Tujina

FOTO in VIDEO: V Manchestru zaprli podzemno železnico

London, 09. 08. 2011 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Četrto noč zapored so protestniki zavzeli Manchester, Birmingham in West Bromwich. "Veste, kje je vaš mladoletni sin ali hčerka? Spravite ga domov, tja, kamor sodi,“ starše izgrednikov poziva Nick Clegg.

Na spletni strani Amazon.co.uk je v zadnjih 24 urah najbolj narasla prodaja različnih bejzbolskih kijev in teleskopskih palic.

V noči na torek so ulice Londona že tretji dan zapored zavzeli posamezniki, ki so si za cilj zadali uničiti, kar se uničiti da. Včerajšnje nasilje se je začelo v londonskem okrožju Hackney, ko je policija ustavila in preiskala moškega, a pri njem ni našla ničesar sumljivega. Ko se je večer prevesil v noč, so izgredniki dobili svež zagon in izgredi so se širili po mestu. Razbijali so okna, kradli, uničevali avtomobile in zažigali stavbe. Goreče skladišče družbe Sony je le eden od mnogih žalostnih prizorov, ki kažejo, da je v Londonu nekaj resno narobe.

Opustošene londonske ulice.
Opustošene londonske ulice. FOTO: Reuters

Nasilje se je razširilo tudi na Birmingham, Liverpool, Manchester in Bristol ter nekaj manjših mest. V Birminghamu so mladi svoj bes stresli v nakupovalnem območju, kjer so razbijali okna in ropali trgovine. Spravili so se tudi nad restavracijo kuharskega mojstra Jamieja Oliverja. V Handsworthu so zažgali policijsko postajo. Iz Manchestra poročajo, da so izgredniki poškodovali več avtomobilov, v Liverpoolu pa je težave povzročalo do 200 mladih.

Napadom tolp ni ubežala niti elitna soseska Notting Hill.

Scotland Yard je sporočil, da so skupno prijeli 563 posameznikov, od tega 200 sinoči. Ovadili so jih 105. Med izgredi je bilo ranjenih 111 policistov in pet policijskih psov.

Prva žrtev izgredov

Danes čez dan so bile razmere v Londonu mirne, prebivalci prizadetih območij so organizirali čistilne akcije. S tem naj bi pokazali, da ima Velika Britanija tudi drugačen obraz in ljudi, ki želijo pomagati. Fotografije čiščenja si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Okoli 14. ure po našem času je policija sporočila, da je v bolnišnici umrl 26-letnik, ki so ga sinoči ustreljenega v glavo našli v avtomobilu v okrožju Croydon na jugu Londona. S prijatelji naj bi se zapletel v spor s skupino devetih posameznikov, je pojasnil Scotland Yard.

Družina ustreljenega 29-letnika Marka Duggana je sporočila, da želi le ugotoviti resnico o njegovi smrti. "Izgredi, ki potekajo, nimajo nobene povezave s tem, kar se je zgodilo Marku. Nad dogodki smo pretreseni,“ so zapisali.

Pozno popoldne so številne trgovine in restavracije v Birminghamu, Salfordu, Manchestru in Bristolu predčasno zaprle svoja vrata. Tudi gledališča so odpovedala predstave.

Malo pred 17. uro je BBC poročal, da so izgredniki v West Bromwichu razbili več izložb trgovin. Na ulicah je bilo moč videti okoli 200 mladih s kapucami, ki jih je policija pregnala, da so se razkropili. Pozneje so poročali, da izgredniki zažigajo avtomobile.

BBC-jev radijski dopisnik Richard Stead je poročal, da protestniki v okrožju Salford v Manchestru mečejo kamenje v policijske avtomobile in policiste. Oropali so nekaj trgovin in napadli snemalca BBC-ja. Nato so poskušali vdreti v menjalnico in zažgali neko stavbo. Prevrnili so vozilo in ga zažgali. V centru Manchestra se je zbralo okoli 2.000 mladih, ki se spopadajo s policisti. "Očitno je na ulicah preveč protestnikov, da bi jih policija lahko obvladala,“ je za BBC opisal Mohammed Shafique. Odgovorni so do nadaljnjega ustavili podzemno železnico.

