Tujina

FOTO: Leto kasneje na vzhodu Ukrajine: 24 podob življenja med ruševinami, v revščini in negotovosti

Kijev/Moskva, 05. 04. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Leto potem, ko so proruski separatisti zasedli vladna poslopja v več mestih na vzhodu Ukrajine, s čimer se je začela krvava državljanska vojna, ljudje živijo sredi ruševin, revščine in krhkega miru.

V ponedeljek bo minilo leto dni, odkar so proruski separatisti zasedli vladna poslopja v več mestih na vzhodu Ukrajine, s čimer se je začela krvava državljanska vojna. V letu dni je konflikt zahteval več kot 6000 življenj, kljub februarskemu sporazumu iz Minska pa na območju še ni miru, temveč le krhko premirje.

Proruski uporniki so 6. aprila lani zasedli vladna poslopja v mestih Doneck, Lugansk in Harkov na vzhodu Ukrajine ter pozvali k referendumu o neodvisnosti.

Po tem uporu je tedanji začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov 15. aprila lani napovedal začetek protiteroristične operacije proti proruskim separatistom, ki pa je kmalu zastala. Dva dni zatem so bili v spopadih za oporišče v Mariupolu ubiti trije ljudje, ki veljajo za prve žrtve konflikta na vzhodu Ukrajine. 22. aprila je Turčinov ukazal vnovičen zagon vojaške operacije proti separatistom.

Separatisti v Donecku in Lugansku so nato maja lani ob izdatni - sicer neuradni - podpori Rusije po vzoru Krima maja izvedli mednarodno nepriznana referenduma o neodvisnosti in se odcepili od Ukrajine.

Začela se je vojna izčrpavanja med Kijevom in separatisti, ki je doslej kljub dvema mirovnima dogovoroma iz Minska zahtevala že več kot 6000 smrtnih žrtev in pognala z doma na tisoče beguncev.

Po drugem dogovoru iz Minska, ki so ga nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande ter ruski in ukrajinski predsednik Vladimir Putin in Petro Porošenko dosegli 12. februarja, je na vzhodu Ukrajine nekoliko mirneje, a popolnega premirja, ki je ena od najpomembnejših točk sporazuma, še ni.

Obe strani sta po drugem dogovoru iz Minska umaknili velik del težkega orožja s frontnih črt, upadlo je število kršitev prekinitve ognja s tem orožjem. A razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo nestanovitne, saj se kršitve prekinitve ognja nadaljujejo na strateških območjih, kot sta letališče v Donecku in okolica pristaniškega mesta Mariupol.

Ko grmi orožje na tržnici pa prodajajo vojaške uniforme ...

Marsikje se tako še naprej vsako noč razlegajo bombne eksplozije, dogovor o premirju pa spominja na slabo šalo. "V središču Donecka še gre, a tu še vedno bombardirajo. Takoj ko pade noč, se začnejo obstreljevanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP potožila prebivalka četrti Kijevsk Ljudmila Čerednik na pragu napol porušenega doma. "Hollande, Merklova in Porošenko bi morali vedeti, da se vojna nadaljuje," je poudarila.

V Donecku je po letu dni vojne tudi čez dan čutiti, da dogovor o premirju ni prinesel miru. Po ulicah vozijo blindirana vozila, v barih in trgovinah je pogosto opaziti do zob oborožene upornike, na osrednji tržnici je moč kupiti vojaške uniforme, v hotelih goste takoj ob prihodu seznanijo, kako naj ukrepajo v primeru napada.

Konflikt je močno prizadel tudi gospodarstvo v samooklicanih republikah Doneck in Lugansk. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je sicer kljub gospodarski blokadi, ki jo izvaja Kijev, na območju opaziti prve znake gospodarskega okrevanja.

Ni denarja, tli pa upanje

V republiki Lugansk je od 15. marca, v republiki Doneck pa od 1. aprila v uporabi več valut - poleg ukrajinske grivne je številne finančne transakcije moč opraviti tudi v rubljih, dolarjih in evrih.

