Tujina

FOTO: Več incidentov v Koebenhavnu

Koebenhavn, 12. 12. 2009 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ulice Koebenhavna so preplavili protestniki, ki želijo svetovne voditelje opozoriti na nujnost takojšnjega ukrepanja. Prišlo pa je tudi do več incidentov, v katerih je bil ranjen policist, aretiranih pa več sto ljudi.

V središču Koebenhavna se že ves dan zbirajo aktivisti, ki želijo svetovne voditelje, ki v danski prestolnici skušajo doseči dogovor o novem globalnem sporazumu za boj proti podnebnim spremembam, opozoriti na nujnost takojšnjega ukrepanja.

Protestniki, oblečeni v modro ali z modrimi dežniki, so se iz središča mesta odpravili na šest kilometrov dolgo pot do kraja, kjer poteka konferenca ZN, na kateri naj bi dosegli dogovor o nasledniku Kjotskega protokola.

Demonstranti so se mirno ustavili približno 500 metrov pred centrom. Tam so dosedanji danski ministrici za okolje Connie Hedegaard, ki vodi pogajanja, predali seznam z zahtevami. Hedegaardova jim je odgovorila: "Prav imate. Dovolj smo govorili, zdaj je čas za ukrepanje."

Demonstracije v Koebenhavnu
Demonstracije v Koebenhavnu FOTO: Reuters

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da se je v danski prestolnici dopoldne zbralo med 30.000 in 50.000 ljudi. Po ocenah policije se je zbralo 30.000 ljudi, medtem ko organizatorji pravijo, da jih je 100.000. Središče mesta je sicer skoraj popolnoma zaprto, policija pa je okrepila navzočnost.

Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi policija aretirala več sto udeležencev protesta, po poročanju Sky News celo okoli 500.

Ob robu demonstracij je bilo še nekaj incidentov. V enem je bil ranjen policist, ki ga je v glavo zadel kamen. Poškodba naj ne bi bila hujša, druge podrobnosti pa niso znane.

Še pred začetkom demonstracij je danska policija danes aretirala 19 oseb, že v petek pa 75. Med samim protestom pa so aretirali več sto ljudi. Šlo naj bi za pripadnike različnih militantnih skupin iz Severne Evrope, ki so incidente povzročali tudi ob vrhu zveze Nato aprila letos v Franciji.

Demonstracije potekajo pod geslom Najprej planet - najprej ljudje. Predstavnik danskih organizatorjev Knud Villby je povedal, da se zavzemajo za hitro sklenitev dogovora, ki naj bo pravičen. Preden bodo odšli na pot proti kongresnemu centru, naj bi demonstrante med drugimi nagovorila nekdanja irska predsednica Mary Robinson, medtem ko bo pri prižiganju sveč pred centrom sodeloval južnoafriški škof Desmond Tutu.

Strah pred izgredi

V Koebenhavnu so se protestniki začeli zbirati že v petek, policija pa jih je 75 aretirala ter nekaj izgnala iz države. Pomočnik poveljnika danske policije Per Larsen je demonstrante danes vnovič posvaril pred izgredi: "Obstajajo meje, ki se jih ne sme prestopiti."

Pred začetkom pohoda je v Koebenhavnu prišlo do incidenta, ko je skupina okoli 300 v črno oblečenih mladih začela razbijati izložbe. Policija jih je nemudoma obkolila.  Za red sicer skrbi okoli 5000 policistov, Koebenhavn pa preletavajo tudi s helikopterji.

Sicer pa demonstracije v glavnem potekajo mirno. Na Dansko so prišli številni aktivisti iz različnih evropskih držav, največ iz Nemčije, Velike Britanije in Nizozemske.

Demonstracije bodo sicer tudi v mestih drugod po svetu. Najprej so se začele na azijsko-pacifiškem območju, ki je najbolj izpostavljeno posledicam podnebnih sprememb. Največ ljudi, prek 50.000, se je zbralo v Avstraliji.

Na nujnost ukrepanja proti podnebnim spremembam so s svečami danes opozarjali tudi drugod po svetu, med drugim ob 18. uri v Ljubljani in Mariboru.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orahovcan
12. 12. 2009 20.49
a so kaj rekli za pasulj i prdenje
due
12. 12. 2009 18.24
Animax ničemur se ni treba odrečit, le način proizvodnje je treba spremenit.
fsad
12. 12. 2009 15.58
bla bla bla še naprej bom onesnaževal!!
HellWolf
12. 12. 2009 15.56
Nas male onesnaževalce veliki maltretirajo... bedarija če mene vprašate.
Audy
12. 12. 2009 15.33
Preberite si odličen intervju v današnjem delu z Andrejem Pečjakom, NUJNO: "Uporabna baterija je seveda tudi nikelj-kovinsko hidridna, posebno ovonična, ki jo je izumil ameriški znanstvenik Stanford Ovshinsky. Proizvajal jih je za nekdanji model General Motorsa EV-1 in električno toyoto RAV 4. To so bile že res uporabne baterije, a GM je njegovo proizvodnjo s figo v žepu kupil in naprej prodal naftni družbi Texaco (zdaj Chevron), ki pa patenta ne da nikomur. Ovonična nikelj-kovinsko hidridna baterija še danes ni slaba. Ima odlično življenjsko dobo, zdrži ogromno ciklov in več kot 300 tisoč kilometrov" "Če bi bilo nafte še dovolj, bi znova ubili električni avtomobil, kot so ga že nekajkrat." Tako da če vam še kdaj kakšen ekofašist očita planetu neprijazno življenje, ga usmerite na ta intervju!
S.M.P.
12. 12. 2009 15.13
Kako lepo tekajo s temi zastavcami.Kakor ena čreda ovčk, joj kolk so luštni! In ja, protestiramo zato ker je cool, čeprav sploh ne vemo zakaj protestiramo :-)
SheppardJohn
12. 12. 2009 14.58
SheppardJohn
12. 12. 2009 14.58
a ate majo pa elektriko itd
kosez
12. 12. 2009 14.51
Ostala je še samo propaganda...
vasija
12. 12. 2009 14.32
BLA BLA BLA BLA... protestiramo, ker je to cool...
AlternativeFacts
12. 12. 2009 14.26
In koliko od teh protestnikov, se je pripravjeno odrečti standardu, ki ga imajo sedaj.Naj dvignejo roke!! :D Geslo pa vam pove inteligenčen domet tegh ljudi.Egoisti!!!!!!!