Izgredniki težave povzročajo tudi v Birminghamu, kjer ropajo prodajalne in zažigajo avtomobile. V Croydonu je zaenkrat še mirno.

Ulice Londona sicer nocoj nadzira 16 tisoč policistov, kar je skoraj trikrat več kot prejšnje noči. Notranja ministrica Theresa May je dejala, da v prizadevanjih za zajezitev izgredov ne načrtujejo uporabe vodnih topov in pomoči vojske. "To ni način, na katerega v Veliki Britaniji opravljamo policijsko delo," je pojasnila. Je pa visoki predstavnik londonske policije Stephen Kavanagh izjavil, da policija razmišlja o uporabi gumijastih nabojev proti izgrednikom.

Londonske nemire občutijo tudi Slovenci, ki tam živijo. Nadja Rajgelj, ki živi v soseski Hackney, kjer so bili večji izgredi, je tako le s težavo prišla iz službe domov. Aleš Adamič pravi, da se prebivalci bojijo novih uničevalnih pohodov.

Cameron: Našli vas bomo in kaznovali!

Stanje v Londonu je vplivalo tudi na načrte političnega vrha, ki je v teh dneh na letnem dopustu. Med tistimi, ki so dopust morali končati predčasno, je bil tudi premier David Cameron, ki je počitnikoval v Toskani.

Cameron je napovedal, da bo storil vse, kar lahko, da v Veliki Britaniji znova zavladata red in mir.
Cameron je napovedal, da bo storil vse, kar lahko, da v Veliki Britaniji znova zavladata red in mir. FOTO: Reuters/24ur.com

Ob vrnitvi v London je Cameron sklical sestanek vladne krizne službe, imenovane Kobra. Po sestanku je stopil pred televizijske kamere in zagotovil: "Storili bomo vse, da vzpostavimo red na naših ulicah." Dogajanje je obsodil in prizore, ki te dni vladajo na londonskih ulicah, označil za gnusne, izgrednikom pa je sporočil: "Čutili boste polno moč zakona. Dovolj ste stari, da se soočite s kaznijo."

Policija je v okviru Operacije Withern, kot jo je poimenovala, na posebej za to namenjeni spletni strani začela objavljati fotografije izgrednikov in pozvala ljudi, naj jih identificirajo. Svarijo jih: "Našli vas bomo!“

Protestniki so napadli televizijske ekipe Sky news, ITN News in CNN.

Cameron, ki si je že ogledal razdejanje v Croydonu, bo dopust skrajšal tudi drugim izvoljencem ljudstva, saj je zaradi nemirov sklical parlament. Zasedanje parlamenta bo potekalo v četrtek. Komentatorji sicer pravijo, da gre za prvo pravo preizkušnjo Cameronovih vodilnih sposobnosti in da se bo zdaj pokazalo, ali ima tisto, kar premier potrebuje za vodenje države.

Policija je odprla spletno stran, na kateri so objavljeni najbolj iskani izgredniki v Londonu.
Policija je odprla spletno stran, na kateri so objavljeni najbolj iskani izgredniki v Londonu. FOTO: Metropolitan police

Johnson: Imate svobodo, o kateri drugi le sanjajo

Oglasil se je tudi londonski župan Boris Johnson, ki se je prostovoljcem, ki čistijo mesto, zahvalil in povedal, da njihovo delo predstavlja 'duh Londona'. Žal mu je za škodo in izgubo, ki so jo utrpeli. "Tistim, ki kradejo in ropajo, bi rad povedal, da jih bomo ujeli in jih kaznovali. Svoja dejanja bodo globoko obžalovali.“ Nato je še sam prijel za metlo.

Johnsona, ki se je prav tako predčasno vrnil s počitnic, je pričakal buren odziv prebivalcev, ki mu očitajo, da policija ni reagirala ustrezno. "Kje je bila policija? Kaj boste storili nocoj?“ so ga spraševali.

Da prepreči nadaljnje nemire, mora policija reagirati odločno, a pošteno, odgovarja Johnson. "Prebivalci Londona imajo privilegije in svobodo, o kateri lahko drugi ljudje po svetu le sanjajo, zato ni upravičene razlage za izgrede,“ je dodal.

Clegg: Ali veste, kje je vaš sin nocoj?

Namestnik premierja Nick Clegg, ki ga je množica v Birminghamu izžvižgala in mu vzklikala, naj gre domov, pa je odgovorne za sinočnje nasilje pozval, naj ostanejo doma, sicer jih bodo aretirali. "Sprašujem tudi matere in očete – ali veste, kje je vaš mladoletni sin ali hčerka? Pokličite ga in ga spravite domov, tja, kjer mora nocoj biti.“

Preberite še: Mladi so vedno en korak pred policijo. Ne zatekajo se več na Facebook in Twitter, pač pa kot glavno komunikacijsko orodje uporabljajo BlackBerry Messenger.

Nasilje je v londonskem okrožju Tottenham prvič izbruhnilo pozno v soboto, kjer se je v izgrede sprevrgel najprej miren protest zaradi smrti 29-letnega Marka Duggana, ki je v še nepojasnjenih okoliščinah umrl v streljanju s policijo v četrtek.
Nasilje je v londonskem okrožju Tottenham prvič izbruhnilo pozno v soboto, kjer se je v izgrede sprevrgel najprej miren protest zaradi smrti 29-letnega Marka Duggana, ki je v še nepojasnjenih okoliščinah umrl v streljanju s policijo v četrtek. FOTO: Reuters

'Otrokom je postalo preprosto vseeno'

"Štiri ure in pol smo gledali ljudi oziroma otroke, stare okoli 13, 14 let, kako tečejo od trgovine do trgovine in razbijajo okna. Tekli so in pri tem vzeli vse, kar so lahko," je za AP dejal Tim, prebivalec Claphama.

"Vsi niti niso imeli mask. Vseeno jim je. Preprosto jim je vseeno. Hoteli so samo razbijati," pa je dejal prebivalec Claphama Adam. Ob tem sta Tim in Adam dejala, da so otroci nakradene stvari nosili v svoje domove in se vračali, da bi nakradli še več.

Zaradi nemirov se je angleška nogometna zveza odločila odpovedati prijateljsko tekmo med Anglijo in Nizozemsko. Prestavili so tudi nogometni tekmi angleškega ligaškega pokala. "To je sramotno za našo državo. Nehajte, prosim," je na Twitterju zapisal angleški reprezentant Wayne Rooney.

Kot poroča britanski Guardian, strokovnjaki pravijo, da mladi, ki v izgredih plenijo po londonskih trgovinah, prihajajo iz revnih družin in nimajo česa izgubiti. Na posnetkih plenjenja je mogoče videti, kako mladi poskušajo dobiti čim več materialnih dobrin.

Eden od prebivalcev severnega dela Londona, ki ga je Guardian imenoval le kot Tiela, je opisal pogovor, ki ga je slišal na ulici: "Slišal sem, kako sta se dve dekleti prepirali, iz katere trgovine bosta kradli. 'Greva v Boots.' 'Ne, pojdiva v Body Shop.' 'V Body Shop bova šli, ko bo prazen'." Nato je dekle prišlo iz trgovine Boots, kot da bi nakupovala na običajen dan sredi dneva, pripoveduje Tiel. Opisal je tudi druge, ki so se vedli povsem normalno, ko so izstopali iz trgovin, ki so jih pravkar okradli.

Kombinacija revščine, zapostavljenosti, nespoštovanja zakonov in počasnega odziva policije

Policisti v londonski četrti Enfield
Policisti v londonski četrti Enfield FOTO: Reuters

Kriminolog in strokovnjak za kulturo mladih profesor John Pitts je dejal, da gre pri tovrstnem plenjenju v veliki meri za oportunizem, a v središču vsega je družbeno vprašanje. "Veliko posameznikov, ki je vpletenih v plenjenje, prihaja iz okolja, kjer je prihodek majhen, stopnja brezposelnosti pa visoka," je dejal.

Pri tem Pitts razlaga, da tovrstni mladi svoja dejanja utemeljijo tako, da napadajo velike korporacije. "Menijo, da imajo te družbe veliko denarja, medtem ko ga imajo sami malo," pravi Pitts. Če temu dodamo še počasen odziv policije in nespoštovanje zakonov, dobimo eksplozivno kombinacijo. "Izgredniki hitro vidijo, da policija ne more nadzorovati situacije, kar vodi v nekakšno evforijo, polno adrenalina, ko imaš naenkrat ti nadzor in ti nihče nič ne more," je razložil Pitts.

Gre za generacijo, ki je bila vzgojena v duhu potrošništva in v takih razmerah lahko naenkrat dobi vse, kar hoče.

Tudi sociolog na Univerzi Leeds Paul Bagguley opozarja na velik problem brezposelnosti. "Če ljudje nimajo službe, bodo postopali po ulicah. Hkrati pa imajo na voljo bolj privlačne dobrine, ki jih zlahka ukradejo," je povedal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
10. 08. 2011 21.42
Libijski uporniki so protestnike v Londonu priznali kot legitimnega predstavnika Velike Britanije. Pozivajo NATO naj brate zaščiti z bombardiranjem vladnih objektov .
History2
10. 08. 2011 11.56
to je evropa in nimaš kej
prstan
10. 08. 2011 07.30
Neperspektivnost požrešnega kapitalizma
Schtrom
10. 08. 2011 07.25
res ne vem, zakaj se sparajo policaji, če bi prvi dan razbili huligane (ker nič drugega kot to namreč niso), bi bil mir. Vsakega, ki ga vidiš, da nekaj uničuje ali krade, samo udri. Koga briga zakaj to dela, kar dela je narobe.
TV-MindControl
10. 08. 2011 07.05
ne protestirajte in ne razbijajte.elita ravno to hoče in kot vidim je folk nasedel na foro. imeli bodo razlog,da uvedejo globalno policajsko vladavino. več bomo dosegli,če se masovno organizirali in dali ta sistem na ignore. nehat v sluzbo hodit,šolo,banke,trgovino,prenehat avtomobil tankat,položnice plačevat,tv ugasnit,tisti ki ste v policiji in vojski dejte odpoved , ker vi boste gradili prihodnost naših in vaših otrok...v glavnem vse na ignor.botite rajši doma z svojimi ljubljenimi in eliti se smejte v faco.
zigoollo
10. 08. 2011 06.46
če bi to blo na kitajski je vse rešeno v parih urah....
testosteroon
10. 08. 2011 06.20
To je 3 industrijska revolucija z vsemi posledicami. V zgodovini nič novega.
lolipoly
10. 08. 2011 05.16
Mladina je razvajena, ni jim treba delat, ker jih starsi oskrbujejo, potem pa iz doolgocasnaj , morajo nekaj pocet,,,To so pravi huligani nic drugega, sploh pojma nimajo zakaj se gre , samo da nekaj razbijajo.
Milivoje Hajdukovi?
10. 08. 2011 04.42
To je revolucija. Ravno Velika Britanija, podžiga in podpira revolucionarna dejanja pri drugih. Zdaj so angleške oblasti pred dejstvi velike preizkušnje, kajti ne smejo uporabljati enakih meril kot Sirija, Libija in še mnoge druge, ki v takšnih primerih ubijajo lasto ljudstvo, na eni strani, na drugi strani jim žuga Anglija in Amerika z sankcijami. Pravite, da protestniki, ropajo in plenijo. Oni pač jemljejo tamo, ki je kaj jemati. Tudi bogati trgovici so si z krivičnimi dejanji nagrabili svoja premoženja. Izkoristiti, prevariti, oropati ali v obliki uradnih "glob" nekoga opleniti so ista dejanja, samo so načini tih dejanj različni. Izkoriščevalci vzakonjeni paraziti, morajo vedeti in se z tem sprijazniti, da je njihov čas mimo. Revolucije so ne izogibne. Narod, dejansko mladi so v roke vzeli svoj zakon. Verjamite mi: še preostale takoimenovane nacionalno obarvane države bodo prišle na vrsto. Zato pravim: "kako došlo, tako odšlo" Največje bogatstvo je čista vest, kajti čiste vesti te ne more nihče oropati. Čas je, da se še angleška kraljica končno zamisli o svojemu brezkoristnemu obstoju. Mnogi "pometajo"pred tujim pragom, ko se pa pri njh njihove nakopičene "smeti" vžgejo samodejno, potem je pa hudo.
janiijanii
10. 08. 2011 02.36
tako se je treba boriti proti izkoriščevalski politiki, kak šele proti represivni, ki od 2008 dalje vlada Sloveniji
zaa_an
10. 08. 2011 01.47
Popolnoma razumem vzrok zakaj je do tega prišlo, nažalost bo vedno bolj pokalo ker prihaja do prevelikih socialnih razlik med ljudmi. Ampak ne razumem ne njihove reakcije in ne ljudi, ki preprosto zagovarjajo takšna dejanja. Ni potrebe uničiti polovice mesta, ker zdaj ne bo v londonu glavna stvar še vedno kriza, ampak kako rešiti mesto iz tega. Ljudje se sploh ne zavedajo posledic, zame je tak človek brez vsakega dostojanstva, navaden ****** brez pameti. Žalostno je, da smo leta 2011 ko naj bi bili ljudje izobraženi, tehnologija pa bi morala nuditi lepo življenje pa se dogajajo takšne stvari. Zelo slab sloves za Veliko Britanijo!
mac4_m
10. 08. 2011 00.51
medtem, ko mulci bogatašev razmišljajo ali kupit ferarija ali poršeja, it na počitnice na maldive al na havaje, otroci navadne raje nimajo nikakršne prihodnosti. Še sužnjelastniškega delovnega razmerja ne morejo dobiti. In razmere, ki jih ustvarijo bogati v svojem neomejenem pohlepu se bojo vedno prej ko slej obrnile proti njim. Tako uči zgodovina in žal se nikoli nihče ni iz nje nič naučil. Bolj, ko se bojo razmere slabšale, bolj bojo bogati in tisto kar so si nagrabili v nevarnosti. V bistvu so razmere še zelo mirne. Ko se bo vsa ta silna energija nezadovoljstva usmerila v točno določeno točko - vzrok neenakopravnosti, parazite, in ostalo 'elito', takrat bo šele joj. In zadeve bojo nepovratne. Gospoda pa naj si še kar izmišljuje nove in nove krize, recesije in ostale igrane nesmisle. In to v 21. stoletju, ko je tehnološki napredek tako silen, da bi moralo celotno človeštvo živeti v izobilju. In ne le par priviligirancev...
andyrex
10. 08. 2011 00.46
Avtorju/prevajalcu prispevka predlagam, da preveri svoje vire. Manchester nima pozemne železnice, ima pa nadzemno železnico in tramvaj.
hot-shot69
10. 08. 2011 00.46
polifem Ne vem če so ravno plačanci,so pa prav gotovo orodje v njihovih rokah. Ne verjamem pa, da se člani zavedajo, da plešejo po taktu, ki jim ga dajejo ZDA.
povemvsem
10. 08. 2011 00.36
hot-shot69; saj al kaida kot taka po imenu ne obstaja,ampak zahod je vse muslimanske skrajneže stlačil v ta žakelj."al kaida" so v bistvu cijini plačanci.tudi ime so si oni izmislili ,al kaida v arabščini pomeni "baza podatkov",seveda ta baza je spisek cijinih zunanjih sodelavcev.
povemvsem
10. 08. 2011 00.30
hot-shot69, ja,recimo,da kitajska na skrivaj oboroži te divjake,tako kot se je zgodilo v Libiji.
hot-shot69
10. 08. 2011 00.29
polifem Sem mislil, da si eden tistih, ki ne verjame v obstoj Al Kaide :)
povemvsem
10. 08. 2011 00.26
upornike (al kaidine kriminalce) v Libiji podpira samo EU,ZDA in NATO,pa nihče drugi!še naj manj pa večina libijskega ljudstva!
hot-shot69
10. 08. 2011 00.23
Seveda pa je razlika med obema, samo kaj bi se zgodilo, če bi 10x močnejša država od VB ponudila sponzoriranje menjave oblasti tistim milionom, ki živijo v VB in zraven še iz dna duše sovražijo to državo?
kajkoda
10. 08. 2011 00.20
ej neki je narobe