Tujina

FOTO: Na paradi ponosa v Berlinu prvič tudi Slovenija

Berlin, 27. 06. 2015 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na berlinski paradi ponosa, ki se je udeležuje na tisoče ljudi, je prvič letos tudi slovenski tovornjak. Slovenijo tako predstavlja okoli 70 udeležencev, ki skupaj z drugimi mavrično obarvanimi paradniki širijo slogan: Vsi smo različni, vsi smo enaki.

V Berlinu poteka parada ponosa, ki se je udeležuje in spremlja na tisoče ljudi. Parada, poimenovana CSD (Christopher Street Day), velja za vrhunec številnih dogodkov, ki že ves teden potekajo v nemški prestolnici v podporo LGBT skupnosti. Parade se prvič udeležuje tudi slovenski tovornjak, s katerim se predstavlja Slovenija.

Na paradi, ki je ena največjih na svetu, saj jo obišče od 1 do 1,5 milijona ljudi, letos sodeluje 51 skupin s 53 vozili, med njimi poleg slovenskega tudi veleposlaništva nekaterih drugih držav – Nizozemske, ZDA, Velike Britanije in Kanade.
Sprevoda po ulicah Berlina se je po podatkih policije udeležilo 1600 ljudi, ki so se na tovornjakih in peš podali od avenije Kurfürstendamm proti znamenitim Brandenburškim vratom. Samo parado pa je spremljalo okoli 500.000 ljudi, ki so se v ne preveč poletnem vremenu zbrali ob poti sprevoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parada CSD letos poteka pod geslom "Vsi smo različni. Vsi smo enaki". Njeni udeleženci se zavzemajo za enakopravnost lezbijk, gejev in transseksualcev.

Parado je danes odprl berlinski župan Michael Müller, množico pa naj bi pozdravila tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Med navzočimi so bili sicer tudi nekdanji župan Berlina Klaus Wowereit in številni veleposlaniki.

Na berlinski paradi ponosa se prvič predstavlja tudi Slovenija

Poleg številnih organizacij in korporacij s svojimi vozili sodelujejo tudi nekatera veleposlaništva. Prvič se s svojim vozilom, nekakšnim premičnim odrom, predstavlja tudi Slovenija.

Slovenska veleposlanica v Nemčiji nagovorila udeležence parade ponosa v Berlinu.
Slovenska veleposlanica v Nemčiji nagovorila udeležence parade ponosa v Berlinu. FOTO: 24ur.com

Slovensko vozilo sprejme 70 udeležencev, glavna naloga sodelujočih pa je komunikacija z občinstvom in širjenje slogana Vsi smo različni, vsi smo enaki.

Kot je v zvezi s parado povedala slovenska veleposlanica Kos Marko, je marčevska sprememba zakona v slovenskem parlamentu, ki izenačuje pravice heteroseksualnih in istospolnih parov, v Berlinu naletela na veliko odobravanje. Slovenija je obveljala za odprto, strpno državo.

Pri slovenski udeležbi sta poleg veleposlaništva finančno sodelovali tudi agencija Spirit in ljubljanska mestna občina. Na tovornjaku je z drugimi poplesaval tudi ljubljanski zmajček. CSD je kombinacija politične manifestacije in zabave z veliko legitimnostjo, pravi veleposlanica.

CSD, poimenovan po newyorški cesti, kjer se je leta 1969 zgodil znameniti stonewallski upor LGBT skupnosti proti policijskemu nasilju, je dogodek, ki v Berlinu poteka že od leta 1979.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3