Tujina

FOTO in VIDEO: Na grških radiih in televizijskih postajah ni več novic

Atene, 12. 06. 2013 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grška vlada je ukinila grško javno radiotelevizijo ERT. Več kot 2500 zaposlenih so odpustili. Zdaj bodo vzpostavili manjšo radiotelevizijo. Novinarji ERT so nadaljevali oddajanje prek spleta. Grški novinarji protestno stavkajo.

Grška vlada je ukinila grško javno radiotelevizijo ERT. Označili so jo za ''pristan smeti''. ''ERT je primer neverjetne netransparentnosti in razsipništva. To se mora končati takoj,'' je dejal vladni tiskovni predstavnik Simos Kedikoglou. Gledalci lahko od pozno sinoči na programih ERT gledajo le črnino.

Več kot 2500 zaposlenih so odpustili in zdaj čakajo na reorganizacijo. Dobili bodo odpravnine, nekateri pa se bodo lahko znova zaposlili, ko bodo vzpostavili manjšo in neodvisno javno radiotelevizijo.

Program ERT ...
Program ERT ... FOTO: Reuters Video

"ERT ne zapira vrat. Kar se zapira, je na gnile temelje postavljena zgradba," je dejal predstavnik grške vlade. Ko bo ERT ponovno začel obratovati, bo imel le še okrog 1200 zaposlenih, imenoval pa se bo NERIT. Nova institucija naj bi bila neodvisna. Tudi NERIT bi financirali z naročnino.

Novinarje je novica močno presenetila. ''Zelo smo šokirani, zelo smo jezni. Česar ne morem sprejeti, je to, da v Grčiji ne bo javne televizije,'' je dejala vodja zunanjepolitične redakcije Odin Linardatou. Zaposlena na ERT Vayia Valavaki pa je povedala, da želi vlada s to potezo prestrašiti ljudi.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi zdaj že nekdanji zaposleni zasedli prostore ukinjene javne radiotelevizije. Protestno oddajajo prek spleta. Pri tem so ostro kritizirali odločitev vlade.

Novinarji stavkajo, jutri se jim bodo pridružili še sindikati

Društvo novinarjev Slovenije odločno podpira proteste kolegov na grški javni radiotelevizij ERT ter najostreje obsoja potezo grških oblasti, ki so po naročilu trojke zaprle njihov signal. V DNS ocenjujejo, da gre za napad na demokracijo, za njeno simbolno in realno ukinjanje, obenem pa za poseg v pravico javnosti do obveščenosti in igračkanje z usodo več kot 2000 zaposlenih, ki bo pod pretvezo varčevanja oslabil moč javnega servisa in nadzor nad nosilci moči.

Pred zgradbo televizije se je že sinoči zbralo več kot tisoč ljudi, ki so protestirali zoper odločitev vlade. Zveza atenskih novinarjev je že sprožila 48-urno stavko. Na grških radiih in televizijskih postajah tako ni več novic.

Grški sindikati so zaradi ukinitve radiotelevizije napovedali 24-urno stavko, ki bo 13. junija. S stavko želijo pokazati solidarnost z zaposlenimi na ERT in nasprotovanje nekaterim vladnim ukrepom.

Podpora ERT medtem prihaja tudi od grških izseljencev v tujini, saj je ERT pomembna vez z domovino. Zaprtje javne radiotelevizije je ostro kritizirala tudi Grška pravoslavna cerkev, ki je sporočila, da je bilo več tisoč zaposlenih "žrtvovanih" za desetletja slabega vodenja.

Ostro se je odzvala tudi grška opozicija. Opozicijski voditelj Aleksis Cipras bo danes grškega predsednika Karolosa Papuljasa prosil, naj ne podpiše odredbe za zaprtje ERT. Poleg tega zaprtju nasprotujejo tudi nekatere koalicijske partnerice.

Že v torek je Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) pozvala grško vlado k preklicu zaprtja ERT, saj da je to velik udarec za neodvisnost medijev. EBU je v sporočilu izrazil osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev.

ERT je začel oddajati leta 1938. Financira se iz naročnine v višini 4,3 evra, ki jo dodajajo na račune za elektriko. Predvajal je tri domače televizijske kanale, štiri nacionalne radijske programe, poleg tega še regionalne radijske programe in servis za tujino.

