Tujina

Skrivnostni predavatelj Dabić

Beograd/Sarajevo, 22. 07. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š.K./V.L./R.E./ M.M./Reuters
Komentarji
208

Eden najbolj iskanih vojnih zločincev naj bi večkrat predaval na temo alternativne medicine in celo delal pri časopisu Zdravo življenje.

V Srbiji so v ponedeljek zvečer aretirali nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki je bil na begu od leta 1996. Novico so potrdili v kabinetu srbskega predsednika Borisa Tadića.

Vladimir Vukčević in Rasim Ljajić na novinarski konferenci.
Vladimir Vukčević in Rasim Ljajić na novinarski konferenci. FOTO: Reuters
Predstavnica oddelka za vojne zločine na okrožnem sodišču v Beogradu Ivana Ramić je za 24ur.com dejala, da je Karadžić pred preiskovalnim sodnikom brez obotavljanja potrdil svojo identiteto.

Na današnji novinarski konferenci tožilca za vojne zločine Vladimira Vukčevića in predsednika nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasima Ljajića so bili zelo skopi z informacijami. Potrdili so le, da se je akcija prijetja Karadžića začela v ponedeljek popoldan po daljšem obdobju priprav. Akcija je bila opravljena pazljivo, da ne bi bili ogroženi tisti, ki so v njej sodelovali, kot tudi Karadžić. "Varnostno tveganje je bilo zmanjšano na minimum," je dejal Vukčević. Ob tem je zanikal, da bi srbske varnostne službe podatke o obtožencu dobile od tujih obveščevalnih služb. Vse službe, ki so sodelovala pri prijetju, pripravljajo rekonstrukcijo skrivanja oziroma gibanja nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov, saj sta dva haaška obtoženca za vojne zločine še na begu. To sta Ratko Mladić in Goran Hadžić.

Karadžić spretno skrival identiteto

Karadžić predava
Karadžić predava FOTO: POP TV

Ljajić pa je potrdil, da je bil Karadžić zelo spreten v skrivanju svoje prave identitete. Ko so ga aretirali na obrobju Beograda, medtem ko naj bi se peljal z ene lokacije na drugo, je imel pri sebi lažne dokumente z imenom Dragan Dabić in ni bil državljan Srbije. Zelo je spremenil svoj videz, ukvarjal pa naj bi se z alternativno medicino in delal v zasebni zdravniški ordinaciji. Na novinarski konferenci so pokazali njegovo fotografijo. Karadžić ima pobarvane lase, dolgo sivo brado in očala. Srbski časnik Press poroča, da je bil najbolj iskani haaški obtoženec aretiran, medtem ko se je odpravljal na počitnice v Split. S seboj naj bi imel tudi potovalno torbo z opremo za na plažo.

Glavna tema srbskih in bosanskih medijev je aretacija najbolj iskanega haaškega ubežnika.
Glavna tema srbskih in bosanskih medijev je aretacija najbolj iskanega haaškega ubežnika. FOTO: Reuters

Kot je poudaril Ljajić, se je Karadžić prosto gibal po mestu in bil na očeh javnosti, nihče pa ni odkril njegove prave identitete. Celo njegovi sodelavci in stanodajalci ga niso prepoznali. Zadnje mesto bivanja je bilo v občini Novi Beograd.

Spletni časopis B92 poroča, da naj bi Karadžić, ki se je predstavljal kot Dragan Dabić, predaval in delal pri časopisu "Zdravo življenje“. Predstavljal se je kot raziskovalec na področju psihologije in bioenergije. Glavni urednik omenjenega časopisa je šokiran nad razkritjem. Sam v Dabiću ni prepoznal Karadžića. Šokiran je nad dejstvom, da je v svojem časopisu objavljal članke osebe, ki je obtožena za najhujše vojne zločine. "On je prihajal tudi v redakcijo in govoril sem z njim. V tem človeku nisem... Nisem niti pomislil, da bi to lahko bil Radovan Karadžić! Nisva se pogovarjala o politiki in podobnih stvareh,“ je povedal Kojić. Haaški obtoženec za najhujše vojne zločine na področju nekdanje SFRJ se je ukvarjal z meditacijo, še več, predaval je množicam. Nihče pa ni niti posumil, da je predavatelj odgovoren za najhujša grozodejstva.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić FOTO: Reuters


Minister za zdravje Tomica Milosavljević pravi, da pod imenom Dragan David Dabić nimajo registriranega zdravnika. Pregledali so register državnih in zasebnih praks, toda zdravnik pod tem imenom ne obstaja. Prav tako ne obstaja zavarovanec, ki bi moral biti vpisan v registru v primeru, če bi bil legalno zaposlen. "Ministrstvo za zdravje ni izdalo dovoljenj za opravljanje dela na področju tradicionalne medicine. Prvih osem dovoljen bo izdanih v avgustu,“ je povedal minister Milosavljević.

Odvetnik se bo pritožil

Karadžićev odvetnik Svetozar Vujačić je že napovedal, da bo v petek vložil pritožbo na odločitev o izročitvi svojega varovanca haaškemu sodišču.

Identiteta Karadžića je potrjena, poudarja Ljajić. Večino zaslišanja pred preiskovalnim sodnikom Milanom Dilparićem je molčal, sodnik pa je že sprejel odločitev, da so izpolnjeni vsi pogoji za izročitev Karadžića haaškemu tribunalu. Na sodnikovo odločitev pa je možna tudi pritožba v treh dneh. Vseeno bo o dokončni odločitvi o izročitvi Karadžića Haagu odločilo srbsko pravosodno ministrstvo.

Karadžićev zastopnik: Aretiran že v petek

V telefonskem pogovoru je Karadžićev zastopnik Svetozar Vujačić dejal, da se Karadžić glede na težke razmere počuti dobro, tako fizično in psihično. "Zaveda se realnosti, ki se ga tiče. Sinoči je stopil pred preiskovalnega sodnika, ki mu je izrekel pripor in podal obtožnico haaškega sodišča za izročitev mednarodnem sodišču. Seveda imam pravico do pritožbe, prepričan pa sem, da bodo mojo pritožbo zavrnili. Ampak to delam povsem zavestno, ker jim želim pokvariti njihove namere, saj ga želijo še ta teden izročiti Haagu. Tako bo pritožba to nekoliko podaljšala in Karadžića ne bodo mogli izročiti pred nedeljo,“ odgovarja Vujačić in dodaja, da ga bodo v teh dodatnih dneh lahko obiskali hčerka, sin in soproga. Težava pa je, da so jim mednarodne oblasti v BiH prepovedale zapustiti državo, tako Karadžićev brat Luka.

Vujačić je še povedal, da so Karadžića aretirali v petek zvečer, okoli 21.30, ko se je z avtobusom peljal iz Novega Beograda proti Batajnici. Pojasnil je tudi, da so Karadžića prijeli tako, da ni videl, kdo ga je aretiral, saj so mu prekrili oči, potem pa so ga odpeljali na neko neznano lokacijo. "Vse do včeraj zvečer je bil nezakonito pridržan, tri dni, na neznani lokaciji. Prav tako ne vemo, kdo ga je aretiral, kar je povsem v nasprotju z zakonom. Njega bi morali takoj, ko so ga aretirali, pripeljati preiskovalnemu sodniku, pa tega niso naredili," še dodaja Vujačić. Preiskovalni sodnik Milan Dilparić je sporočil, da bo Karadžićeve navedbe, da je bil aretiran že v petek, raziskal.

Sivobeli lasje in dolga brada so bili dobra krinka za nekdanjega voditelja bosanskih Srbov.
Sivobeli lasje in dolga brada so bili dobra krinka za nekdanjega voditelja bosanskih Srbov. FOTO: Reuters

"Karadžić se brani z molkom, ker je ves proces farsa." Zdravnik, ki je pregledal Karadžića, je ugotovil, da je zdrav. Karadžić zaenkrat zavrača hrano. Informacijo, da naj bi Karadžić gladovno stavkal, je predstavnica oddelka za vojne zločine na okrožnem sodišču v Beogradu Ivana Ramić za 24ur.com zanikala. Pravi tudi, da je Karadžić pred preiskovalnim sodnikom brez obotavljanja potrdil svojo identiteto. Dodala je še, da DNK analiza ni bila opravljena.

Soproga: Zdaj vsaj vemo, da je živ

Karadžića je obiskal brat Luka, ki pravi, da zaradi varnosti pred tem nista imela stikov. "Brat je, hvala bogu, živ in zdrav. Precej je izgubil na teži, vendar je normalen in razumen. Lahko rečem, da je poln optimizma. Sam ve, koliko je zares kriv in koliko ne, ne priznava pa haaškega sodišča in mu ne verjame," je povedal Luka Karadžić.

Pojasnil je, da je njegov brat spremenil svojo identiteto in da niti njegovi sodelavci niso vedeli, kdo je v resnici. Povedal je tudi, da Karadžić ni deloval zgolj v Beogradu, pač pa tudi v drugih mestih v Srbiji in BiH. Povedal je tudi, da se je pogovarjal s Karadžićevo hčerko Sonjo in soprogo Liljano, ki sta od preiskovalnega sodnika Dilparića dobili dovoljenje za obisk Karadžića, vendar naj bi jima mednarodne oblasti v BiH prepovedale zapustiti državo.

Karadžićeva soproga Ljiljana Zelen Karadžić je že včeraj povedala, da je nad novico šokirana. "Takoj, ko je zazvonil telefon, sem vedela, da nekaj ni v redu. Šokirana sem in zmedena. Sedaj vsaj vemo, da je živ,“ je povedala v kratki izjavi za medije.

Obsodba do konca mandata?

Varnostni svet Združenih narodov je leta 2003 in 2004 (resolucija 1503) podprl zaključek in uresničitev strategije Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju Jugoslavije do konca leta 2010. V okviru te strategije se je sodišče v Haagu osredotočilo prav na sojenje najpomembnejšim vojnim zločincem na območju Jugoslavije. Na sodišču v Haagu so za 24ur.com dejali, da zaenkrat zadev o podaljševanju dela sodišča ne bodo komentirali. Postavlja se vsekakor vprašanje, ali se bo sojenje Karadžiću zaključilo do leta 2010 ali pa bo potrebno sprejeti rok za podaljšanje.

Prva obtožnica že julija 1995

Haaško sodišče je 25. julija 1995 vložilo prvo obtožnico proti Karadžiću in nekdanjemu srbskemu generalu Ratku Mladiću, ki je še vedno na begu. Prva obtožnica ima 16 točk, od katerih ju ena bremeni genocida, tri točke pa zločinov proti človeštvu. Drugo obtožnico, ki se nanaša na zločine v Srebrenici, je mednarodno sodišče vložilo 16. novembra 1995. V 20 točkah obtožnice ju ena bremeni genocida, devet pa zločinov proti človeštvu.

Karadžić je bil na begu od leta 1996.
Karadžić je bil na begu od leta 1996. FOTO: Reuters

Nazadnje so ga videli julija 1996 v Han-Pijesku, nato pa je bila za njim razpisana mednarodna tiralica. Nekdanjega generala so pozno zvečer pripeljali k preiskovalnemu sodniku Sveta za vojne zločine Okrožnega sodišča v Beogradu.

Podrobnosti akcije in same aretacije še niso znane, aretacijo pa so potrdili tudi predstavniki mednarodnega haaškega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Neuradno naj bi Karadžića pripadniki varnostno-obveščevalne agencije zasledovali že več tednov.

V Sarajevu veselje

Na ulicah Sarajeva je bilo sinoči veselo.
Na ulicah Sarajeva je bilo sinoči veselo. FOTO: Reuters

O veseljačenju na ulicah poročajo iz Sarajeva, kjer so se na ulice zgrnile množice, ki so pozdravile Karadžićevo aretacijo. Sredi noči iz ponedeljka na torek se je zbralo veliko ljudi, ki so z vožnjo po mestnih ulicah in trobljenjem praznovali aretacijo največjega bosanskega krvnika. "Tako sem srečen. Tako dolgo sem čakal na ta trenutek," je ob zvoku avtomobilskih hup povedal eden od njih.

Urednik časnika Oslobođenje: Nismo verjeli novici

Pogovarjali smo se z glavnim urednikom bosanskohercegovskega časopisa Oslobođenje Farukom Barićem, ki je za 24ur.com povedal, da je bila v ponedeljek zvečer po aretaciji Karadžića v BiH izredna situacija. "Po 10-letni zgodbi ljudje sprva sploh niso verjeli, da je informacija o prijetju Karadžića točna, ko pa so to potrdili tuji mediji, pa so ljudje odšli na ulice in se veselili,“ je pojasnil Barić. V BiH je namreč, po pojasnilu Barića, prevladovalo mnenje, da teh aretacij ne bo, „vendar je videti, da je Srbija dobro trgovala". V Banja Luki pa so aretacijo spremljali z molkom in nekaj negodovanja, vendar incidentov ni bilo. Povsod je čutiti tudi pričakovanje olajšanja, da se ta zgodba končno konča, je še povedal Barić.

"Mi smo, ko smo izvedeli, da je informacija o aretaciji Karadžića resnična, šli v tisk nove številke," je še povedal Barić. Ker je Milošević v Haagu umrl, je to sedaj lahko neke vrste popravni izpit za haaško sodišče, meni Barić. Sodišče bi moralo razsoditi hitro, vsaj v letu ali dveh, je še povedal Barić, ki je optimističen, saj po tej aretaciji pričakuje, da bo srbska vlada izročila tudi Mladića.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja