Tujina

FOTO: Besni Kitajci razbijajo lastnino Japoncev in napovedujejo vojno

Peking, 16. 09. 2012 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
118

Napetost med Kitajsko in Japonsko je dosegla vrelišče. Po Kitajski se širijo nasilni protesti, v Pekingu so napadli japonsko veleposlaništvo, drugod po državi protesti ovirajo proizvodnjo v japonskih podjetjih. Kitajci zahtevajo, da se Japonska umakne s spornih otokov.

Japonska je od zasebnikov za 26 milijonov ameriških dolarjev kupila tri od petih nenaseljenih otočkov. Številni se že sprašujejo, ali je bila to kaplja čez rob, ki bi lahko privedla tudi do oboroženega konflikta med Japonsko in Kitajsko. Gre za otočke, ki jih Kitajci poznajo pod imenom otočje Djaoju, Japonci pa kot otočje Senaku. Njihovo lastništvo po drugi svetovni vojni ni bilo nikoli dokončno rešeno. Svoj lonček pa pristavljajo tri države, poleg že omenjenih še Tajvan.

Otočki sami po sebi niso nič posebnega, so večinoma poraščeni z gozdom in redko naseljeni. A nahajajo se v vodah, bogatih z ribami, še bolj zanimivi pa so zaradi potencialnih nahajališč nafte in zemeljskega plina.

Po nakupu so se sprožili nasilni protesti

Japonsko nakupovanje je Kitajce takoj pognalo na ulice. V soboto je več tisoč kitajskih protestnikov napadlo japonsko veleposlaništvo v Pekingu. V stavbo so metali kamenje in steklenice, zažigali so japonske zastave in zahtevali, da Japonska takoj umakne prste z omenjenega otočja.

Na Kitajskih transparentih pa je bilo zapisano med drugim tudi to, da ''moramo, zaradi spoštovanja do domovine, v vojno z Japonsko.'' Protesti so potekali v vsaj še 12 drugih mestih širom Kitajske.

Demonstracije se nadaljujejo tudi danes. Tarče napadov so med drugim japonska diplomatska predstavništva, vse bolj pa tudi podjetja in lokali.

V mestu Čingdao na severovzhodu Kitajske je bilo tako napadenih več tovarn, povezanih z japonskimi podjetji, vključno s Panasonicom in Toyoto. Panasonic je zato začasno ustavil svojo proizvodnjo linijo v tem mestu. V več mestih so bili uničeni japonski supermarketi. V mestu Šendžen na jugu Kitajske so morali policisti proti protestnikom danes uporabiti solzivec in vodne topove.

Kitajski državni mediji, ki so podrejeni vladajoči Komunistični partiji, medtem pozivajo k bojkotu kitajskega blaga in proteste označujejo kot "razumljive", policisti pa naj bi nasilne protestnike pogosto prej spremljali, kot pa jih poskušali ustaviti.

Japonski premier Jošihiko Noda je kitajske oblasti pozval, naj preprečijo napade ter zagotovijo varnost japonskih državljanov in podjetij v svoji državi. "Ta situacija je veliko razočaranje in zato protestiramo. Želimo, da Kitajska nadzoruje situacijo, tako da vsaj japonski državljani in podjetja na Kitajskem ne bodo v nevarnosti," je v luči naraščanja napetosti danes na televiziji Fuji poudaril japonski premier. Kot je dodal, v svojih stališčih ne bodo popuščali, bodo pa ostali mirni in kitajsko stran prosili, da stori enako.

"Smo drugo in tretje največje gospodarstvo na svetu in kitajski razvoj je v interesu Japonske," je še dodal Noda ter izrazil prepričanje, da "ta problem lahko premagamo, če ne pozabimo na širšo sliko" dvostranskih vezi med državama.

Posnetek kitajske nadzorne ladje in japonske ladje obalne straže pred spornim otočjem
Posnetek kitajske nadzorne ladje in japonske ladje obalne straže pred spornim otočjem FOTO: Reuters

Napetost med državama je poskočila že v petek, ko je šest kitajskih ladij vplulo v japonske vode, v bližino spornih otokov. Japonci so ladje pozvali, naj se umaknejo, a Kitajci so poziv ignorirali.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je v okviru svoje azijsko-pacifiške turneje danes prispel v Tokio, obiskal pa bo tudi Kitajsko in Novo Zelandijo, pa je medtem opozoril, da bi lahko ozemeljski spori med Japonsko in Kitajsko prerasli v širši regionalni konflikt, če se provokacije na obeh straneh ne bodo umirile. Skrbi ga, da bi ob nadaljnjih izzivanjih na eni od sprtih strani prišlo do napačne sodbe, ki bi vodila v nasilje.

Obenem je Panetta še ocenil, da bo gospodarsko rivalstvo med državami verjetno v prihodnosti vodilo v nove spore v z naravnimi viri bogati azijsko-pacifiški regiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infadel_no1
17. 09. 2012 09.10
+0
Kaj sanjate o 3 sv vojni! 3 sv vojna se ne more zgoditi, ker se trenutni svetovni politični in ekonomski sistem podre, kar pa je huje kot vojna, lakota po celem svetu! Pač neki besedni konflikti, razkazovanje orožja in podobno!
Ksenofont
17. 09. 2012 09.39
+0
PRVO SVETOVNO VOJNO naj bi uprizorili zato, da bi carsko Rusijo spravili pod kontrolo bavarskih Iluminatov. Rusijo bi potem uporabili kot grešnega kozla za nadaljnje širjenje ciljev bavarskih Iluminatov drugod po svetu. DRUGA SVETOVNE VOJNA bi se morala začeti z podpihovanjem različnosti med nemškimi nacionalisti in političnimi sionisti. To naj bi pripeljalo do širitve ruskega vpliva in ustanovitve države Izrael v Palestini. Do TRETJE SVETOVNE VOJNE naj bi ob podpihovanja iluminatskih agentov pripeljala nesoglasja med sionisti in Arabci. Spopad naj bi popolnoma spremenil svet.
No.onealive
17. 09. 2012 13.37
lepo te prosim a tej so use vojne v zgodovini uprizorili.., dejte no to so le teorije.., vsaka vojna se je začela zardi verskih, političnih in ekonomskih razlogov ti pa tule nabijaš o neki uprizoritvi vojn.., tole maš en citat " I not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." albert einsthain
matjazzzek
17. 09. 2012 08.35
+5
in to samo zaradi treh nenaseljenih otočkov...zdi se da ljudje še samo iščejo možnosti za spore...kam te svet gre?
Nauders
17. 09. 2012 08.04
+0
reši nas en velik komet, da pade na zemljo
ODSLUŽILDOB
17. 09. 2012 09.21
-1
yukina
17. 09. 2012 07.56
+7
Sovraštvo med azijci je zelo prisotno in prej kot slej bo prišlo do kakšnih spopadov. Tukaj ni samo kitajsko - japonski spor, nerešenih ozemeljskih in drugih sporov je na pretek med različnimi azijskimi državami vključno z rusijo. Kitajska želi pokazati svetu, da je postala glavna sila v aziji oz. svetu. Ta spor za teh nekaj otokov je političen spor, oz spor za azijsko nadvlado. Japonci se niso smeli oboroževati od druge sv. vojne naprej, torej so za kitajce precej medel nasprotnik, vendar moramo vedeti, da japonsko ščitijo ZDA. Torej v primeru napada kitajske na japonsko to pomeni skoraj enako kot bi napadli ZDA oz. če želite vse članice nata vključno z slovenijo. Kitajska bi se zelo rada vpisala kot ena od glavnih svetovnih vojaško političnih sil. Dejansko kitajska to že je, je vojaško politična velesila, ki že kroji usodo vsega sveta in ti otočki so njihova demonstracija moči.
gordo
17. 09. 2012 01.47
-2
res bodo zakuhal 3,sv
HooplaToopla
16. 09. 2012 23.58
+2
Prosim, da me obvestite, kdaj in kje se bodo zbirale mednarodne komunistične enote. V Sloveniji mi je že dolgčas.
elll
16. 09. 2012 22.56
+4
prosim brez jederskega orožja, neravi onesnažit atmosfere zaradi par idiotov.
b77
16. 09. 2012 22.46
+8
za slovence to ne spremeni ničesar ostajamo samosvoji zafrustrirani in zapiti egoisti
Shisui
16. 09. 2012 22.50
-3
Pandemia
16. 09. 2012 22.38
-2
ste pa zelo velike petarde. kaj neveste kaj vzet Sony ali Lenovo v pisarne za pisat take neumnosti? Sploh niste informirani in pišete neke informacije. kaj gledate japonske risanke v hisi?
DedekLakai
16. 09. 2012 22.31
+2
Kitajska si ne želi nikakršnega spopada z nobeno drugo državo. In to ne zato ker se jih bojijo saj je Kitajska dovolj močna da premaga katerokoli državo v Aziji ampak zato ker to ni v njihovem interesu. Kitajska se že več desetletij zanaša na diplomacijo in denar. To se vidi tudi v tem, da za razliko od amerike, ki zato, da dobi naravne surovine napade državo, kitajska enostavno "kupi državo", to se vidi sploh v Afriki. Ampak na Kitajskem je problem v tem, da je veliko napetosti med komunistično partijo in vojaškim svetom, ki želi, da Vlada bolj ostro nastopi proti drugim državam, predvsem proti Ameriki. In to zna bit zelo nevarno saj se lahko Kitajska spusti v kakšno vojno predvsem zato, da se bi izognili konfliktu znotraj države in kakšnemu vojaškemu udaru saj bi vojna zopet združila vse strani in na sploh ljudi, ki so zelo veliki domoljubi.
Nauders
16. 09. 2012 22.24
-2
JezekTekaTeka47
16. 09. 2012 22.03
+0
Kitajci se zelo bojijo da se bo zopet pokazala njihova nemoč ... sploh proti Japoncem ...
upornik_007
16. 09. 2012 22.11
+6
Infadel_no1
17. 09. 2012 08.59
-3
Če se zgodovina ponovi, se kitajcem ne piše dobro!
Nina Nubia 1
17. 09. 2012 09.05
+5
infadel casi so se spremenili!!!!v novi zgodovini se bo japncem slabo pisalo.
enadve
16. 09. 2012 21.56
+2
Spet ste napačno zapisali: Senkaku otoki so in NE Senaku!
B.A. Baracus
16. 09. 2012 21.33
+4
Lepo so povedali pred desetletji, da bo prevladala rumena rasa..."kocka je padla" bi rekel Cesar...3. sv. vojna je neizbežna ! Žal
skodelica kave
16. 09. 2012 21.32
+8
mja japonska nima šanse proti kitajski
AIZ
16. 09. 2012 22.09
+2
Japonska je nepremagliva in kitajska je nepramagljiva .... To so velesile ... Najbolj se bojim Rusije in kitajske ki razbijata ravnovesje moči v svetu .
dq
16. 09. 2012 20.11
+5
men se zdi da je vse to neko maslo americanov.......
rekapaka
16. 09. 2012 19.58
+6
Kitajski državni mediji, ki so podrejeni vladajoči Komunistični partiji, medtem pozivajo k bojkotu kitajskega blaga in proteste označujejo kot "razumljive", policisti pa naj bi nasilne protestnike pogosto prej spremljali, kot pa jih poskušali ustaviti. Po mojem napaka Kitajci naj bi bojkotirali kitajsko blago, po mojem japonsko!
okhasan
16. 09. 2012 22.03
+0
BlackLotuss
16. 09. 2012 19.53
+14
1. Dajte se že naučit da uradna romanizacija japonskih imen obstaja, torej pišite imena Japoncev kot se spodobi, kot da bi pisali vašington, se zdaj drmate, če obstaja uradna romanizacija se jo po SSKJju tudi uporablja, kar vam lahko vsakdo, ki očitno ni hodil na FDV lahko pove. 2. Kitajska brez Japonske nebi preživela, namreč več kot 70% delovnih mest zagotavljajo Japonske korporacije. 3. Izvoz mineralov in ostalih rudnin iz Kitajske ki predstavljajo več kot 25% njihovega GDPja gre na Japonsko. Ponovno si vojne z njimi ne morejo privoščiti. 4. Ne pišite neumnosti, Kitajci dobro vedo da če bi šli v vojno z Japonci, da imajo le-ti protekcijo ZDA, že vse od druge svetovne vojne dalje z njimi si pa ne upajo stopit v konflikt zakaj pa mislite da Clintonovo vedno z nasmeškom sprejemajo. Če že kradete novice iz Reutersa, dajte jih pokradite tako kot piše tam in ne dramatizirat z provokativnimi naslovi če situacije v Aziji več kot očitno ne poznate. Branost morda dobite vendar slo populaciji z tem dejansko zbijate IQ ker meni 3/4 ljudi da se v Aziji že 10 let streljajo sodeč po vaših novicah tukaj gor.
upornik_007
16. 09. 2012 19.57
-8
mcc
16. 09. 2012 20.32
+12
DedekLakai
16. 09. 2012 22.24
+0
Ena napaka... Kitajska je že ustavila izvot redkih kovin na Japonsko že par mesecev nazaj.
Infadel_no1
17. 09. 2012 09.03
+0
Tako kot sem že napisal. to je skupni projekt Japoncev in Kitajcev, da svetovno podražijo cene rudnin in proizvodov, predvsem elektronike! Kitajci so krizo dobro prekrivali, do sedaj, ko pa vidijo da ni rešitve in izhoda pa jo vedno bolj kažejo po svetu! Jp v kitasjki je tudi kriza, kar pa ni nič čudnega, če pa je kriza tudi pri njenih dveh največjih trgovskih partnericah, Evropi ter Ameriki! Mi manj kupimo, kitajsi manj prodajo, fabrike pa laufajo na polno paro, do sedaj so lahko delali na rezervo se napajali iz drugih verov, ampak enkrat je tega konec!
Nebukadnezar
16. 09. 2012 19.32
-4
A boste kdaj dojeli, da če se začne 3ja nekje v Aziji, da tudi EU gre po gobe? Zato, ker ko je neka država napadena z nuklearnim orožjem bo svoj aresenal izstrelila na vse države, ki jih ima na listi ne glede na to ali so ji sikale ali ne. V primeru Kitajske je torej tarča Japonska in vse njene zaveznice NATO(Slovenija). 1 do 3 10Megatonski glav je rezerviranih tudi za Slovenijo. 1 bo povsem dovolj, drugi 2 sta za rezervo.
terran
16. 09. 2012 19.51
+13
sej tko ne vedo kje smo 80% šans da fašejo slovaki.....hec :)
exaglikojot
16. 09. 2012 20.05
+2
Ja seveda, Kitajce bodo kar z jedrskim orožjem napadli... daj ne sanjaj no...
Nebukadnezar
16. 09. 2012 20.19
+3
Velike enakovredne velesile se niso sposobne boriti dlje časa. Zato bodo uporabile jedrsko. In ker obstaja vedno prisotnost oboje stranskega uničenja imamo na Zemlji trenutno mir. Vedno pa lahko pride do tega, ko se znajde na eni ali drugi strani voditelj, ki se ne zaveda posledic in pushne stvar čez mejo.
Infadel_no1
17. 09. 2012 09.04
-1
Pa človek Američani imajo preko 5000 jedrskih konic! Kitajska v trenutku izpari! Pes ki laja ne grize!
KlubPravilnoPretepenihŽena
16. 09. 2012 18.57
+3
dragi otroci, danes je zavest ljudi tako močna, da se praktično vsi politiki zavedajo posledic 3 svetovne vojne, saj iz takšne vojne se ne da izvleči z diplomacijo in dogovorom, prepričanje, da je vojna edina alternativa za gospodarstvo je absolutno kratkovidna misel, le predstavljajte si koliko dolgo traja vojna med dvemi državami in to primerjajte z vojno med kontinenti oziroma civilizacijami in boste ugotovili, da se nigdar ne konča.