Tujina

FOTO: Naftni madež prekril bele peščene plaže

Bangkok, 30. 07. 2013 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Eno najbolj priljubljenih turističnih središč na Tajskem je zavito v črno. Bele peščene plaže je namreč prekril gost naftni madež, zaradi česar je mnogo turistov predčasno zaključilo svoje sanjske počitnice.

Več kot 300 vojakov že 24 ur čisti nekaj najlepših plaž na Tajskem. Gre za znamenito plažo Ao Prao Beach na otoku Koh Samet, kjer imajo svoje počitniške objekte števini bogataši. Oblasti so prebivalce in turiste pozvale, naj se izogibajo oljnemu madežu.

Turisti plačajo precejšnje vsote za poležavanje na čudovitih belih peščenih plažah.
Turisti plačajo precejšnje vsote za poležavanje na čudovitih belih peščenih plažah. FOTO: Reuters

Za skaženo podobo tega prečudovitega raja, ki je na vzhodnem delu zavarovan kot naravni park, je kriva bližnja naftna rafinerija, iz katere je v soboto izteklo približno 50.000 litrov nafte. Nekaj nafte je reševalcem, okoljevarstvenikom in vojakom uspelo zajeti že v nedeljo, še preden je madež v ponedeljek dosegel obalo.

Vojaki odstranjujejo z nafto umazan pesek.
Vojaki odstranjujejo z nafto umazan pesek. FOTO: Reuters

Kljub vsemu pa je približno 20.000 litrov nafte doseglo obalo, zato je okoli 300 vojakov in dvakrat toliko prostovoljcev začelo odstranjevati umazano morje in z nafto prepojen pesek. ''To je katastrofa, naš pokop,'' so prepričani lastniki hotelov, ki so zabeležili že precej predčasnih odhodov turistov. ''Turisti so precej plačali, da lahko uživajo v čudovitih peščenih plažah in tega še nekaj časa ne bodo mogli. Ponujamo jim izlete na druge lokacije, ki jih oljni madež ni prizadel, a to ni isto,'' so ogorčeni tamkajšnji turistični delavci.

Kakšne bodo razsežnosti okoljske katastrofe, bo pokazal šele čas, opozarjajo okoljevarstveniki.
Kakšne bodo razsežnosti okoljske katastrofe, bo pokazal šele čas, opozarjajo okoljevarstveniki. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
31. 07. 2013 11.32
+3
Žalostno, res žalostno.
Mircka
30. 07. 2013 12.43
+5
Tudi jaz sem bila že večkrat tam, zato razumem njihovo razmišljanje. Res, da je izlitje katastrofalno za naravo na kopnem in v morju in oni se tega najbolj zavedajo. Dejstvo je, da so za njih turisti alfa & omega za njihovo preživetje - po zaslugi narave in njihove gostoljubnosti. Zato se maksimalno potrudijo za ugodje turistov in jim ni vseeno zanje, kot marsikje drugje. Tam se vedno počutiš dobrodošel. Zame je to dežela najbolj prijaznih ljudi.
Ferdo Crni
30. 07. 2013 12.56
+4
enako! Ko sem bil tam sem dejal, da bi uvozil 40.000 tajcev da naučijo slovenske in hrvaške turistične delavce kaj se pravi delati s turisti. Prijazni, uslužni, brez kakršnega koli problema pripravljeni pomagati.... a hrati nevsiljivi, nemoteči. Skratka enkratno. Tole je za njih tragedija. Pri nas bi samo pobrali denar od zavarovalnice ali odškodnine od države in se veselili da jim ni treba delati.
Bongoo
30. 07. 2013 11.53
+7
Dejte no... Glavno, da so zdaj turisti na slabšem oh ti kako so bogi :( Nobenga pa ne zanima koliko škode otrpi morje, ribe, morski sesalci in ptice . Tipično kapitalistično poptvjevsko! Čas, da se nas tale prečudovita zemlja otrese...
Ferdo Crni
30. 07. 2013 11.48
+5
"Turisti plačajo precejšnje vsote za poležavanje na čudovitih belih peščenih plažah." Ne vem po kakšnih merilih je nastal tale stavek. Tajske čudovite plaže so smešno poceni s primerljivimi naprimer Hrvaškimi plažami, ki so roko na srce manj atraktivne. Vem ker sem tam bil. Edino kar predstavlja strošek je letalski prevoz pa še tega se iz bližnjih letališč dobi pod 500 € na osebo. Nočitev sem jaz plačal nekje 15-20 € na noč. Hrana in pijača smešno poceni (obrok za tri nekje 6 eur s pijačo vred). Skuter 125 ccm sem plačal 4 eur na dan...
Turgensis
30. 07. 2013 14.23
+1
Vse je odvisno od tvojega budgeta, lahko te pride poceni ali pa zelo drago. Karte pod 500€ so pa že redkost, takšna cena je bila pred 3 leti, sedaj pa je 600€ že precej ugodna. So pa tudi kakšne akcije, letos se je dobila preko adrije z odhodom iz brnika za 450€, kar je bila res neverjetna cena...
plotter123
30. 07. 2013 18.06
+2
Ferdo Crni
31. 07. 2013 08.25
Se strinjam Fox. V tem je keč. Lahko si tam privoščiš nenormalen luksuz. Meni je pač luksuz že poceni prenočišče in odlična in poceni hrana. Glede sex turizma pa gre za stereotip. To je v aziji in tudi drugod nekaj normalnega. Na filipinih naprimer je tisočkrat huje. Karte se še vedno da dobiti okoli 500 € le pogosteje moraš preverjati in to kar nekaj časa prej.
Ramzess
30. 07. 2013 10.37
-8
Pesek je zanič, če odstranijo vsega, bo ostala le še skala pod njim, ali kar je že spodaj, ...