Tujina

FOTO in VIDEO: 'BiH ima zagotovo problem s terorizmom.' Je šlo res za teroristični napad ali za osebno maščevanje?

Sarajevo, 28. 04. 2015 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V BiH so v povezavi z napadom na policijsko postajo v Zvorniku, v katerem je bil ubit policist, odvzeli prostost dvema osebama. 24-letni napadalec naj bi bil člani bosanskih vehabistov. Ker pa so njegovega očeta ustrelili ravno pripadniki zvorniške policije, se pojavlja vprašanje, ali ni morda šlo za osebno maščevanje in ne teroristični napad.

Več videovsebin
  • Teroristični napad na policiste v BiH
    00:40
    Teroristični napad na policiste v BiH
  • Iz SVETA: Teroristični napad v Zvorniku
    01:53
    Iz SVETA: Teroristični napad v Zvorniku
  • Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
    04:06
    Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
  • Iz 24UR: Kako se nameravajo v BiH spopasti s terorizmom?
    02:04
    Iz 24UR: Kako se nameravajo v BiH spopasti s terorizmom?
  • Iz 24UR: Motiv napada osebno maščevanje?
    01:04
    Iz 24UR: Motiv napada osebno maščevanje?
  • Iz 24UR: Smo tudi v Sloveniji poostrili varnostne ukrepe?
    01:58
    Iz 24UR: Smo tudi v Sloveniji poostrili varnostne ukrepe?
  • Iz 24UR ZVEČER: Teroristični napad najbližje Sloveniji doslej
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Teroristični napad najbližje Sloveniji doslej
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenci ne moremo kar zamahniti z roko
    02:28
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenci ne moremo kar zamahniti z roko
  • Iz 24UR ZVEČER: Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino
    04:46
    Iz 24UR ZVEČER: Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino
  • Iz 24UR ZVEČER: Nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe Miklavčič
    05:27
    Iz 24UR ZVEČER: Nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe Miklavčič

Po terorističnem napadu na policijsko postajo v kraju Zvornik v severnem delu BiH, v katerem je bil ubil en policist, dva pa sta bila ranjena, je policija aretirala osebo, s katero se je v zadnjih mesecih napadalec najpogosteje družil. Ranjena policista nista v smrtni nevarnosti.

Bosanski mediji poročajo, da je 24-letni napadalec na policijsko postajo Nerdin Ibrić povezan s sirijskimi borci. To naj bi to potrdilo več oseb. 24-letni napadalec Ibrić se je zadnje tri mesece družil z Abdulahom Hasanovićem, ki so ga policisti že aretirali in privedli na zaslišanje na policijsko postajo v Tuzli.

Policija je opravila dve hišni preiskavi na območju Zvornika, prav tako je zaslišala več prič.

Hasanović je eden od tistih, ki so jih v policijski akciji Damask septembra lani aretirali zaradi suma, da je pripadnik IS. Hasanović je bil namreč lani v Siriji in se je boril na strani IS.

Kasneje so v okviru preiskave manjšega objekta za muslimanske molitve na območju Dubnice aretirali še enega osumljenca. Preiskovalci trenutno še poskušajo ugotoviti, ali je Ibrić deloval sam ali je bil del organizirane teroristične skupine. Napadalec ni bil evidentiran v bazah varnostnih agencij, sedaj pa poskušajo ugotoviti motiv za napad.

Ta se je zgodil sinoči okoli 19. ure, napadalec pa je bil v obračunu s policijo ubit. Ibrić je bil pripadnik bosanskih vehabistov. Minister za notranje zadeve Republike srbske Dragan Lukač je danes dejal, da so razmere v Zvorniku mirne, preiskavo na prizorišču napada so že zaključili. So pa zaradi napada poostrili varnostne ukrepe v Sarajevu. Med drugim so pred diplomatska predstavništva namestili okrepljene ekipe posebne policije, poroča spletni portal Klix.ba.

Napadalec se je pred policijsko postajo pripeljal s svojim vozilom, začel streljati na policiste, nato pa so ga policisti ustrelili. Po napadu so v njegovem avtu našli še eno puško in eno pištolo.
Napadalec se je pred policijsko postajo pripeljal s svojim vozilom, začel streljati na policiste, nato pa so ga policisti ustrelili. Po napadu so v njegovem avtu našli še eno puško in eno pištolo. FOTO: Reuters

Minister Lukač je danes še potrdil, da je pridržana oseba Hasanović. "Nekaj sledi vodi tudi do drugih skrajnih islamskih skupin na območju BiH," je še dejal Lukač.

Napadalec med streljanjem vzklikal 'Alah je velik'

Ranjena policista nista v smrtni nevarnosti, sta pa policistom povedala, da je napadalec vdrl na policijsko postajo, začel streljati, ves čas pa je vzklikal 'Alah je velik'.

Ibrić se je rodil v vasi v bližini Zvornika, kot so dejali sovaščani, pa naj bi se zadnje čase obnašal zelo čudno, prav tako je javno prakticiral radikalni islam.

Sorodniki: 'Oprali so mu glavo'

"Bil je dober dečko. Zavedli so ga in mu oprali glavo. Sam Bog ve, kaj so mu pripovedovali. Izkoristili so njegovo travmo, da so ga spravili v svoje vrste," je dejal Nerdinov sorodnik Rifat Ramić.

Novinarji, ki so dan po napadu obiskali Ibrićevo rojstno vas, so govorili s sovaščani in svojci. Napadalčeva mama Halima Ibrić je medijem dejala, da je bil njen sin zaveden in da se je v zadnjem času zelo spremenil. "Nerdin je imel veliko prijateljev, med njimi tudi Srbe. Zadnje čase pa je redno odhajal v Dubnico zraven Kalesije, kjer so molili, drugače kot mi doma. Govorila sem mu, naj ne hodi tja, da ni dobro zanj. Zadnje dni je zelo malo jedel, ves čas je nekaj razmišljal in zelo je bil tih," pripoveduje Halima, ki je za televizijo N1 dejala, da je pred napadom na policiste za hišo uničeval CD-je.

Sosedje zanj pravijo, da je bil miren in zadržan fant. Ni hodil ven, ni imel dekleta. Rad je pomagal sosedom pri sekanju in spravilu drv, s čimer si je prislužil nekaj žepnine. Končal je srednjo medicinsko šolo v Zvorniku, žal pa ni dobil službe, pravi eden od sosedov, ki je zgrožen zaradi napada.

Hiša, v kateri je s svojo materjo živel 24-letni napadalec.
Hiša, v kateri je s svojo materjo živel 24-letni napadalec. FOTO: Reuters

Da se nekaj čudnega dogaja, so opazili šele zadnje čase, a ker ni bil problematičen, so vse skupaj pripisali čustveni stiski, ki naj bi bila posledica minule vojne. Ko se je v BiH začela vojna, je bil namreč Nerdin v bolnišnici v Zvorniku, saj je bil bolan. Bil je star komaj leto dni, ko so mu odpeljali in umorili očeta, mamo pa izgnali. Po dveh letih izgnanstva se je njegova mama vrnila v rodni kraj in našla Nerdina, ki je bil zelo travmatiziran. Tri leta star deček ni hodil, bil je vidno shiran.

Teroristično dejanje ali osebno maščevanje?

Čeprav sta ranjena policista pričala, da je napadalec med streljanjem vzklikal "Alah je velik", pa so se zdaj v javnosti pojavile informacije o tem, da so na njegovega očeta streljali ravno pripadniki zvorniške policije, zato se mnogi sprašujejo, ali gre v ter primeru res za teroristično dejanje ali gre za osebno maščevanje.

Ibrić naj bi, ko se je pripeljal pred policijsko postajo, namreč začel vpiti: "Vse vas bom pobil!", kar je v nasprotju s predhodnimi izjavami o vzklikanju Alahovega imena. Dejanje naj bi bilo posneto z nadzornimi kamerami, zato bo pregled posnetkov morda lahko pomagal pri razjasnitvi motiva napada.

Priča v šoku: 'Pred postajo je ležal mrtev moški'

Priča dogodka Aleksandar Petković je eden redkih krajanov Zvornika, ki je za medije opisal, kaj se je zgodilo. "Ko sem prišel pred policijsko postajo, sem na tleh videl ležati mrtvega človeka. Takrat nisem vedel, kaj se dogaja," pripoveduje Petković. "Nato je iz postaje pritekel policist Mehmedović, za njim pa še ranjeni policist Gajić. Slednji je bil ves krvav. Takrat sem se izgubil, enostavno nisem vedel, kaj se dogaja," je dejal Petković, ki ga je dogodek zelo pretresel. "Kaj se bo sedaj dogajalo v našem mestu," se sprašuje Petković.

Prestreljena vrata na policijski postaji v Zvorniku.
Prestreljena vrata na policijski postaji v Zvorniku. FOTO: Reuters

Policija ugotavlja, ali je napadalec deloval sam

Minister Lukač je dejal, da bosta policija in tožilstvo v preiskavi terorističnega napada poskušala ugotoviti, ali je napadalec deloval sam ali kot del organizirane teroristične skupine. Zaenkrat policija predvideva, da je napad neposredno povezan z delovanjem bosanskih vehabistov. Njihov neformalni vodja je Bilal Bosnić, proti njemu pa poteka sodni proces. Bosnića so skupaj s še 15 osumljenci aretirali 3. septembra lani v okviru akcije Damask. Osumljeni so terorizma in novačenja posameznikov za teroristična dejanja.

Pozivi: strah pred terorizmom ne sme razdeliti države

Policija je opravila dve hišni preiskavi na območju Zvornika, prav tako je zaslišala več prič.

"Ne moremo, ne smemo in ne bomo dovolili, da terorizem zmaga. Napadalci želijo ustvariti razmere za novo vojno. Temu nikoli ne bomo popustili," je po včerajšnji izredni seji predsedstva BiH in vlade srbske entitete v BiH Republike srbske opozoril predsednik predsedstva BiH Mladen Ivanić.

Ostre kritike na račun obveščevalne službe

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je zvezno varnostno-obveščevalno službo BiH (OSA) danes obtožil, da nosi del odgovornosti za krvavi napad. Minister za varnost BiH Dragan Mektić je dejal, da je služba OSA pred tremi dnevi dobila prijavo, da se pripravlja teroristično dejanje in že v petek obvestila vse agencije o možnosti napada na policijske postaje v BiH.

V preteklem tednu naj bi OSA s strani partnerske službe prejela dopis, da zaradi nedavne aretacije bosanskih državljanov, ki so načrtovali teroristične napade v Avstraliji, lahko pride do terorističnih napadov iz maščevanja. V dopisu so OSO pozvali k zaostritvi varnostnih ukrepov, še posebno kar se tiče mednarodih predstavništev, verskih objektov, javnih zbirališč ter vojaških in policijskih objektov.

Pregled posnetkov nadzornih kamer bo morda podal več odgovorov o napadalčevem motivu.
Pregled posnetkov nadzornih kamer bo morda podal več odgovorov o napadalčevem motivu. FOTO: Reuters

A Dodik je zatrdil, da OSA ni opozorila na nevarnost napada, kakršen je bil izveden v Zvorniku. "To je bila zgolj načelna informacija, ki govori o možnosti, da na ozemlju BiH pride do napada, vendar pa da oni nimajo pojma, ne kje ne kdo. To vendar vsak dan beremo v medijih," je bil kritičen Dodik.

Zato je delovanje službe Dodik označil za povsem nekoristno in predlagal, da se jo ukini in zamenja z drugo službo. "Tako ali tako so nam jo vsilili 'tujci', ukvarja se pa bolj s tem, kaj delajo ljudje na oblasti kot pa z vprašanjem terorizma," je dejal Dodik. Napovedal je še, da bodo v naslednjih treh dneh ocenili zmogljivosti policije za soočanje s terorizmom. "Kar bomo potrebovali, bomo tudi naredili in pri tem nas nihče ne bo ustavil," je še dejal Dodik in napovedal, da bo Republika srbska vzpostavila lastno obveščevalno-varnostno agencijo.

Vlada Republike srbske je zahtevala tudi, da je v preiskavo napada v Zvorniku v celoti vključena tudi policija Republike srbske, čeprav je preiskavo že prevzelo tožilstvo BiH, saj gre za terorizem.

Mektić: 'V državi imamo ekstremno radikalne ideologije'

Dragan Mektić je v luči ponedeljkovega strelskega napada v mestu Zvornik danes zatrdil, da ima država zagotovo problem s terorizmom, s katerim se mora spopasti. "V državi imamo ekstremno radikalne in nasilne ideologije ter določeno število organizacij, ki jih zagovarjajo ter posameznike, ki nagovarjajo k terorizmu ter ga financirajo," je povedal.

Svet ministrov BiH se je sestal na izredni seji, ki ima samo eno točko dnevnega reda, in sicer analiziranje terorističnega napada ter preučevanje teroristične grožnje in nevarnosti v BiH. Kot je povedal Mektić, je namen seje, da "pridemo do zaključkov, s katerimi bi v BiH začeli boj proti terorizmu in odpravili to grožnjo, saj takšni dogodki v veliki meri ogrožajo mednarodni status in ugled države, to pa se odraža tudi na številnih drugih področjih, predvsem na pritok tujih investicij."

Strelski napad je danes obsodila tudi islamska skupnost v BiH in izrekla sožalje svojcem žrtev. Po navedbah vrha islamske skupnosti storilci tovrstnih grozodejstev največjo škodo povzročajo ravno skupnostim, iz katerih izvirajo.

EU: 'Brezčuten in zločinski napad'

Odzvala se je tudi Evropska unija, ki je napad označila za brezčuten in zločinski. Oblasti v BiH na vseh nivojih je ob tem pozvala, naj tesno sodelujejo, da bi v bodoče preprečile podobne napade v dobro vseh svojih državljanov, je sporočila delegacija EU v BiH.

EU je poudarila, da gre za napad na vse institucije, ki ščitijo in varujejo interese državljanov v tej državi. "Verjamemo, da bo sledila temeljita preiskava, ki bo ugotovila okoliščine in motive tega strašnega dejanja," so dodali v delegaciji.

Dan žalovanja

Vlada BiH je zaradi napada jutrijšnji dan določila za dan žalovanja. Na ta dan bodo vse državne zastave spuščene na pol droga, na javnih mestih se ne bodo mogli odvijati kulturno-zabavni programi, medijske hiše pa so dolžne svoje programe uskladiti in prilagoditi dnevu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni