Slovenija

FOTO in VIDEO: Vlak pripeljal 1200 beguncev, prišlo tudi več avtobusov

Novo mesto/Maribor/Murska Sobota, 17. 10. 2015 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Zapora zelene meje med Hrvaško in Madžarsko je begunski val usmerila proti Sloveniji. Pristojni ga zaenkrat učinkovito obvladujejo, pravijo, da upajo, da bo Hrvaška spoštovala odločitev, da Slovenija dnevno sprejema do 2500 beguncev in tako obvladuje begunski tok skozi državo.

Več videovsebin
  • Madžarska zaprla mejo
    02:45
    Madžarska zaprla mejo
  • Prihodi v Gruškovje
    01:05
    Prihodi v Gruškovje
  • Med begunci je veliko otrok
    01:35
    Med begunci je veliko otrok
  • Iz 24UR: Šotori, postelje, plakati z napotki ...
    01:48
    Iz 24UR: Šotori, postelje, plakati z napotki ...
  • Iz 24UR: Za begunce na Šentilju dobro poskrbljeno
    01:29
    Iz 24UR: Za begunce na Šentilju dobro poskrbljeno
  • Iz 24UR: Na Petišovcih s prevodi pomagal Palestinec Junis, ki že 50 let živi v Sloveniji
    02:17
    Iz 24UR: Na Petišovcih s prevodi pomagal Palestinec Junis, ki že 50 let živi v Sloveniji
  • Iz 24UR: Razmere v Središču ob Dravi
    01:28
    Iz 24UR: Razmere v Središču ob Dravi
  • Iz 24UR: Pristojni drugi begunski val zaenkrat dobro obvladujejo
    02:32
    Iz 24UR: Pristojni drugi begunski val zaenkrat dobro obvladujejo
  • Iz 24UR: Cerar: Slovenija ne želi Evrope zidov
    01:25
    Iz 24UR: Cerar: Slovenija ne želi Evrope zidov
  • Iz 24UR: Med begunci tudi ljudje s Kosova
    02:20
    Iz 24UR: Med begunci tudi ljudje s Kosova

Vlak s 1200 begunci je s Hrvaške v Središče ob Dravi prispel nekaj pred osmo uro zvečer. Gre za največjo skupino beguncev, ki je danes s Hrvaške dosegla Slovenijo.

Pred tem so s tega vlaka, ki je prišel iz Tovarnika pri meji s Srbijo v Čakovec, izkrcali 600 beguncev, od katerih so jih 300 z avtobusi peljali na prehod Gruškovje, 300 pa na prehod Petišovci.

Begunci
Begunci FOTO: M.T.
  Avtobusi z begunci okoli 19. ure že prišli na mejni prehod Petišovci. Kot so sporočili iz Policijske uprava Murska Sobota, bodo tujce evidentirali v sprejemnem centru v Petišovcih, nato pa jih prepeljali v nastanitveni center v Šentilj.

Tudi ostale begunce bodo v sprejemnih centrih ob meji - del v Središču ob Dravi, del pa v Petišovcih, Dolgi vasi in Gruškovju - registrirali, nato pa jih bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilju ob meji z Avstrijo.

Kot je v izjavi za medije v Središču ob Dravi povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel, so 600 beguncev, ki so dopoldne prišli na prehoda Gruškovje in Petišovci, že prepeljali v Šentilj, od koder pa jih je velika večina že odšla v Avstrijo. Po podatkih s spletne strani policije jih je bilo ob 18. uri v štorišču ob nekdanjem mejnem prehodu Šentilj še 88. 

V Petišovcih, Središču ob Dravi in Gruškovju so tako danes sprejeli skupno 2400 beguncev, zvečer pa je na mejni prehod Obrežje z avtobusi v dveh skupinah prišlo še 600 beguncev, skupaj jih je državo danes doseglo okoli 3000.

Inšpektor oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc je v izjavi za medije povedal, da so na Obrežju sprejeli skupino tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Pretežno prihajajo iz Afganistana, med njimi pa so v glavnem družine.

