Tujina

FOTO in VIDEO: Na Haitiju preštevajo žrtve, največji orkan zadnjega desetletja udaril Kubo. V ZDA pozivajo ljudi, naj si pripravijo zaloge

Havana, 05. 10. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji orkan v zadnjem desetletju je opustošil Haiti, nato udaril Kubo. Pomika se proti severu preko Bahamov in bo v četrtek dosegel Florido. Meteorologi še niso prepričani, ali bo udaril na kopno z vso silo. Če se bo to zgodilo, bo hudo, zato so v štirih zveznih državah razglasili izredne razmere.

Orkan Matthew je opustošil velik del Haitija. Medtem ko oblasti iščejo in preštevajo žrtve, so tudi že njihovi sosedje Kubanci občutili moč orkana. Ta je zajel predvsem južni in zahodni del Kube, pri mestu Baracoa pa so izmerili kar sedem metrov visoke valove. Vseeno s tega otoka vsaj na začetku niso poročali o smrtnih žrtvah. Oblasti so sicer v strahu pred grozljivimi posledicami evakuirale ogromno število ljudi. Kot poročajo tuji mediji, so evakuacije izvedli v Guantanamu, Santiagu, Holguinu, v Granmi in provinci Las Tunas. Samo s teh območij naj bi premestili dobrih 300.000 prebivalcev, skupno pa poročajo še o veliko večji številki, in sicer skoraj 900.000 evakuiranih.

Haiti: 26-letnik reševal otroka in ga tudi rešil, a sam umrl

Oblasti na Haitiju pravijo, da jih je doletela nova katastrofa. Padlo je do meter dežja, veter je ruval drevesa, kolikor jih je še ostalo, rušil barake in dvigal njihove strehe ter povzročal poplave. Med mrtvimi je 26-letnik, ki je reševal otroka iz narasle reke. Otroka so rešili, reševalec pa je utonil. V kraju Petit Goave, ki je poplavljen, sta umrli dve osebi, od tega ženska, ki ji je na glavo padel električni drog.

Orkan Matthew naj bi bil najhujši orkan v zadnjih desetih letih.
Orkan Matthew naj bi bil najhujši orkan v zadnjih desetih letih. FOTO: AP

Potrdili so najmanj sedem smrtnih žrtev, a bojijo se, da bo številka kmalu že precej višja. Prebivalci medtem poročajo, da jim je voda podrla še tisto, kar jim je ostalo po potresu leta 2010, ko je umrlo okoli 200.000 ljudi. Notranji minister Haitija Francois Anick Joseph je sporočil, da je bilo veliko hiš poškodovanih, predvsem strehe. Namestnik posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN na Haitiju Mourad Wahba pa je poročal, da je okrog 10.000 ljudi v zavetiščih in bolnišnicah, zaradi česar je orkan Matthew uradno največji humanitarni dogodek na Haitiju po uničujočem potresu.

Štiri smrtne žrtve so že prej našteli tudi v Dominikanski republiki in po eno v Kolumbiji in na Sv. Vincentu in Grenadinih.

V pripravljenosti tudi ZDA, v štirih zveznih državah razglasili izredne razmere

Matthew, ki velja za največji orkan v zadnjem desetletju, se pomika proti severu preko Bahamov in bo v četrtek dosegel Florido. Meteorologi še niso prepričani, ali bo udaril na kopno z vso silo ali pa bo ameriško zvezno državo le oplazil na poti naprej proti severu.

Če bo orkan v naslednjih dneh udaril na kopno v ZDA, se pričakuje precej več gmotne škode kot v revnih karibskih državah, nanj pa se intenzivno pripravljajo v štirih ameriških zveznih državah. Poleg Floride tudi v Georgii in obeh Karolinah. Guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je razglasila izredne razmere na obalnih območjih in začela z evakuacijami, v Severni Karolini so se prvi začeli umikati turisti, tudi tam in v Georgii pa sta guvernerja razglasila izredne razmere ob obali.

Na Kubi so vetrovi povzročili do sedem metrov visoke valove.
Na Kubi so vetrovi povzročili do sedem metrov visoke valove. FOTO: AP

Guverner Floride pozval ljudi, naj si pripravijo zaloge zdravil, vode in hrane za vsaj tri dni

Guverner Floride Rick Scott je storil podobno in naročil državljanom, naj si za vsak primer pripravijo zdravila, vodo in hrano za tri dni. Zvezna vlada je začela premikati pomoč bližje ogroženim južnjaškim državam in je v pripravljenosti na posredovanje. Orkan Matthew bo do konca tedna dosegel severovzhodno obalo ZDA, čeprav naj bi se do takrat že večinoma umiril.

Prikaz različnih intenzitet orkana: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 10. 2016 15.01
Na glavo padel električni drog, kandelaber ... to me spomni na en film, ...
macro
05. 10. 2016 12.03
+1
Zakaj isxejo Izolcana... Bogsigavedi kerega porekla?
generaL666
05. 10. 2016 13.08
+1
akmt
05. 10. 2016 11.38
+1
Kaksni visoki valovi.ampak glavno, da folk fotka...
haaaahahahaha
05. 10. 2016 10.34
-5
a nimajo tam ful nafte
AlternativeFacts
05. 10. 2016 11.19
+1
KD_FT
05. 10. 2016 10.33
+3
Naj jim nekdo posodi motorno žago, da se ne bodo z mačetami spravljali nad drevesa.
Kimberley-Echo
05. 10. 2016 10.29
+13
Popravek in ostala dejstva: Matthew je že vsaj 3 dni IV. kategorije z vetrovi med 230 in 260km/h. Včeraj je prešel skrajni JZ del Haitija in povzročil katastrofo katere posledice se še ne ve, saj so pretrgane vse povezave s tem delom sveta. Vendar pa je največje poplave za zdaj povzročil v sosednji Dominikanski republiki, saj je orkan najmočnejši na njegovem V delu. Nastala je nekakšna odcepitev od glavnine s svojim sistemom. Ponekod je v eni uri padlo do 25 mm/m2, skupno pa okoli 434 mm/m2 v 24h. Ogromna količina vode. Včeraj zvečer je orkan dosegel skrajni V Kube (in ne zahodni). Za kratek čas je postal 3. kat., a je zdaj že znova postal 4. kategorije in se pomika proti osrčju Bahamov. Njegova nevarnost niso samo vetrovi in dež, ampak visok plimni val, ki ga sistem tišči pred seboj. Le-ta je visok med 3 in 5m, kar je za Bahame prava katostrofa. Računalniški izračuni ne potrjujejo, da bo zadel ob obalo Floride, dajejo pa 41% verjetnost. Orkan je zdaj v območju, kjer ima ocean 30 st. C in tudi globinske vode so toplejše za ca. 1 st. nad povprečjem v tem letnem času. Vlaga je 75% in skratka vse je idealno za razvoj tega zelo dobro organiziranega sistema. Medtem je v Atlantiku nastala tropska nevihta Nicole nekaj 100km SV od Portorika, ki verjetno potiska Matthewa bolj v smeri SSZ. Orkani so tako nepredvidljivi, da za noben dan v naprej ne morejo biti 100%, da bo tako kot mislijo, da bo.
NiVseRes
05. 10. 2016 10.36
+2
5 metrski valovi...to je pa res hudic za bahame...ubogi nedolzni
Kimberley-Echo
05. 10. 2016 11.56
+2
Ne, valovi zaradi vetra so eno, drugo pa je plimni val.
Janez_53
05. 10. 2016 14.43
-1
Količina padavin se ne meri v mm/m2! Če hočemo definirati količino na kvadratni meter, jo definiramo v litrih/m2.
skywalker123
05. 10. 2016 10.00
-4
like če se strinjaš da je Messi bolši od Ronalda
CtrlDelete
05. 10. 2016 12.38
+2