Tujina

FOTO in VIDEO: Milijoni opazovali Sončev mrk

Tokio/Tajpej/Albuquerque/Ciudad Juarez, 21. 05. 2012 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obročasti Sončev mrk so lahko opazovali mnogi prebivalci vzhodne Azije in na zahodu Severne Amerike. Videli so ga lahko v Tokiu, Mehiki in tudi ZDA, pritegnil pa je pozornost milijonov ljudi.

Na vzhodu Azije in zahodu ZDA so lahko sinoči opazovali Sončev mrk, pri čemer je bilo mogoče opaziti ognjeni obroč sončnih žarkov. Obročasti mrk se zgodi, ko je Luna v najbolj oddaljeni točki od Zemlje in Sonca popolnoma ne prekrije. Popolni mrk je bil namreč viden v pasu, širokem med 240 do 300 kilometrov, delni mrk pa je bil viden v večjem delu vzhodne Azije in Severne Amerike. Med drugim so lahko popolni mrk opazovali tudi v japonski prestolnici, na aljaškem otočju Aleutian Islands in na zahodni obali ZDA.

Pritegnil je pozornost milijonov ljudi. Tako so oglede mrka na Japonskem pripravili kar v šolah, parkih na ladjicah in tudi zasebnih letalih. Podobno je bilo tudi na Kitajskem in na Tajvanu. V Tokiu je tik pred mrkom rahlo deževalo, vendar so se med popolnim mrkom oblaki zelo razredčili in tako ustvarili skoraj popolne pogoje za opazovanje. Tokijska televizija je mrk celo v živo prenašala.

"To je bil zelo misteriozen pogled. Še nikoli nisem videl kaj takega," je povedal Kaori Sasaki, ki je mrk opazoval v Tokiu. Japonska tehnološka družba pa je na goro Fudži celo poslala ekspedicijo, ki je tam posnela mrk. "Naš cilj je z najvišje japonske gore predvajati najlepši mrk na svetu," so sporočili.

V Hongkongu pa niso imeli toliko sreče. Na trgu Kowloon, kjer je vesoljski muzej postavil teleskope s filtri za opazovanje mrka, so gosti oblaki prekrivali pogled na mrk. So si pa lahko mrk ogledali Američani. Na stotine jih je odpotovalo v mesto Albuquerque v Novi Mehiki in so od tam opazovali mrk. Zabave ob mrku so pripravili tudi v Renu v zvezni državi Nevada in v kalifornijskem Oaklandu. "To je pa najlepša stvar, ki sem jo kdaj koli videl," je dejal ameriški opazovalec Brent Veltri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
21. 05. 2012 18.42
+2
Dvomim, da obstaja kdo, ki ni bil globoko impresioniran nad tem nebesnim pojavom, ko ga je prvič videl, mrak naenkrat sredi belega dne in žareč obroč na nebu pretrese vsako živo bitje. Danes je mogoče mrke napovedovati za leta naprej in do minute natančno, tudi naše šole bi lahko ob takem dogodku organizirale posebne dneve, z ogledom na prostem, modeli in natančno fizikalno razlago. Menim, da je eno najpomembnejših poslanstev in namen šole prav to, razlagati ter podučiti otroke o najpomembnejših naravnih pojavih. Me res zanima, koliko astronomije učijo na naših osnovnih šolah, kako kvalitetno in strokovno znanje nudijo učencem, predvsem pa, kje, od koga dobijo učni material. Nas so učili še, da je sonce žareča fuzijska krogla iz vodikain helija, v središču sončnega sistema, ki ima devet planetov, med katerimi je tudi Zemlja. Petko si dobil, če si jih znal našteti po vrstnem redu.
koscak1
21. 05. 2012 08.54
+11
Mi ga lahko opazujemo v sloveniji že od zadnjih volitev.
Saloreich
21. 05. 2012 15.13
-1
Jap na začetku je izgledalo kot, da bo sonce za vedno izginilo vendar je na koncu ponovno zasijalo !!
mpk2
21. 05. 2012 18.15
-2
smorn
21. 05. 2012 08.47
+9
Prosim za popravek v podnaslovu. Mrk je bil obročast in (žal) ne popoln. Zato je stavek "Popolnega so lahko videli...." napačen. Popolnega niso videli nikjer.
batom@pinkponk.com
21. 05. 2012 08.52
+4
kaj bi to. poptv je važno da pritegne, pa če je res al pa ne
armanipeoni
21. 05. 2012 16.01
+6
vsako novico na tej strani je treba itak sprva bolj za rezervo jemat, boljše da potem sam pobrskaš če to drži kar tu objavijo ker navadno se izkaže da so tukaj napačne info
Lidija Šijanec
21. 05. 2012 08.26
+5