Tujina

FOTO: Separatisti sestrelili ukrajinskega lovca, na Majdanu pa je spet tekla kri

Kijev, 07. 08. 2014 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Proruski separatisti so na vzhodu Ukrajine sestrelili ukrajinsko vojaško letalo mig 29, v eksploziji v mestu Gorlovka pa je umrlo najmanj pet ljudi. Nemirno je tudi v Kijevu, kjer so se na trgu Majdan protestniki spet spopadli s policijo.

Proruski separatisti so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili ukrajinsko vojaško letalo mig 29. Pilot lovca se je še pred sestrelitvijo izstrelil iz letala in se rešil sam. Iskanje razbitin sestreljenega lovca se je že začelo.

Medtem je v eksploziji v mestu Gorlovka na vzhodu Ukrajine umrlo najmanj pet ljudi. Eksplozija je odjeknila blizu območja razbitin strmoglavljenega malezijskega potniškega letala, smrtne žrtve pa so civilisti. Deset ljudi je bilo ranjenih. Zaradi dogodka so deli mesta ostali brez elektrike.

Dogajanje na vzhodu Ukrajine vpliva na iskanje posmrtnih ostankov leta MH17. V sredo so iskanje namreč prekinili. Kot je pojasnil nizozemski premier Mark Rutte, "nima smisla nadaljevati z iskanjem na ta način," ter dodal, da je postalo iskanje zaradi zaostrovanja nasilja na območju prenevarno.

Na Majdanu spet tekla kri: po zraku letele molotovke in opeke

Nemirno je tudi v ukrajinski prestolnici. Kijevski trg Majdan je bil prizorišče množičnih protestov, ki so februarja odnesli proruskega predsednika države Viktorja Janukoviča. Ko je maja na oblast prišel Petro Porošenko, so številni protestniki pospravili svoje šotore in odšli domov. Nekaj sto pa jih na trgu še vztraja. Poleg njihovih šotorov in barikad so po trgu postavljeni tudi improvizirani spomeniki tistim protestnikom, ki so umrli v spopadih z vladnimi silami.

Kijevske mestne oblasti želijo, da bi se življenje v prestolnici vrnilo v ustaljene tirnice in da bi promet skozi mesto spet lahko normalno stekel. Zato so na trg poslale komunalne delavce, ki bi morali poskrbeti, da bi bil trg spet prazen in čist. A protestniki so se uprli in posredovati so morali policisti. Ti so na trg prišli v zaščitni opremi, protestniki pa so v komunalne delavce in policiste začeli metati molotovke in opeke. Zažigali so tudi gume, zaradi česar se je iz središča mesta vil gost dim. Policisti so se s protestniki spopadli, a na koncu so se umaknili.

"Videti je bilo, kot da vse, kar se je dogajalo pozimi, prihaja nazaj. Gorele so gume, prišli so policisti, tu so bili ljudje s palicami," je opisal 37-letni Vitalij Ljak. "Pospraviti bi morali šotore. Bil sem tu od začetka protestov in menim, da je prav, da pospravimo trg," pa je dodal 43-letni poslovnež Juri Kovalčuk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
08. 08. 2014 17.30
+4
Kdo in proti komu to zdaj na Majdanu protestira?
Anton Benedik
08. 08. 2014 21.07
+3
Ali kdo sploh resnicno ve? Prosim za odgovor
Noro1
09. 08. 2014 12.46
Resnica, kaj je to??? Vsaka stran pove svojim svojo resnico, svoji pa svojim verjamejo kajne. Ce bo osalo kaj od Haga, potem bo mogoce on iskal resnico in osojal. Mi pa ne bodimo sodniki, posebno ne prorusko usmerjeni. Ce bi bili taksni domoljubi potem bi se borili za svojo resnico. Sicer pa, vceraj je malo manjkalo da bi se pricela vsesplosna vojna, a je hvala bogu zmagala ukrainska diplomacija. Rusi so pod krinko rdecaga kriza hoteli obdariti PTU-HLJO na njegov praznik.8-i 8-i. Veste kateri datum je to? Tudi Osetja se je pricela dogajati na ta dan. Tudi 9-ega maja so mu zeleli da darilo. A jim ni uspelo. Po zaslugi ukrainske hladnokrvnosti in diplomacije. PTU si zeli imperij. No mogoce mu bo tudi uspelo. Vendar upam da so to samo njegove sanje.
Anton Benedik
08. 08. 2014 14.37
+10
US army je svojega pajaca Razmunsena (NATO) poslala v Ukrajino da jim je obljubil pomoc v orozju in s tem Rusiji jasno pokazal kaj morajo oni narediti do separatistov. Vec kot jasno so USA se enkrat pokazale da jim je samo do vojne in to cim dalje od njihovih meja.
Elias47
09. 08. 2014 11.51
vetlan
08. 08. 2014 13.51
+15
Na kratko in preprosto: na oblast je prišla hunta (po domače banda) v sestavi neonacistov in tajkunov, vsak vleče na svojo stran, v državi vlada anarhija, strada navadni narod, pobijejo otroke, ženske, starce in vsakega, ki se ne strinja s hunto (t.i."separatisti"), hunta pošilja nad civiliste, lastni narod TANKE, LETALA...in vse to podpirata EU in ZDA samo zaradi političnih in ekonomskih interesov ZDA. Sankcije proti Rusiji sploh niso logično utemeljene. Hunta skupaj z ZDA išče karkoli proti Rusiji, zmišljuje, laže, ponareja dejstva, skriva resnico od sveta (prepoved člankov, cenzura itp). In to se dogaja v Evropi!!! SRAMOTA, da molče sedimo in gledamo.
vetlan
08. 08. 2014 13.56
+9
in ... letalo je sestrelila ukrajinska vojska, da bi za to obtožila Rusijo, to je že jasno, ZDA to vedo in se delajo neumne
Noro1
08. 08. 2014 17.53
-1
Separatisti so hoteli sestrelit ruski avion, a se jim je nekaj zalomilo. Hoteli so da bi rusija z vzrokom pricela vojno. Bosa zanikal da rusi streljajo preko meje? Ves, resnic je polno, prav tako neresnic. Pac, vojna je
Noro1
09. 08. 2014 08.14
+1
Separatisti sami streljajo na civiliste in svoja mesta.Rusi so hoteli pod krinko rdecega kriza poslati vojsko z tezkim orozjem na ukrainsko ozemlje... Kdo je tu nor, kdo je okupator in morilec???Vedite da se je ukrainski scenarij pricel davno pred Krimom!!!! Preberite se kake druge informacije, ne samo RT.(na you toobe pa itak postavljajo cecenske posnetke) Zal pa bo kmalu originalnih prevec. SLAVA UKRAINI!!!
Elias47
08. 08. 2014 13.41
+13
zanimivo, zanimivo... še hrvaški mediji so včeraj pisali in govorili, da je Avstralska vlada sporočila, da so raziskave pokazale, da je vendarle Ukrajinska vojska bila tista, ki je sestrelila tisto Malezijsko letalo... a pri nas naši skorumpirani medij nič o tem; polonoma nič... tile slovenski lažnivi mediji so čisti propagandni stroj teh lopovskih američanov!
Mil?007
08. 08. 2014 10.51
+1
