vršt ven iz eu pa iz eura, zapreti meje, ustaviti trgovanje z grčijo.... pa bodo še prosili, da pridejo nazaj.
ginger 1
30. 06. 2015 06.45
-2
Putin jim je ze obljubil...baje samo cakajo,da rusija natisne rublje (:-)))
dante_
30. 06. 2015 06.58
-3
Od rusov ne bo rubljev ampak samo metak u glavo če nisi poslušen
Marko Novakov
30. 06. 2015 06.33
+4
Dejstvo je da so se pufal kot, od vseh mogočnih iPhonov oslepljeni najsniki....320 miljard 11 miljonov ljudi ne more vrniti, gospodarstva (beri turizma) sploh ne gre omenjat! Bi blo fajn če bi se naši znal kej naučiti iz tele drame...Da lahko preživi, mora Grčija prej bankrotirat! Jest bi na njihovem mestu takoj davek na 6% spustu pa dolgoletne garancije za novodošle sedeže podjetij talal...
pogan
30. 06. 2015 06.32
+0
Grčija vrni kredite!!!!!
pmx
30. 06. 2015 12.40
Bolfenk2
30. 06. 2015 06.31
+8
Nujno bi morali Grkom slediti še Španci, Italijani, Slovenci in prenehati odplačevati dolgove. To bi zlomilo izkoriščevalski svetovni kapitalizem. Sicer bodo sedaj udarili s vsemi topovi po uporniški Grčiji. Junker je včeraj že začel ofenzivo.
maijster
30. 06. 2015 06.36
+2
......he,e,he,he,he,...uporniška grčija,hi,hi,hi,hi,.....otrok ne bluzi,....grki so bili edini ki niso plačevali davkov v svoji deželi grki so živeli na račun izposoje denarja grki so imeli VEČJO plačo kot slovenci a danes jih je dobilo kar jih je dobilo in tebi je to normalno da če si kaj izposodiš ne rabiš vrnit ??? špance italijane nas slovenčke,.....ni nihče drug zjahal kot sami sebe,......
dante_
30. 06. 2015 06.42
+1
Se pravi po tvoje bi mogli nehati odplačevati dolgove, da pa bi lahko živeli bi jim kapitalisti morali dati nove ki jih ne bi vračali
dante_
30. 06. 2015 06.27
+3
Nekateri smatrajo da je z grčijo treba skleniti dogovor, ki se ga oni spet ne bodo držali in posodit še več denarja ki ga spet ne bodo vračali in potem čez par mesecev ista zgodba jovo na novo
upornik22
30. 06. 2015 06.21
+1
tudi jst svojega kredita ne bom poravnal
prašek
30. 06. 2015 06.28
+1
Ka pa mislis
30. 06. 2015 06.18
+1
A se kej jocejo izkoriscevalci?
ginger 1
30. 06. 2015 06.11
+3
Nasa dva lahkomisleca Krizanic in Pahor sta se pa se dodatno zakreditirala ,ker sta bila takrat tako omoticna,da sta bila mnenja,da bosta s tem,ko bosta darovala nas denar Grkom se zasluzila...ne da bi se prej pozanimala,kako Grki sploh odplacujejo stare kredite...Previdni Cehi jim niso nakazali niti centa...seveda danes o tem noceta NIC slisati niti,kot vedno se ne cutita odgovorna...
prašek
30. 06. 2015 06.06
+14
Predlagam da mi rešimo Grčijo. Posodimo jim Ivana za nedoločen čas. Samo dolgo naj ga imajo !
ginger 1
30. 06. 2015 06.36
-1
Iz ZL imajo zelo tesne stike z Grsko vlado,Grki se pa obracajo k avtobusarju,ki vodi Venezuelo...AAAAAHAHAHA resitev Grcije in Venezuele je ze na vidiku...
prašek
30. 06. 2015 06.05
+6
Dobro jutro in en lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
ginger 1
30. 06. 2015 06.41
-1
covjek_
30. 06. 2015 05.48
+7
Men ko kdo posodi denar...mu ga vrnem....tako naj tudi grcija
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 03.48
+9
VODITELJI EU-ja V BRUSLJU SE BOJIJO DEMOKRACIJE, katera se imenuje REFERENDUM. Po Evropi jih mora bit še VELIKO več, da odnese to nesposobno skorupirano elito, ki je pripeljala do tega nenormalnega stanja, ki koristi samo peščici, vsi ostali tudi tisti, ki se tega ne zavedajo so pa samo ovce, ki se jih fino striže.