Do konca prihodnjega leta na cesto tudi številni javni uslužbenci

... program ERT
... program ERT FOTO: Reuters Video

Grčija se še zdaleč ni izvila iz krempljev krize. Parlament je sprejel odločitev, da bo do konca prihodnjega leta delo izgubilo 15.000 zaposlenih v javni upravi. Zakon je eden izmed pogojev, da bo Grčija dobila novo tranšo mednarodne pomoči, ki je vredna 8,8 milijarde evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malec
13. 06. 2013 04.33
+1
Oh, ko bi se vsaj v Sloveniji kaj takega zodilo, kot se je zgodilo v Grčiji. Ljudje bi se odpočili, morda tudi okrevali. Televizijski programi so postali prava mučilnica za psiho ljudi, ki gledajo vse te kregarije, zlaganosti in podtikanja politikov, to neznosno prerivanje kdo bo bo koga oblatil in medijsko uničil. Vodstva itak ni, voditelja ni, skupnega cilja in volje ni, pameti ni, rešitve ni. Edino kar deluje je programska vizija kako bo kdo drug drugega nategnilin imel sam največjo korist.
Che@Guevara
12. 06. 2013 22.11
+2
Ne, ne v imenu zmanjševanja stroškov. Ogledalo so razbili v imenu, da ostaneš lep!
Joker3
12. 06. 2013 20.39
+3
Ko bo trojka prišla še k nam,se bo najbrž tak scenarij odvil tudi pri nas.
celajavso
12. 06. 2013 19.24
+4
Ne vem, kako so delali Grki, ampak glede na kakovost programov na naši javni TV in na število zaposlenih in ostalih prisklednikov bi bila ukinitev pri nas nujen ukrep.
tepee
12. 06. 2013 20.39
+0
se popolnoma strinjam,tudi zaradi obrazov(hilda janša,lovše,medja),katerih imamo zadost vsak dan po televiziji.
Thor-1st
13. 06. 2013 07.54
+1
Ja pa Janković, Lukšič, Kučan... tepee. Mene motijo poleg naštetih tudi ti obrazi na RTV SLO!!!
iGURT
12. 06. 2013 18.40
+3
Če nisi z njimi, z vlado, elitami, troiko, te ugasnejo.
Juzni
12. 06. 2013 17.55
+4
Glede na situacijo v Sloveniji se bojim,da bo kmalu tudi pri nas pisalo No signal.
caplitus
12. 06. 2013 16.29
+12
Ljudje, ki za preživetje nimajo, plačujejo PRISILNI prispevek za gromozanske plače rtv-jovcev prisilno spremljanje državne rtv po vzoru Severne Koreje obnašanje po vzoru totalitarnih režimov in kršenje osnovnih svoboščin glede svobodne izbire spremljanja medijev pa kva dela varuh človekovih pravic vsa leta?????????? DOL Z rtv PRISPEVKOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
totinori
12. 06. 2013 16.25
+5
Podoben ukrep so pred c.40 leti izvedli francozi.le da so oni odpustili kompletno zasedbo, že naslednji dan pa so ponovno zaposlili tiste, ki so res potrebni za ustvarjanje programa. S tem so odpadli vsi priskledniki in "nedotakljivi", ki jih je na vsaki nacionalni tv preveč. Do razpada bivše skupne države, se je precej govorilo o takšnem ukrepu na naši nacionalki, a je ostalo zgolj pri govoricah. Po osamosvojitvi pa nikakor ni moč računati, da bi izpeljali kaj takega, saj je v življenskem interesu polite in politikantov, da stanje ostane takšno kot je, saj na ta način najlažje ribarijo v kalnem in uveljavljajo svoje intrerese. Najlepši dokaz je obdobje prve Janševe vlade in katastrofalne posledice na kadrovsko zasedbo in posledično na kvaliteto programa. Nekaj upanja, a le za naivce, je pomenilo imenovanje Štakula kot insajderja, saj so vsi voluharji iz druge linije, ki jih na nacionalki kar mrgoli, vsakega novodošlega generala ovili okoli malega prsta. RTV je pač specifično področje in se ne more primerjati z nobeno gospodarsko dejavnostjo. Preden skužiš sistem in se dokoblješ do bistva, si že pečen, ne da bi se tega sploh zavedal. Štakul se je kot rečeno izkazal za gnilo jajce, tako da sistem laufa po sistemu: psi lajajo, karavana gre dalje. Če so v bivši državi obstajali vsaj teoretični pogoji za takšen ukrep, je v sedanjih časih kaj takega absolutno nemogoče. Če pomislimo samo na razne Grimse in ostale maherje njegove baže. Nemogoče!
Jožajoža
12. 06. 2013 16.10
+10
to je pa zelo pozitivna poteza. takšne poteze dajajo ljudem upanje, da še je pravica na sveti. tudi slovenci si želimo, da se zapre RTV slovenija, in s tem prihranimo rtv prispevke in utišamo desničarsko trobilo.
Jožajoža
12. 06. 2013 17.14
+2
kako je peskova rosvita po nalogu janeza janše v ODMEVIH brutalno obračunavala z MASLEŠOM, KI ni po godu desnici,janši in peskovi. bilo je res ogabno.
Explainator
12. 06. 2013 15.47
+2
kaj če ti parlament če maš kolo
pohec =)
12. 06. 2013 15.11
+10
PA TO JE PROPAD !! 3 SVETOVNA POLITIČNA VOJNA
