Tujina

FOTO: Melor povzročil razdejanje

Tokio, 08. 10. 2009 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajfun Melor, ki pustoši na Japonskem, je terjal dve življenji, več kot 20 oseb je poškodovanih. Močan veter je ruval drevesa ter prevračal vozila, dež pa je poplavljal ceste.

Močan tajfun Melor je dosegel Japonsko in povzročil pravo razdejanje. Dve osebi sta umrli, vsaj 46 je poškodovanih, več kot 2.400 je moralo zapustiti svoje domove. Tajfun je s seboj prinesel močan veter in deževje. Dež je poplavljal ceste, močan veter pa ruval drevesa, odnašal strehe in prevračal tovornjake na avtocesti. Proizvajalec avtomobilov Toyota je celo ustavil proizvodnjo.

Zmeda in zastoji so nastali v železniškem in letalskem prometu, več kot 300 letov so odpovedali. Na tisoče gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

Tajfun na Japonskem-8
Tajfun na Japonskem-8 FOTO: Reuters

Močan tajfun spremljajo vetrovi, ki pihajo z močjo 198 kilometrov na uro. Melor je sicer oslabel, ko se je približal japonskemu glavnemu otoku, ampak še vedno predstavlja nevarnost, je dejal Takeo Tanaka iz meteorološke agencije. "Vetrovi so močni, prav tako deževje, zato obstaja nevarnost, da se bodo sprožili zemeljski plazovi." Agencija je izdala opozorila za večji del Japonske, tudi Tokio ter Osako, kjer še posebej obstaja nevarnost plazov.

Kljub temu, da imajo na Japonskem dobro obrambo pred poplavami in plazovi, pa je tajfun Tokage leta 2004 na zahodu Japonske ubil 95 ljudi.

Avgusta letos je tajfun Etau je prav tako sprožil plazove ter možno deževje, umrlo pa je najmanj 25 ljudi.

Tajfun na Japonskem-2
Tajfun na Japonskem-2 FOTO: Reuters

Na Japonskem so tajfuni stalnica, vrh pa sezona neviht doseže pozno poleti in zgodaj jeseni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.