Tujina

FOTO: Junaki neverjetne zgodbe o preživetju

Santiago de Chile, 13. 10. 2010 01.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

33 rudarjev je v rudniku bakra San Jose kar dva meseca čakalo na rešitev. Njihovo usodo so napeto spremljali ne le v Čilu, ampak po vsem svetu. Slavijo jih kot junake. Spoznajte jih še vi.

Vrstni red reševanja:

I. SKUPINA

1. Florencio Ávalos Silva
31-letni voznik. Prav on je bil tisti, ki je snemal posnetke, ki so jih rudarji nato poslali svojim bližnjim na površje. V rudniku je ostal ujet tudi njegov brat Renan Anselmo Avalos Silva. Odločitvi, da je bil kot prvi potegnjen na površje, je botrovalo njegovo dobro fizično in psihično stanje.

2. Mario Sepúlveda Espinace
39-letni električar. Je tisti, ki je na posnetkih, ki so jih rudarji pošiljali na površje, predstavljal rudarje in igral vlogo pooblaščenca za stike z javnostmi. V enem izmed posnetkov se je zahvalil vladi in vsem, ki so neumorno delali, da bi rudarje lahko rešili.

3. Juan Illanes Palma
51-letni rudar. Bil je vojak v konfliktu za mejo med Čilom in Argentino. Svoje kolege je pod zemljo pozival k discipliniranosti in organiziranosti.

4. Carlos Mamani Soliz
23-letni upravljavec težkih strojev. Je edini Bolivijec v skupini, v rudniku pa je delal šele štiri dni. Njegov tast je dejal, da je Manami zelo pretresen zaradi vsega, kar se dogaja, in da je dejal, da nikoli več ne bo delal v rudniku. Očitno mu tudi ne bo treba, daj mu je bolivijski predsednik Evo Morales obljubil hišo in službo.

Rudar Juan Illanes in čilski predsednik Sebastian Pinera
Rudar Juan Illanes in čilski predsednik Sebastian Pinera FOTO: Reuters

II. SKUPINA

5. Jimmy Sánchez Lagues
19-letni rudar. Njegova naloga v rudniku je, da preverja temperaturo in vlažnost. Je najmlajši od 33 ujetih rudarjev, v rudniku San Jose pa je delal šele pet mesecev. Pred nekaj meseci je postal oče.

6. Osmán Araya Araya
30-letni rudar. V enem izmed sporočil je dejal: "Pošiljam pozdrave Angelici. Zelo te ljubim, draga. Povej moji mami, da vaju imam obe rad in da vaju nikoli ne bom zapustil. Do konca se bom boril, da bom lahko z vama.“ Araya je sicer zaradi (ne)varnosti nameravah prenehati z delom v rudniku konec avgusta.

7. José Ojeda Vidal
46-letni upravljavec vrtalnika. Ima sladkorno bolezen.

8. Claudio Yañez Lagos
34-letni upravljavec vrtalnika. Njegovo dolgoletno dekle Cristina Nunez ga je zaprosilo prek pisma, ki ga je poslalo v rudnik. Claudio je privolil. Par ima sicer dve hčerki. Reševalce je med čakanjem prosil, naj mu pošljejo dol cigarete, saj mu nikotinski obliži niso bili všeč.

9. Mario Gómez Heredia
63-letni rudar in najstarejši med kolegi, s katerimi je obtičal pod zemljo. V rudnikih je začel delati kot 12-letni deček, razmišljal pa je, da bi se novembra upokojil.

10. Alex Vega Salazar
31-letni mehanik za težke stroje. Njegova žena Jessica Salgado je dejala, da so moža skrbele nekatere obveznosti, a da ga je potolažila, saj je za vse poskrbela sama. Pravi, da ga je s tem pomirila in da je njegov obraz takoj postal bolj vesel. Pri reševanju je, zanimivo, sodeloval tudi njegov oče, kar pa so oblasti prepovedale, saj naj bi bilo prenevarno. Zato je uporabljal lažno ime.

11. Jorge Galleguillos Orellana
56-letni rudar. Ima hipertenzijo in v enem od posnetkov je dejal, da se ne počuti dobro. Že pred tem je bil poškodovan v dveh rudniških nesrečah. Oblasti so obljubile, da bodo pomagale njegovemu sinu, ki je študent na univerzi.

12. Edison Peña Villarroel
34-letni rudar. O obupu, ki ga doživlja, je v pismih svojemu dekletu spregovoril zelo odkrito. "Želim biti svoboden, želim videti sonce,“ je pisal. Bil naj bi med najbolj depresivnimi v skupini in reševalce naj bi prosil za fotografijo sonca. Vsak dan je skušal telovaditi.

13. Carlos Barrios Contreras
27-letni rudar. Njegova mati Gricelda Godoy je dejala, da ji je sin sporočil, da se noče več pogovarjati s psihologom, ki sodeluje pri reševalni akciji. Psiholog mu ni bil všeč, saj je po njegovih besedah ustvarjal napeto ozračje.

14. Víctor Zamora Bugueño
33-letni avtomehanik. Ponavadi njegovo delo ne zahteva, da  vstopa v rudnik, a na dan nesreče se je zaradi okvare na delovnem vozilu pod zemljo vseeno odpravil. V sporočilu svoji materi se je pošalil, da je pravzaprav povsem zadovoljen v luknji, saj mu nihče ne govori, da naj se umije. Svoji ženi, s katero pričakujeta drugega otroka, je med ujetništvom pisal poezijo.

15. Víctor Segovia Rojas
48-letni električar. Vsak dan je poročal o stanju v rudniku. Pisal je tudi dnevnik o življenju pod zemljo, zaradi česar je oblasti prosil, naj mu pošljejo papir in pisala. V pismu družini - je oče petih otrok - je zapisal: "Ta pekel me ubija. Poskušal sem biti močan, a ko spim, sanjam, da smo v pečici, in ko se zbudim se znajdem v tej večni temi, ki me vsak dan bolj in bolj izčrpa. Za vas bom močan vse do konca.“

16. Daniel Herrera Campos
27-letni voznik tovornjaka. V zadnjem pismu svojim sorodnikom, ki nanj čakajo na površju, je zapisal, da so rudarji nezadovoljni s psihologom, ki sodeluje pri reševanju.

Reševalna kapsula
Reševalna kapsula FOTO: Reuters

III. SKUPINA

17. Omar Reygadas Rojas
56-letni upravljavec buldožerja. V rudniku je delal štiri leta. Je vdovec in ima šest otrok, 14 vnukov in štiri pravnuke, od katerih se je eden rodil, medtem ko je bil Reygadas ujet pod zemljo. Že pred tem naj bi preživel nekaj nesreč v rudniku. Tokrat je pomagal organizirati življenje v izrednih razmerah.

18. Esteban Rojas Carrizo
44-letni vzdrževalec. Svojemu dekletu, s katerim sta skupaj že 25 let, je sporočil: "Ko pridem ven, si boš kupila poročno obleko. Poročila se bova v cerkvi.

19. Pablo Rojas Villacorta
45-letni rudar. V rudniku je delal šest mesecev. Za to službo se je odločil, da bi sinu lahko pomagal pri plačevanju stroškov za študij medicine.

20. Darío Segovia Rojo
48-letni upravljavec vrtalnika. Že kot otrok je videl, kakšno je življenje rudarja, saj ga je pod zemljo vzel njegov oče Dario starejši. Zanimivo je, da je bil pred leti tudi Dario starejši ujet v rudniku, in sicer en teden.

21. Yonni Barrios Rojas
50-letni rudar, ki že 25 let dela v rudniku, v skupini pa je prevzel vlogo zdravnika. Že kot otrok je obvladal prvo pomoč, saj ima njegova mati sladkorno bolezen. Tako je tudi v dneh "ujetništva“ nosil odgovornost za nadzor zdravstvenega stanja kolegov. Se je pa njegovo ime znašlo v središču bolj rumenih novic o rudarjih. Ko so sorodniki rudarjev začeli prihajati na območje pri rudniku, se je namreč izkazalo, da sta Yonnija prišli čakat tako njegova žena kot tudi njegova ljubica.

22. Samuel Ávalos Acuña
43-letni rudar. V rudniku, kjer je delal zadnjih pet mesecev, je preverjal kakovost zraka. Ima dolgoletno partnerico, Ruth, in tri otroke, stare 18, 9 in dve leti. Čeprav mu delo v rudniku ni bilo všeč, je moral vztrajati, da ne bi zašel v slabo družbo, je povedala Ruth, ki ga sicer opisuje kot rojenega trgovca. Pred tem je delal kot ulični prodajalec.

23. Carlos Bugueño Alfaro
27-letni rudar. Z rudarjem Pedrom Cortezem je prijatelj še iz otroških dni. Je velik nogometni navdušenec, zato je oblasti prosil, naj jim omogočijo oglede prenos tekem. Preden je prišel delat v rudnik, je delal kot varnostnik. Za težaško delo pa se je odločil, da bi privarčeval denar za hišo in avtomobil.

24. José Henríquez González
54-letni upravljavec vrtalnika. Je evangeličanski pridigar. V ujetništvu je vzpostavil nekakšno molilno skupino in dosegel, da so jim s površja poslali male biblije. Januarja naj bi sodeloval v reševalni akciji, ko je nekaj rudarjev izgubilo zavest, pri čemer so na koncu morali reševati njega samega. Preživel je tudi plaz, ki se je sprožil na površju rudnika leta 1986. V rudnikih sicer dela že 33 let.

25. Renán Ávalos Silva
29-letni rudar. Za delo v rudniku se je odločil pred štirimi meseci. Pod zemljo je bil skupaj s svojim bratom Florencijem, ki je bil prvi rudar, ki so ga rešili.

26. Claudio Acuña Cortés
56-letni rudar. Svoj 56. rojstni dan je praznoval v rudniku, in sicer 9. septembra.

27. Franklin Lobos Ramírez
53-letni voznik. Je nekdanji nogometaš in je tako od igralca Davida Ville dobil v dar dobil podpisano majico. Tako oče kot dedek Davida Ville sta bila rudarja.

28. Richard Villarroel Godoy
23-letni mehanik. V rudniku San Jose je delal dve leti.

29. Juan Aguilar Gaete
49-letni nadzornik. Prihaja iz rudarskega mesta Los Lagos.

30. Raúl Bustos Ibáñez
40-letni inženir hidravlike. Zaradi zaposlitve v rudniku je zapustil mesto Talcahuano. V rudniku skrbi za sistem oskrbe z vodo.

31. Pedro Cortez Contreras
24-letni rudar. V rudnik je prišel delat skupaj s prijateljem iz otroštva. To je že omenjeni Carlos Bugueno.

32. Ariel Ticona Yáñez
29-letni rudar. Njegova žena Elizabeth Segovia je 14. septembra, torej na 40. dan moževega "ujetništva“ pod zemljo, rodila njuno hčerko. Poimenovala jo je Esperanza, kar pomeni upanje. Ticona je rojstvo svoje hčerke pogledal na posnetku.

33. Luis Urzúa Iribarren
54-letni vodja izmene. Njegovi sodelavci ga poznajo pod vzdevkom Don Lucho. Bil je tisti, ki je naredil načrt območja, kjer so rudarji ostali ujeti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nenad Stojanovi? 1
14. 10. 2010 13.10
bajker74
14. 10. 2010 11.54
Čestitke vsem,vsem!!!! Res zelo pohvalno to je res enkratno!!!!!!!!!!! JUNAKI od JUNAKOV
sloncek123
14. 10. 2010 11.26
TO SO PRAVI JUNAKI! BRAVO.
Polly ß
14. 10. 2010 10.11
ZELO SEM VESELA,DA SO SE VRNILI IZ RUDNIKA.TO SO PA RES JUNAKI ČASA IN BI JIM LAHKO ČESTITALA VSA SLOVENIJA IN PREDVSEM TISTIM,KO SO JIH REŠEVALI IN SE BORILI ZA NJIHOVA ŽIVLJENJA. REŠILI SO JIH V REKORDNIH 22 URAH.SPLOH NE VEM KAKO JE TO MOGOČE.ENAKO PA ČESTITAM ČLOVEKU, KI JE PRAZNOVAL SVOJ 56-LETNI ROJSTNI DAN TAKO GLOBOKO POD ZEMLJO.BRAVO! MI ZEMLJANI NE VEMO KAM BI ŠLI PRAZNOVATI SVOJ ROJSTNI DAN,TA REVEŽ JE BIL PA VESEL ,PA ČEPRAV TAKO GLOBOKO POD ZEMLJO, SAMO,DA PREŽIVI IN PRIDE NA PROSTO PO 69-DNEH.TO MU JE BILO PRAVO DARILO IN VOŠČILO. LP VSEM,KI BOSTE BRALI O NJIH IN ZAMISLITE SE!!!!!!!!
Pinellka003
13. 10. 2010 21.33
srečna 13-tica
trucker77
13. 10. 2010 21.20
to so pravi BIG BROTHERS!!! vsaka jim cast,cestitke resevalni ekipi
Jožajoža
13. 10. 2010 20.45
sami enštajni
s-g
13. 10. 2010 20.45
hvala Bogu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Res mi je novica prav polepšala dan!! Upam da si čimprej opomorejo!
50G
13. 10. 2010 20.31
no oni lahko rečejo, da so bili dobesedno v peklu
Fukofakic
13. 10. 2010 14.56
21. Yonni Barrios Rojas 50-letni rudar, ki velja za "zdravnika“. Že kot otrok je obvladal prvo pomoč, saj ima njegova mati sladkorno bolezen. Tako je tudi v dneh "ujetništva“ nosil odgovornost za nadzor zdravstvenega stanja kolegov. Se je pa njegovo ime znašlo v središču bolj rumenih novic o rudarjih. Ko so sorodniki rudarjev začeli prihajati na območje pri rudniku, se je namreč izkazalo, da sta Yonnija prišli čakati tako njegova žena kot tudi njegova ljubica Dejte še mal napisat kaj se bo v zvezi z ženo in ljubico zgodil :D
ulorbek
13. 10. 2010 14.48
ja jes tut točim solze sreče,zaslužijo si biti pravi junaki....
boy_
13. 10. 2010 14.27
kaj bo to odškodnine huhuhu...
JozaFric
13. 10. 2010 14.25
Si zamislite, ko so komunisti žive ljudi zasuli v jaške :S
KVAJSTABO
13. 10. 2010 14.12
kapo dol vsem, ki so sodelovali (od ideje do izvedbe- to je naše geslo :-)) ), ki zdaj sodelujejo in seveda, trikrat kapo dol ljudem, ki so predvsem psihično zdržali toliko časa pod zemljo. Tukaj pa... res, če si ČLOVEK, ne moreš ostati ravnodušen.
niresto
13. 10. 2010 13.39
tako 24ur,zdj se pa se malo potrditve in nam opisite tudi odpuscene v preventu in vegradu pa tudi njihovo zivljenje tako predstvtive..ni zanimivo da zdaj zvemo vse detajle ne kih ludeh ki jih ne poznamo a nasi ubozci so le stevilke...
Vilma Volj?
13. 10. 2010 13.19
21 rudarja bo dobr gledat k bo vn pršu a bo skoču v objem ženi al lubici? obe sta lah veseli;)
Vilma Volj?
13. 10. 2010 13.18
cel dan že jokam- za spremembo od veselja ;)
Supafly
13. 10. 2010 12.18
kapo dol rudarjem,svaka čast,da so zdržal...men bi se že zdavni utrgal
nevica
13. 10. 2010 12.14
Ko bodo vsi zunaj, si bom oddahnila.
5ra04
13. 10. 2010 12.13
superrrrrrrrrrrrrrr