Slovenija

Slovenija zapira zračni prostor

Ljubljana, 16. 04. 2010 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vulkanski prah, ki povzroča težave v evropskem letalskem prometu, bo ponoči dosegel Slovenijo. Čeprav ga s prostim očesom ne bomo videli, je nevaren. Ministrstvo za promet je zato zaprlo zračni prostor.

Radarska slika vulkanskega prahu
Radarska slika vulkanskega prahu FOTO: Reuters

Oblak vulkanskega pepela, ki se je začel v četrtek širiti nad Evropo, danes povzroča še več težav kot včeraj, kaos pa napovedujejo tudi za soboto. Medtem ko po navadi z evropskih letališč poleti 29.500 letal dnevno, naj bi jih danes le med 12 in 13 tisoč. Seznam držav, ki so ali bodo zaprle svoje zračne prostore, se še kar daljša, že danes ponoči pa se jim bo pridružila tudi Slovenija.

Zračni prostor nad Slovenijo zaprt

Slaba novica je ta, da vulkan še ni nehal bruhati in da nad Islandijo še vedno pihajo razmeroma neugodni vetrovi, ki nosijo ta prah ravno proti osrednji Evropi. Andrej Hrabar, Arso

Po izračunih, ki jih za Evropo dela britanski meteorološki urad, bo rob vulkanskega prahu Slovenijo dosegel nekje do polnoči oziroma v drugi polovici noči, je za 24ur.com povedal vremenoslovec Andrej Hrabar.

Ministrstvo za promet je zato ukazalo zaprtje zračnega prostora, je za 24ur.com povedala njihova predstavnica Eldina Knez. "Od 23. ure bo zaprt promet za severni del Slovenije, od 6. ure zjutraj pa za celotno področje do višine 35.000 čevljev (10,5 kilometra)."

Naš zračni prostor je tako prvič po desetdnevni osamosvojitveni vojni junija 1991 zaprt. 

Slovenija ne bo siva po tleh

Kdor pričakuje, da bo jutri na nebu nad Slovenijo opazoval oblak prahu, se moti. "To ni oblak dima ali prahu. Tako je samo v bližini vulkana, potem pa se to preveč razprši, veliki delci že izpadejo,“ je pojasnil Hrabar in dodal, da ostanejo v zraku le drobni mikrodelci, ki pa jih s prostim očesom ne moremo videti. "Če bi začelo deževati in bi kapljice gledali pod mikroskopom, bi našli tudi ostanke tega vulkana. Med cvetnim prahom in ostalo umazanijo, ki je tako ali tako nad mesti. Ni pa to tako filmsko, da bi pol Slovenije zaradi tega vulkana postalo sive,“ je še razložil.

'Zaprtje letališč je najboljši ukrep'

"Delci, ki so kar precej veliki, škodujejo motorju. Poškodujejo lopatice in s tem neposredno ovirajo odtok zraka skozi motor. Zaradi tega se poslabšajo karakteristike motorja, zmanjša se potisk, prah deluje kot žvečilni gumi, nalepi se na motor in ga popolnoma onesposobi," je povedal kapitan Tomaž Markun, izvedenec za varnost letenja pri Adrii Airways. "Druga težava je vidljivost. Vulkanski pepel lahko vsa okna v pilotski kabini tako obrusi, da skoznje ni moč videti ničesar," še dodaja kapitan Markun, ki zaprtje letališč ocenjuje kot najboljši ukrep.

Adria Airways odpovedala tudi večerne lete

Letalo
Letalo FOTO: Jani Dolinšek

Adria Airways je sporočila, da je morala zaradi zapor zračnega prostora odpovedati jutranje lete iz Maribora v London, Bruselj, Amsterdam, Pariz in Frankfurt ter nazaj ter let iz Frankfurta na Dunaj. Odpovedani so tudi večerni leti iz Maribora v Varšavo, Bruselj, Frankfurt, Zürich, Carigrad in Pariz ter nazaj, pa tudi leta na relaciji Dunaj–Frankfurt ter Frankfurt–Dunaj. Opoldanski leti iz Maribora  v Beograd, Sarajevo, Skopje, Prištino, Podgorico in Moskvo so potekali po voznem redu.

Potniki bodo svoje potovanje lahko brezplačno prestavili, vendar pa morajo to storiti do 31. maja. Kam se lahko obrnete ter kakšne pravice imate, lahko preberete tu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
17. 04. 2010 22.44
Danes je pa bil pravi mir nad našimi glavami ves dan sem opazoval nebo kako je bilo zanimivo ni bilo ne pleha z hrupom in ne oblaka to je bil pravi čudež ves dan,prav prijetno je blo zunaj.
fap
17. 04. 2010 20.17
Kakšen mir super!
anzi_mahackala
17. 04. 2010 17.04
je že začel kdo kašljat?..
R.o.x.y.
17. 04. 2010 16.34
za privat helikopterje pa omejitev ne velja??? nad našimi hišami se nekdo zabava (menda ima dovolj prostora)
Celjan.
17. 04. 2010 07.12
Joj , ka Zver ne ve da avta tud obstajajo ker iz bruslja do Slo rabiš manj kot 10 ur...Zver je pač Zver
Jakob .Klaich
17. 04. 2010 05.56
Moj foter je tudi obstal na nekem letališču, sam so tak lepo poskrbeli da su mu dali prenočitev v hotelu zraven letališča .... UGLAVNEM POHVALE!
impreza
17. 04. 2010 05.31
jo kok zunej smrdi po tem dimu......ampak bomo preživel
jakac8
17. 04. 2010 01.50
Hahahaha, kakšnega dela se pa naj oprime ob tej uri???...razen kake flaše v kaki zakajeni gostiln, če te že niso zabrisal ven:-))
jakac8
17. 04. 2010 01.48
Heheh, saj radar ne zazna toče...vsaj tisti ne, ki ga imamo pri nas za vreme.. On zaznava intenziteto padavin, in če je barva rdeča, lahko samo močno lije in je močna nevihta brez toče.. Saj zato, pa ne morejo tud vremenoslovci 100% trdit, da je bila tam toča, dokler ne dobijo iz terena.. Kar se pa tiče tega prahu, pa ne vem...piše, da je radarska, pol pa ne vem..
ne..me..basat.
17. 04. 2010 01.46
-1
a ti pa kao zdajle na moč delaš, a ne? mi vsaj komentiramo temo, ti pa se spravljaš na komentatorje... patetičen si.
mercedesw201fan
17. 04. 2010 01.39
STVARNO IMATE CASA KOMENTIRAT........A NIMATE POJMA!!!!!!!!!!! DEJ PRIMITE SE KAKŠNEGA DELA DOMA!!!!!!
ne..me..basat.
17. 04. 2010 01.21
tebi ne gre v glavo, da je bil prvi satelit Z RADARJEM umeščen v orbito že točno 50 LET nazaj, leta 1960... in da TUDI sateliti lahko na zemljo pošljejo radarsko sliko. in ne gre ti v glavo, da NE TRDIM, da letalo s svojim radarjem zazna drugo letalo na 200km... na blizu pa! in ne gre ti v glavo, da si prej trdil, da zazna SAMO vodo, zdaj pa že barantaš, ptice že dodajaš na spisek. in ne gre ti v glavo, da nisi edini, ki ve za uporabo transponderjev, ki z radarjem nimajo veliko skupnega... in ne gre ti v glavo, da sem ti dokazal, da ne veš, o čem govoriš...
10507
17. 04. 2010 01.07
veš kaj, teb ne gre v glavo da je to satelitska slika oblačnosti na različnih nivojih (zato so obarvane) in ni nikakršna radarska slika, ker ni posneta z radarjem ampak s satelitom. In res prav imaš, zazna jato ptic, vandar pa je ta veliko večja od majhnega avijona, katerega naj bi radar na avijonu zaznal.
G.G.G
17. 04. 2010 01.00
dej dej svet se bo podru...... vse kar bo bo mal prahu.....PEJTE RAJŠ DONS NA AKCIJO ČISTA SLOVENIJA in poskrbimo za svoje SVINARIJE ki smo jih odlagal celo leto...ne mi bluzit o enem oblaku prahu ki KAOOOOO ZAPIRA SLOVENIJO....goooo and clean SLOVENIA.........
ne..me..basat.
17. 04. 2010 00.58
10507 16.04.2010, 23:29 4 Kje ste vi najdl tako sliko če smem prašat? gledam že skos satelitske slike pa ni nč črnga, pa tut nism še slišu, da bi na radarski sliki kazal barvno oblake?? ponavad radarska slika kaže dež... ------------------------------- ------------------------------------ nikakor ti ne gre v bučo, da zgornja slika NI posneta z radarjem v nekem potniškem letalu... nikakor ti ne gre v glavo, da je radarjev več vrst. nikakor ti ne gre v glavo, da lahko na vsakem računalniku nastaviš sliko tako, da ti prikazuje različne gostote prašnih delcev z različnimi BARVAMI... celo tvoj opevani meteorološki radar, recimo ko nam kaže količino padavin, ali oblake, ali... PRAŠNE delce. ja, ki jih tudi zazna, če jih je le dovolj. in toča JE V OSNOVI IN V VSEH POGLEDIH zmrznjena. drugače pač ni toča. in JA, meteorološki radar zazna tudi samo točo, tudi suho. ker led je lahko tudi suh. in ja, meteorološki radar LAHKO zazna TUDI jato ptic, če je dovolj velika... in zaznava tudi tla, površino, kar je njegov velik problem, ravno ta odboj... pozanimaj se. vztrajam.
10507
17. 04. 2010 00.46
kaj pa misliš da je toča? ravno tako kot ostale padavine nastane v oblaku, zato pa zazna radar TUDI točo, saj če smo že pri tem, ko se bliža nevihta oblak raste in ko na vrhu zmrzne je to opazno, ampak še vedno večinoma pada iz takega oblaka dež. Pri teh radarjih govorimo le o padavinah, katere ta radar tudi zazna. Toča pa ni v osnovi najprej zmrznena, vejetno je v plinastem, tekočem in nato trdnem kajne? letalo pa zazna z druimi primpomočki, se pozanimaj tudi ti.
Cannavara
17. 04. 2010 00.45
omg kera panika, me spominja na prašičjo gripo....tresla se je gora , rodila se je miš
ne..me..basat.
17. 04. 2010 00.40
pozabljaš par "malenkosti"... trdiš, da meteorološki radar ne zazna toče in prašnih delcev? trdiš, da je toča - tekočina? je pa res, da lažje zazna 10-kilometrski oblak kot malo letalo 200 km daleč... a dovolj blizu ga zazna, brez skrbi. pozanimaj se.
10507
17. 04. 2010 00.33
Ja, ker je ta podatek od pilota. Kaj drugega pa naj bi zaznal?saj je s tem namenom ustvarjen.Zazna tudi energijo v zraku, če smo že natačni (za zaznavanje strel..), drugače pa nisem še opazil na vremenskem radarju letečega avijona ali česarkoli podobnega...(poglej si na ARSO - radarska slika padavin).
killumin47i@yahoo.com
17. 04. 2010 00.32
Islandiji nabit eko davek, zarad prekomernega izpusta izpusnih plinov.