Tujina

FOTO: Napadalcu v Stockholmu zatajil sprožilec

Stockholm, 09. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mineva leto dni, odkar je švedsko glavno mesto pretresel teroristični napad. V njem je umrl le napadalec. Preiskava je pokazala, da so zatajili sprožilci za bombe. Policija je tudi rekonstruirala opremo samomorilskega napadalca.

Napadalec je imel eksploziv okoli pasu in v nahrbtniku
Napadalec je imel eksploziv okoli pasu in v nahrbtniku FOTO: Reuters

28-letni Tajmur Abdulvahab al Abdali, ki se je rodil v Iraku, se je ob nakupovalnem centru v središču Stockholma razstrelil lanskega 11. decembra. V njem je umrl le napadalec, ranjena sta bila še dva mimoidoča. Švedska policija je takrat predvidevala, da se je nameraval razstreliti na glavni železniški postaji ali v trgovskem centu.

Bombe so tehtale od 15 do 17 kg
Bombe so tehtale od 15 do 17 kg FOTO: Reuters

Bombe je imel napadalec, kot je povedal predstavnik švedske policije Anders Thornberg, okoli pasu in v nahrbtniku, tehtale so od 15 do 17 kilogramov. Zaradi težav s sprožilcem pa mu ni uspelo sprožiti vseh bomb. Preiskava je še pokazala, da napadalcu prav tako ni uspelo v celoti detonirati avtomobil bombo, ki ga je sicer zažgal, a je tudi zatajil daljinec.

Bomb v avtomobilu napadalcu ni uspelo v celoti detonirati.
Bomb v avtomobilu napadalcu ni uspelo v celoti detonirati. FOTO: Reuters

Še vedno pa ni jasno, ali je deloval sam. Abdulvahab al Abdali je študiral na univerzi v Lutonu na severu Londona, kjer naj bi postal radikalist. Iraški obveščevalci so poročali, da naj bi se Abdulvahab al Abdali v Iraku udeležil trimesečnega urjenje v izdelavi bomb. Pred napadom lanskega decembra je švedski tiskovni agenciji poslal posnetek, v katerem je kritiziral švedsko napotitev vojaških sil v Afganistan in karikature preroka Mohameda.

Zatajil je sprožilec
Zatajil je sprožilec FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Pirih
10. 12. 2011 21.11
Tri mesece urjenja??? Pa kaj je bil pod koko, da se ni nič naučil?
vrbe
09. 12. 2011 22.44
+1
Neglede gdo je žalostno
Desktop.Messiah
09. 12. 2011 17.05
+0
Ostro nasprotujem obveščanju javnosti o tovstnih dogodkih na način, ki obelodanja identiteto napadalca in implicira njegovo veroizpoved. "Švedski državljan" ali "imetnik švedskega potnega lista" bi povsem zadostovalo.
zbodljaj
09. 12. 2011 21.16
-1
Dvoličnež! Pri Breiviku pa nisi protestiral, ne? S takimi izjavami ne boš osvobodil Palestine
G.R.E.E.N
09. 12. 2011 10.04
+6
Hahaha use mu zatajil :) ker majstor, tega sigurno niso teroristi ucili :)