Tujina

FOTO: Medicinska sestra, okužena z ebolo, zapustila bolnišnico in se oborožila z odvetniki

Madrid, 06. 11. 2014 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z ebolo okužena medicinska sestra Teresa Romero je zapustila bolnišnico. Še vedno slabotna je dejala, da upa, da bo njena okužba služila kot odskočna deska za nova spoznanja, za neprijetnosti, ki so se dogajale v času njene okužbe, pa želi tudi sodni epilog.

Teresa Romero je po mesecu agonije zapustila madridsko bolnišnico. Medicinska sestra, ki se je okužila z ebolo, je ob odhodu iz bolnišnice dejala, da je še vedno slabotna, in da si želi mirnega okrevanja.

O svoji okužbi je dejala, da ne ve, kaj je takrat šlo narobe, če sploh kaj. "Kljub katastrofalni politiki imamo najboljšo zdravstveno oskrbo na svetu," meni Romerova, ki je dejala, da zaradi ravnanja, ki ga je bila deležna med zdravljenjem ne goji zamer. "Upam, da bo moja bolezen služila novim spoznanjem o bolezni. In če lahko moja kri – kot kri ozdravljenje osebe – pomaga drugim, sem tukaj," je še povedala.

Zdravniki Romerove so razkrili, da je bilo v njeno zdravljenje vpletenih okoli 100 zdravnikov in medicinskih sester in da je dan, ko Romerova zapušča bolnišnico, za njih dan praznovanja. "Za nami je mesec, poln izzivov," je dejal direktor bolnišnice Rafael Perez Santamarina.

Predstojnik oddelka za nalezljive bolezni Jose Ramos Arribas je dejal, da nevarnosti, da bi Romerova širila okužbo, ni. "Lahko bo živela povsem normalno življenje," je dejal, a dodal, da je pred njo še dolgo obdobje do popolnega okrevanja, saj je to za organizem zelo naporna bolezen.

Specialist je dejal, da je oskrba Romerove za zdravnike pomembna lekcija, da pa težko reče, kaj jo je pozdravilo, saj niso imeli primerne kontrolne skupine. Pojasnil je, da so se veliko naučili o dovajanju tekočin v primeru virusne okužbe. Medicinski sestri so dajali tudi antivirusno zdravilo Favipiravir in serum iz krvi ozdravljenega pacienta. Največjo vlogo pa je imel pri ozdravitvi Romerove najbrž njen imunski sistem, so še pojasnili zdravniki.

Zdravniki so še pojasnili, da je še prezgodaj govoriti o tem, da bi Romerova darovala plazmo za zdravljenje drugih okuženih, da pa se ustvarja evropsko omrežje preživelih okuženih, na podlagi teh vzorcev pa bodo kasneje preverjali prisotnost antiteles.

Romerova bo naslednjih nekaj dni preživela pri materi, saj njen dom še vedno razkužujejo. Začeli so prejšnji teden, celoten proces pa bo trajal 11 dni.

Medtem se bosta Romerova in njen soprog posvetila tudi tožbam, ki sta jih vložila proti pristojnim. Prva je uperjena proti svetovalcu zdravstvenega ministrstva, ki je Romerovo javno obtožil laganja, ker po njegovem zdravniku ni dovolj hitro povedala, da je bila v stiku z okuženim misijonarjem, druga pa proti oblastem, ker so ubile njunega psa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
06. 11. 2014 13.16
-4
V glavnem, ženska se je zlagala, ogrožala vse bližnje in bi jo morali zapreti.
Infraping
06. 11. 2014 15.33
-6
Vig1
06. 11. 2014 10.50
+5
Antipatična in arogantna ženska do konca. Milijoni za njeno zdravljene so stran vržen denar. Vsaj tistih 100 doktorjev, ki so ves čas letali okoli nje upam, da so se kaj novega naučili o tem smrtonosnem virusu.
kiki46
06. 11. 2014 10.05
-1
drugič naj jo pustijo v džungli