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 04.12
+7
Vrhovni Sodnik - za začetek si lahko pogledaš MAJERJA, kakšno lepo pisto ima na glav, tega so ostrigli najprej v Beogradu, sedaj pa še v Bruslju in Wasinghtonu. Na koncu, ko ga ne rabijo več pa pristane, KJE ŽE????
Slovenec34
30. 06. 2015 05.40
+5
Kaj pa ti veš kdo je Majer. ..Tudi pri nas smo imeli referendum o volilnem sistemu in o odprtih trgovinah v nedeljo. A vlada (katera se itak ve) se je požvižga la na rezultate referendumov.
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 02.53
+8
GAME OVER!! Dovolj je bilo izkoriščevanja manjšinskih držav v EU!
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 02.54
+9
Pa naj vse skupaj razpade, samo sužnji pa ne bomo več!
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 02.55
+5
Junker pa skoraj v jok, ker se boji najbolj DEMOKRATIČNEGA ODLOČANJA - LJUDSTVA NA REFERENDUMU v Grčiji
T_one
30. 06. 2015 15.32
Tako je; bolje je biti soboden in reven, kot pa bogat in suženj!!
HooplaToopla
30. 06. 2015 01.46
+4
Kjurc ga gleda! Udarim po mizi in naj bo! Kamor je šel bik, naj gre pa še štrik? Bom kar jaz to poštimal. >> Da se ne zapleta stvar pretirano, kajne? Edinole za malo potrpljenja pa le prosim gospe in gospode na komandi EU.... Ki ja vendar vsakdo ve dobro, da moram najprej še do konca TEŠ6 pokriti. >>> Ampak bom kar naglas rekel, da bi mi po mojem šlo vse skupaj mnogo hitreje od rok, ko bi tale naš tamlajši Cerarjev poskrbel, da se mi socialna poviša vsaj za kak odstotek. Že končno enkrat, a ne? Saj navsezadnje ne gre zame sploh.... Za vse nas! Za Evropo gre tukaj! Za svobodo in blagostanje prihodnjih generacij... mislim no... Tako rekoč, a ne?
HooplaToopla
30. 06. 2015 02.10
+6
Ne. Ne vem sploh, kaj se gre Mirč tam na vladi? Po mojem si jo bom kot vse kaže moral sam dvigniti... Ali kako to poteka?
Bojan Smile
30. 06. 2015 00.58
+5
Sedaj bodo šli na kolena, da ostane Grčija v EU. Zanimiva izjava, če propade evro, propade Evropa. To zaradi Grčije? Velikokrat smo slišali, da se bo včlanila še nekaj drugih držav v EU. Kje je bistvena resnica? Potem je podala naslednjo izjavo, da je evro več kot le valuta in "Temelji na skupnem zaupanju". Kakšno zaupanje? Torej gre za denar? Kaj pa človeška vrednota? Že tako ne maramo drug drugega. Saj ne moreš verjeti, da izjavijo kaj takega.
LOPOVI V AREST
30. 06. 2015 02.52
+4
T_one
30. 06. 2015 15.38
Grčija je bila "eliti" ves čas le povod, da so lahko zbankrotirali vse šibkejše Evropske države; sedaj pa bodo izrabili Grčijo še za to, da bodo imeli izgovor, da lahko zrušijo Dolar in Evro, vpokličenjo dolgove in zasežejo vse države, ljudem poberejo vso lastnino in pravice, vpeljejo elektronsko valuto in zombijem vgradijo mikročipe. Vseskozi se je šlo le za geldališko predstavo, v kateri je Grčija igrala grešnega kozla... "Obdobje Velike Prevare" oz. nekaj podobnega; kot so nam to obdobje opisali že antični modreci...
vsismosužnji
30. 06. 2015 00.28
+4
gelca pošlje email barku - do jutri naštepajte par milijard tisti sitni grki spet nekaj fehtajo!!!
vsismosužnji
30. 06. 2015 00.21
+7
ampak časi so se pa le malo spremenili,niti CIA se ne upa več kar vsak moteč element odstraniti!