Njihov sprejem poteka tekoče in brez težav, hkrati pa je sodelovanje s hrvaško stranjo, ki jih je o prihodu obvestila, ocenil za tekoče in dobro zastavljeno.

Sicer v pomožnem carinskem objektu, ki so ga na Obrežju pripravili za sprejem tujcev, deluje šest sprejemnih točk. Po registraciji pa bodo prebežnike prepeljali v nastanitvene centre po državi.

Za prihodnje dni je Tomc napovedal, da se bosta policijski upravi Novo mesto in Zagreb sproti obveščali.

"Želimo nadzor nad begunskim tokom"

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je dejal, da so se pristojne službe aktivirale takoj, ko so izvedeli, da bo Madžarska zaprla zeleno mejo s Hrvaško. "To za nas ni nič novega, ker smo imeli vse načrtovano," je dejal. Zato zaenkrat tudi vse poteka po načrtih.

"Imeli smo najavljen še en vlak za jutri zjutraj, a smo v skladu z včerajšnjo odločitvijo, da bomo na dan sprejemali med 2000 do 2500 migrantov, sporočili, da novih migrantov ne bomo sprejemali, dokler ne zmanjšamo števila ljudi, ki so pri nas." Kot je dejal, želijo imeti jasen nadzor nad begunskim tokom, zato bo Slovenija v državo sprejemala zgolj toliko beguncev, kolikor jih dnevno lahko oskrbi in kolikor jih državo tudi lahko zapusti, kar pomeni, da je to število precej odvisno od Avstrije.

"Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor," je dejal in dodal, da upa, da bo Hrvaška to spoštovala.

Kot je še dejal Šefic, nihče od beguncev, ki so prišli danes, ni zaprosil za azil.

Po železnici le turistični vlak

Mednarodni železniški promet med Slovenijo in Hrvaško je ustavljen do preklica, je danes objavila policija. V smeri Hrvaške potekajo nadomestni avtobusni prevozi, in sicer na enak način kot v primeru prvega vala beguncev pred tedni.

Vsi mednarodni potniški vlaki proti Hrvaški in iz nje vozijo do mejnih postaj Dobova v smeri Zagreba, Ilirska Bistrica v smeri Reke, do Hrpelje Kozina v smeri Pulja, do Rogatca v smeri Djurmanca in do Središča v smeri Čakovca.

Slovenske železnice organizirajo nadomestni avtobusni prevoz od Ilirske Bistrice do Reke ter obratno in od Hrpelje Kozina do Pulja ter obratno. Od postaje Dobova do hrvaškega železniškega omrežja, od Rogatca do Djurmanca in od Središča do Čakovca je organiziran nadomestni prevoz le v eni smeri.

Do preklica bo za mednarodne potnike v smeri Zagreba organiziran nadomestni prevoz iz Brežic, je objavila policija.

Mednarodni potniški promet je po besedah Šefica prekinjen, "ker želimo imeti nadzor nad tem, kar se dogaja". Bo pa v državo spuščen turistični vlak iz Hrvaške.

Po njegovih besedah so trenutno vstopne točke v Slovenijo tri, in sicer na Gruškovju, Petišovcih in Središču ob Dravi (za vlakovni promet), lahko pa tudi na Obrežju, če se bodo tako dogovorili. Izstopni točki na meji z Avstrijo sta Gornja Radgona in Šentilj. Trenutno so begunci predvsem na Šentilju, po potrebi pa bodo premeščeni tudi v druge namestitvene centre, je povedal.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je dejal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane.

Slovenija lahko po besedah Šefica takšno frekvenco migrantov zdrži kar nekaj časa, težava pa bi nastopila, če bi jih Nemčija in Avstrija prenehali sprejemati. "Potem bi morali začeti razmišljati o bolj trajnih nastanitvah in strukturi, ki bi trajnejše skrbela za njih," je dejal.

Sprejem in popisovanje potekata brez težav

A zaenkrat - kot drug za drugim pravijo pristojni, vse poteka kot mora.

"Imamo dovolj policistov in tehničnih sredstev, s katerimi bomo preverjali osebe, pripravljeni smo na nove begunce, ki morda pridejo že popoldne, smo pa v stiku s hrvaškimi organi in ne pričakujemo presenečenja. Sicer pa se v prvi vrsti trudimo biti humani, ustrezni standardi za begunce morajo biti zagotovljeni, to pa je najlaže, če si hrvaška in slovenska policija pomagata," je povedal komandir postaje mejne policije Petišovci Janko Šobak.

'Vse je pod nadzorom'

Predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Van Buren je pohvalila razmere na Gruškovju. Po njenem so se tukaj - za razliko od nekaterih drugih države - dobro pripravili.

Begunci po njenih besedah prihajajo v dobrem stanju, ob prihodu dobijo hrano, vodo, odeje v šotorih, saj je danes razmeroma hladno, takoj ko bodo opravili z registracijo, pa bodo preseljeni v druge namestitvene centre.

Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov UNHCR, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce. "Vse je pod nadzorom. Imamo pet sob, v katerih poteka registracija. Ne vem točno povedati, kako dolgo bodo tukaj, a stvari potekajo tekoče. Zagotovo tukaj ne bodo prenočili," je dejala Vanburnova.

Dogajanje na terenu lahko spremljate tudi preko Twitterja:

Popis beguncev v Dolgi vasi.
Popis beguncev v Dolgi vasi. FOTO: Reuters

Madžarska uvaja nadzor na meji s Slovenijo

Madžarska medtem znova uvaja začasni nadzor na meji s Slovenijo, je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI, ki jo povzema avstrijska APA, povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Vlada naj bi namreč dobila informacije, da bodo begunce v Sloveniji usmerjali na to mejo.

Szijjarto je poudaril, da bo uvedba nadzora na meji potekala v skladu s schengenskim sporazumom. Znotraj schengenskega območja je preverjanje osebnih dokumentov in postavljanje zapor možno le v izjemnih okoliščinah in le za začasno obdobje.

Na avstrijskem Štajerskem 460 policistov

Nadzor je ob prvem valu beguncev v Slovenijo sredi septembra uvedla tudi Avstrija. Medtem ko so ga doslej sistematično izvajali le na nekaterih mejnih prehodih, so nadzor danes uvedli na skoraj vseh avstrijsko-slovenskih prehodih.

Zaradi tega Avstrijci večajo število policistov in vojakov na meji s Slovenijo. Po poročanju APA je danes na avstrijsko Štajersko prispelo dodatnih 160 vojakov, s čimer se je njihovo število povečalo na 460. Poleg varovanja mejnih prehodov naj bi tudi poostrili nadzor preostale mejne črte. Po vsej Avstriji trenutno pomaga policiji pri delu z migranti okoli 1450 vojakov.

Madžarska zaprla zeleno mejo s Hrvaško

Nov begunski val, ki je dosegel Slovenijo, je sicer posledica dejstva, da je madžarska je v skladu z napovedjo v noči na soboto zaprla zeleno mejo s Hrvaško.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za francosko tiskovno agencijo AFP je pojasnil, da so zeleno mejo zaprli za ekonomske migrante, da pa je mejo še vedno mogoče zakonito prečkati, prečkajo pa jo lahko tudi tisti, ki bodo zaprosili za azil. Uradna mejna prehoda Beremend in Letenje ostajata odprta za tiste z veljavnimi dokumenti, je dodal.

Hrvaške oblasti so medtem zanikale, da pri kraju Bapska zapirajo zeleno mejo s Srbijo. Jutarnji.hr pa je poročal, da je zunanja ministrica Vesna Pusić zagotovila, da se bo "Hrvaška za razliko od drugih držav resnično dogovarjala s Slovenijo, koliko beguncev lahko sprejmejo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni