Tujina

FOTO: Kitajska povečuje moč z novim nevidnim letalom

Peking, 02. 11. 2012 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kitajskem nebu je prvič poletelo novo nevidno lovsko letalo J-31, za katero analitiki menijo, da bo lahko vzletalo in pristajalo tudi na letalonosilkah. Tako Kitajska vstopa v krog največjih vojaških velesil, še dodajajo.

Kitajska vojska je opravila poskusni polet z že drugim nevidnim reaktivnim lovcem J-31. Analitiki menijo, da se s tem Kitajska prebija med vodilne vojaške velesile. "To je že drugo povsem novo lovsko letalo iz Kitajske v zadnjih dveh letih, kar kaže zelo impresivno stopnjo tehničnega napredka in jo postavlja pred vse njene sosede," je povedal Sam Roggeveen, strokovnjak za varnostna vprašanja pri inštitutu Lowy v Sydneyju.

"Kitajska vojska postaja prvorazredna vojaška sila," je dodal, kitajsko obrambno ministrstvo pa ni bilo na voljo za komentarje.

Prejšnji model J-20, ki je težji, naj bi bil manj okreten kot novo letalo.

Kitajske vojaške zmogljivosti so precej manjše od ameriških, vendar pa Kitajska agresivno povečuje svojo vojaško moč. Septembra je tako od Ukrajine kupila svojo prvo letalonosilko.

Še najbolj to skrbi Japonsko, saj ima s Kitajsko odprto vprašanje glede otokov v Vzhodno kitajskem morju, Vietnam in Filipine v Južnem kitajskem morju.

"Tako kot ameriška lovca pete generacije F-22 in F-35 se bosta tudi J-20 in J-31 dopolnjevala med operacijami," je povedal Bai Wei, nekdanji namestnik urednika tednika Aviation World. Prepričan je, da lahko J-31 zaradi dvojnih pristajalnih koles na nosu in velikih dvojnih kril na repu pristaja in vzleta tudi na letalonosilkah.

Roggeveen pravi, da so največja težava pri obeh novih kitajskih letalih verjetno motorji. "Še vedno se zanašajo predvsem na tujo tehnologijo, kitajski razvoj visoko zmogljivih motorjev za borbena letala pa je še vedno zelo počasen," pravi avstralski strokovnjak. Prepričan je, da bo minilo še veliko let, preden bosta obe letali okrepili kitajske zračne sile.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
03. 11. 2012 17.24
-2
Sloveniji bi se finančno bolj splačalo, če bi izstopili iz NATO pakta, in sklenili vojaški sporazum s Kitajci. Kitajci bi mastno plačali najem prostora za svoja oporišča. Pri NATO moramo pa še mi njim dajati.
JezekTekaTEka49
03. 11. 2012 13.45
+5
A tko kot Severnokorejci ... ki so imel na paradi makete, pa to ... lol ...
korintos1
03. 11. 2012 13.51
-1
Američani in južni se jih bojijo kot hudiča!
HAWX
03. 11. 2012 12.55
-1
Infadel nimas blage veze americani ne morejo premagati talibanov, talibanov clovek bozji, talibanov z kalasnikovimi in opankami ti pa tu neke mokre sanje o nekih supertehnologijah. Pa oni nimajo nobenih sans zoper Rusijo ali kitajsko in to je jasno tudi ameriskim politikom ki sami imenujejo zlocince v washingtonu za ponorele sociopate! Ampak naj ti bo da ti malo obrazlozim stvari: Americani imajo first stage defense in to je AEGIS system ki je na ladijah zatem je second stage ki je na satelitih in zatem je third stage ki je na tleh imenovan THAAD ali Terminal High Altitude Area Defense. Ta third stage sedaj postavljajo v evropi in ga hočejo uporabljati kot first stage za rusenje raket ko so najbolj ranljive to je ko vzletajo! Sedaj pa realnost: Ameriski generali povedo da ne verjeti politikom ter koorporacijskim interesnim skupinam kajti balistični scit ni sposoben zacsititi ameriko pred nuklearnim napadom! Torej po vrsti Rusi imajo skhval ter sunburne (nato oznaka) to so superkavitacijski torpedo ter supersonicna cruise raketa pred katero ni možne obrambe besede ameriških admiralov! Torej Aegis in da water" Kitajci imajo DF-21 drugo za satelite obstajajo ze leta in leta protisatelitski izstrelki in so zelo lahke tarce. Tretje Rusi kot kontro razvijajo dodatne mere pri svojih ICBM in so že dokazali da so sposobni prebit kakršenkoli ščit pri tem še uporabljajo razne vabe da zmedejo ameriške protiraketne sisteme. Najnovejši raketni sistem Rusov ki je dokazan da prebije scit je nato poimenoval SS-18 SATAN tu pa so se neverjetni Bulava ,YARS ter TOPOL-M. In ironično najboljši raketni in protiraketni sistem na svetu pa je Ruski S-400 ter novi S-500!
HAWX
03. 11. 2012 13.00
-4
Tu imas en ameriški filmček normalnih američanov ki povedo svetu da ni za verjeti sociopatom v politiki ter koorporacijam poglej kako uporaben je ta scit v resnici in zakaj ameriški generali sami svarijo ljudi da ne nasedajo na lazno varnost. Missile Defense Countermeasures youtube
I G N O R A N T
03. 11. 2012 12.42
+10
Zakaj pa mi nimamo takega letala?
korintos1
03. 11. 2012 13.52
-2
Ker nima kje pristati, imamo toliko Patrij!
HAWX
03. 11. 2012 12.31
-5
F-22 je navadno sr Je poraba denarja ki ne sodeluje v bojih je nevaren za pilote dva pilota sta ze umrla in je inferioren v close quarter battle proti cenejsim letalom z vzhoda. Ruski PAK-FA ali T-50 je neprimerno boljse ter modernejse letalo in americani to vedo. Napisite samo f-22 problems pa jih probajte nastet!
gozdar1
03. 11. 2012 12.46
+7
T-50 je še vedno(in bo še kar nekaj časa) samo prototip,...vojna pa ni nikoli "igrača" proti "igrači" ampak se gre za celo mašinerijo,ki je ponavadi zadaj.
HAWX
03. 11. 2012 13.10
-4
Sukhoi T-50 much more powerful than USA's F-22 Raptor Popravek PAK-FA je bil prototip T-50 je že v proizvodnji. Se pa popolnoma strinjam z tvojo ostalo izjavo.
Nina Nubia 1
03. 11. 2012 13.23
-3
rusi znajo denar koristno porabit,ker so orozarske zadeve v lasti drzave.
Nina Nubia 1
03. 11. 2012 07.41
+0
vsi pravite,da je to kopija,sej so si vsa letala podobna 3generacija,4generacija..... do 2020 bodo kitajci stevilka 1!!!
Nina Nubia 1
03. 11. 2012 13.20
-4
vecina stvari,ki jih imas so narejene na kitajskem in zadeva deluje,ce mislis da bos dobil za 2 evra dobro stvar si se zmotil.projekt F-22 je stal 400 milijard,cena letala se giblje med 200 in 250 milijonov in se letala niso vredna tega denarja,kitjaci ukradejo nacrte in imajo 400 milijard prihrankov,amerika kot amerika vlaga nenormalne vsote v orozje,seveda na kredit,raja pa strada!!
Misija1
03. 11. 2012 13.39
+7
@ Nina Nubia, ravnokar si sam odgovoril na vprasanje ki si ga zastavil. Projekt F22 ni nikoli in to prav nikoli stal 400 milijard dolarjev, kreses na pamet, tipicen amerofob! Ocitno ne ves kaksna vsota je to, se manj pa karkoli o samem projektu, ki nikoli ni bil F22. Se bolj smesno je to, ko ti osebno reces, da ta letala niso vredna denarja. Pravi pilot si, inzenir na vseh podrocjih ocitno. Ko navadni drzavljan Slovenije izjavi, da prvoklasno letalo, kar f22 sigurno je, ni vredno tega denarja, se normalna debata zakljuci. Normalno je, da je bil projekt dragi, enako tezavo imajo Rusi, Kitajci pa pridno skopirajo, kar je seveda lazje in ceneje, ampak nekega znanja pa pri vsem tem ne dobijo, zato pa se danes koristijo ruske motorje, ker so sami nesposobni napravit dober samostojni reaktivni motor! In pa ko reces da raja v ZDA strada, s tem poves dovolj o sebi in svoji prazni glavci. Standard zivljenja v ZDA je krepko krepko nad Kitajskim, je pa logicno da bos kot tipicen amerofob, kar pokazes v vsakem prispevku ki ga oddas, temu nasprotoval. Samo problem je, da so to tvoje nabluze, realnost pa je cisto drugacna in faktov ne mores spremenit!
Nina Nubia 1
04. 11. 2012 00.19
-3
projekt(zacetki nacrta ze v 80s,dobava letal,servisi,nadgradnje......)pa si zracunaj koliko je vse to stalo in se stane,seveda niso vredna tega denarja stalne okvare kisik,dez,ura v zraku koliko ur pri mehaniku....? dosti cenejsa letala se lahko primerjajo z f-22. ameriski filmi so dalec od ameriske realnosti.amerski dolg znasa sam ves koliko?kitajski dolg? na PUF je lahko delati letala,tanke.....o tipicnih opranoglavich bi se pa lahko pogovarjali,amerika nazaduje ostale velesile pa napredujejo!!!
Misija1
04. 11. 2012 11.35
+4
@Nina Nubia, oprosti ampak nimas pojma o pojmu, pises na pamet. Vsako letalo stane veliko, novejsa se toliko vec. Vsako vojasko letalo je vstran vrzen denar, vecinoma nekoristno in praklticno nikoli uporabljeno v boju, vecinoma na servisih, saj vsaka ura letenja terja ne vem koliko 10 ur servisa - pri vseh letalih, tudi komercialnih, tam se toliko vec. Ce pa bi rad pametoval o vojastvu in ostalem, pa je zato ker se amerika vpleta v vojne, definitivno na boljsem prav ona, saj redno testira svoja orozja v realnosti. Tako so se vsa vojaska letala ameriskega vojnega letalstva ze "testirala" v bojih, kar pa Rusija recimo ni od vojne z Gruzijo naprej. Kar pa se tice dolga, ja, imas prav. Ampak kaj je ta dolg v REALNOSTI? Popolnoma nic. Ce pride do vojne, bo vse na tem svetu nicno, denarja ne bo, vse je v digitalni obliki, razen zlato in ostale dobrine. Ko bo pocilo, bo pocilo za vse in takrat ne bo vec dolga, ne bo vec valut kot jih poznamo, samo boj za hrano in prezivetje, kot je bilo vedno v zgodovini. Tako da ta ameriski dolg, ki ga amerofobi radi opevate, je zelo relativna stvar.
ljx
02. 11. 2012 23.17
+12
Ha ha ,prodali jim Srbi ostanke od F-117,Kitajc pa k Kitajc,kopiraj bato!
Misija1
02. 11. 2012 17.12
+5
Kitajska kot Kitajska, dezela kopiranja. Cista podobnost z ameriskim F-22 ni nakljucje. Po drugi strani pa se kitajci znajdejo, zakaj bi metali milijarde dolarjev v razvoj, kot to pocneta Rusija in Amerika, ce pa lahko z infiltracijo in podkupovanjem pridejo do internih informacij in nacrtov ze narejenih letal in tehnologij. Je pa spet res, da imajo americani taksno tehnologijo na voljo ze vec kot 20 let, kar pa se tice motorjev pa VSA, ampak res VSA njihova vojaska letala koristijo ruske motorje. Tako pac capljajo za ostalima velesilama.
olpop
02. 11. 2012 23.06
+3
Dežela kopiranja? res nevem od kod so potem Američani oz. evropejci dobili smodnik, kompas, črnilo, svila itd.....skozi zgodovino so bili v glavnem evropejci tisti ki so "kradli" in kopirali, njihov še navečji izum je pa še vedno kapitalizem in "demokracija" :)....okoli leta 1400 so imei kitajci ladje (treashure ship) ki so bile dolge tudi do 140m
Martian
03. 11. 2012 00.34
-1
ja...evropejci so bli vedno najbolj nesposobni ane????..ja pa čudno....kako so potem ravno Evropejci največ sveta osvojil....kaj misliš?
janez6bbb
03. 11. 2012 12.22
-3
demogil tega ne izveš pri OŠ zgodovini:)
tali?ni tom
02. 11. 2012 17.06
+2
da niso ti vrli kapitalisti tako lakomni bi mel figo kitajci ! so pa bili skozi zgodovino vedno inovativni in tehnološko daleč pred drugimi le vladarji so jih uničili ! isto kot sedaj zahodno civilizacijo! drgač pa je Nostradamos lepo napovedal da bo svetu zavladala rumena rasa ! in dogaja se , v sloveniji kot genetsko hlapčevskemu narodu so že bojda priprave na vpeljavo tujega jezika mandarinščine ! se je treba pravočasno pripravit na nove gospodarje baje !
olpop
02. 11. 2012 23.09
+4
Jp napovedal je tudi da bodo kamele pile vodo iz Rena :)
Jimi1
03. 11. 2012 14.19
+2
Glede na priseljevanje iz S. Afrike simbolično kamele že pijejo "sicer prečiščeno" vodo iz Rena....
BASILEIA RHOMAION
02. 11. 2012 16.25
-4
Se pa je dober kaj zaj,pa tudi če ni najboljši .XD
olpop
02. 11. 2012 15.40
+5
Ne samo to, Kitajci imajo tudi sistem DF-21 po govoricah edini ki lahko potopi Ameriško letalonosilko
Uroš Glad
02. 11. 2012 16.23
-1
čez pet minut pa začnejo padat nuklearni IBC na Kitajsko...
revolucija1
02. 11. 2012 16.30
+1
revolucija1
02. 11. 2012 17.02
+7
ker bebec mi je dal minus ce kitajska recimo potopi ameri. letalonosilko in zda udarijo z jedrskim orozjem po njih bo logicno tud kitajska isto sekundo udarili z jedrskim orozjem po zda ane
HAWX
03. 11. 2012 12.21
+1
Strebricek .. mislis ICBM-i kaj pa je IBC?
dejanino
02. 11. 2012 15.35
+5
Po zunanji obliki je to kopija F-22 sam, da je poštrihan na temno!
olpop
02. 11. 2012 15.44
+4
Po tvoje bi lahko bi bil tudi Ruski t-50....skoraj vse oblike novejših "stealth" avionov so si skoraj podobne, ravno taka oblika prispeva tudi nekjaj k tej nevidnosti, plus še več drugih stvari zato ne moremo ravno govoriti da je nekdo nekaj kopiral, to je samo čista fizika, mehanika itd.
xelA
02. 11. 2012 16.52
+3
slovenec09
02. 11. 2012 15.32
-11
hahaha ne bluzite no preveč, ameriški lovec skleti 5 takih sam, sem pilot pilatusa tko da malo stvari poznam
dejanino
02. 11. 2012 15.37
+9
Pilot pilatusa v SV???? Či je to tak, mi prosim povej ali imaš dobre oči (če ne mi prosim povej svojo dioptrijo) pa či maš kako plombo. Či seveda ni preveč osebno.
olpop
02. 11. 2012 16.13
+12
slovenec09: malo preveč samozavestno mi deluješ s tem odgovorom....verjetno ti je jasno da je tudi izkušenost pilota velik faktor, in kljub temu da si pilot Pilatusa kot praviš o teh letalih neveš čisto nič več kot nek pilot Cessne ali nek ljubitelj vojaških letal ki je naročen na Combat aircfraft, Jane's ali druge revije....seveda o tem da poznaš Pilatusa v nulo niti ne dvomim ;)..seveda če si res pilot kot pravš
asaaasa
02. 11. 2012 17.13
+3
te lahko vprašam po priimku ali vzdevku da vidim če se poznamo
dejanino
03. 11. 2012 10.41
+0
HAWX
03. 11. 2012 12.36
-1
Iz katerega planeta pa si ti? Kdaj se je pa to zgodilo? Kdaj so bombardirali Iran? Je s tabo vse v redu? In kje ti imas da f-16 zrusi kakega Suhoja? Ko pa imas poln youtube ameriskih pilotov ki javno povedo na svojih predavanjih kako su suhoji daleeec boljsa letala od njihovih f?
grumman
02. 11. 2012 15.18
+10
lepo so kopirali od američanov in rusov... v tem so itaq najboljši...
Znalec
02. 11. 2012 14.57
+6
Good morning, China.
Helix Nebula
02. 11. 2012 14.41
+16
ampak treba se je zavedat da je to letalo MADE in CHINA :D
janez6bbb
02. 11. 2012 15.15
+1
tko k polovica ameriškega, joke:) ker res ne vem, najbrž je le narejen v večini v zda:) vsaj piše:)
Northwest
02. 11. 2012 14.31
+24
Kako nevidno letalo,ce ga je videti na sliki?
asaaasa
02. 11. 2012 14.24
+4
B2 še zmer najbolši
moelmol
02. 11. 2012 14.22
+3
raptor F-22 popolnoma isti
nosferatu
02. 11. 2012 14.09
+10
Lepo so ga zrihtali, ni kaj.