Tujina

FOTO: Močan veter in dež zahtevala tudi žrtve

Aleksandrija, 13. 12. 2010 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Države Bližnjega vzhoda se soočajo s hudimi vremenskimi nevšečnostmi. Močan veter in dež povzročata preglavice v Egiptu in Izraelu, iz Libanona pa poročajo o poplavah in prometnem kolapsu zaradi sneženja.

Aleksandrija: oblasti zatrjujejo, da je zaradi močnega dežja in vetra poškodovanih oziroma popolnoma uničenih kar 28 stavb.
Aleksandrija: oblasti zatrjujejo, da je zaradi močnega dežja in vetra poškodovanih oziroma popolnoma uničenih kar 28 stavb. FOTO: Reuters
V Egiptu je v nesrečah, povezanimi z vremenskimi nevšečnostmi, umrlo najmanj 18 ljudi.

Bližnji vzhod je zajel močan veter s padavinami, ki je v Egiptu celo rušil stavbe, poročajo tuji mediji. V pristaniškem mestu Aleksandrija je kar 28 stavb delno porušenih, umrlo pa je najmanj sedem ljudi, ranjenih je najmanj deset, reševalci pa še vedno poskušajo priti do preživelih. Razlog: ekstremne vremenske razmere, poročajo egiptovski mediji. Na morju so se odvijale številne drame, saj so se ribiči borili z valovi, ki so jim preprečevali vrnitev na kopno. Težave je imela tudi neka križarka, ki je poskušala pristati v Aleksandriji. Ko so na ladji zaznali prve poškodbe in je bilo nekaj potnikov poškodovanih, se je kapitan odločil, da bo spremenil potovalni načrt. Odpovedal je postanek v Egiptu in križarko usmeril proti naslednji destinaciji, poročajo tuji mediji.

Izraelska vojska reševala posadko tovorne ladje

Močan veter in dež je povzročal težave tudi posadki moldavske tovorne ladje. Na njihove klice na pomoč se je odzvala izraelska vojska. 11 članov posadke so rešili, kaj se je zgodilo z ladjo in kaj je prevažala, pa ni znano. Na kopnem so jih čakale nove nevšečnosti, saj je veter na severu Izraela in tudi v Gazi dosegal hitrost 110 kilometrov na uro. Pri tem so nastajale tudi peščene nevihte, poročajo tuji mediji.

Izraelska vojska ob morju, ki poplavlja.
Izraelska vojska ob morju, ki poplavlja. FOTO: Reuters

Libanonsko mesto Zahleas, ki leži na vzhodu države, pa se bori z močnim sneženjem in vetrom ter meglo. Promet je močno oviran, o podobnih razmerah pa poročajo tudi z območja ob sirski meji. Nekateri deli avtoceste so zaprti za promet, poročajo tuji mediji. Na jugu države pa se ljudje borijo z naraslimi vodami.

Sneg na vzhodu Libanona
Sneg na vzhodu Libanona FOTO: Reuters

Sicer pa vremenoslovci pravijo, da se vremenske nevšečnosti pomikajo proti Turčiji, poročajo tuji mediji in dodajajo, da bo še naprej kritično v Libanonu in Izraelu, drugod pa naj bi se v roku 48 ur razmere umirile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darkosa
13. 12. 2010 23.14
Vprašanje če bo še zemlja zdržala, upajmo da še 50 let ali mogoče celo več.
spomini
13. 12. 2010 22.24
Boljši je sneg, kot rakete. Otroci so veseli.
gogi_
13. 12. 2010 22.03
Vreme je zato vreme ker se obnaša kot vreme,zato ne vidim kje je tukaj težava.Edina težava je da ena lučka ne pomeni zime,da ena lučka ne pomeni mrzlega poletja in da ena lučka ni nič drugega kot druga lučka ki se jo poliže in vrže ovitek in držalo v smeti.Vreme je vreme in karse dogaja ni nič novega.Škoda je le da je nekdo plačan zato da nas prepričuje nekaj kar sploh ni res in za svoje laganje dobiva plačo iz davkoplačevalskega žaklja.ni lučke ki bi nas razsvetlila v enem dnevu in tudi lučka na koncu tunela ni vedno odrešilna in tud ena lučka ni dovolj da v veliki temi ne ostane tema še naprej.Vreme je ravno zato zanimivo ker je nepredvidljivo,vse ostalo pa je nakladanje bla bla bla,pa če berete na netu ali pa knjige z lučko v temi.Vreme je in bo,nepredvidljivo in nekrotljivo.
TUKAJinZDAJ
13. 12. 2010 21.49
jao, pa ka se hecate. sej ni to nč tazga, pred 30 leti so mel v libanonu 5m snega, so tunele kopal na regionalnih cestah, pa ni takrat nben reku AAAaaaaaa , hudič gre! se d o g a j a !
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
13. 12. 2010 20.06
Naslednji 2 leti bosta katastrofalni za nas planet.Sicer pa osnezevanje planeta se nadaljuje ker je v igri denar.Tako da se nam zal ne pise nic vec lepega na nasem planetu Mati zemlja daje tisto kar dajemo mi njej.Lep pozdrav
Ramzess
13. 12. 2010 12.07
Če bi ljudje znali videti in razumeti širšo sliko, bi lahko marsikaj razumeli glede globalnega in planetarnega dogajanja, tako pa bo pa bo očitno spet večina dojela, ko bo prepozno, gledano s tega stališča, širše pa temu ni povsem tako, saj gre za mnogo spremenljivk, ki igrajo vlogo v tem dogajanju. Da, svet se nepovratno spreminja, sistem se ruši, itd. ... skratka konec sveta kot ga poznamo, sistem, naravno okolje, ter bivalno okolje človeka. Praktično vse se bo pisalo in risalo (npr. zemljevidi) na novo. Tronkodak, če je to res kar praviš o ZDA, potem prosim daj iskalni ključ za tvoj vir, za google, ker linka tu ne dovoli, da sami preverimo zadevo. Jasno je da gre pri tem za uradno zadevo, neuradno imajo že stike, kot vldade, in kot posamezniki, na tisoče ljudi, stiki so različnih vrst.
tronkodak
13. 12. 2010 11.48
Se pridružujem Ca6e tebi in glasujem za HAARp project. Še veliko drugih stvari nas čaka v letu 2011, ki so že napovedane. Ali ljudje sploh vedo, da bodo Združeni Narodi sprejeli sklep in ustanovili posebni odbor za prvi stik z vesoljci in določili človeka, ki bo ustvaril prvi kontakt. Le zakaj če uradno še nismo srečali nobenega bitja iz drugih planetov. Ali se spet prikrivajo informacije, ki zadevajo vse ljudi na zemlji?
Ca6e
13. 12. 2010 09.39
Mah ne bluzite, tale stvar je zelo podobna HAARP- project! :D
bolimepatak
13. 12. 2010 09.21
Ma, dejte no.....Naši meteorologi so pred mesecem napovedali, da bo letošnja zima hladna in suha ! Ne vedo, kaj je bilo včeraj, kako naj reveži vedo, kaj bo čez štiri mesece..............
Jimi1
13. 12. 2010 09.07
Hja....kot da bi šli v polarno zimo ! Bo potrebno za naslednje leto pripraviti več drv !
Kimberley-Echo
13. 12. 2010 09.04
Da bo nepredvidljivo vreme do pomladi ni neka jaka pogruntavščina. Se lahko zgodi, da bo še naprej tako.
Peter Kralj 1
13. 12. 2010 08.31
To so tudi posledice nedavnih vulkanskih izbruhov. November pri nas je imel že manj sonca kot je povprečje. Takšno nepredvidljivo vreme se bo nadaljevalo najmanj do konca pomladi.