Tujina

FOTO: V Tjandžinu se bojijo dežja, jezni protestniki od vlade zahtevajo odgovore

Tjandžin, 17. 08. 2015 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Tjandžinu se bojijo posledic, ki jih lahko prinese napovedan dež. Na območju so namreč ogromne količine natrijevega cianida, ki v reakciji z vodo ustvari smrtonosen vodikov cianid. Varnostne ekipe zdaj pospešeno zbirajo na tone te snovi in jih skušajo odstraniti pred nevihtami.

Na kraju smrtonosne eksplozije v Tjandžinu so našli še dve trupli, število žrtev je tako naraslo na 114, vsaj 100 gasilcev pa še vedno pogrešajo.

Ker se območju bližajo nevihte, so okoljevarstveniki zaskrbljeni, da bo zaradi dežja prišlo do reakcije natrijevega cianida, v kateri bi v zrak prešel vodikov cianid.

Podžupan Tjandžina He Shuishan je povedal, da na kraju nesreče ekipe pospešeno zbirajo na tone natrijevega cianida in ga skušajo odstraniti. Gre namreč za vodotopno snov, ki "v primeru dežja proizvede vodikov cianid, zato jo pazljivo nadzorujemo," je povedal Bao Jingling iz okoljevarstvenega urada.

V soboto, četrti dan po prvih eksplozijah, je na nekaterih mestih še vedno gorelo, slišati pa je bilo tudi nove eksplozije.

Zaradi eksplozij so morali izseliti 6300 ljudi, ranjenih je 721, 33 med njimi kritično. Na kraju nesreče so množice preiskovalcev in reševalnih ekip.

Reševalci s plinskimi maskami in v zaščitnih oblekah čistijo območje, preden se spremeni vreme in prinese dež.
Reševalci s plinskimi maskami in v zaščitnih oblekah čistijo območje, preden se spremeni vreme in prinese dež. FOTO: Reuters

"Če bomo našli kakršne koli sledi nezakonitih dejanj, bomo odgovorne kaznovali, da bomo lahko to tragedijo pojasnili ranjenim in svojcem žrtev," je povedal podžupan.

Xiao Xu, 18-letni gasilec, ki je bil med prvimi, ki so prispeli na kraj nesreče, je prizor, ki ga je pričakal, opisal kot "pekel". "Celo nebo je bilo razsvetljeno, sunek me je vrgel v zrak," je povedal za Channel News Asia. "Ostal sem brez čelade. Bilo je kot nek drug svet, plameni so kot dežne kaplje padali na mojo glavo," je opisal dogajanje.

Jezni protestniki zahtevajo odgovore

V Tjandžinu se je zbralo vsaj 400 prebivalcev, ki so zaradi eksplozije ostali brez domov, pridružili so se jim tudi svojci pogrešanih gasilcev.  Zbrali so se pred hotelom, kjer predstavniki vlade in vojske vsak dan javnosti sporočajo podrobnosti o katastrofi. "Kupite nazaj!" so vzklikali protestniki in zahtevali odškodnino za uničene ali poškodovane domove in lastnino. Ob tem so poudarili, da se ne mislijo vrniti na kraj nesreče, četudi bo razglašen za varnega.

Mnogi trdijo, da so živeli le nekaj sto metrov stran od prizorišča katastrofe, ki se je zgodila prejšnjo sredo in zaradi katere je uničen velik predel mesta.

Po besedah nekaterih od njih so bila skladišča s kemikalijami, v katerih so odjeknile eksplozije, zgrajena nezakonito blizu njihovih domov, poroča britanski BBC. V enem od skladišč, ki je zletelo v zrak, naj bi hranili več sto ton strupenega natrijevega cianida, kar je veliko več od dovoljenih količin. Prav tako se je skladišče nahajalo le okoli 500 metrov stran od najbližjih stanovanjskih zgradb, čeprav zakonodaja predpisuje najmanj kilometer razdalje od nevarnih snovi.

Okoliški prebivalci sedaj opozarjajo, da bi bila lahko zaradi nevarnih snovi kontaminirana tamkajšnja podtalnica in da kraj ni več primeren za življenje.

Oškodovani prebivalci trdijo, da jim vlada ne odgovarja na vprašanja in jih ne obravnava ustrezno. Nekaj uradnikov, ki so danes med protestom v hotelu sodelovali na novinarski konferenci, se z demonstranti nato ni sestal.

Protestniki od vlade zahtevajo odgovore, saj po zakonu tako nevarnih kemikalij ne bi smeli skladiščiti v neposredni bližini naseljenega območja.
Protestniki od vlade zahtevajo odgovore, saj po zakonu tako nevarnih kemikalij ne bi smeli skladiščiti v neposredni bližini naseljenega območja. FOTO: Reuters

Protesti so sicer v komunistični državi zelo redki, a tokratnega shoda vojaki ne ustavljajo.

"Kitajska vlada ni naklonjena niti najmanjšim protestom, zelo redko se zgodi, da jih dovolijo," je povedal novinar Al Jazeere Adrian Brown. Povedal je tudi, da so protestniki pazljivi in med drugimi transparenti držijo tudi takšne, ki kažejo podporo komunistični partiji.

Protestniki trdijo, da niso vedeli, da v njihovem pristanišču hranijo nevarne kemikalije.

Protestniki v rokah držijo slike svojih uničenih domov in pozivajo k odškodnini.
Protestniki v rokah držijo slike svojih uničenih domov in pozivajo k odškodnini. FOTO: Reuters

Tudi vladni mediji kritizirali vlado

Čeprav večino medijev nadzira vlada, so ti lokalne predstavnike obsojali zaradi netransparentnosti in počasnega odziva. "Prvih 12 ur po eksploziji so bile informacije oblasti zelo skromne," so zapisali v lokalnem časopisu Global Times.

"Oblasti bi vsaj v prihodnosti morale vložiti vsaj malo truda za komunikacijo z javnostjo in novinarji," so bili kritični. "Počasna reakcija namreč lahko sproži plaz govoric, te pa upor. Zaradi takšnega ravnanja bo javno zaupanje v vlado še naprej padalo," so zapisali.

Še vedno veliko vprašanj ostaja neodgovorjenih, prebivalce pa je strah zaradi možnih zastrupitev.

"Ni presenetljivo, da je zaradi pomanjkanja uradnih informacij prišlo do pojava teorij zarote," so še zapisali v Global Times.

Kritike na svoj počasen odziv so oblasti sicer omejile tako, da so ukinile več deset spletnih strani in na stotine profilov družbenih medijev.

V eksplozijah mestu s 15 milijoni prebivalcev je brez domov ostalo 6300 ljudi, sunke pa so čutili več kilometrov daleč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Ig
17. 08. 2015 18.01
Kje so bili pa prej, ko so vse te zadeve kopičili in delali tam, Ko so služili se pa ni nihče pritoževal. Žal smo vsi taki dokler imamo koristi majhne ali velike nam je vseeno, ko pa se kaj zgodi pa vsi vpijemo. Tudi naši sindikati se niso nič repenčili , ko so se dogajali privatizacijski posli zdaj so pa vsi blazno glasni...
Ramzess
17. 08. 2015 16.18
-2
V primeru vode, ne v primeru dežja ...
flojdi
17. 08. 2015 14.21
-1
. če prav sumim , pol vlada nima blage veze ; oz NIČ od pojma
flojdi
17. 08. 2015 14.23
+0
. me pa zanima, kam vse , in koliko daleč, so jo od tam pobrisali tisti, ki VEDO
Turgensis
17. 08. 2015 11.04
+2
Kritike na svoj počasen odziv so oblasti sicer omejile tako, da so ukinile več deset spletnih strani in na stotine profilov družbenih medijev. Tipično za komunizem, tudi pri nas je nekoč bila cenzura in ljudje so izginevali brez sledu...
luckyss..
17. 08. 2015 11.11
+3
Kitajska je na prehodu iz fevdalizma v kapitalizem...Tudi pri nas nikoli ni zaživela ideja komunizma, kajti po vojni je bila najbolj prisotna ideja maščevanja in podivjanosti kot posledica vojne....Šele kasneje v obdobju nekakšnega socializma smo zaživeli relativno dobro in neodvisno....No z razkosanjem države, ki bi v teh časih lahko prosperirala smo pristali tu kjer smo....Razprodani, pokradeni in brez vpliva...
marsikajve
17. 08. 2015 12.47
+1
luckyss.- Za to so krivi naši Voditelji z bivšimi komunajzeskimi šolami na čelo. Naša "elita" pač ne zna kapitalistično razmišljati. Prevare so pa osnova komunizma, zato je moral imeti močan policijski aparat, da je obvladal sistem. Smo edina država v Evropi poleg Jugo republik , ki niso bistveno spremenili sistema. Vse države so obsodile Komunizem , odstranili iz vodilnih mest v proizvodnji , državi in vladi bivše komuniste in uspele!!! Pri nas isti sistem v Vladi v izobraževanju v zdravstvu v gospodarstvu i.t.d. Samo Elite so se ZELO obogatile na račun državljanov. Astronomski krediti, Astronomske plače in odtoki denarja iz podjetij, fakultet , zdravstvenih ustanov i.t.d. Če ti to ni jasno , ti NIČ ni jasno in boš umrl v veliki zablodi....
antiXfashizmXeuXgso
17. 08. 2015 13.24
-1
appollyon
17. 08. 2015 15.48
+0
Fevdalizem, kapitalizem je gospdarsko ekonomski sistem in nima s političnim ni č veze. Kitajska je komunistična dežela, s suženjskim kapitalizmom!
marsikajve
17. 08. 2015 10.45
+9
Kaj, vse to dela gnili KAPITALIZEM ?
zulj001
17. 08. 2015 11.00
-2
luckyss..
17. 08. 2015 11.01
+6
Točno to...Kitajci prakticirajo eno najbolj ekstremnih izkoriščanj delavcev....Tisti naziv komunističen kar pozabi, tudi sev. Koreja je bliže fevdalizmu kot komunizmu, ki je na žalost povsod bil izkoriščan le za grabežljivost posameznikov.
jg57
17. 08. 2015 11.07
+0
marsikajve
17. 08. 2015 11.12
-1
ukinile več deset spletnih strani in na stotine profilov družbenih medijev. Tipično za komunizem!!! Wiki Lyks strani si lahko danes ogledaš!!!!
luckyss..
17. 08. 2015 11.19
+2
Ja, danes imaš pri nas dostop do informacij -žalostno je to, da nam to nič ne pomaga...poglej kam smo prišli ;)
marsikajve
17. 08. 2015 11.32
-1
luckyss.- Za to so krivi naši Voditelji z bivšimi komunajzeri na čelo. Smo edina država v Evropi poleg Jugo republik , ki niso bistveno spremenili sistema. Vse države so obsodile Komunizem , odstranili iz vodilnih mest v proizvodnji , državi in vladi bivše komuniste in uspele!!! Pri nas isti sistem v Vladi v izobraževanju v zdravstvu v gospodarstvu i.t.d. Samo Elite so se ZELO obogatile na račun državljanov. Astronomski krediti, Astronomske plače in odtoki denarja iz podjetij, fakultet , zdravstvenih ustanov i.t.d. Če ti to ni jasno , ti NIČ ni jasno in boš umrl v veliki zablodi....
marsikajve
17. 08. 2015 11.35
-1
gavin- komunistišni kapitalizem = MODEREN fevdalizem
luckyss..
17. 08. 2015 11.42
+3
Naši oblastniki nikoli niso bili komunisti, razen po nazivu...lahko jih imenuješ povzpetniki ali kako drugače. Pravi ideji komunizma bi se verjetno najbolj približal Fidel, če jih ZDA ne bi ekonomsko "ubila" s svojo blokado...
marsikajve
17. 08. 2015 11.47
+1
luckyss.. Največji zatiralci Komunizma so bili Nemci, Amerikanci in Angleži pred in po 2. svetovni vojni . Na žalost sedaj živijo kot "Kubanci " ali kaj????
jg57
17. 08. 2015 11.50
+0
marsikajve, največji sovražnik je bil komunizem kar sam sebi. ker je vse kar je dobrega oznanjal podpirala samo laž in prevara. Laž je nesmrtna duša komunizma, in zato je šel v maloro
marsikajve
17. 08. 2015 11.54
-1
gavin- Socializem je v osnovi laž, ker je neuspešen družbeni sistem. Da ga lahko promoviraš meraš lagat množicam. Samo eni tega ne razumejo., Najpreprostejše stvari je najteže razumet.
luckyss..
17. 08. 2015 11.59
+2
Kubanski otroci so po neodvisnih raziskavah najsrečnejši na svetu...Če ne bi bilo blokade in vmešavanja ZDA bi bili zadovoljnejši tudi njihovi starši...Problemi "navadnega človeka"v Nemčiji npr. strmo naraščajo....Da se ne bomo čez kakšnih dvajset let selili na Kubo, seveda tisti še živi in pri denarju :))...In še nekaj, kumunizem nikoli ni šel "v maloro" zato ker nikjer na svetu ni zaživel...
luckyss..
17. 08. 2015 12.04
+2
@marsikajve..."Socializem je v osnovi laž, ker je neuspešen družbeni sistem"............No, potem pa je kar dobra laž, ker so v kapitalizmu rabili dvajset let, da so pokradli, razprodali in uničili vse kar se je zgradilo v teh socialističnih časih - pa takrat pri nas ni bilo lačnih otrok, ali brezdomcev ipd...in vsak, ki je hotel delati je imel službo...
appollyon
17. 08. 2015 15.51
+0
To je komunistični suženjski kapitalizem! In ga ne premirjat z navadnim kapitalizmom, v navadnem kapitalizmu se firme širijo modernizirajo, skratka v kapitalizmu se kapital nalaga v firme in delavce, npr. pri nas KRKA ki je 50% delež firme razdelila med delavce preko delniške družbe! In če zraste delnica potem ima tako firma kot delavec več od tega! Na kitajskem pa ima od tega samo partija!
indal
17. 08. 2015 10.17
-5
Možna je tudi sabotaža...zahodnjaki so pokvarjeni do amena.
appollyon
17. 08. 2015 10.31
+3
Edini ki imajo kaj od tega so kitajski mogotci, ki so zavarovali premoženje v primeru nesreče oz. požara. Dvomim da bi američani sabotirali nekaj kar bodo delali za njih.
jg57
17. 08. 2015 10.37
-1
Turgensis
17. 08. 2015 11.03
+0
indal, najbrž si mislil SMO in ne SO, saj smo tudi mi zahodnjaki! Pa ne sodi drugih po sebi!