visoki
12. 06. 2013 15.06
+8
zato se naša rtv boji trojke,ker bi pol rtv novinarjev,ki ima tretje razredne prispevke ostalo brez službe
visoki
12. 06. 2013 15.08
+5
visoki
12. 06. 2013 15.11
+5
reportažni avto,ki stane 10 milijonov evrov
SilverBullet
12. 06. 2013 15.35
+8
Ostali bi pa copy-paste 24ur bruci-novinarji na napotnico. Saj veš, danes prenašamo pohištvo, jutri objavimo tri dnevne novice na portalu, pojutrišnjem malo študiramo geografijo, v ponedeljek pa štejemo promet. Reportažnega avtomobila pa dan danes nihče ne rabi, ko dobiš vse na googlu. Informacijsko praznino bi pa zapolnila Coco, Jelena Karleuša in Damjan Murko.
skodelica kave
12. 06. 2013 15.06
+8
sa tudi na 24ur že dolgo ni več novic. Le prirejeni članki, narekovani s strani ZD in A
SilverBullet
12. 06. 2013 15.42
+8
Oni so že davno racionalizirali stroške. Novinarjev, tega relikta iz preteklosti, sploh ni. Za par evrov na uro najamejo študente, da spustijo tuj članek skozi google translate. Če pade kak klik, o.k. Če pa ne, bo pa padel na rit od Coco, Kim Kurdistan ali globok tristavčni članek "Kako ga dobro potegniti". Cekinčki se vrtijo, stranke oglašujejo, biznis uspešen.
gulmor
12. 06. 2013 14.59
+10
Ko bi le našo rtv ukinili. Nikoli ne gledam in moram vseeno plačevat. Še huje kot loterija. Tam lahko vsaj sanjaš...
Govori BOG:
12. 06. 2013 15.01
+2
RTV bi morali temeljito reorganizirati in prevetriti, ukiniti pa prav gotovo ne.
Govori BOG:
12. 06. 2013 14.53
+12
Prosim, če se vsi, od brezdomca do predsednika, od novorojenca do najstarejšega Slovenca z današnjim dnem združimo, si za okrilje in motivacijo vzamemo Idejo suverene Države in naroda, ki jo sestavlja in izstopimo iz greznice moralnih in politikantskih sprevrženosti neosužnjelastništva in postanemo normalni narod z normalnimi ljudmi, ki poseduje državo zaradi ciljev in strategij, ki nas združujejo. To, da smo se pridružili EU in ostalim institucijam je bilo na žalost tako rekoč neobhodno, čeprav bi marsikdaj bilo bolje, da do tega nebi prišlo. Vendar nam v situaciji v kateri smo se znašli ne ostane drugega, kot da se sami organiziramo, EU nam lahko polastini vse, če želijo, prav, naj vzamejo kar jim pripada, mi pa oblikujemo paradržavo Svobodnih Slovencev. Pri meni ne pride na nikakršen način, kot državljanu in davkoplačevalcu v obzir, da mi kdorkoli razen referenduma znotraj države, podredi javna občila. Kakšna trojka, lepo vas prosim. Spoštovana trojček gospoda je seveda vedno vabljena, da se zapelje čez slovensko avtocesto na hrvaško in prispeva kak EUR za vinjeto, ali spije kako kavo, poje večerjo, poskusi srečo v kakem Casinoju, mogoče se ohladi v kaki kraški jami, ali namoči rit v termalno vodo v termah, po....ka kakšno gospodično za kak EUR (škoda, da država ni pametna in dovoli tovrstnim samostojnim podjetnicam da bi izstavljale uradne račune), si mogoče kupi kako Murino obleko in to je to. Za vse ostalo pa je tu Maestro, spoštovana Trojka. Vi NISTE moj vladar, zgolj gostje.
Explainator
12. 06. 2013 15.47
+2
Gavrane20
12. 06. 2013 14.50
+7
Edino kar gledam od televizije je sport pa discovery to je to vec pa itak ne rabm novice sm nehu gledat ker ratam zivcn ceprov pa dozo zivcnosti dobim tud tuki gor al ajd heh
498983
12. 06. 2013 14.29
+8
DOBER DAN TROJKA, DOBER DAN BRUSELJ, DOBER DAN VSEM SKUPAJ! PROSIMO, BODITE ČIMDLJE STRAN OD SLOVENIJE, SAJ VAŠI UKREPI VODIJO V PROPAD. HVALA.
antonino
12. 06. 2013 14.14
+12
saj pridni in sposobni bodo dobili službe na komercialnih tv-jih. Problem so lenuhi, katerih je na takiz zavodih ogromno, pa še zelo dragi so za svoje nedelo. A si zamislite, koliko prihranimo, če naše rtv in nlb ukinemo, barabe zapremo in jim poberemo nakradeno - takoj smo iz krize
SilverBullet
12. 06. 2013 15.49
+2
Še dobro da nam ostanejo komercialke. To je balzam za dušo. V življenju ne rabiš več kot Sulejmana Veličastnega. Te reši iz vsake krize.
HiTech3
12. 06. 2013 13.38
+9
Zanimivo je to, koliko vzporednic lahko Slovenija povleče z Grčijo, v zadnjem času. Grška vlada: ''ERT je primer neverjetne netransparentnosti in razsipništva. To se mora končati takoj,'' Če bi v citatu zamenjali RTVSLO, bi ravno tako trditev. Mogoče pa je pogled v Grčijo, za nas, enak pogledu v kristalno kroglo?
Eastman
12. 06. 2013 13.27
+34
Jaz bi odpustil ves slovenski parlament in ustanovil novega, manjšega.