Poglejte si nazoren prispevek omenjenega dogodka na Majdanu na Vice news. Skupina z hladnim orožjem in pištolami oboroženih protestnikov v vojaških uniformah se je naveličala šotorov na trgu in je okupirala bližji lokal. Lastnik se jih je čez dva dni naveličal, ker so mu odgnali vse stranke in je poklical policijo, ki jih je spokala. So sicer že bivši protestniki polni modric, pa tudi kakšen zob najbrž manjka a to je v Ukrajini in Rusiji standard v policijskih postopkih s huligani že od nekdaj. Je pa najbolj hecno, da so jih aretirali bivši kolegi protestniki, ki so vstopili v prostovoljno policijsko specijalno enoto Kiev1. To je pa tudi vse.
Mil?007
08. 08. 2014 11.07
+2
Se težki časi za poklicne protestnike in vikend bojevnike na obeh straneh dandanes v Ukrajini, verjetno jim bodo po kakem tednu celjenja ran na hladnem dali na izbiro vstop v eno izmed paravojaških enot, če ne pa kako leto zapora. Itak se ve, kaj priplava na površje, če mešaš po greznci.
bozicki
08. 08. 2014 00.21
+11
Kako NASILJE na MAJDANU? Tam pa res ne more bit nasilja. Je kdaj bil? Kolikor vem, so tam samo MIRNI PROTESTNIKI... Vsaj TAKO STE NAM VSAK DAN POROČALI? Morda ste pa LAGALI? Boste Vi povedali....
Noro1
08. 08. 2014 17.57
Novoletnih majdanovcev ni vec tam. Majdan so zasedli hulogani kateri hocejo ziveti na tuj racun.
Youneed
07. 08. 2014 20.45
-3
Youneed
07. 08. 2014 20.45
+2
In kdaj bodo naši medijo poročali o TTP? Kdaj o mednarodni bančni mafiji, o delovanju finančnega sistema? O delovanju korporacij in njihovih lastnikih? Objavljajo samo tisto, kar jim servirajo, kot da so tudi oni v lasti korporacij, ali pa samo prepisujejo informacije main stream medijev. Ni čudno, da izgubljajo občinstvo.
Jaka014
07. 08. 2014 20.39
+10
Po ostankih letala je jasno, da ga ni zbila raketa, ampak so ga zrešetali z enega od dveh Ukrajinskih lovcev, ki sta bila v bližini. Ukrajinska vojska zdaj napada območje, ker hočejo uničiti dokaze.
Jaka014
07. 08. 2014 20.37
+3
Ko bo na vzhodu konec vojne in se vzhod oddeli v Novorusijo, bo Majdan vrgel s prestola Poroshenka, zamenjal pa ga bo oligarh Kolomoisky, ki ima svojo armado, kot Arkan v Srbiji. Po moje se bo zahod z Lvovom odcepil in se predal Poljski, kamor tudi pripada, od Ukrajine pa ostane Kiev z okolico, kjer bodo ameriške baze.
Jaka014
07. 08. 2014 20.34
+6
Če so na vzhodu Rusije pro/ruski separatisti, smo Slovenci pro-nemški separatisti, kar pa mislim, da nismo. Tam so ljudje, Ukrajinci z ukrajinskim potnim listom, ki ne hočejo živeti v državi, kjer se je tako močno razširil nacizem z zahoda Ukrajine (Lvov). Na strani upornh vzhodnjakov se sigurno borijo tudi Rusi, afganistanski veterani, Čečenci itd. Na strani Ukrajinske vojske je četa Italijanov, Švedi, tudi nekaj Rusov, svetujejo jim pa strokovnjaki iz Washingtona. Vlada Ukrajine vse uradno priznava. Skratka, državljanska vojna, največ umira civilistov, ker Ukrajinska vojska uporablja fosforne in kasetne bombe, ko obstreljuje mesta.
Youneed
07. 08. 2014 20.39
+10
Očitno ima CIA največjo PR službo in da Slovenija spada pod njihov teritorij. Slovenci imamo "osamosvojitelje", na Krimu pa imajo "separatiste". Med njimi pa razlike nič. In nekateri verjamejo medijem, neverjetno.
Elias47
08. 08. 2014 13.42
+2
zanimivo, zanimivo... še hrvaški mediji so včeraj pisali in govorili, da je Avstralska vlada sporočila, da so raziskave pokazale, da je vendarle Ukrajinska vojska bila tista, ki je sestrelila tisto Malezijsko letalo... a pri nas naši skorumpirani medij nič o tem; polonoma nič... tile slovenski lažnivi mediji so čisti propagandni stroj teh lopovskih američanov!
Elias47
08. 08. 2014 13.59
+3
in še bolj zanimivo; takrat, ko je to Malezijsko letalo bil ozrušeno, in ko se je vsepovprek krivilo seperatiste in celo Rusijo, so vsi ameriški, Evropski, Nizozemski, angleški, Francoski, Nemški, Poljski, avstralski in drugi politiki vpili: "nespejemljivo; krivci morajo biti razkriti in kaznovani, rusiji pa je potrebno dati sankcije, ker je odgovorna za rušenje letala, itd. itd.", in so jih tudi dobili. A sedaj, ko pa so dobil ineizpodbitne dokaze, da je za rušenje v resnici kriva Ukrajinska vojska in Ukrajinska vlada, pa je to rušenje civilnega letala kar naenkrat postalo sprejemljivo, za krivce pa nobenga več ne zanima... Sramota; podn od podna so tile evropsko ameriški politiki! Seveda o tem sedaj molčijo kot grob, nihče pa tudi ne pomisli ,da bi rusiji ukinili sankcije, ki so jih po nedolžnem dobili, ko so jih po krivici obsojali za nekaj, za kar sploh niso bili popolnoma nič krivi... Čas je, da to evropo in ZDA čimpraj vzame hudič, ker v teh dveh državah, ravno tako kot v Izraelu, vlada le še največji najbolj nesramni antikristov ološ...
Elias47
08. 08. 2014 14.00
+3
zanimivo, zanimivo... še hrvaški mediji so včeraj pisali in govorili, da je Avstralska vlada sporočila, da so raziskave pokazale, da je vendarle Ukrajinska vojska bila tista, ki je sestrelila tisto Malezijsko letalo... a pri nas naši skorumpirani medij nič o tem; popolnoma nič... tile slovenski lažnivi mediji so čisti propagandni stroj teh lopovskih američanov! In še bolj zanimivo; takrat, ko je to Malezijsko letalo bilo zrušeno, in ko se je vsepovprek krivilo seperatiste in celo Rusijo, so vsi ameriški, evropski, Nizozemski, angleški, Francoski, Nemški, Poljski, avstralski in drugi politiki vpili: "nesprejemljivo; krivci morajo biti razkriti in kaznovani, Rusiji pa je potrebno dati sankcije, ker je odgovorna za rušenje letala, itd. itd.", in so jih tudi dobili. A sedaj, ko pa so dobili neizpodbitne dokaze, da je za rušenje v resnici kriva Ukrajinska vojska in Ukrajinska vlada, pa je to rušenje civilnega letala kar naenkrat postalo sprejemljivo, za krivce pa nobenga več ne zanima... Sramota; podn od podna so tile evropsko ameriški politiki! Seveda o tem sedaj molčijo kot grob, nihče pa tudi ne pomisli, da bi Rusiji ukinili sankcije, ki so jih po nedolžnem dobili, ko so jih po krivici obsojali za nekaj, za kar sploh niso bili popolnoma nič krivi... Čas je, da to evropo in ZDA čimprej vzame hudič, ker v teh dveh državah, ravno tako kot v Izraelu, vlada le še največji najbolj nesramni antikristov ološ...
glava2
07. 08. 2014 19.37
-3
jaz imam predlog za vso diplomacijo; naj ukrajina proda krim rusiji, skompenzira z dolgovi za plin in rusija naj jim še 10 let daje plin zastojn oz. po ful nizki ceni. v vsakem primeru bo rusija zavzela to območje, uprašanje je samo kdaj in koliko ukrajinskega ozemljain koliko ljudi bo moglo še umreti. tako bi bil mir, ukrajinci nebi nič dolžni in putin bi spet zmagal, volk sit in ovca cela. evo Karl pa brez tvoje plače!
.jest
07. 08. 2014 20.13
+14
Kako naj ukrajina proda krim, če ga pa nima več. Krim je že ruski. Zakaj bi nekaj kupil, če je že tvoje? Saj se ne tolčejo zaradi krima.
24uric
07. 08. 2014 19.01
+7
spet ameriška propaganda
PujsTekaTeka
07. 08. 2014 19.00
+13
Čakam na EU da protestira pri Kijevskih oblasteh zaradi nasilja nad neoboroženimi množicami.
Jaka014
07. 08. 2014 20.41
+3
Tega ne bo, žal je vsem vseeno v Evropski vladi.
napakaa
07. 08. 2014 17.57
-5
Policija je zato da svet stoji pokonci in srečo. Ne pa da smo vsi bedaki.
higgsov bozon
07. 08. 2014 18.24
+19
policija je zato da mlati in globi revne ter ščiti bogate !
big_foot
07. 08. 2014 18.32
-1
alenexxx
07. 08. 2014 17.54
+20
eni dojemajo da so še večji lopovi prišli na oblast
odgovorje42
07. 08. 2014 17.49
+1
Sankcije za kijevski režim? A to pot pa ne, razumem.
kajma
07. 08. 2014 17.10
+20
Komunalni delavci s kalašniki zanimivo
OdGurtaSosed
07. 08. 2014 16.37
+0
.. bedastoče