Tujina

FOTO: Eni bežijo pred vodno gmoto, drugi plezajo na nasipe in fotografirajo

Budimpešta/Berlin, 10. 06. 2013 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Nemčiji grozi reka Laba. Poškodba nasipa v Fischbecku v zvezni deželi Saška-Anhalt je še zaostrila poplavne razmere, evakuirati so morali več kot tisoč ljudi v bližnjih krajih. Hrvati pa se bojijo narasle Donave.

V Nemčiji tisoči še vedno trepetajo pred naraslimi vodami. Pri kraju Fischbeck v zvezni deželi Saška-Anhalt je v noči na ponedeljek popustil del nasipa, poškodovanega ga je 50 metrov, zaradi česar je bila nujna hitra evakuacija okoli 1500 prebivalcev.

Ravno tako je popustil del nasipa pri Brandenburgu, vendar je 450 gasilcev in vojakov nasip znova utrdilo, tako da so preprečili vdor vode v naselje.

Nekoliko lažje so danes zadihali v Magdeburgu, kjer je Laba včeraj dosegla rekordno raven, zato je krizni štab ukazal evakuacijo približno 23.000 ljudi. Gladina reke se je danes znižala za okoli 20 centimetrov, na približno 7,24 metra. Drugače je v Spodnji Saški, kjer Laba še narašča, domove pa je moralo zapustiti okoli 280 ljudi.

Schleswig-Holstein se na najhujše šele pripravlja, ljudje tam utrjujejo nasipe in praznijo kleti.

Polne roke ima ob poplavah v Nemčiji tudi policija. Neka skupina je s pismom včeraj zagrozila, da bo poškodovala protipoplavno zaščito, da bo lahko "voda končno stekla v mesta". Policisti so zato uvedli varovanje nasipov, območje je preletaval helikopter s toplotno kamero.

Danes pa preganjajo nadležne turiste in prevarante. Po hudih poplavah so se namreč našle skupine, ki v imenu žrtev poplav po hišah zbirajo prostovoljne prispevke, ki jih nato pospravijo v lasten žep.

Nekateri turisti in domačini pa so našli novo vrsto zabave – opazovanje narasle vode. Težave tako povzročajo številni, ki plezajo na nasipe, celo s fotoaparati in s tem ogrožajo lastna življenja, na nekaterih delih pa so nasip s svojimi vozili tako zaparkirali, da so gasilcem in vojakom, ki nasipe utrjujejo s protipoplavnimi vrečami, onemogočili dostop.

Predvsem na območjih, kjer je pred dnevi pustošila Donava, pa medtem že seštevajo nastalo škodo. Opozicijski kandidat za kanclerja Peer Steinbrück je ocenil, da bo Nemčija za sanacijo škode po poplavah potrebovala približno 7 milijard evrov. Samo bavarski kmetje so ocenili, da so jim poplave povzročile za okoli 115 milijonov evrov škode. Poplavna območja je sicer obiskala tudi kanclerka Angela Merkel.

Napeto tudi na Madžarskem

Madžarsko prestolnico pred naraslo Donavo brani več kot tisoč prostovoljcev in približno 7000 vojakov. Reka se v Budimpešti počasi umirja in upada, vodni val zdaj pričakujejo pri južnih sosedih.

Po predvidevanjih se lahko mesto ubrani, če voda ne preseže višine 9,3 metra, kar se k sreči ni zgodilo. Donava je že presegla svoj rekord iz leta 2006, ko je bila visoka 8,6 metra. Voda je sicer poplavila nekaj cest in ulic, moten je bil tudi železniški promet.

Običajni in trenutni vodostaj Donave
Običajni in trenutni vodostaj Donave FOTO: Reuters

Na vodni val se zdaj pospešeno pripravljajo pri južnih sosedih, kjer se najhujšega bojijo v petek. Po ocenah hrvaških hidrologov se pričakuje, da bo Donava dosegla skoraj rekordno raven 7,8 metra, kar je 30 centimetrov več kot pred sedmimi leti. Leta 1965 je bil nivo reke visok skoraj osem metrov – 795 centimetrov, navajajo hrvaški mediji, ki dodajajo, da bo poplavni val, ki prihaja iz Madžarske, do petka vseeno malce oslabel.

Poplave tudi v Švici

Najhujše poplave v zadnjem desetletju že več dni povzročajo težave po srednji Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, Češkem in Slovaškem. Zahtevale so najmanj 18 življenj.

Švica se je doslej večinoma izognila najhujšim poplavam, ki so v zadnjih dneh prizadele srednjo Evropo, a je sinoči zahodna kantona Vaud in Fribourg zajelo neurje z dežjem in točo. Narasla je reka Marine, ki je poplavila mesto Moudon. Voda je zalila kleti, zato so morali iz varnostnih razlogov preseliti 13 ljudi. Številne ceste so morali zapreti zaradi zemeljskih plazov, med drugim tisto, ki povezuje Lausanne z Bernom.

Poplave so poškodovale tudi železniško progo, ki povezuje Moudon s krajem Lucens, ki bo zato ostala zaprta več dni. Skoraj 140 reševalcev, policistov in pripadnikov civilne zaščite je moralo posredovati samo v kantonu Vaud. Po navedbah policije so poplave in zemeljski plazovi prizadeli najmanj šest vasi v kantonu Fribourg. Škoda je bila povzročena predvsem na cestah in v kleteh hiš.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anonimnež1
10. 06. 2013 21.54
+2
naj bo kakršen koli članek, katerega napišete, vedno en *komentira in poveže slovensko politiko oziroma gospodarstvo.
ljx
10. 06. 2013 11.19
+18
The return of the Panonian Sea.
vrtnar01
10. 06. 2013 19.12
-1
slovensko pa nebi zgledalo tako kul ne...jej jej jej,sramovanje lastnega jezika...ma nismo vredni nič ,folk brez lastnega ponosa je obsojen na propad
Bu?ko Štru?ko
11. 06. 2013 08.56
+2
Na kaj pa češ bit ponosen? Na hlapčevstvo? NA propadlo državo? Yaaaaaay... NOT.
guroguro
10. 06. 2013 10.38
-1
boji amerikanci prisluškovali in takoj odkrili sovražnika in pometli na demokratični način. nič kaj ni tole prijetno za vse, ki imajo poplavljena stanovanja. narava zna udarit nazaj ne glede kako se človek bojuje z njo!!!!!
AlternativeFacts
10. 06. 2013 10.31
+55
"Madžari trepetajo pred Donavo, Nemci pred Labo" @,Slovenci pa pred vlado
Ramzess
10. 06. 2013 10.39
+3
Ne vem zakaj ne pišejo o srečanju, sestanku, skupine Bilderberg. Itak vemo zakaj ne.
adminisrat0r
10. 06. 2013 09.17
+21
poplave na poplavnem območju kjer so poplave že bile 10 let nazaj to je pa res "presenečenje" ko bodo poplave na vrhu hriba bo presenečenje, dokler zalije tiste butle ki "morajo" graditi en meter pod vodo je pa to samo rezultat gluposti
the kop
10. 06. 2013 18.51
+0