Tujina

FOTO: Kanado bo vodil nekdanji učitelj in 'dobrodelni striptizer'

Ottawa, 20. 10. 2015 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
16

Kanada ima novo vlado. Po devetih letih vladanja konservativcev se je na oblast povzpela Liberalna stranka, ki jo vodi 43-letni Justin Trudeau. Sin nekdanjega kanadskega premierja si je politične točke nabral tudi s pomočjo svoje mladosti in lepega videza, družbena omrežja pa je razburkal, ko je na nacionalni televiziji poljubil geja.

Kanada ima novo vlado. Po devetih letih vladanja konservativcev se je na oblast povzpela Liberalna stranka, ki jo vodi 43-letni Justin Trudeau, sin nekdanjega kanadskega premierja Pierra Trudeaua. Mladi premier je obljubil temeljite spremembe, v današnjem nagovoru volivkam in volivcem pa je dejal: "To zmore pozitivna politika! Nisem jaz na novo pisal zgodovine, pač pa vi."

Justin Trudeau s svojo ženo Sofio ob razglasitvi zmage.
Justin Trudeau s svojo ženo Sofio ob razglasitvi zmage. FOTO: Reuters

Glede na delne izide je Liberalni stranki uspelo osvojiti več kot polovico od 338 parlamentarnih sedežev, zato bodo lahko oblikovali večinsko vlado. Konservativci dosedanjega premierja Stephena Harperja so na drugem mestu in postajajo uradna opozicijska stranka. Stranka je že priznala poraz, Harper pa je odstopil z njenega čela. Novi demokraciji Thomasa Mulcaira, ki je bila avgusta na začetku volilne kampanje v anketah na prvem mestu, se obeta položaj tretje stranke v parlamentu s 44 poslanci.

Trudeaujeva stranka se je na prvo mesto v anketah prebila tik pred volitvami, na začetku dolge volilne kampanje pa je bila šele tretja za Novo demokracijo in konservativci Harperja.

Za dobrodelne namene se mu nikoli ni bilo težko razgaliti.
Za dobrodelne namene se mu nikoli ni bilo težko razgaliti. FOTO: Reuters

K uspehu stranke je zagotovo veliko prispeval tudi simpatični Trudeau. Nekdanji (občasni) igralec ter srednješolski učitelj matematike in francoščine je svoj prvi vtis na kanadsko javnost postavil z govorom na pogrebu svojega očeta leta 2000, ki so ga mnogi označili za manifest dinastije Trudeau. Njegov oče je Kanado od leta 1968 vodil skoraj neprekinjeno 15 let. V politični kampanji je stavil na svojo mladost, neizkušenost in lep videz.

V svoj prid izkoristil videz in mladost

In tega mu ne manjka. Splet je poln njegovih fotografij, tudi takšnih, na katerih je zgoraj brez. Dejstvo je, da se Trudeau rad slači, pa naj gre za športne boksarske dvoboje ali za dobrodelne striptize. V svoji politični kampanji je poskušal na svojo stran pridobiti čim več članic nežnejšega spola, pa ne zgolj z zagovarjanjem feminizma. Njegova stranka zagovarja legalizacijo marihuane, pravico do splava in dvig davčnih bremen, prav tako je obljubila, da se bo končno resno podala v boj zoper klimatske spremembe.

"Čas je za spremembe v tej državi, resnične spremembe," je dejal pred privrženci v Montrealu. Napovedal je, da bo premier vseh Kanadčanov in da bo vodil "pozitivno politiko". "Strah smo premagali z upanjem, cinizem z delom. Premagali smo negativno politiko, ki je delila, z vizijo, ki je združila vse prebivalce države," je dejal 43-letnik, ob strani pa mu je stala žena Sofia, s katero sta poročena 10 let. Imata dva sinova (8 let in eno leto) ter hčerko, ki je stara 6 let. Sofia in Justin sta se poznala že iz mladosti, par pa sta postala na dobrodelnem dogodku leta 2003, ko so Sofio dodelili Justinu za spremljevalko.

Trudeau je pred leti v eni od pogovornih oddaj poljubil voditelja, ki je gej, na usta. Morda kot dokaz, da je pogumen, ali pa zgolj kot sporočilo, da resnično verjame v liberalno družbo. Vsekakor je s svojim početjem razburkal družbena omrežja.

Finančni trgi so kot vedno stavili na konservativce in kanadski dolar se je po razglasitvi zmage levo-sredinskih liberalcev pocenil. Harperjevi ekonomski politiki so namreč mnogi pripisali zasluge, da zadnja velika finančna kriza, skupaj z vsemi posledicami, Kanade ni hudo prizadela. Harper je med kampanjo poudarjal tudi varnostna vprašanja in strožjo politiko do priseljencev.