Po poročanju ruskih medijev je preskrba regije s hrano bolj ali manj normalna. A cene so visoke, večini prebivalcev pa primanjkuje denarja. Kljub sporazumu iz Minska, ki med drugim predvideva ponovno vzpostavitev plačilnega sistema v tem delu države, številni uslužbenci, upokojenci, študentje in drugi namreč zaradi gospodarske blokade ne morejo do svojih sredstev, ki se sicer izplačujejo na njihove račune, saj jih je moč fizično dvigniti samo v zahodnem delu države.

Doneški bazen je središče ukrajinske industrije, predvsem rudarstva in strojegradnje. A kot je za Tass opozoril politični analitik Andrej Suldalcev, je večina tehnologije še iz časov Sovjetske zveze in tako večinoma zastarele. Energetsko potratne tovarne so delovale, dokler so imele dostop do poceni sovjetske in kasneje ruske energije, zdaj pa večinoma samevajo. Deluje le še nekaj premogovnikov in tovarn, izvozni potencial regije je neizkoriščen, poleg tega ni dostopa do pristanišč.

"Številnim težavam navkljub ima regija potencial za gospodarski razvoj in zelo napačno bi bilo trditi, da je obsojena na propad," je prepričan Sudalcev. Ob tem priznava, da bo za razvoj potrebnih veliko investicij, zaradi politične negotovosti pa ni pričakovati, da bo v regijo kar naenkrat začel pritekati denar.

"Med stranema preprosto ni zaupanja"

Analitiki za vzhod Ukrajine vidijo dva možna scenarija. Po prvem bi se obe samooklicani republiki vključili v Ukrajino, ki bi postala federalna država s šibkejšo osrednjo vlado, druga možnost bi bil zamrznjeni konflikt.

Zaradi konflikta v Ukrajini so se odnosi med Zahodom in Rusijo močno ohladili in padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne. Washington in Bruselj sta zaradi ukrajinske krize uvedla gospodarske sankcije proti Moskvi, Rusijo so izključili iz skupine industrijsko razvitih držav G8, Putin pa je navedbe o ruski vpletenosti v ukrajinski konflikt označil za del zarote Zahoda. Zveza Nato je okrepila patrulje v zraku in na morju ter sprejela dogovor o vzpostavitvi posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje.

Kljub Minsku 2 odnosi med Rusijo in Zahodom ostajajo zamrznjeni. "Med stranema preprosto ni zaupanja," je za AFP ocenila Judy Dempsey iz think tanka Carnegie Europe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
05. 04. 2015 22.50
+2
Zahod Ukrajine je v prvih 100 dneh leta 2015 pridelal 15% padec BDP-ja.
tutankamon86
05. 04. 2015 22.48
+8
vauu, res znate demonizirat prebivalce Vzhodne Ukrajine, imenovane ''separatiste''....dajte še kaj več povedati o Zahodni Ukrajini, kjer so zdaj na oblast prišli le drugi oligarhi, ki pa so še slabši od tistih prejšnjih, ki so se jih znebili z revolucijo. Teli oligarhi si delajo ''business'' s tem, da se igrajo politiko v Ukrajini...imajo zasebne vojske, plačance (npr. Igor Kolomoisky), poleg zasebnih vojsk oligarhov, so še številne prostovoljne skrajne, nacionalistične skupine...ena izmed najmočnejših nacionalističnih skupin je ''Pravy sektor'', katere vodjo je pred kratkim Porošenko postavil za obrambnega ministra, češ da bi vse te skupine prišle pod statistiko ''uradne vojske Ukrajine'', ker praktično to vojno vodijo oligarhi, ki si iz tega delajo posel...mogoče pa imajo še kaj obljubljeno od Američanov, kaj pa veš...vsekakor pa mi ne gre iz jezika, da bi imenoval državo ''Ukrajina'', ker ''Ukrajina'' so tisti oligarhi, ki si iz politike delajo posel.
tutankamon86
05. 04. 2015 22.54
+4
Če se pa gremo še širšo politiko pa itak vemo, zakaj se ''Zahod'' ne ukvarja s civilno vojno v Ukrajini, ampak bolj z Rusijo, češ da so oni začeli vse to, kot da Ukrajinci sami nimajo nobene veze tu notri....ker navsezadnje Ameri še naprej furajo Hladno vojno do Rusije in skušajo ''vladati'' nad čim večjih delom sveta...poleg tega pa edino njim koristi ohladitev odnosov med EU in Rusijo, vse bolj tesno ekonomsko povezovanje, itd.
tutankamon86
05. 04. 2015 23.01
+3
Besede mediji itak ful dobro obračajo, da še jaz o nekaterih stvareh nisem popolnoma prepričan...ampak poglejte dejsta, medtem ko Zahodni mediji OBTOŽUJEJO Rusijo vse mogoče in vodijo to ''demonizacijo'', vse vrstijo DEJSTVA, kdo tukaj hoče vojno in kdo ne. Američani ves čas pošiljajo vojsko in orožje v baltske države, pred prag Rusije, dobavljajo orožje Ukrajini (dobesedno - Ukrajinskim oligarhom), ravnokar so dobili ameriške Hummerje, orožje je ves čas na poti, dobivajo ameriške inštruktorje, ki ''učijo Ukrajince biti patriote'' (ja pa kaj še...), dejstva vse povsod še pa še. Če gledamo dejstva, Amerika hoče vojno z Rusijo, če poslušamo medije, Rusija hoče zavzeti celo Evropo(?). Rusijo pa itak kar naprej obtožujejo vse mogoče...ne brat samo 24ur!!!
Ate_ist
05. 04. 2015 20.48
+9
vsi pro ameriško nastrojeni komentatorji, bi mi lahko kdo pojasnil, zakaj se ZDA trudijo spret EU z Rusijo in ju pahnit v vojno? NE! No naj vam povem, Spakirajte! Vojna bo! treba bo bežat! Vprašanje pa je, če bo varno v ZDA.
Ate_ist
05. 04. 2015 20.49
+9
Imejte v mislih, da je raketni ščit ZDA luknjast kot slovenski kozolec.
nikhrast
05. 04. 2015 20.27
-10
Pa saj je Rusija tudi ena sama revščina.
Ate_ist
05. 04. 2015 20.43
+6
res? nik ti si ena revščina. pokliči v Rogaško in si rezerviraj hotel za 14 dni, seveda če si to lahko privoščiš. In računaj da si pri tem privarčeval za letalsko karto Moskva-Ljubljana in nazaj.
Kunar
05. 04. 2015 21.52
+4
Si že bil v Rusiji? Sem bil v ZDA in Rusiji...in je ZDA en velik pajzl
Kolani
05. 04. 2015 22.52
+1
Kolani
05. 04. 2015 22.54
+4
Pojdi v Ameriko boš videl na vsakem križišču kaj je to revščina.
Kolani
05. 04. 2015 19.53
+2
Zavedajte se, Slovanski narod je za Kitajci drugi njavečji narod na svetu.
mr.wu
05. 04. 2015 20.31
mr.wu
05. 04. 2015 20.41
Kolani
05. 04. 2015 19.48
+6
Ne pozabimo. Vzhod Ukrajine se je uprl zato, ker je nova oblast, ki je izvedla državni udar sprejela zakon, ki prepoveduje ruski jezik, ki je prav na vzhodu bil in je za zdaj še vedno v splošni uporabi.
Ate_ist
05. 04. 2015 19.15
+9
Rdeča armada je premagala fašizem. Dan D je posledica strahu Anglije in ZDA, da SZ in z njo komunizem preplavi cel kontinent. NATO še obstaja zgolj za to, da bi lahko ZDA napadle Rusijo. Konflikt v Ukrajini je provokacija in iskanje ZDA da prisili EU preko NATO zveze v vojno z Rusijo. Se motim? Ne! Primat super sile so z nespametnimi potezami v preteklosti ZDA izpustile iz rok. Da ohranijo mir doma, bo za to ta račun plačala EU. Sankcije proti Rusiji so EU stale več kot 1000 milijard. In račun še raste. Rusija pa se je prestrukturirala in postala še bolj neodvisna in s tem močnejša. Hitler in Napoleon sta pričakovala, da bo Rusija kapitulirala. Nepoznavanje mentalitete Rusov, ki so v svojem domoljubju pripravljeni žrtvovati tudi življenje. To bo privedlo tudi do propada EU in ZDA, saj kljub vsej moči Ukrajine niso zmogli zlomiti odpor in duha Donbasa.
aaaaaa122121
07. 04. 2015 00.56
tut vdaja japonske je posledica vstopa rusije v pacifiski konflikt, in ne atomske bombe.
Balki30
05. 04. 2015 19.01
+6
Z Ukrajina je pa oh in sploh....bajno življenje pa to.....ljudje umirajo izključno zarad zamašitve arterij.....putika hara med folkom na veliko......sladkorna je 100 percentna.....pa tak de?No pol je pa tu še černobil....in bližnje turistično središče pripjat.......turistov ko gob po dežju.....sonček.....skratka druga švajca.
bohinj je zakon
05. 04. 2015 17.12
+11
vse kar je ukrajinska politika storila - je bila napaka ...................posledice so tu.
emilzapata
05. 04. 2015 19.58
+2
saj smo pred enim letom na tem forumu pisali o posledicah napačne politike, in točno to se je zgodilo, amerika pa zopet cveti na tuj račun. Za koliko je padlo evropsko, rusko in ukrajinsko gospodarstvo, je ojačalo ameriško, popolnoma logično, kot na tehtnici.
sonofabitch
05. 04. 2015 15.28
+18
Kot, da je kje drugje v Ukrajini kaj drugače, evropa si je z to zgodbo nakopala 50 miljonskega berača na palici in zdaj ga bo mogla fotrat da je ne bodo prepravili begunci, on bo pa z tem kar bo dobil od evrope kupoval ameriško orožje, potem so tuki še sankcije proti Rusiji, ne morem se načudit kako dobro je to ameriška diplomacija odigrala, vsaka čast, z enim mahom so oslabili evropo in jo naredili še bolj odvisno od amerike, oslabili so rusijo in jo potisnili stran od evrope, še bolj ojačali svoj vpljiv v tem delu sveta win win situacija za njih.
LovecNaKomuniste
05. 04. 2015 15.16
+0
Nič skrbet. Bo mama Rusija "pomagala" pri obnovi. Donbas bo na koncu lepši kot Paris. Lep primer je Srbski del Bosne. Lepota in napredek sije iz nje.
SlovenijamaTALENT
05. 04. 2015 17.27
-1
aaaaaa122121
05. 04. 2015 14.55
+1
in ne ameriske bombe. tut se en dokumentarec sm vidu, ki pravi isto.
Dule Med
05. 04. 2015 14.54
+24
Ukrajina si je sama kriva ker je prodala svojo dušo AMERIKI IN EVROPI - PUSTILI SO SE ZAVESTI KAKOR NAŠ SLOVENSKI BUKAVI FOLK SEDAJ PA SMO TU KJE SMO NA ROBU PREŽIVETJA !!! ( TO KAR SE DOGAJA V UKRAINI NIMA PUTIN NIČ Z TEM TO JE IGRA EU IN AMERIKE !!! ( UPAM, DA SE BOSTE OVCE V KRATKEM PREBUDILE !!! ) .
