Tujina

FOTO in VIDEO: Iščejo še drugega osumljenca

New York, 03. 05. 2010 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci še vedno iščejo osumljence za poskus napada v New Yorku. Na varnostnih kamerah so opazili belopoltega moškega, ki je bil v bližini zapuščenega avtomobila.

Čeprav so odgovornost za včerajšnji poskus napada avtomobila bombe na Times Square v New Yorku prevzeli pakistanski talibani, pa so oblasti v New Yorku sporočile, da dokazov za njihove trditve ni. Kljub temu da verodostojnosti trditev ni bilo mogoče takoj preveriti, pa so oblasti pozvale k previdnosti, saj obstaja možnost, da je omenjeni poskus napada povezan še z drugimi islamističnimi skupinami.

''Pakistanski talibani sporočajo, da so poskus napada izvedli v znak maščevanja zaradi dveh voditeljev al-Bagdadija in al-Muhajirja in muslimanskih mučenikov,'' je pisalo na islamistični spletni strani. Iraškega voditelja Al Kaide Abu Ayyub al-Masrija, poznanega tudi kot Abu Hamza al-Muhajir, in Abu Omar al-Bagdadija, domnevnega vodje njene lokalne skupine, so prejšnji mesec namreč ubili.

Policisti so potrdili, da zaslišujejo lastnika vozila, v katerem je bila bomba. Ali je tudi osumljen kaznivega dejanja, niso želeli sporočiti. Znano pa je, da je bilo vozilo opremljeno z ukradenimi registrskimi tablicami.

Medtem ko je ameriška sekretarka za domovinsko varnost Janet Napolitano včeraj sporočila, da obstaja verjetnost, da je šlo pri avtomobilu bombi za poskus terorističnega napada, pa preiskovalci iščejo dokaze in osumljence za poskus napada. Uradniki so že izrazili optimizem, da bodo krivce našli. Državni tožilec je sicer sporočil, da imajo zelo dobre sledi, ki vodijo k odgovornim.

Newyorški župan Michael Bloomberg je povedal, da ni dokazov, ki bi napad povezali z Al Kaido ali katero koli drugo militantno organizacijo. ''Žal je do tega prišlo, vendar sem prepričan, da bomo krivce našli,'' je povedal.

The Washington Post citira svoje vire iz ameriške administracije, ki pravijo, da je napad načrtovala skupina oseb, šlo pa naj bi za mednarodno načrtovan napad.

Nadzorna kamera
Nadzorna kamera FOTO:

Načelnik newyorške policije Raymond Kelly pa je sporočil, da so na varnostnih kamerah opazili belopoltega moškega štiridesetih let, ki si je slačil temno majico le nekaj metrov stran od mesta, kjer so našli zapuščen avtomobil. To je nato stlači v nekakšno torbo, potem pa odšel in se vsaj dvakrat ozrl nazaj.

Preiskovalci prav tako pregledujejo amaterski posnetek nekega turista, na katerem je videti moškega v bližini zapuščenega avtomobila. Preiskovalci so ugotovili, da so registrske tablice, nameščene na avtomobilu, ukradene. Policisti zdaj iščejo tudi drugega osumljenca.

O poteku preiskave sproti obveščajo tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je povedal, da bodo ''naredili vse, da zaščitijo Američane in najdejo odgovorne za poskus terorističnega napada''.

Kot je znano, je včeraj po šesti uri popoldan po lokalnem času ulični prodajalec opazil, da se iz enega izmed avtomobilov, točneje iz škatle, ki je bila v njem, kadi. Na sumljivo dogajanje je opozoril policist, ki je bil na patrulji. Motor avtomobila je bil prižgan, prav tako so bili prižgani vsi štirje smerniki. Kmalu za tem je stekla policijska akcija. Policija je zaprla Times Square in številne bližnje ulice ter podzemno železnico na tem množično obiskanem delu New Yorka.

Nato so se policisti spravili nad sumljivo škatlo. Z mehansko roko so razbili stekla vozila in začeli ugotavljati, iz česa točno se kadi. V avtomobilu so našli propan, plin, dve uri z baterijami, pirotehnična sredstva in zaklenjeno kovinsko škatlo. Policija je evakuirala obiskovalce trga in preprečila napad.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erikon
04. 05. 2010 03.31
Hmmm,tu je na delu Iranska tajna služba....bo treba napast Iran....Slovenci pripravite se da greste dol za Amere
Abacus
04. 05. 2010 01.29
Vceraj pa vsi paniko zganjali kako je Al-kaida ,in teorije ,Iran ,vojna... Se vidi ,da veliko ljudi naseda medijem ali celo domnevam. Domneva se ni nujno realnost.
skydrol7
03. 05. 2010 21.59
zivimo pac v casih , ko moras biti res pozoren na svoje okolje...
Miskolin77
03. 05. 2010 17.53
naivna
03. 05. 2010 17.24
Kaj pisete bedarije, ko sploh nimate pojma , kaj naj bi bilo? Povsod se najdejo bolani ljudje, in hocejo nekaj pametnega narediti, policija in Cia hocejo imeti 100% dokaz kdo je to bil, in to ne gre tako na hitro...ZDA ni Slovenija z 2 milijona prebivalstva. Kakor so dokazali je v avto bilo umetno gnojilo , benzin , strelivo, in ure z avtomatsko napravo za eksplozijo in se nekaj petark... To izgleda bolj delo amaterja , ker mu ni uspelo.
Supafly
03. 05. 2010 17.22
če bi v lublan tkole avto parkiru,bi zoki prec poskrbu da ga pajk odpele
Chelsea93
03. 05. 2010 16.57
joj no, eden je pustu pržgano mikrovalko v avtu in je odštevala :) glih zanima me kaj so si že spet te američani izmislni.
pepar
03. 05. 2010 15.12
Ta petarda,ki niti počila ni, ni nič v primerjavi s socialno bombo na kateri sedi več ali manj cel svet.
krivulja
03. 05. 2010 14.57
Ta morebitni izmišljen atentator se dela Angleža,ali se pa CIA dela Angleža!!! Bolj verjeten bo to zadnje!!! Rabijo povod za novo plenilsko akcijo po svetu-odpadarji ameriški?
MERDE-AVE-MERDE
03. 05. 2010 14.18
Amerika je grožnja svetovnemu miru
_dolfi_
03. 05. 2010 14.09
Ameriška Lažna Propaganda...24ur pa pri tem sodeluje!!!!!!!!!
Hesus_Hristus
03. 05. 2010 13.57
@hot-shot69 03.05.2010, 13:17 -''Ljudje greste res že predaleč z vašimi zarotami. Recimo, da se meni v glavi malo obrne in se odločim nastavit bombo pred Ameriško ambasado v LJ, bi se vsi v en glas strinjali, da je vse skupaj režirano s strani ZDA. To so pa sanje vsakega zločinca... Pokažite mi resne dokaze in ne umenjajte dokumentarce faliranih ameriških študentov, do takrat pa ne pišite bedarij''- Se strinjam
undisputed
03. 05. 2010 13.34
Opazili moskega, a ta avto parkiran ze 10 dni tm, zakaj ne najdejo lastnika avtomobila, kva serjejo ti američani, pozornost hočejo preusmert od naftnega madeza
Fuzin3
03. 05. 2010 13.19
ZDA v Pakistan.... preprečili 11.september (smeh)...nekako se mi to zdi povezano z Obamo in dokazi da vara ženo! Mogoče se ni strinjal z CIO da izvedejo še en teroristični napad??
hot-shot69
03. 05. 2010 13.17
Ljudje greste res že predaleč z vašimi zarotami. Recimo, da se meni v glavi malo obrne in se odločim nastavit bombo pred Ameriško ambasado v LJ, bi se vsi v en glas strinjali, da je vse skupaj režirano s strani ZDA. To so pa sanje vsakega zločinca... Pokažite mi resne dokaze in ne umenjajte dokumentarce faliranih ameriških študentov, do takrat pa ne pišite bedarij.
ninja.subversion
03. 05. 2010 12.27
terorizem je AMERIKA !
Nad.oblaki
03. 05. 2010 11.01
No sedaj lahko vsi skeptiki utihnete glede upravičenosti Ameriškega vojaškega posredovanja v Iraku in Afganistanu. Terorizem v 21. stoletju nima kaj iskati!
P0gi
03. 05. 2010 10.50
Spet bo vojna...nekje. Hvala, CIA
P0gi
03. 05. 2010 10.45
CIA je ameriškim prebivalcem pripravila novo prevaro za jemanje občutka varnosti... Vprašanje je le, katero državo bo sedaj napadla ameriška vojska...
RHC
03. 05. 2010 10.42
..prvo reklame po ure.. pol najbol zjeb posnetek kako si en sleče majco .. pol pa peugeot 308 .. aja spet reklame .. in pol to glej če maš živce. :D Važn da je bla u ameriki bomba .. kmalu u kinu! ;)