Trudeau ima tri otroke - dva sinova in hčerko.
Trudeau ima tri otroke - dva sinova in hčerko. FOTO: Reuters

Trudeaujeva zmaga pomeni nekaj podobnega kot zmaga demokratov v ZDA proti republikancem in bodoči premier je že med kampanjo obljubil, da bo otoplil odnose z vlado južne sosede, ki je največja trgovinska partnerka Kanade.

Predsedniku ZDA Baracku Obami sicer verjetno ne bo všeč Trudeaujeva obljuba, da bo Kanado umaknil iz vojaških intervencij v tujini, med drugim iz sodelovanja v zračnih napadih na Islamsko državo (IS). Prav tako namerava povečati humanitarno pomoč ter izboljšati odnose Kanade z ZN. Trudeau, ki je po šele dveh letih vodenja stranke liberalce pripeljal na oblast, namerava doma povečati vlaganja v infrastrukturo, zmanjšati davčne obremenitve srednjega razreda in povišati davke bogatim. Porabo in zagon gospodarske rasti bo plačal z zmernim proračunskim primanjkljajem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemojte
22. 10. 2015 15.53
+3
borči se bi takoj slekel, za minuto svetovne pozornosti
flum
22. 10. 2015 05.32
+1
Nč lepš ni od našga Borčija!
ONniON
21. 10. 2015 11.26
+1
v kanadi je nizka stopnja tveganja revščine ne pa tako kot v sosednji južni ameriki
nemojte
22. 10. 2015 00.19
+2
soseda je zda, ne pa južna amerika, zaplankani tolar
mokocoko
21. 10. 2015 07.08
+3
TOOO.UČITELJ..prva prava poteza...kanadska letala gredo domov...obama ima dolg že nos...
nikhrast
20. 10. 2015 23.48
+4
Ej, sociale imamo kar precej v Kanadi. V vsaki provinciji dobiš zdravstveno karto avtomatično, brezplačno, če si državljan, nekaj državne penzije za vsakega ki je delal in prispeval v pokojninski sklad, samo nobenega denarja iz proračuna v pokojninski sklad, vsi pokojninski skladi, tudi sindikalni, so samooskrbni, pa okoli $500 mesečno po letu 65 vsakemu državljano ki ima dohodke manj kot $70 tisoč letno, za vsakega otroka do leta 6 pa $160 mesečno, potem pa do leta 17 po $60 mesečno, pa vse sorte davčni krediti..., za brezposlenost pa velik sklad, prispevajo delodajalci in delojemalci, nekaj čez $400 na teden za kakšno pol leto, odvisno kje živiš in kakšna je brezposelnost v tistem okraju...
cosmosjasnovidec
20. 10. 2015 23.46
-7
Kam gre svet.Na vlado prihajajo sami transvestiti,geji,pedofili potem pa ni čudež,da vse jemlje vrag.
Ricketts
20. 10. 2015 20.47
+1
Če ne veste - ta je trdi liberalec, nič sociale!
ni_mi_vse_eno
21. 10. 2015 10.47
trdi je že, to se vidi, nisem pa vedel, da je liberalec. :)
ONniON
20. 10. 2015 20.10
+8
kanada ni enaka kot ZDA To je socialna država z nizko revščino, če primerjate kulturo in zgodovino kanade in zda se zelo razlikujeta , kanada v tem deluje precej bolj podobna skandinavskim državam
nikhrast
20. 10. 2015 18.25
+6
No, karizmatičen je, konservativci so pa lahko pričakovali poraz po devetih letih. Kot pravijo, falote vržeš ven po dveh mandatih, politike moreš večkrat menjati, kot plenice pri dojenčku, preveč začne smrdeti. Pa v Kanadi so še socialisti, NDP, Nova Demokratska Partija, bolj konservativni kot pa SDS ali NSi v Sloveniji. Fiskalno so vse stranke konservativne, deficita se vsi bojijo, ekoonomsko je pa Kanada precej odvisna od cen nafte, plina, premoga..., namesto NAFTA sporazuma, pa nov TPP sporazum, Trans-Pacific Partnership, še več držav v tej brezcarinski coni. Opozicija mu pa takoj čestita, premier Harper odstopi, konservativci bodo dobili novega liderja, zmagala je demokracija in folk ima vedno prav.
Ka pa mislis
20. 10. 2015 17.48
-2
Kk to da so desni skadili?
janezpodre
20. 10. 2015 17.08
-1
Znano je, da je njegovo mamo napiču Jegger, ampak, ko ga gledam, bol vleče na Richarda.
kmatias
20. 10. 2015 17.05
-3
Pa so si izvolili svojega Pahorja.
JApajaDAja
20. 10. 2015 17.33
+8
modelx
20. 10. 2015 16.39
+6
tale bi bil za nas. umaknil bo vojsko iz misij in povišal davke bogatim, srenjemu razredu pa znižal in vlagal v infrastrukturo. veliki večini le tisti del glede obrno usmerjenih ne bi bila všeč.