qbase.
05. 04. 2015 15.30
-6
ovce so ane... točno tako, hahah... seveda ti nisi... ker ti maš vsaj diplomo iz politologije pa veš kako te stvari laufajo... tebe že ne bodo amerikanci nategoval... sam ovce bodo... une, ki hodjo na volitve... pa to... ker velik več pomaga eno za šankom udarit pa to... hahahhaa... car.... daj mu en špricar... taki možgani hitr dehidrirajo... ahhahaa
aaaaaa122121
05. 04. 2015 14.20
+2
brez Rusije ne bi blo tko hitr konc ww2
Chelsea1991
05. 04. 2015 14.40
-7
To lahko jaz rečem za ameriko in anglijo, če ne bi hitler izgubil 600,000 vojakov v franciji bi se rusi lahko samo poskrili
aaaaaa122121
05. 04. 2015 14.54
+8
to ne pravim jst, amak tsuyoshi hasegawa, japonski zgodovinar na eni ameriski univerzi, da je stalinov vstop v vojno na pacifiku, prisilil japonce k vdaji.
Ate_ist
05. 04. 2015 18.29
+2
Chelsea1991 pojma nimaš. Niti Hitler niti Napoleon nista imela pojma kaj se jima dogaja. Po zahodnih merilih bi morali Rusi kapitulirat, ne pa umirat v milijonih. In prav to je njihova moč. Ljubezen do domovine, v kateri so pripravljeni žrtvovati življenje.
JežekTekaTeka
05. 04. 2015 14.12
-11
Kar Putinu se naj zahvalijo, pa to ...
PonosenKomunist
05. 04. 2015 14.19
+7
qbase.
05. 04. 2015 15.25
+1
težke in konstruktivne debate tle ja... pa to... sami študirani politologi tuki visijo vidm... nekaj celo strokovnjakov za mednarodno področje z magisteriji in doktorati... seveda objektivni ki so si svoje poglede zgradili onkraj medijskih reprezentacij .... slovenec storkovnjak za vse hahahahaha... legende res... vem jaz sm zgrešil portal sam vseeno... takih storkovnjakov nisem pričakoval, ki so tako vseuki da vejo da pol sveta kotrolira putin drugo polovico pa obama... jin in jag rečejo v zašankarskem žargonu... levi pa desni ne? hahahaha
qbase.
05. 04. 2015 15.27
+0
ježek je pa največji izmed njih da ne pozabim dodat... hahahaa... tip bi rad trolal sam mu ne gre... ker je prevelik strokovnjak za vse... pravi ježki so bli še carji, ker niso vedl nič in so bli zato smešni... tale model je pa prepameten ...hahahah... legenda si ježek... sam teki teki...
SlovenijamaTALENT
05. 04. 2015 17.29
+1
++++++++++++++++++ qbase, si ga pa začrtal hihihihi u nulo!
Ate_ist
05. 04. 2015 18.32
1.4. se je odprla ribiška sezona. A ježe je dovoljeno tudi loviti? ali so zaščiteni z odlokom administratorja?
Salamandros
05. 04. 2015 14.04
+18
Ves zlato Ukrajine pa so odpeljali v Ameriko, sedaj pa nimajo denarja.
qbase.
05. 04. 2015 15.32
-1
sj to ja... k ukrajinci so leta pa leta nabiral to zlato... tm po jarkih... pa vs ta dnenar ki so hčerke postritutke pošilaljale svojim očetom je tud šel v zlate školjke pa to... hahahahha... zdj pa amerikanci majo zlato.. trump si je glihakr en šampanjček s koščki ukrajiskega zlata natoču pa zeksu... hahaha obama pa ma en listič ukraijskega zlata na svoji lobasi dons zravn pomfrija... jajaja zlato majo to pa ja... hahaha :D
Kolani
05. 04. 2015 20.14
Američani so to zlato že davno prodali, da uravnavajo ceno na trgu. Rusi in Kitajci pa so ga kupili. Denar so dobili Rusi od nas, ker smo Ukrajini plačali plin, da niso to zimo pomrznli, Kitajci nam pa itak dnevno filajo z razno škart robo. Kar poglejte kakšne igrače ste kupili danes otroko. Vse je s Kitajske.
METKA102
05. 04. 2015 13.56
-1
Ali Bog nima te moči, da bi preprečil tako hudo trpljenje teh ljudi. Zakaj se vendar enkrat ne postavi za nas?
GAYPROPAGANDA
05. 04. 2015 13.59
-5
BorcPrimorc
05. 04. 2015 14.00
+0
Klimova
05. 04. 2015 14.13
+1
bomo videli kako nam bo Bog pomagal, ko se bo čez par let (za milijon km) približal Zemlji komet s premerom 800km. Njegov udar bo pomenil globalno katastrofo, če ga znanstveniki ne bodo budno spremljali in ga skušali izriniti iz njegove tirnice. To so zame bogovi- ZNANOST. Tisti Bog, ki je plod vaše domišljije, pa je že zdavnaj pozabil na nas
yarrick
05. 04. 2015 14.46
-4
Znanost= bog? Ti resno to? A si transhumanist in podpiraš singularnost?
Klimova
05. 04. 2015 15.08
+1
če že moram v kaj verjeti, me zagotovo dejstva in izračuni bolj prepričajo kot namišljen bog
qbase.
05. 04. 2015 15.34
-1
apokalipsa hahahah, to pa ja... jaz se pa sekiram za pokoljsninsko zavarovanje, pa to... nč nau treba... komet pa amen... ahhahha top! svaka čast majster... faca si! ;)
Klimova
05. 04. 2015 17.16
+1
base, Asteroid Didimos širok 800m se nam bo l.2022 zelo približal. Če bi trčil v Zemljo bi napravil za najmanj 2km in pol širok krater in nam zapustil klimatske spremembe. Evropska vesoljska agencija in nasa bosta raziskovali njegovo površje in notranjost z vizualno, termalno in radarsko tehnologijo. Ti podatki bodo omogočili napad na asteroid in njegovo skrenitev z orbite. To so dejstva. Lahko pa molimo in čakamo na tvojo apokalipso
Kolani
05. 04. 2015 13.43
+2
Leto dni po državnem udaru, ko so na silo prevzeli zakonito izvoljeno vlado ukrajinski nacisti s podporo zahoda. Kamor na žalost spadamo tudi mi.
CucurbitaPepo
05. 04. 2015 13.56
-2
Am. V ukrajini je skrajno desna stranka prejela majn glasov kot skrajno desna v Grčiji... To o nacistih in zlobnem natu so vas Rusi lepo okoli prinesli.
Viggen
05. 04. 2015 14.20
+1
Zato je pa sploh zabavno, da ji pustijo terorizirat tudi Z Ukrajino, lol ...
Ate_ist
05. 04. 2015 18.41
+1
CucurbitaPepo v Ukrajini so lopova zamenjali morilci. temu tudi ti ne moreš oporekati. Tudi Hitler ni obstreljeval svojih mest. In napad na Vzhod Ukrajine je sledil iz preprostega dejstva, da se ljudje tam niso strinjali z načinom ne demokratičnega prevzema oblasti.
Kolani
05. 04. 2015 19.43
+1
CucurbitaPepo ali ti ni nič čudno, da so prejeli manj glasov, pa zdaj praktično vladajo?
Kolani
05. 04. 2015 19.46
+1
Vzhod Ukrajine se je uprl zato, ker je nova oblast, ki je izvedla državni udar sprejela zakon, ki prepoveduje ruski jezik, ki je prav na vzhodu bil in je za zdaj še vedno v splošni uporabi.
Kolani
05. 04. 2015 19.47
+2
To so takšne Hitlerjevseke metode. Jetz alle Deutch sprehen.
DonDonDan
05. 04. 2015 13.43
-2
Še Tito je za časa informbiroja "zvozil" precejšen del rusofilov na Goli otok. Mislim, da bi bil že skrajni čas, da ga zopet spravimo v funkcijo.
Viggen
05. 04. 2015 13.48
+0
CucurbitaPepo
05. 04. 2015 13.56
+4
Spopad interesov. Tito Rusov ni maral. Velik paradoks za naše rusofile...
emilzapata
05. 04. 2015 14.03
+2
Klimova
05. 04. 2015 14.04
+5
Cucu, Rusi pa ne marajo Stalina, prav tako kot ga ni Tito. Putin ima veliko podporo, tako da ni nobenega paradoksa.
yokerxdinterfan
05. 04. 2015 13.43
+9
meni je predvsem zanimivo zda prizna kosovo ne prizna pa odcepitve krima in obratno rusija ne prizna kosova a odcepitev krima podpira.....ccc kdaj se bo folk začel zavedati da so to le igrice tisith nekaj procentov ljudi